Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1643 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#1601 PostWysłany: 20 Mar 2024 08:52 

Bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź.
Jeszcze tylko zapytam - czy ta "odprawa kolejowa" czyli potwierdzenie pociągu ktorym bedę jechać - odbywać się musi przez aplikację trenitalia? bo czytałam w wątku że można ją sciągnąć tylko we Włoszech, a wolałabym nie miotać się po przylocie jeszcze z tym. Moze mozna się odprawić na stronie głównej trenitalii po zalogowaniu lub jeszcze jakoś inaczej? To jakas nowość..
 Profil Relacje PM off  

Jarmark świąteczny w stolicy Chorwacji za 673 PLN 🎄🇭🇷 Bezpośrednio PLL LOT i noclegi w Zagrzebiu 🎅 Jarmark świąteczny w stolicy Chorwacji za 673 PLN 🎄🇭🇷 Bezpośrednio PLL LOT i noclegi w Zagrzebiu 🎅
Tydzień na Riwierze Tureckiej 🌴 All inclusive w 4* hotelu przy plaży Kleopatry za 2618 PLN Tydzień na Riwierze Tureckiej 🌴 All inclusive w 4* hotelu przy plaży Kleopatry za 2618 PLN
#1602 PostWysłany: 20 Mar 2024 16:13 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
Jestem właśnie w Rzymie i mogę ci napisać że aplikacja działa kiepsko. Mam bilety na jutro do Neapolu i przez www wyświetlają się ok a przez app jest pusta strona. Nic nie da się zrobić.
Można się odprawić przez www a nawet z maila który dostałeś na pocztę - powinien być link check-in. I to działa.
Aha i aplikacji nawet będąc we Włoszech nie zainstalujesz ze sklepu mając polskie konto google. Jedynie ściągając apk z jakiejś stronki z aplikacjami i instalując.
Gossja lubi ten post.
Gossja uważa post za pomocny.

#1603 PostWysłany: 21 Mar 2024 09:34 

Dzięki za praktyczne informacje! Dobrze ze mozna się odprawić poza aplikacją - nie lubię ściągać niepotrzebnych apek.
Autobus jednak mnie kusi, będę oglądac oferty jak się pojawią bo do wrzesnia sporo czasu.
Dzięki jeszcze raz za odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#1604 PostWysłany: 21 Mar 2024 10:04 

złoty
@marrak Może masz nieaktualną wersję tej aplikacji. Ja dla odmiany jest z niej zadowolony i nie przypominam sobie żeby kiedyś źle pracowała.
 Profil Relacje PM off  

#1605 PostWysłany: 21 Mar 2024 21:38 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
Mam najnowszą jaka była dostępna - 11.100.0. Ale mała korekta bo dziś odbyłem tą podróż do Neapolu i bilety pojawiły się dziś podwójnie w app. Te 2 co były wcześniej, jako puste i dodatkowo 2 nowe kopie tych poprzednich które już można było otworzyć i pokazać do kontroli bo się otwierały poprawnie.
KL_user uważa post za pomocny.

#1606 PostWysłany: 25 Kwi 2024 21:44 

Jeśli wyszukiwarka Trenitalia pokazuje mi połączenie Bolonia-Florencja, gdzie odcinek Bolonia-Prato Centrale jest obsługiwany autobusem, a odcinek Prato Centrale - Florencja pociągiem, to czy bilet 3/5-dniowy będzie obejmował też odcinek autobusowy?

Jeśli nie będę miał biletu 3/5 dniowego, tylko zwykły, to na autobus też się muszę odprawić, a jeśli tak, to czy odprawiam się na dwa odcinki z osobna, czy będzie to odprawa na całą trasę?

Aplikacja Trenit pokazuje mi też połączenia Italo. Czy tutaj też będzie konieczna odprawa, czy to dotyczy tylko pociągów regionalnych Trenitala? I pytanie dotyczące samej aplikacji Trenit. Czy kupując przez nią, będę miał następnie możliwość odprawienia się przez nią, czy tylko przez stronę i/lub maila? Aplikacji Trenitalia mi nie pokazuje, ale to już doczytałem, że to blokada regionalna.
 Profil Relacje PM off  

#1607 PostWysłany: 25 Kwi 2024 22:32 

niebieski
Co to znaczy odprawa ?
Nie raz korzystałem z łączonych biletów Trenitalia na pociąg i autobus, bilet kupowałem w automacie, kasujesz na stacji i potem korzystasz na nim z autobusu pokazując kierowcy, są różne rozwiązania w całych Włoszech ale to tak zawsze wyglądało.
 Profil Relacje PM off  

#1608 PostWysłany: 27 Maj 2024 18:52 

Marcin Bartoszewski napisał(a):
Co to znaczy odprawa ?
Nie raz korzystałem z łączonych biletów Trenitalia na pociąg i autobus, bilet kupowałem w automacie, kasujesz na stacji i potem korzystasz na nim z autobusu pokazując kierowcy, są różne rozwiązania w całych Włoszech ale to tak zawsze wyglądało.

Jeśli kupujesz w automacie, to kasujesz i to jest równoznaczne z odprawą, jakbyś masz bilet mobilny. Poważnie nie słyszałeś o tym, że takie coś am funkcjonuje? Przecież nawet na tej stronie tego tematu ludzie o tym pisali.

https://www.trenitalia.com/en/purchase/ ... icket.html

https://www.trenitalia.com/en/purchase/ ... eting.html

Mam jeszcze pytanie. Chcę kupić w trenitalia bilet łączony z Bolonii do Florencji. Jeden odcinek to autobus, drugi już pociąg. Miedzy nimi jest tylko 9 minut, więc pewnie kupowałbym online. A co w przypadku, gdy autobus się spóźni? Czy pociąg czeka? W informacji o odcinku autobusowym mam info:
"La partenza del bus potrebbe essere ritardata per attesa treno corrispondente." (Odjazd autobusu może się opóźnić ze względu na oczekiwanie na odpowiedni pociąg.) Przy pociągu już nie ma takiej informacji.
Jeśli nie czeka na autobus, to mogę na tym bilecie wsiąść do następnego pociągu na tej trasie?
 Profil Relacje PM off  

#1609 PostWysłany: 28 Maj 2024 14:24 

marrak napisał(a):
https://www.trenitalia.com/en/purchase/regional_online_ticketandpasses.html
Nie liczy się czas skasowania ale wybrany czas odjazdu i przyjazdu pociągu.
Cytuj:
Your online ticket is already validated and allows you to travel on your pre-chosen train or on others - along the same route - in the four hours after the time originally selected at the time of purchase, except for exceptions foreseen with specific regional tariffs.

Przynajmniej dla biletów kupionych elektronicznie :) których nie potrzeba nigdzie kasować.

Też widziałem tą informację. I trochę się gubię. Kupiłem wczoraj bilet prze stronę trenitalia na trasie Bolonia - Prato Centrale na konkretne połączenie o 17:36, a dokładnie autobus. Nie ma tam nigdzie informacji, że bilet jest ważny 4 h. Jest tylko info:
"This ticket allows unlimited booking changes prior to departure. For Frecce Trains,
if the Base price level originally paid is not available, you are required to request a ticket
change and pay the resulting price difference. Refund with deduction."

W treści maila jest natomiast takie info jak na obrazku nr 3. Są tam odnośniki do stron, gdzie są informacje o możliwych zmianach biletów, godzin i dat odjazdu oraz o tym, że dla biletów elektronicznych odprawę można zrobić od godz. 00:00 w dniu odjazdu. Z resztą linka w tej sprawie wklejałem też we wcześniejszym poście.

Więc jak to jest? Czy mój bilet jest ważny 4 h od planowanej daty odjazdu i mogę sobie w ciągu tych 4 h wsiadać i wysiadać dowolnie do różnych autobusów / pociągów na danej trasie?
Czy jest tak, że bilet jest ważny na ten konkretny autobus i w wypadku, gdybym chciał jechać czymś innym, to muszę dokonać zmiany biletu ale przed odprawą?
Jeśli bilet byłby ważny 4 h na wszystkie połączenia na trasie, to jaki sens miałyby zapisy o wymaganych zmianach dat i/lub godzin, a szczególnie o wsiadaniu do innego pociągu tej samej klasy za opłatą dodatkową 10 eur, które jest jednak ograniczone czasowo do 1 h przed i po planowanym odjazdem zgodnie z biletem, jak na obrazku nr 2?

Na obrazku nr 1 natomiast info, że bilety wydrukowane są ważne przez 4 h od godziny odjazdu z biletu, ale tylko na jeden przejazd. Natomiast przy biletach online nie można zmieniać biletów, ani dokonywać zwrotów, z dwoma wyjątkami.

No i z treści Twojego posta wynika, że bilet jest już ważny, bez odprawy...

Ewidentnie gdzieś zgubiłem wątek, tylko nie wiem gdzie. Ktoś jest w stanie wyjaśnić? Ten zakupiony bilet jest pierwszy, ale ja ogólnie planuję się poruszać pociągami, więc będę wdzięczny za pomoc. Mam mętlik totalny w głowie...

EDIT: Wszystko jasne. Cytowane posty są z okresu, gdy jeszcze nie było check-in, który wprowadzono w sierpniu 2023. Natomiast obrazek nr 1 dotyczy biletów elektronicznych (BER). Jest to zupełnie inna kategoria, niż bilety BDR, której dotyczy obrazek nr 2 i nr 3. Ja mam więc bilet BDR. Muszę zrobić odprawę i bilet nie jest ważny przez 4 h, tylko na konkretne połączenie.
Natomiast jeszcze odnośnie połączeń łączonych, o które pytałem w poście wyżej, gdzie miałem tylko kilka minut na przesiadkę więc zdecydowałem się tylko na zakup online pierwszego odcinka do Prato Centrale. W takim wypadku odprawę robi się na całą trasę, a w przypadku opóźnienia pierwszego środka transportu i nie załapania się na drugi odcinek, bilet jest ważny dla następnego w tej samej cenie i klasie.

"Il biglietto, a partire dall’orario di arrivo programmato, risulta scaduto; in caso di ritardo del treno per il
quale si è effettuato il check-in, è comunque possibile completare il proprio viaggio. Qualora il biglietto
acquistato preveda una soluzione con più treni, il passeggero può parimenti ultimare il percorso a
condizione che utilizzi il primo treno regionale utile nella stazione di cambio."

Załączniki:
Screenshot 2024-05-28 at 14-48-26 Regional ticket online - Regulation - Trenitalia.png
Screenshot 2024-05-28 at 14-48-26 Regional ticket online - Regulation - Trenitalia.png [ 86.28 KiB | Obejrzany 1208 razy ]
Screenshot 2024-05-28 at 14-19-45 Info Tariffe en LeFrecce - Trenitalia.png
Screenshot 2024-05-28 at 14-19-45 Info Tariffe en LeFrecce - Trenitalia.png [ 118.38 KiB | Obejrzany 1221 razy ]
Screenshot 2024-05-28 at 14-07-07 Your Trenitalia Ticket - krzysztof.cebo79@gmail.com - Gmail.png
Screenshot 2024-05-28 at 14-07-07 Your Trenitalia Ticket - krzysztof.cebo79@gmail.com - Gmail.png [ 32.46 KiB | Obejrzany 1221 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#1610 PostWysłany: 29 Maj 2024 15:47 

niebieski
Icek2024 napisał(a):
Jeśli kupujesz w automacie, to kasujesz i to jest równoznaczne z odprawą, jakbyś masz bilet mobilny. Poważnie nie słyszałeś o tym, że takie coś am funkcjonuje? Przecież nawet na tej stronie tego tematu ludzie o tym pisali.
Może dlatego że nigdy nie kupowałem biletu na pociąg inaczej niż w automacie, a wyjeździłem się po całych Włoszech ale wiem o co chodzi to działa jak bilety w większości aplikacji, to jest raczej aktywowanie, uruchomienie czasu itp co się robi np wchodząc do autobusu i leci czas np 90 minut czasu na przejazdy lub czas aktywności biletu itp.
 Profil Relacje PM off  

#1611 PostWysłany: 29 Maj 2024 17:26 

Marcin Bartoszewski napisał(a):
Icek2024 napisał(a):
Może dlatego że nigdy nie kupowałem biletu na pociąg inaczej niż w automacie, a wyjeździłem się po całych Włoszech ale wiem o co chodzi to działa jak bilety w większości aplikacji, to jest raczej aktywowanie, uruchomienie czasu itp co się robi np wchodząc do autobusu i leci czas np 90 minut czasu na przejazdy lub czas aktywności biletu itp.

Jak masz bilet papierowy, to możesz aktywować na 4 h, zgodnie regulaminem. Bilet cyfrowy BDR jest na konkretny przejazd i nie ma czasu obowiązywania. Od sierpnia zeszłego roku każdy bilet zakupiony online i w aplikacji to bilet cyfrowy BDR, który zastąpił bilet elektroniczny BER, Więc teraz przed każdym przejazdem musisz się zameldować online na konkretny przejazd, albo dokonać zmiany terminu przejazdu, jeżeli coś Ci wypadnie i nie możesz jechać w pierwotnej dacie. Jestem teraz mądrzejszy o lekturę tematu tutaj strony trenitalia. ;)
 Profil Relacje PM off
Marcin Bartoszewski uważa post za pomocny.

#1612 PostWysłany: 02 Cze 2024 19:03 

Witam, czy orientuje się ktoś czy w okresie wakacyjnym jeżdżą pociągi z Syrakuz na południe Sycylii np do Fontane Bianche ? Przez stronę trenitalia nie wyszukuje połączeń, ale może dopiero ruszają w okresie wakacyjnym ? Lub może są inne połączenia autobusowe?
 Profil Relacje PM off  

#1613 PostWysłany: 02 Cze 2024 21:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Może uruchomią jakieś pociągi w lecie (tak było w zeszłym roku), natomiast na tej trasie wg internetu ;) jeżdżą autobusy komunikacji miejskiej z Syrakuz, linie 121,122
https://www.saisautolinee.it/en/linee-u ... a/siracusa

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off  

#1614 PostWysłany: 03 Cze 2024 15:16 

Dzięki za odpowiedź, w takim razie będę sprawdzać na bieżąco czy nie pojawia się połączenia pociągów, w razie czego pozostaje autobus :)
 Profil Relacje PM off  

#1615 PostWysłany: 20 Lip 2024 14:09 

złoty
Taka informacja-ciekawostka (być może nic odkrywczego, ale ja o tym wcześniej nie wiedziałem):
Biletów kupionych w automacie, które mają napisane 'VALID ONLY ON THE DATE AND TRAIN SHOWN ON THE TICKET', a więc większość (o ile nie wszystkich) biletów z przesiadką nie trzeba kasować. Tak więc jeśli zapomniałeś/-aś skasować swój bilet, to nie musisz biegać po peronie w poszukiwaniu kasownika lub szukać obsługi pociągu... Just sit back, relax and enjoy your flight ride :)
 Profil Relacje PM off  

#1616 PostWysłany: 06 Sie 2024 22:45 

Dzień dobry, uprzejmie proszę o pomoc.
Lecę we wrześniu na lotnisko Mediolan-Malpensa i chciałabym zwiedzić jezioro Como (na 2,5 dnia). Myślałam o noclegu w Como, ale chętniej nocowałabym w mniejszej miejscowości wzdłuż brzegu, bo taniej. I mój problem jest taki, że nie umiem znaleźć jak działa komunikacja i jak dostać się wgl z lotniska w rejon jeziora. Myślałam żeby kupić bilet Italia in Tour.
1) na jaki rodzaj komunikacji działa ten bilet?
2) jak z lotniska Malpensa dostać się do Como lub jego otoczenia?
Jestem w tym zielona i dziękuję za wszelką pomoc :D
 Profil Relacje PM off  

#1617 PostWysłany: 06 Sie 2024 22:53 
Awatar użytkownika

Loty: 336
Kilometry: 411 607
srebrny
@wiktala

Wystarczyło poświęcić chwilę i przejrzeć ten temat jak i inne. Nic na tacy się nie dostaje
 Profil Relacje PM off  

#1618 PostWysłany: 07 Sie 2024 07:46 

złoty
@wiktala przede wszystkim to bilet, o którym piszesz nie działa w Lombardii, więc nie będzie dla Ciebie przydatny.
 Profil Relacje PM off  

#1619 PostWysłany: 07 Sie 2024 08:17 

złoty
@wiktala Rekomenduję jazdę z lotniska pociągiem do stacji Como Lago z przesiadką na stacji Saronno. Koszt przejazdu 11,10 EUR dla osoby dorosłej. Czas przejazdu to godzina i osiemnaście minut.
Istnieje również możliwość do stacji Como San Giovanni z przesiadką na stacji Milano Porta Garibaldi. Ale wtedy czas przejazdu będzie dłuższy i bilet droższy.
 Profil Relacje PM off  

#1620 PostWysłany: 07 Sie 2024 08:45 

@wiktala

W Lombardii możesz sobie kupić IO Viaggio na 1, 2, 3 lub 7 dni. Ceny wynoszą odpowiednio 17,50 eur, 29 eur,35 eur i 46,50 eur. Obejmuje on komunikację miejską w Lombardii - czyli autobusy miejskie, pociągi Trenord, kolejki linowe nad Jeziorem Como i w Bergamo oraz promy na Jeziorze Iseo.

https://www.regione.lombardia.it/wps/po ... ettimanale
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1643 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości