Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Kair
#21 PostWysłany: 25 Paź 2023 01:27 
Awatar użytkownika

srebrny
@marek2011 , tak, to się zgadza, dlatego po rozpoczęciu wojny nie było tam nawet śladu protestów, podczas gdy zwykle w poważnych sytuacjach ludzie protestują niemal bez przerwy.
 Profil Relacje PM off  

Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️🏖️ Hongkong + Filipiny za 2674 PLN 🌴 💛 Loty w sezonie ✨ Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️🏖️ Hongkong + Filipiny za 2674 PLN 🌴 💛 Loty w sezonie ✨
❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu 🏰🇪🇸 ❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu 🏰🇪🇸
#22 PostWysłany: 08 Mar 2024 22:21 

Po przylocie do T2 miałem małe problemy z zamówieniem Ubera.
Brak działającego WiFi.
Taksówkarze jeszcze na lotnisku proponowali kurs do Gizy za 25 USD, sugerowali że Uber ma zakaz wjazdu na lotnisko.
Ostatecznie kupiłem kartę SIM z internetem i zamówiłem Ubera - wcale nie znacznie taniej, bo za jakieś 17 USD w wersji Comfort (500 EGP jeszcze przed ostatnią dewaluacją) i to dopiero za drugim razem: pierwszy kierowca mimo podpiętej karty chciał 25 USD w gotówce, twierdząc że potrzebuje na paliwo, ostatecznie odwołał przejazd. Drugi kierowca też chciał gotówkę, ale po rozpoczęciu kursu już nie dało się tego zmienić, więc zasugerował płatność kartą przez aplikację i oczywiście tip gotówką.
W międzyczasie zaczepiło mnie kilkunastu taksówkarzy, w tym samozwańczych, z propozycją przejazdu.
Kierowcy Ubera podjeżdżają pod sam terminal, nie ma potrzeby udawania się w miejsce wskazywane przez aplikację.
Następnym razem zamówiłbym transfer hotelowy/przez booking.com lub stargował do 20 USD (myślę, że to realna kwota) u pierwszego taksówkarza jeszcze na lotnisku.
Informacja dodatkowa: zaraz przed wyjściem z T2 stoi kilka bezprowizyjnych bankomatów.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 05 Lip 2024 11:23 

Czy ktoś może się orientuje, czy autobusy odjeżdżające z lotniska z Kairze do miasta (to główne lotnisko, CAI International Airport) kursują także w nocy? LOT przylatuje na CAI o 2 w nocy, pewnie z godzinę zejdzie na formalności. I co dalej? Można lotniskowym busem jechać na dworzec i stamtąd do centrum, czy czekać do jakieś 6 rano, aż zacznie coś jeździć do miasta? Potrzebuję dostać się na dworzec kolejowy Ramses Station.
Wiem, ze trasę obsługuje Wmasalat Misr, numery autobusów które przejeżdżają koło dworca PKP to 381, 111, 156, ale godzin kursowania nie mogę znaleźć w necie. Na stronce firmy jest info, że wszystko mają podane w aplikacji mobilnej. Ale do niej trzeba się zalogować, a do tego potrzebny egipski nr telefonu.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 05 Lip 2024 11:32 

HON fly4free
Wyjście z lotniska zajmie max kilkanaście minut a nie godzinę, zwłaszcza jeśli zrobisz visę on-line zamiast na lotnisku albo już masz wielokrotną i jeśli nie odbierasz bagażu rejestrowanego. Warto pamiętać o wypełnieniu formularza wjazdowego - powinni rozdawać w samolocie lub są dostępne przy imigracji zanim podjedzie się do okienka kontroli paszportowej żeby nie tracić czasu na odsyłanie na koniec kolejki.
Autobusy teoretycznie jeżdżą całą noc, ale na ile regularnie nie wiem.
Generalnie IMO szkoda sobie zawracać nimi głowy - Uber itp. do stacji z lotniska będzie kosztował ok. 16-18 PLN.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 05 Lip 2024 15:38 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Potwierdzam, Uber najwygodniej i w miarę tanio. Lokalny numer z internetem w razie czego można też ogarnąć na przylotach za 30 zł.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 05 Lip 2024 21:02 

Tak, to już wiem, lądowałam już na CAI, tylko poprzednim razem od razu lot krajowy, więc teraz ogarniam dostanie się do miasta w nocy. W jednym okienku wiza i wymiana kasy, w innym karty SIM, jest kilka operatorów z tego co pamiętam. Karty wjazdowe rzeczywiście powinni dawać w samolocie, warto pamiętać by mieć długopis ze sobą, by je wypełnić. Ja ostatnio zapomniałam i prosiłam innych :D
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 06 Lip 2024 10:26 

Loty: 960
Kilometry: 1 495 798
niebieski
Mając 8-godzinną przesiadkę w CAI zamówiłem ubera do downtown (cena była poniżej 200 EGP) a następnie dogadałem się z kierowcą na parogodzinną objazdówkę po Kairze za 1200 EGP.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 30 Paź 2024 10:12 

Hejka, czy kojarzycie ktory przystanek Blue Bus jest najblizej lotniska? Znalazlam albo Blue bus - Mehwar Elmosheir albo Blue Bus Sekka Club - a moze sa jakies inne, blizej?
Szkoda, ze z samego lotniska nic nie jezdzi bezposrednio do HRG.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości