Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 160 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 11 Mar 2024 21:13 

To prawda, nie jeździłem. Rozumiem, że zbyt głośno? Czy coś jeszcze? W sumie zarezerwowane, ale nie opłacone i jeszcze mogę zmienić decyzję.
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#142 PostWysłany: 11 Mar 2024 21:21 

złoty
Głośno. Niewygodnie. Mało miejsca. Dużo paliwa. Nie wchodzę w twoje umiejętności bo domyślam się ze chcesz po prostu pojechać po szutrze a nie prawdziwy off-road. Czego nie polecam. Auta 4x4 nie jeżdżą same i trzeba mieć szkolenie żeby jeździć jak na filmikach na youtube.

Jeśli to twoje marzenie to rezerwuj i ciesz się zyciem. Jesli pomysł przy okazji... to odpusć. To samo jest z mustangami.
Spora czesc ludzi jara się wynajmem mustanga na roadtrip a potem walizka leży na tylnym siedzeniu bo do bagażnika nie wejdzie. Dachu nie rozkłada bo pył i słońcie...

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
zero0 uważa post za pomocny.

#143 PostWysłany: 11 Mar 2024 21:39 

Generalnie chcę, żeby to było takie amerykańskie auto. Zarezerwowałem takiego Jeep'a. Urzekło mnie, że ma elektryczny soft top, czyli taki kabriolet jakby nie było. Napęd 4x4 ma odłączany jak to Jeepy mają. Na pewno dużo pali i hałasuje. To jest to:

https://turo.com/us/en/suv-rental/united-states/st-george-ut/jeep/wrangler-unlimited/2441639?endDate=11%2F09%2F2024&endTime=09%3A30&startDate=11%2F06%2F2024&startTime=10%3A00

Co byście proponowali amerykańskiego? Zastanawiałem się nad Fordem F150- będzie nas 3 osoby i do pickupa się zmieścimy. Te duże SUVy jak Cadillac Escalade czy Ford Expedition za duże i za drogie w wypożyczeniu.
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 11 Mar 2024 21:44 

złoty
Nie porównuj europejskiej motoryzacji do amerykańskiej. Twój jeep jest fajny na weekend w okolicach Vegas. Ale nie wyobrażam sobie jechać nim z
14h z Nevady do Kalifornii po drodze prostej jak strzała.

Przepraszam ze mieszam Ci w planach ale wygodne auto to 80% sukcesu roadtripa po zachodzie USA. Ja polecam kategorię SUV lub duzy SUV. Zdziwisz się jak duze samochody są w USA. Taki nissan kaszkaj to mikrus na ich drogach

Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#145 PostWysłany: 11 Mar 2024 21:45 

platynowy
Walizka do bagażnika nie wejdzie to raz, a ryk silnika z głośnika to dwa..

Cytuj:

Nowy model wyposażony w 4-cylindrowy silnik o pojemności 2.3 litra i mocy 310 KM brzmi niezwykle sportowo. Teraz okazuje się, że rasowy dźwięk jednostki napędowej znika, jeżeli wyciągniemy bezpiecznik nr 27.Ford wyjaśnia, że 4-cylindrowa odmiana Mustanga wyposażona jest w system określany mianem „Active Noise Control”. Szczęśliwie system nie jest montowany w wersjach z silnikiem V6 oraz V8. Nie zmienia to jednak faktu, że dosyć trudno cieszyć się z niesamowitego dźwięku silnika mając świadomość, że pochodzi on z głośników.Podobny system wzbogacania dźwięku silnika znajduje się m.in. w BMW M235i mimo tego, że pod maską niemieckiego auta pracuje jednostka 6-cylindrowa o pojemności 3 litrów.

Weż Forda Explorera 7 osobowego, niesamowicie komfortowy i pojemny.
 Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.

#146 PostWysłany: 11 Mar 2024 22:24 

Ja miałem wziętego małego SUVa i nam się trafiła Toyota Corolla Cross z napędem AWD i to było idealne rozwiązanie do Monument Valey oraz Joshua Three i na górskie odcinki typu Oatman czy Yosemite. Mega wygodne. Tylko, że coś podobnego amerykańskiego to raczej nie ma 😛
 Profil Relacje PM off

#147 PostWysłany: 12 Mar 2024 01:27 

Ja wziąłem Wranglera, bo chciałem pojechać do starych opuszczonych kopalń koło Vegas.
Droga jak na zdjęciu, auto dało radę.

Załączniki:
img_9683.jpg
img_9683.jpg [ 328.66 KiB | Obejrzany 1392 razy ]
 Profil Relacje PM off

#148 PostWysłany: 12 Mar 2024 06:42 
Awatar użytkownika

złoty
Przede wszystkim polecam brać auto z możliwością rezygnacji, bo bardzo często czym bliżej do wynajmu tym cena niższa, i wielu potem się wkurza jak widzi ceny kilka dni przed a nie może anulować
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#149 PostWysłany: 12 Mar 2024 21:21 

krzqchu napisał(a):
Ja wziąłem Wranglera, bo chciałem pojechać do starych opuszczonych kopalń koło Vegas.
Droga jak na zdjęciu, auto dało radę.
Jeździłeś nim highway’ami? Jesli tak, to jak oceniasz?
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 12 Mar 2024 21:50 

Tak, jeździłem. Jak dla mnie bezproblemowo i wygodnie.
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 13 Mar 2024 14:19 

No cóż, wziąłem jazdę próbną Wranglerem na oponach dla off-road. Nie jest zbyt głośno. Ale! Fotele średnio wygodne, na pewno nie dla długiej jazdy. Zawieszenie ewidentnie jest twarde i na lekko wyboistej drodze nieprzyjemne. Widoczność mniejsza, niż w standardowych SUVach. Chyba odpuszczę sobie trasy offroadowe i wezmę inne auto.
Trochę szkoda, ale nie da się połączyć podczas 1 wyprawy 2 rzeczy.
Jakby kogoś interesowaly trasy off road w tym rejonie, to oprócz wspomnianego Toroweap Overlook znalazłem warte przejechania i zobaczenia Valley of the Gods, Vermilion Cliffs National Monument, a w nim przepiękne White Pocket i The Wave. Są też fajne trasy pomiędzy Sedoną a Phoenix.
 Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.

#152 PostWysłany: 13 Mar 2024 14:25 

złoty
I to jest bardzo rozsądne podejście. W USA trasy wielogodzinne to norma a wypoczęty turysta to zadowolony turysta

Profil Relacje PM off

#153 PostWysłany: 15 Mar 2024 15:03 

niebieski
zero0 napisał(a):
Cześć, na przełomie IV/V.24 planujemy wypad do parków narodowych jak w tytule oraz LV. Plan mamy ułożony jak na zdjęciu. Sztywny jest tak naprawdę tylko wtorek, bo na ten dzień mamy już kupione wejściówki do kanionu Antylopy. Jeden dzień jest pusty - nie mamy pomysłu na co przeznaczyć. Nie musi to być sobota, bo można poprzesuwać. Lądujemy i wylatujemy z St. George. Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi.

Ja bym dorzucił jeden dzień więcej na Zion jeśli macie nadmiar i wszedł na Angels Landing.
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 11 Maj 2024 01:05 

Kilka luźnych uwag po powrocie ze zwiedzania m.in. parków narodowych i stanowych w "okolicy" Las Vegas: duże wygodne auto przy intensywnym planie zwiedzania to podstawa. Trasę trzeba dobrze rozplanować (moim zdaniem, minimum dzień na każdy zaplanowany duży park, nie mówię o małych jak np. Goosenecks SP), z uwzględnieniem liczby mil/km do przejechania, terminu wyjazdu, pogody (np. różnej w zaplanowanych miejscach docelowych). Dużo informacji zawartych jest na stronach poszczególnych parków (np. o warunkach pogodowych, wymaganych permitach, godzinach otwarcia, czy zalecanych/wymaganych autach), ponadto przy wjeździe na teren parku dostaje się ulotkę/mapkę o parku (przydatne, bo internet, nawet z lokalnej karty, nie zawsze działa). Jeśli parki są głównym celem, to na Las Vegas, jak wszyscy piszą, wystarczy doba, chyba, że ktoś chce grać w kasynach, czy imprezować (komunikacja w LV to np. kolejka LV monorail, bilet 24h ok. 15 USD). Moab to turystyczne miasteczko, z knajpami, sklepami, w pobliżu ciekawych miejsc, dobre na nocleg w trasie. Do Delicate Arch w Arches NP jest spory kawałek (ok. 1,5-2 km) do przejścia pieszo pod górę (nie da się tam wjechać samochodem ;). Do Monument Valley za to da się wjechać sedanem (chyba gdzieś było takie pytanie), ale po co, skoro po nieutwardzonej nawierzchni wygodniej jeździć np. SUVem 4x4. Subiektywnie, najbardziej podobał mi się Canyonlands NP i Bryce NP. Jak ktoś lubi naturę i dobrze się przygotuje do wyjazdu, to będzie zadowolony.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#155 PostWysłany: 11 Maj 2024 10:48 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
Nie wiem jak dzisiaj, ale kilkanascie lat temu, jak robiłem objazdówkę po parkach zachodu, Hertz miał zapis, że nie wolno było ich autem jeździć po drogach nieasfaltowych. Wtedy ubezpieczenie nie działało, przynajmniej dla zwyklego auta typu sedan. Piszę to w kontekście Monument Valley. Warto sprawdzić zapisy w warunkach wypożyczenia i ubezpieczenia, by w razie jakiejś przygody nie mieć problemów.
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 12 Cze 2024 07:27 

Panie i panowie, czytam sobie o parkach, ale trudno mi wyczytać jaki jest czas potrzebny na odwiedzenie każdego z poniższych.
Może ktoś się mniej więcej wypowiedzieć? Potrzeba na dany park dzień, dwa, wystarczą np. 2 godziny?

Joshua tree
Kanion Antylopy
Zion
Bryce
Valley of Fire
Dolina śmierci
Park Sekwoi
Yosemite
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 12 Cze 2024 07:47 

złoty
Podaję wersję ___minimum___:
W opcji 1 dzień to sugeruję nocleg przed lub po, a nie wersje przyjadę rano i wyjadę wieczorem. (2h to tylko Antelope, ale to i tak z dojazdem wyjdzie więcej)

1. **Joshua Tree National Park**: 1 dzień
- Zobacz Skull Rock, Cholla Cactus Garden i Hidden Valley.

2. **Antelope Canyon**: Pół dnia
- Wybierz jedną z wycieczek (Upper lub Lower Antelope Canyon).

3. **Zion National Park**: 1 dzień
- Wybierz jedną z popularnych tras, np. Angels Landing lub The Narrows.

4. **Bryce Canyon National Park**: 1 dzień
- Odwiedź Sunrise Point i Sunset Point, a także zrób krótki spacer po Queen’s Garden Trail.

5. **Valley of Fire State Park**: Pół dnia
- Zobacz Fire Wave, Elephant Rock i Atlatl Rock.

6. **Death Valley National Park**: 1 dzień
- Odwiedź Badwater Basin, Zabriskie Point i Mesquite Flat Sand Dunes.

7. **Sequoia National Park**: 1 dzień
- Zobacz General Sherman Tree, przejdź się po Giant Forest i wspiąć się na Moro Rock.

8. **Yosemite National Park**: 2 dni
- Zobacz Yosemite Valley, Yosemite Falls i, jeśli czas pozwoli, Half Dome z doliny. Problemem jest sam dojazd do doliny. Większosc noclegów jest 2h jazdy poza parkiem.

Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#158 PostWysłany: 12 Cze 2024 12:39 

Odnośnie postu powyżej, to przy dobrym planowaniu da się jeszcze trochę skrócić. Joshua Tree i Bryce Canyon to pół dnia (6-7h). Natomiast Yosemite 1 pełny dzień zamiast 2 a jeszcze poza wymienionymi punktami byliśmy na Glacier Point oraz przejechaliśmy całą widokową Tioga Road.
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 12 Cze 2024 12:44 

złoty
Co do Joshua Tree to się zgodzę. Bryce można połączyć z Zion i zrobić tak że jedzie się rano do Bryce. Spacer na dół i jakiś punkt widokowy. Potem trasa do Zion po drodze szlak do "dziury". Przejazd przez tunel nocleg i następnego dnia całość w pięknym Zion.

Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 24 Cze 2024 23:24 
Awatar użytkownika

platynowy
Kubrick byłby (nie)zadowolony...
https://edition.cnn.com/2024/06/23/styl ... end_recirc
Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 160 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości