Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Maj 2024 16:57 
Awatar użytkownika

platynowy
Chciałbym kupić jakieś polskie upominki dla 2-letniego chłopca 8-letniej dziewczynki z mieszanego małżeństwa (mama Brazylijka, tata Polak), żyjących od urodzenia w Brazylii, ale znających swoje (w połowie) polskie korzenie.

Dla chłopca myślałem może o jakiś klockach z drewna (nie wiem tylko, czy są jakieś zestawy "patriotyczne"), a dla dziewczynki fajna byłaby jakaś książka, ale nie wiem, jak u niej że znajomością polskiego (a nie chcę dopytywać), więc bezpieczniejsze będzie jednak coś innego.

Etap własnego dziecka w tym wieku minął u mnie kilkanaście lat temu, stąd braki w wiedzy na ten temat :)
Może ktoś robił tego rodzaju zakupy i mógłby się podzielić pomysłami?

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Przedświąteczna wycieczka na Lazurowe Wybrzeże 🌊🎄 Loty do Nicei i hotel za 719 PLN 🇫🇷 Przedświąteczna wycieczka na Lazurowe Wybrzeże 🌊🎄 Loty do Nicei i hotel za 719 PLN 🇫🇷
Afryka mniej znana 😎 Loty do Namibii (z bagażem) od 2883 PLN 🔥😍 Afryka mniej znana 😎 Loty do Namibii (z bagażem) od 2883 PLN 🔥😍
#2 PostWysłany: 13 Maj 2024 19:29 

złoty
Świetnym prezentem dla 8-letniej dziewczynki mogłaby być tradycyjna polska lalka lub zestaw do tworzenia biżuterii inspirowany polskimi wzorami, które mogą być unikalne i ciekawe dla niej, będąc jednocześnie oryginalnymi. Inną opcją może być książka z polskimi baśniami lub opowiadaniami dla dzieci, która pozwoli jej poznać trochę kultury Polski.

Dla chłopca w wieku 2 lat świetnym prezentem mogłaby być tradycyjna polska zabawka drewniana, na przykład drewniany pociąg lub zestaw klocków, który rozwijać będzie jego zdolności manualne i kreatywność. Możesz także rozważyć książkę z polskimi bajkami dla dzieci w wieku przedszkolnym, która będzie zabawna i edukacyjna zarazem.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 14 Maj 2024 09:54 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Dziewczynki na całym świecie kochają lalki. Taka lalka w ludowym stroju z pewnością się spodoba.
A dla 2-latka klocki jak najbardziej.
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 14 Maj 2024 10:11 
Awatar użytkownika

srebrny
Może jakiś portret króla Polski, widziałem fajne z Janem III Sobieskim, ale może być też Zygmunt I Stary :)
 Profil Relacje PM off
Misiatek lubi ten post.

#5 PostWysłany: 14 Maj 2024 10:14 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Bajki na płytach / audiobookach - np Bajki -grajki.

#6 PostWysłany: 14 Maj 2024 10:46 
Awatar użytkownika

platynowy
@ghostwriter - chodzi Ci o jakieś do układania, czy zwykłe, wydrukowane? Jeśli te drugie, to nie wiem, czy mają "słomkę" do wieszania plakatów ;)

@paweł p - takie coś mogą sobie pewnie załatwić on line, chodzi mi o coś, co byłoby im raczej ciężko zorganizować z Polski do Brazylii.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 14 Maj 2024 11:03 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
Książeczka z obrazkami Polskie legendy dla dzieci - wydań jest od groma, więc można przebierać....

Inna książeczka (są różne wydawnictwa, warianty): Klub małych podróżników - dookoła Polski. Przygoda z Polską - książeczka kreatywna itp.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 14 Maj 2024 12:31 
Awatar użytkownika

platynowy
Moja corka dostaje duzo od rodzinyz Polski i mi sie wydaje ze w dzisiejszych czasach to raczej sie nie da kupic prezentu ktory w jakis sposob bedzie przypominal o Polsce - która dla nich jest zupelnie obcym konceptem - troche jak tata jest z innego miasta.
Dzieci maja zabawek w setkach, wiec co kupisz pobawia sie 2 dni i bedzie lezalo. Wiekszosc z nich i tak pochodzi z Chin wiec co za roznica czy bedzie z przesiadka w PL czy nie ;-)

Badz tez z takich bardziej wymyslnych dostalem np. maskotke gesi Pipy o ktorej nawet nie wiedzialem ze takie cos istnieje..

Ale ksiazki po Polsku to na prawde fajna sprawa bo ich nie da latwo sie kupic - tylko tu tez jest problem - np. dosc popularne w Polsce bajki Andersena sa na prawde nieodpowiednie dla dzieci :lol: co chwile mowa o zabijaniu, odcinaniu nóg, umieraniu na ulicy - az sie nie chce czytac. A z kolei takie Brzechwy sa dosc stare i bardzo ciezko wytlumaczyc niektóre rzeczy - "ile kleksów w kajecie?" .. jak i tez slawny Murzynek Bambo Tuwima :lol:

Dlatego jak juz cos to ja bym wybral zestaw bajek do czytania tak zeby rodzice mogli sobie wybrac te które maja dla nich sens.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#9 PostWysłany: 16 Wrz 2024 16:05 
Awatar użytkownika

platynowy
Poszukując na forum czegoś zupełnie innego, przypomniałem sobie o moim pytaniu żadnym w tym wątku i o tym, że nie napisałem, na co się zdecydowałem, więc z opóźnieniem naprawiam to uchybienie (może przyda się komuś w podobnej sytuacji).
Otóż, nabyłem wówczas:

https://www.empik.com/legendy-polskie-p ... ,ksiazka-p

bardzo ładnie wydane legendy w dwóch językach, co może być przydatne przy uczeniu dziecka mowy ojczystej polskiego rodzica

https://www.empik.com/wilga-play-puzzle ... ,zabawki-p

całkiem spora (po ułożeniu) mapa Polski

https://www.empik.com/trefl-baby-progre ... ,zabawki-p

tematyka już nie patriotyczna, ale chociaż producent krajowy (mam nadzieję, że tak jeszcze jest).

Z tego, co mi wiadomo, wszystko przypadło dzieciom do gustu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości