Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#501 PostWysłany: 12 Paź 2012 20:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Lemon Curd dostępny jest np. w delikatesach alma.

Czy w podręcznym przejdzie czajnik bezprzewodowy ? ;-) (POZ-CIA-POZ)

City break w cieniu Etny 🌋😍 Wycieczka na Sycylię za 639 PLN (loty + noclegi ze śniadaniami 🌞🍊 City break w cieniu Etny 🌋😍 Wycieczka na Sycylię za 639 PLN (loty + noclegi ze śniadaniami 🌞🍊
💙 First minute: piękna grecka wyspa Tasos od 2550 PLN🏝️🌞 Tydzień w 4* hotelu przy plaży (z 🍴) 💙 First minute: piękna grecka wyspa Tasos od 2550 PLN🏝️🌞 Tydzień w 4* hotelu przy plaży (z 🍴)
#502 PostWysłany: 12 Paź 2012 21:46 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
BZG napisał(a):

Czy w podręcznym przejdzie czajnik bezprzewodowy ? ;-) (POZ-CIA-POZ)

Przejdzie.
 Profil Relacje PM off  

#503 PostWysłany: 14 Paź 2012 17:27 

czy moge w wizzie przewiezc w plecaku podrecznym jakis zel do mycia? jesli tak, to czy kupie na lotnisku przed strefa odprawy jakies foliowe torebki, zeby zel w nia zapakowac?
 Profil Relacje PM off  

#504 PostWysłany: 14 Paź 2012 17:38 
Awatar użytkownika

niebieski
m4r1u5z napisał(a):
czy moge w wizzie przewiezc w plecaku podrecznym jakis zel do mycia? jesli tak, to czy kupie na lotnisku przed strefa odprawy jakies foliowe torebki, zeby zel w nia zapakowac?

Tak, o ile ma mniej niż 100 ml (albo równo 100 ml). W Rossmanie mają cały regał z takimi różnymi środkami o objętości nie większej niż 100 ml. Ja osobiści kupiłem sobie kiedyś najtańsze i zawsze jak wyjeżdżam nalewam tam swój ulubiony żel. Więc nie trzeba co chwila kupować nowego małego opakowania...
 Profil Relacje PM off  

#505 PostWysłany: 16 Paź 2012 20:59 

niebieski
Czy można zabrać parasolkę do samolotu? Taką małą, składaną (bez kija).
 Profil Relacje PM off  

#506 PostWysłany: 16 Paź 2012 21:06 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
niebieski
miszti napisał(a):
Czy można zabrać parasolkę do samolotu? Taką małą, składaną (bez kija).

Można bez problemu. Ostatnio przewoziłem z Modlina do Charleroi.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off  

#507 PostWysłany: 17 Paź 2012 01:33 

przegladalem pobieznie watek ale nie znalazlem nic na temat przewozu szklanych( ceramicznych) kubkow w podrecznym...na logike nie powinno byc problemu, w koncu mozna w szkle przewozic leki czy perfumy ale wole sie upewnic...
ktos ma jakies doswiadczenia?
 Profil Relacje PM off  

#508 PostWysłany: 17 Paź 2012 09:14 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
arafat111 napisał(a):
przegladalem pobieznie watek ale nie znalazlem nic na temat przewozu szklanych( ceramicznych) kubkow w podrecznym...na logike nie powinno byc problemu, w koncu mozna w szkle przewozic leki czy perfumy ale wole sie upewnic...
ktos ma jakies doswiadczenia?

Przed przeglądnięciem wątku najpierw przegląda się co na dany temat ma do powiedzenia ULC: http://www.ulc.gov.pl/index.php?option= ... iew&id=999

Zapewniam, że 90% odpowiedzi można znaleźć na ww. stronie.

A co do ceramiki, to owszem, można.
 Profil Relacje PM off  

#509 PostWysłany: 17 Paź 2012 17:49 
Awatar użytkownika

Uff... przebrnęłam przez wszystkie strony i nadal nie znalazłam odpowiedzi na swoje pytanie. Mianowicie - jak wygląda sprawa z zakupami zrobionymi w sklepie wolnocłowym i przesiadką? Tzn. chciałabym kupić w Budapeszcie wino dla Siostry, tylko pytanie czy na następny lot (z Charleroi) mnie z nim wpuszczą? Znalazłam informację, że jeśli opakowanie będzie nienaruszone i kolejny lot będzie najpóźniej 24 godziny od zakupu to nie powinno być problemów. Może ktoś z Was przewoził w ten sposób jakiś alkohol i mógłby się podzielić informacjami :)

(Wylot z Budapesztu - 15:05, z Charleroi - 8:00)

#510 PostWysłany: 17 Paź 2012 17:56 

HON fly4free
Puszczą. Zakupy wrażliwe z punktu bezpieczeństwa sklep zamyka w stosownej torbie. Jeśli jej nie otworzysz i mając dowód zakupu, z security nie powinno być problemu. Zupełnie inną kwestią jest temat "bagażu podręcznego", w sensie, zakupy musisz wpakować w bagaż tak, aby był jeden i zgodny z wymiarami. Są wyjątki, ale to poszukaj w innych wątkach.
 Profil Relacje PM off  

#511 PostWysłany: 17 Paź 2012 17:59 
Awatar użytkownika

Dzięki za informację :)

#512 PostWysłany: 25 Paź 2012 18:19 

Witajcie! :)
W sobotę lecę z Katowic do Londynu i mam takie pytanie o bagaże i zawartość: Czy bez problemów przejdzie mi np. parę sztuk plastikowych buteleczek (10 ml) z liquidem do e-papierosów i sam e-papieros? ;] Na buteleczkach jest oznaczenie że substancja jest bardzo toksyczna (T+) i głównie o to mi chodzi. Będę to pakował do bagażu rejestrowanego.
I jeszcze jedna rzecz - leki - antybiotyki w tabletkach, jakieś osłonowe, Ibuprom itd.

Na stronie Wizz Air'a widnieje taka informacja:
Przedmioty niedozwolone w bagażu rejestrowanym:
...
- płyny
- leki
...

Jeśli bagaż rejestrowany zawiera jakiekolwiek przedmioty wymienione powyżej, linie lotnicze Wizz Air nie ponoszą odpowiedzialności za wszelkie straty, uszkodzenia, opóźnienia lub awarie tych przedmiotów.

O co tu chodzi? Że coś może "zginąć" czy jak? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym względzie?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#513 PostWysłany: 25 Paź 2012 18:23 

Loty: 49
Kilometry: 69 318
mr_ozu napisał(a):
Witajcie! :)
W sobotę lecę z Katowic do Londynu i mam takie pytanie o bagaże i zawartość: Czy bez problemów przejdzie mi np. parę sztuk plastikowych buteleczek (10 ml) z liquidem do e-papierosów i sam e-papieros? ;] Na buteleczkach jest oznaczenie że substancja jest bardzo toksyczna (T+) i głównie o to mi chodzi. Będę to pakował do bagażu rejestrowanego.
I jeszcze jedna rzecz - leki - antybiotyki w tabletkach, jakieś osłonowe, Ibuprom itd.

Na stronie Wizz Air'a widnieje taka informacja:
Przedmioty niedozwolone w bagażu rejestrowanym:
...
- płyny
- leki
...

Jeśli bagaż rejestrowany zawiera jakiekolwiek przedmioty wymienione powyżej, linie lotnicze Wizz Air nie ponoszą odpowiedzialności za wszelkie straty, uszkodzenia, opóźnienia lub awarie tych przedmiotów.

O co tu chodzi? Że coś może "zginąć" czy jak? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym względzie?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

Lekami bym się nie przejmowała. Zawsze wożę w rejestrowanym pełną apteczkę i nigdy nie miałam problemu. Co do e-papierosa to nie mam pojęcia...

#514 PostWysłany: 25 Paź 2012 22:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Z tym zakazem przewozenia lekow w bag. rejestrowanym chodzi glownie o to, ze istnieje mozliwosc, ze bagaz sie zagubi, a Ty bys w takiej sytuacji zostal lub zostala bez lekow ktore np. musisz brac codziennie.
 Profil Relacje PM off  

#515 PostWysłany: 27 Paź 2012 11:43 

Pytanie z serii nietypowych. Czy prezerwatywy nawilżane traktowane są jako płyn? Czy można je przewozić w podręcznym?
 Profil Relacje PM off  

#516 PostWysłany: 27 Paź 2012 14:01 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
zajacowaty napisał(a):
Pytanie z serii nietypowych. Czy prezerwatywy nawilżane traktowane są jako płyn? Czy można je przewozić w podręcznym?

można.

Temat postu: zwierzak w samolocie
#517 PostWysłany: 27 Paź 2012 20:38 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 85 890
niebieski
Czy ktoś się orientuje jak to wygląda gdy chcemy wziąć ze sobą zwierzaka do samolotu? Pomijam kwestie szczepienia, czipowania i paszportu bo o tym wiem. Czy za zwierzaka płaci się kupując bilet czy dopiero na lotnisku? Czy zwierzaka bierzemy ze sobą do kabiny? Jak to wygląda w "zwykłych" liniach, a jak w ryanair?

#518 PostWysłany: 27 Paź 2012 20:43 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
srebrny
Zależy od wielkości i gatunku zwierzaka. Psy, koty i fretki są traktowane inaczej niż 'małe zwierzęta' typu króliki (których linie lotnicze z reguły przewozić nie chcą), różne linie lotnicze mają też różne przepisy w tej kwestii. Inaczej też będzie z 3 kg yorkiem, inaczej z 30kg amstaffem. Na pewno potrzebny jest transporter z atestem. Ale przydałyby się jakieś konkrety :)

Edit: Tu masz na przykładowe ceny z LOTu: http://www.lot.com/pl/pl/web/newlot/bag ... other-fees
 Profil Relacje PM off  

#519 PostWysłany: 27 Paź 2012 23:41 
Moderator forum

ryanair chyba w ogóle nie dopuszcza przewozu zwierzat

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#520 PostWysłany: 28 Paź 2012 20:15 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 85 890
niebieski
Właściwie to chodzi mi o kota ;) tak własnie doczytałam, ze ryanair akceptuje jedynie psa przewodnika. Ale czy ktoś miał jakieś doświadczenia z podróżowaniem samolotem wraz ze zwierzęciem? Jak to się wszystko odbywa - począwszy od kupna biletu aż do końca lotu? ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości