Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 71 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Praca zdalna
#61 PostWysłany: 12 Cze 2024 22:27 

Hejka, we wrzesniu będe w Azji na urlopie i chciałem przedłużyć sobie wyjazd O Wietnam i Filipiny, ale musiałbym już wtedy tam pracować. Chciałem się podpytać, czy mieliście jakieś poprzednie doświadczenia w tym temacie? Będę w Hanoi i Manilii, i potencjalnie na innych wyspach w Filipnach. Nie martwie sie o sprawy podatkowe itd, poniewaz to sobie ogarne w firmie, natomiast martwie sie glownie o dostep do internetu. Mieliscie jakies poprzednie doswiadczenia? Czy internet bedzie tam ok? Wchodzi tez w gre jakis esim globalny ale to pewnie nie jest totalnie oplacalne kwotowo. Czy internet lokalny w tych miastach i ogolnie we Filipinach bedzie zdolny zebym mogl tam bez problemu pracowac? Mysle ze glownie bede potrzebowal dostep do serwisow typu teams, slack czy przegladarka internetowa (ale dobre polaczenie wchodzi w gre). VPN tez wchodzi w gre, ze bede musial potencjalnie sie do niego laczyc. Jestes w stanie jakos pomoc w tym temacie albo sprzedac jakies tipy? Bardzo chcialbym przedluzyc sobie podroz o te 2 kraje, jednak boje sie czy jest to w ogole sensowne i czy nie bede musial brac urlopu bezplatnego i wrocic pierwszym samolotem do Polski bo internet jednak okaze sie na tyle niezdatny ze nie bedzie sie dalo pracowac. Z gory bardzo dzieki za pomoc :P
 Profil Relacje PM off  

Zimowe słońce na Fuerteventurze 🌞 All inclusive w 4* hotelu za 2599 PLN 🍹😎 Zimowe słońce na Fuerteventurze 🌞 All inclusive w 4* hotelu za 2599 PLN 🍹😎
City break w sercu Gruzji 🏰🍷 Loty i hotel w Kutaisi ze śniadaniami za 519 PLN City break w sercu Gruzji 🏰🍷 Loty i hotel w Kutaisi ze śniadaniami za 519 PLN
#62 PostWysłany: 12 Cze 2024 22:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Internet jest tam ok w Wietnamie
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 12 Cze 2024 23:21 

A jak wyglada sytuacja na Filipinach? Zapomnialem wspomniec ze w Wietnamie bede tylko 2 dni wiec tak na prawde glownie mi zalezy na Filipinach. W sumie jesli chodzi o sprawy prawne to moze jeszcze zapytam dla pewnoci czy przy takim krotkim interwale nie bedzie problemu zeby pracowac z wizy turystycznej (max 2 tyg)?
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 12 Cze 2024 23:30 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Naprawdę chcesz pracować zdalnie i zadajesz takie pytania?
Moment sprawdzenia w internecie i masz odpowiedź: obywatele Polscy mają prawo do pobytu do 30 dni na Filipinach bez wizy.
A co będziesz robić w tym czasie (opalać się, czy siedzieć na zoomie) to nic im do tego.
Byle posiadasz bilet wylotowy z Filipin.
A pytanie o internet jest z czapy: zależy gdzie będziesz w tym czasie - więc zanim zabukujesz nocleg upewnij się, czy będziesz w nim mieć jakość potrzebną do tego, co masz zamiar robić.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#65 PostWysłany: 13 Cze 2024 09:27 

Loty: 205
Kilometry: 697 936
niebieski
Ale ten pobyt na terenie Filipin do 30 dni bez wizy, to może być tylko pobyt turystyczny czy o dowolnym charakterze? Tzn. czy wolno pracować zarobkowo podczas tego pobytu, przy czym ta praca przecież nie musi być świadczona dla filipińskiego pracodawcy ale może być na rzecz dowolnego (polskiego, amerykańskiego, japońskiego itd.). Pomijam kwestię, czy ktokolwiek jest w stanie zweryfikować to w praktyce, co kto robi podczas pobytu.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 13 Cze 2024 09:58 

srebrny
Co do zasady zazwyczaj wizy turystyczne uniemożliwiają podjęcie jakiejkolwiek czynności zarobkowej. Oczywiście świat się zmienił przez kilka ostatnich lat i nikt nie biega po wyspach i nie sprawdza co robisz na laptopie kilka godzin dziennie. Niektóre kraje (np. Bali) wprowadziło coś takiego jak digital Nomad visa, poczytaj sobie wymagania. Większości pracującym zdalnie nie będzie się chciało załatwiać takiej wizy, szczególnie przy pobycie do 30 dni.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#67 PostWysłany: 13 Cze 2024 14:10 
Awatar użytkownika

Loty: 323
Kilometry: 804 151
niebieski
Ja pracowałem 2 ostatnie zimy po 3 miesiące na Filipinach zdalnie. Kwestia ogarnięcia sensownego internetu ale tu już nie bardzo pomogę bo korzystałem z domowego i śmigało OK ( Luzon ).
szpaczny lubi ten post.

#68 PostWysłany: 15 Cze 2024 21:36 

@Garmond nie uwazam ze to pytanie bylo calkowicie z czapy :). Probowalem zrobic wstepny research i czytalem ze ogolnie w Filipinach internet jest sredni dlatego chcialem spytac na forum czy ktos mial juz jakos wiecej doswiadczenia w tym temacie :). Tak samo w przypadku wizy, co prawda moglem zrobic wiekszy research ale przy okazji chcialem sie o to spytac jak juz wstawiam post.

@kb_poland z uslug jakiej firmy korzystales? Moze sobie zerkne czy maja jakas ciekawa oferte. Ciezko zweryfikowac tak przez research czy internet bedzie dobry na miejscu :/. Miales jakas wize pracownicza czy normalnie na turystycznej?
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 15 Cze 2024 21:38 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wiesz, istnieje coś takiego, jak rozeznanie się w terenie i ponowny powrót.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#70 PostWysłany: 15 Cze 2024 21:59 

złoty
Czy planujesz pobyt powyżej 30 dni, że tak Ci zależy na tej wizie pracowniczej? @Garmond już Ci przekleił treść odnośnie wizy bezpośrednio z gov. Masz prawo do 30-dniowego pobytu bez wizy.

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny, Svalbard
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 16 Cze 2024 09:21 
Awatar użytkownika

Loty: 323
Kilometry: 804 151
niebieski
Pyotrrrrr napisał(a):
@Garmond nie uwazam ze to pytanie bylo calkowicie z czapy :). Probowalem zrobic wstepny research i czytalem ze ogolnie w Filipinach internet jest sredni dlatego chcialem spytac na forum czy ktos mial juz jakos wiecej doswiadczenia w tym temacie :). Tak samo w przypadku wizy, co prawda moglem zrobic wiekszy research ale przy okazji chcialem sie o to spytac jak juz wstawiam post.

@kb_poland z uslug jakiej firmy korzystales? Moze sobie zerkne czy maja jakas ciekawa oferte. Ciezko zweryfikowac tak przez research czy internet bedzie dobry na miejscu :/. Miales jakas wize pracownicza czy normalnie na turystycznej?

Moja małżonka jest Filipinką więc ja przy wjeździe dostaje stempel na rok ;) Jeśli chodzi o pobyt to też jesteś w stanie to zrobić w miare bezboleśnie, po "darmowych" 30 dniach musisz udać się do DFA i wnioskować o extension , nie jest to już darmowe ale też milionów monet nie kosztuje z tego co pamiętam.

Tak jak mówiłem , internet domowy , PLDT home bodajże ale szczegółów parametrów nie znam , spokojnie na teamsie meetingi ogarniałem , różnica czasowa też super , zaczynałem pracę o 16:00 a od rana był czas na rum z kokosa ;) Jedna uwaga - na niektórych wyspach z internetem nie jest już tak różowo jeśli chodzi o jego prędkość :)
Pyotrrrrr lubi ten post.
Pyotrrrrr uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 71 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości