Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Do Chin bez wizy:
- BJS i PVG 144h
- nie można opuszczać miasta transferowego
- na lotnisku trzeba udokumentować swoją dalszą podróż do kraju trzeciego
- możemy zmieniać lotniska w obrębie danego miasta
- podróż nie musi być na jednym bilecie
Wyjątki:
- możemy opuścić miasto tranzytowe np. koleją (potwierdzone wcześniej na bilecie) ale w ciągu 24h od lądowania musimy opuścić granicę Chin np udać się do HKG.
- możliwy jest transfer bez wizy tylko w jednym mieście w Chinach przykład:
Po przylocie do PVG w ciągu 144h wylatujemy BEZPOŚREDNIO poza granicę Chin do kraju trzeciego, nie ma możliwości żeby po odbytym stopoverze polecieć sobie do NRT przez np. BJS.
- możliwy jest transfer przez kilka lotnisk w Chinach ale wtedy musimy opuścić kraj w ciągu 24h
Przykład: WAW-(BJS-PVG)-NRT od przylotu do BJS i wylotu z PVG nie może minąć więcej niż 24h gdyż oba lotniska są w Chinach
- transfer bez wizy jest możliwy w dwie strony np. WAW-PVG 144h- NRT - PVG 144h - WAW
Chińczycy znajdą dobrze te przepisy. Nie ma możliwości wydłużenia tranzytu nawet o godz. Umieją liczyć i jeżeli przekroczycie czas tranzytu będziecie zmuszeni opuścić Chiny. Najczęściej każą kupić bilet do HKG. Błagania nie pomogą.

Krótka instrukcja jak zdobyć wizę
bezwizowy-tranzyt-w-chinach-72-144h-bez-wizy,1135,32620?start=500#p1067859

Dzięki @macq91 @apocalipse

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1019 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51  Następna
Autor Wiadomość
#981 PostWysłany: 24 Kwi 2024 13:45 
Awatar użytkownika

niebieski
dzięki za odpowiedź bardzo cenna informacja dla mnie w takim razie biorę salonik na powrót
 Profil Relacje PM off
Janus lubi ten post.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#982 PostWysłany: 25 Kwi 2024 08:29 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 194 250
Zbanowany
niebieski
Post informacyjny ode mnie.
17 kwietnia. 10h 45min przesiadki, a naprawdę 12h ponieważ samolot przyleciał wcześniej z WAW. Kolejka do wizy to 6 osób przede mną i 2 za mną. Wizę 24h dostał każdy, chcieli zobaczyć tylko kartę pokładową na kolejny lot. Czas czekania po wizę 20 minut, do kontroli paszportowej 25 min. Czas od wyjścia z samolotu do stacji Airport Express 55 minut.
23 kwietnia. 19h 25min przesiadki. Kolejki do wizy brak! Był tylko jeden chłop który wizy nie otrzymał bo miał na przesiadkę 6h Chińczyk stanowczo to za krótko nie mogę dać wizy. Podszedłem spytał się co chce zobaczyć mówię że wielki mur, odpowiada o masz sporo czasu zdążysz bez problemu. Spytał się jeszcze tylko co zobaczyłem na pierwszym wjeździe odpowiadam że park olimpijski. Wizę wbił od razu. Czas oczekiwania 5 minut, natomiast do kontroli paszportowej z 30 minut. Czas od wyjścia z samolotu do stacji Airport Express 45 minut.
Lotnisko PEK.

Ostatnio edytowany przez macio106, 25 Kwi 2024 13:05, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#983 PostWysłany: 25 Kwi 2024 11:16 

Loty: 128
Kilometry: 243 973
daj znać jeszcze które lotnisko :)
 Profil Relacje PM off  

#984 PostWysłany: 25 Kwi 2024 11:40 
Awatar użytkownika

Loty: 714
Kilometry: 984 307
platynowy
"ponieważ samolot przyleciał wcześniej z WAW" jest wystarczające
 Profil Relacje PM off
seal lubi ten post.

#985 PostWysłany: 29 Kwi 2024 16:53 

Loty: 128
Kilometry: 243 973
@pabien
uwielbiam tutejsze podejście do każdego, nawet najprostszego pytania...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#986 PostWysłany: 30 Kwi 2024 04:32 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Przerobiłem ostatnio podróż do Chin na dwóch różnych biletach, z czego wylot z Szanghaju był po 30 godzinnach od przylotu do tego miasta.
Niby dla Polaków wszystko wydaje się proste - łapiemy się na TWOV (tranzyt) do 144 godzin i możemy po drodze zwiedzać większość miast z lotniskami w Chinach (wykaz we wcześniejszych postach).
Ale....to są Chiny i nie zawsze to co oczywiste, jest w 100% wykonalne.

Zastanawiałem się przed wylotem co może pójść nie takt. Zasadniczo dwa elementy: wylot do Chin z lotniska początku podróży oraz dostanie się przed oblicze pracownika służb granicznych na miejscu.
W moim przypadku miałem 3 "ale".

Pierwsze w Warszawie (leciałem SAS via CPH ): ponieważ nie można się odprawić online), gdzie mili pracownicy obsługi SAS na check-in nie dali rady (wprowadzenie informacji o locie poza Chiny inną linią - starali się i próbowali przekonać system po wcześniejszym przestudiowaniu warunków wjazdu z Timatic), więc... dali mi kartę pokładową do Kopenhagi z informacją "tam Pan wszystko na transferach załatwi". No miło przyznam.

Kopenhaga - centrum tranzytowe jak poczta główna w Warszawie: bierzesz numerek i czekasz na swoją kolejkę.
Miła Pani zaczyna klikać, czytać, sprawdzać, dzwonić i po dobrych 10 minutach widzę, że jej twarz się rozpogadza i uśmiech oznacza że dotarła do wytycznych obejmujących Polaka w tranzycie. Więc drugi (pierwszy) etap za mną - mogę wsiąść do samolotu.

Szanghaj - bialo-niebieski formularz wypełniony i oczekiwanie we właściwej kolejce.
Przychodzi pora na mnie i zaczynają się pytania, weryfikacja mojego przypadku, znów zamyślona mina pracownika strraży granicznej. Analiza wydruku z biletem poza Chiny. Upewnienie się kiedy wylatuję. Kilka minut niepewności i prosi o wyższego rangą na konsultację. Decyzja jest pozytywna, aczkolwiek muszę z paszportem iść do jeszcze jednego stanowiska (tym razem za linią strażników, więc wiem, że jest dobrze). Kolejne pytanie kiedy wylatuję, chwilą oczekiwania i wiza przyklejona do paszportu a ja mogę iść szukać Magleva.

Reasumując: miało być nietuzinkowo i trochę było.
Happy end na koniec, ale kilka razy ciśnienie krwi lekko we mnie uniosło się.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#987 PostWysłany: 01 Maj 2024 21:30 

Witam,
Mam pytatnie o wize 144h w lotnisku Beijing PEK. Mam lot z Wiednia do Pekinu. 5 dni przerwy w Pekinie i następny lot do Wietnamu, Nie jest to lot łączony ale oba odcinki kupione na jednej rezerwacji od Air China. Wydaje mi się że spełniam warunki aby uzyskać tę wizę.

Według oficjalnej Chińskiej strony https://en.nia.gov.cn/n162/n227/c116266/content.html

Cytuj:
He/she must hold a connecting ticket to a third country/region with a confirmed date and seat for departure within 72/144 hours or relevant certificates as per the amount of time applied for the visa-free transit, fill out the Arrival Card for Temporary Entry Foreigners, and accept inquiries from the entry-exit border inspection authority.

Pytanie czy ktoś to przerabiał w praktyce i może powiedzieć co im trzeba pokazać i co rozumieją jako connecting ticket. Bo boarding passa do Wietnamu nie będę jeszcze miał. Bo jak coś to wchodzi w grę jeszcze wyrobienie chińskiej wizy turystycznej. Co myślicie?

Z góry dzięki za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#988 PostWysłany: 02 Maj 2024 03:28 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Masz mój przykład na górze.
Co prawda to nie PEK, ale PVG, lecz zasady są takie same.
Wydrukuj sobie potwierdzenie zakupu biletu (zaznacz na wydruku datę wylotu z Chin i swoje dane).
Z tym, paszportem oraz karteczką z niebieskim paskiem (którą znajdziesz na stanowiskach koło skanerów odcisków palców) i idź do stanowisk oznaczonych 24/144 International Transfer.
A wcześniej, na lotnisku wylotu z Europy przygotuj się psychicznie do wytłumaczenia mniej ogarniętym pracownikom linii na lotnisku, dlaczego nie masz wizy do Chin.
 Profil Relacje PM off  

#989 PostWysłany: 09 Maj 2024 09:57 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 20 026
ktos tu pisal ze mozna dostac bezplatny hotel na czas tranzytu. Bede mial oczekiwanie 15h. Do kogo pisac? bo mailowo odsylaja mnie na infolinie, nie da sie tego online zalatwic albo na lotnisku po przylocie?
 Profil Relacje PM off  

#990 PostWysłany: 11 Maj 2024 11:37 

@minerek Ja zamawiałem przez ich stronę internetową. Jest tam opcja zamówienia hotelu. Hotel przydzielają losowo z chyba trzech dostępnych. Pula jest ograniczona.
 Profil Relacje PM off  

#991 PostWysłany: 11 Maj 2024 15:46 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wracając do mojego przypadku (podróż przez Szanghai na różnych biletach): powrót na PVG, tym razem z Tajpej Juneyao Airlines - na lotnisku pracownik linii miał trochę wątpliwości i musiał się skontaktować z przełożonym, ale zajęło mu to mniej czasu niż na lotnisku w Warszawie czy Kopenhadze. Kilka minut i karta pokładowa wydana.

Ponownie jednak w Chinach strażnik graniczny po kilku minutach weryfikacji dokumentów, odesłał mnie do supervisora, a dopiero ten wkleił mi do paszportu naklejkę z czasowym pozwoleniem na wjazd na teren Chin.
I tu taj ciekawostka - pomimo, że mój lot powrotny z Chin był po 32 godzinach, zaś dostałem "permit" na 24 godziny (w przeciwieństwie do poprzedniego na 144 godziny).
Gdybym się mu przyjrzał wcześniej, to bym zaczął się zastanawiać, czy mam wrócić na lotnisko maksymalnie po 24 godziny od pierwotnego lądowania. Na spokojnie wróciłem jednak po 27 godzinach i nikt z tego powodu nie robił mi problemu (a wlepkę w paszporcie dokładnie obejrzałem dopiero w saloniku).
 Profil Relacje PM off
TIT uważa post za pomocny.

#992 PostWysłany: 17 Maj 2024 13:05 

Siema, wracam po 4 miesiącach odkąd pisałem tutaj w tym wątku. Bałem się tej podróży, co będzie w tych Chinach, zwłaszcza jak się oczytałem posty i różne inne pierdółki na fb i innych grupach jak to nie jest strasznie.
Jak to zwykle bywa, rzeczywistość vs internet to diametralna różnica, warto oczywiście się informować, ale to co ktoś pisze zawsze warto przemyśleć kilka razy.
Tak jak pisali że AirChina to zła linia lotnicza (a była zajebista), tak jak pisali negatywnie o lotnisku PEK (a było okej), tak samo pisali o wizach tranzytowych, a też było ok.
Za 1 razem, przesiadka 14h, kolejka do okienka ok.1h, 2 okienka były czynne, każdy ze strażników gadał płynnie po angielsku (a ponoć nie potrafią xd).
Trafiliśmy do takiej babeczki, nie wyglądała przyjaźnie - okazało się że była spoko babeczka, śmiała się, gadała po ang, w tym blankieciku nie wypełniłem miejsca pobytu w Pekinie bo nie mieliśmy hotelu zarezerwowanego, a ona zwróciła na to uwagę i pyta się gdzie będziemy, a my że nigdzie, poszwendamy się, ona się zaśmiała i dała tam kreskę. Bez problemu nas wypuściła, przed nami było małżeństwo z dziećmi z polski, śmiała się do dzieci i była bardzo przyjazna, też przeszli bez problemu.
Tyle ponoć kontroli bezpieczeństwa i paszportu miało być tam, a finalnie po otrzymaniu tej wizy, przeszliśmy zwykła kontrolę paszportową i potem obok bramek bezpieczeństwa strażnik machnął żebyśmy bokiem przeszli i się śmiał do nas - 0 zero kontroli bezpieczeństwa mieliśmy przy wyjściu, co jak na Chiny to aż dziwne. Ale samo lotnisko przypomina trochę hurtownie z kamerami, kamer jest tam setki, niektóre ogromne.

Na powrocie mieliśmy 19h przesiadki, był sam strażnik, również pozytywny, z miejsca wbił wizę (mieliśmy wtedy hotel od AirChina więc wpisałem go).
Finalnie 0 problemów zarówno z wizą jak i lotniskiem i strażnikami, jedyny problem to był wtedy jak na kontroli bezpieczeństwa (gdy wracałem na lotnisko) musiałem wyjmować monety z plecaka bo im komp coś piszczał, a no i na kontroli bezpieczeństwa nie potrafili angielskiego - to fakt. Nie wspomnę o samym mieście, bo tam to nikt po angielsku nie gada z nich.

Swoją drogą, to nawet strażnik lotniska mi kasę z własnego portfela rozmienił bo na pociąg do miasta trzeba mieć gotówkę drobną (bo większej mi nie chciał automat przyjąć na zakup biletu).

Myślę, że wszystkie te zawirowania były spowodowane świrkiem który panował, a teraz jak to się uspokoiło, to wróciło do normalności, oni też kasę mają ładną z turystyki, nawet całkiem wizy znoszą turystyczne (dla niektórych państw), więc im zależy w sumie na tym, żebyś wyszedł z lotniska i zostawił tam $, bo czemu nie.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#993 PostWysłany: 17 Maj 2024 13:35 

niebieski
Fajnie, że Tobie się wszystko tak ładnie udało, ale nie zawsze jest tak super.
 Profil Relacje PM off
jackrabbit lubi ten post.

#994 PostWysłany: 06 Cze 2024 22:41 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Mam pytanie, bo może ktoś przerabiał taki przypadek: lot powrotny do Europy z przesiadką 24 godziny w Pekinie, a później krótki stop w Szanghaju i dalej do Europy.
Wszystko na jednym bilecie.
Czy w Pekinie będę mógł skorzystać z darmowej wizy (mając wylot z Chin 24 godziny później z drugiego miasta)?
 Profil Relacje PM off  

#995 PostWysłany: 07 Cze 2024 02:15 

srebrny
Jeśli pamięć mnie nie myli, to nie możesz.
 Profil Relacje PM off
Garmond lubi ten post.

#996 PostWysłany: 07 Cze 2024 08:16 

złoty
Jeśli od twojego przylotu do Pekinu do wylotu z Szanghaju jest więcej niż 24h to potrzebujesz wizy żeby Cie wpuścili do samolotu.Jezeli poniżj 24h, to teoretycznie możesz jeździć w tym czasie po całych Chinach jak ci wbiją odpowiednią darmową pieczątkę.
 Profil Relacje PM off
Garmond lubi ten post.

#997 PostWysłany: 28 Cze 2024 18:33 

srebrny
PVG - szybki tranzyt z gate'u do gate'u bez wizy i kontroli. Lot chińskimi liniami.
 Profil Relacje PM off  

#998 PostWysłany: 29 Cze 2024 07:20 

srebrny
Norma na wszystkich lotniskach świata.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#999 PostWysłany: 29 Cze 2024 08:46 

srebrny
Nie wiem od kiedy ta norma, bo poprzednim razem trzeba było wyjść przez imigrację po bagaż i robić nowy check in.
 Profil Relacje PM off  

#1000 PostWysłany: 29 Cze 2024 09:31 

srebrny
Nie trzeba wychodzić po bagaż, jeśli się ma loty na jednym bilecie.
Można też lecieć bez nadawanego, mając różne rezerwacje.
 Profil Relacje PM off
szpaczny lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1019 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości