Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 25 Kwi 2023 07:43 

Tu zebrałam wszystkie aktualne ważne info na temat nowego przepisu - obowiązku przewodnika na trekkingu w Nepalu:
- Przepis w teorii i w praktyce: komunikat prasowy vs. najnowsze relacje z trasy;
- Czy zakaz samodzielnego trekkingu dotyczy wszystkich tras Nepalu?
- Czy można jeszcze gdzieś wędrować bez przewodnika?
- Czy nowy przepis tak faktycznie wszedł w życie?
- Dlaczego ten zakaz nie ma żadnego sensu?

https://betifulworld.com/pl/trekking-w- ... -praktyce/

-----------

Podczas 8 miesięcy, które spędziłam w Nepalu podczas pandemii, widziałam, jak ciężko się żyło Nepalczykom, którzy stracili źródło dochodu. Nie chcę, by podobna sytuacja się powtórzyła - stąd też ten artykuł.
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

Korfu na bogato w świetnej cenie od 1999 PLN ✨💎 Luksusowe ⭐⭐⭐⭐⭐ all inclusive 🥂😎 Korfu na bogato w świetnej cenie od 1999 PLN ✨💎 Luksusowe ⭐⭐⭐⭐⭐ all inclusive 🥂😎
Zobacz Krzywą Wieżę, zjedz pizzę, wypij espresso i wróć do domu❗ Cały dzień w Pizie za 233 PLN Zobacz Krzywą Wieżę, zjedz pizzę, wypij espresso i wróć do domu❗ Cały dzień w Pizie za 233 PLN
#22 PostWysłany: 09 Maj 2023 22:31 

Nepal - nowe przepisy dotyczące przewodników w Himalajach i pozwolenia TIMS od 1.04.2023
Cześć,
Właśnie zakończyliśmy trekking w Nepalu w rejonie Annapurna i chciałbym podzielić się informacjami jak wygląda kwestia nowych przepisów wprowadzonych od 1 kwietnia 2023 dotyczących obowiązkowego przewodnika i pozwolenia TIMS na szlakach w Nepalu.
W planach mieliśmy 6/7 dniowy trek przez Ghorepani, Poon hill do Khopra Danda 3600m.
Przed wyjazdem mocno zaskoczyła nas informacja że w Nepalu przewodnik będzie obowiązkowy. Nie potrafiliśmy znaleźć konkretnych informacji na temat, czy na naszym szlaku będzie potrzebny przewodnik i jak to teraz wygląda. Staraliśmy się znaleźć informacje na forach jednak były one zdominowane przez agencje turystyczne i przewodników co nie do końca dawało rzetelną informację. Na dwa dni przed wylotem dowiedzieliśmy się że biuro Nepal Tourism Board w Katmandu zostało oblężone przez agencje turystyczne i nie da się tam nic załatwić. Pisaliśmy z jedną osobą która była właśnie na treku w rejonie Annapurny i powiedziała nam że w Pokharze da się to załatwić od ręki a on sam idzie bez pozwolenia TIMS oraz bez przewodnika. Bez zastanowienia zmieniliśmy plany i postanowiliśmy jechać bezpośrednio do Pokhary.
Faktycznie na miejscu w biurze NTB bez problemu załatwiliśmy pozwolenie ACAP które upoważnia do wyjścia na rejon Annapurny. A pytając tam o pozwolenie TIMS nie dostaliśmy żadnej konkretnej informacji. Dlatego postanowiliśmy że pójdziemy bez przewodnika i bez pozwolenia TIMS. I to był dobry wybór. Na szlaku nikt nie sprawdza pozwolenia TIMS ani czy mamy przewodnika czy nie. Interesuje ich jedynie pozwolenie ACAP. Dlatego na ten moment jeśli planowaliście trek samemu i czujecie się na siłach to zachęcam do samotnej wędrówki bo jest ona nadal możliwa.
Dodatkowo, rejon Everestu oficjalnie sprzeciwił się nowym przepisom i jeśli tam się wybieracie to również spokojnie można to organizować na własną rękę.
Jeśli ktoś ma ochotę to na YT stworzyliśmy „pamiętnik” dla znajomych gdzie możecie zobaczyć nasz plan treku, dystanse i czasy przejścia kolejnych etapów.

Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 06 Paź 2023 17:54 

Loty: 48
Kilometry: 70 122
Ahoj, czy ktoś był niedawno / jest teraz w Nepalu i może powiedzieć, jak wygląda kwestia trekkingu bez przewodnika do ABC? Da się?
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 06 Paź 2023 18:00 
Awatar użytkownika

złoty
A przeczytałaś chociaż post powyżej ?
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#25 PostWysłany: 09 Paź 2023 12:47 

Loty: 48
Kilometry: 70 122
Oczywiście. Tyle że jest on z maja, czyli z koncówki wiosennego sezonu. Być może teraz, jesienią, coś się zmieniło.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 24 Paź 2023 10:32 

Hej, nic się nie zmieniło. Na dzień dzisiejszy w rejonach Annapurny, Everestu i Langtang można iść na trekking samemu. TIMS nie jest wymagany. Tutaj znajdziesz wszystkie aktualne informacje i raporty ze szlaków. Aktualizuję ten artykuł na bieżąco: https://betifulworld.com/pl/trekking-w- ... -praktyce/
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 26 Sty 2024 17:51 

Jak to wygląda w praktyce? Ktoś może powiedzieć? Wybieram się w połowie lutego do Nepalu, myślałem nad ABC i EBC, ale nie uśmiecha mi się przewodnik na ABC, także pozostaje EBC i Amadablam Base Camp.

#28 PostWysłany: 26 Sty 2024 17:54 

Jakiś update, że się dopytam? Wybieram się w połowie lutego do Nepalu, myślałem nad ABC i EBC, ale nie uśmiecha mi się przewodnik na ABC, także Amadablam Base Camp.

#29 PostWysłany: 27 Sty 2024 04:56 
Awatar użytkownika

złoty
Zamiast zakładać kilka nowych i nie potrzebnych tematow lepiej przeczytaj co pisali Ci co byś ostatnio
 Profil Relacje PM off
QbaqBA lubi ten post.

#30 PostWysłany: 27 Sty 2024 07:54 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Byłem na AC, nikt o nic nie pyta. Robisz tylko pozwolenie na region (w moim w przypadku ACAP). Jedyne pytanie czy idę sam. Odpowiedź,
że tak i to wszystko.
 Profil Relacje PM off
makensis lubi ten post.

#31 PostWysłany: 27 Sty 2024 20:44 

Między październikiem, a lutym jest trochę czasu. W każdym razie nepalczycy potwierdzili, że nowe prawo nie jest egzekwowane..

#32 PostWysłany: 27 Sty 2024 20:52 
Awatar użytkownika

złoty
Kurcze, wydaje mi się, że pisałem to już z 5 razy w różnych wątkach.

Kupujesz tylko pozwolenie na dany rejon, ja robiłem AC i Poon Hill, czyli wystarczyło mi pozwolenie ACAP zdaje się za 2500 NPR.

Na kontrolach zazwyczaj pytali, czy sam idę. Odpowiadałem tak i więcej pytań nie było.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#33 PostWysłany: 06 Maj 2024 15:53 
Awatar użytkownika

Loty: 241
Kilometry: 488 046
niebieski
Wczoraj wróciłem z Nepalu. Robiłem z żoną ACT. Nowe prawo na tym szlaku wciąż jest niegzekwowane i nikt na żadnym z checkpointów nie robił problemów, że idziemy bez przewodnika. Tak samo przy wyrobieniu permitu - po prostu zostawiliśmy puste pole w miejscu przeznaczonym do wpisania danych przewodnika. Nie było żadnych problemów.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 06 Maj 2024 17:38 
Awatar użytkownika

złoty
Co to jest ACT ?
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 06 Maj 2024 17:49 

HON fly4free
najpewniej Annapurna Circuit Trek
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 06 Maj 2024 17:54 
Awatar użytkownika

złoty
Jeśli tak to pierwsze słyszę, zawsze było albo AC na circuit, albo ABC do bazy pod Annę
 Profil Relacje PM off
Mar77 lubi ten post.

#37 PostWysłany: 06 Maj 2024 18:33 
Awatar użytkownika

Loty: 241
Kilometry: 488 046
niebieski
@kostek966 Annapurna Circuit Trek. Skrót ACT jest powszechnie stosowany w odniesieniu do tego szlaku ;)
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 13 Maj 2024 11:49 
Awatar użytkownika

złoty
Wiecie może jak wygląda sprawa z przewodnikami na EBC? Pojawiły się dobre ceny lotów, więc myślę o kolejnym trekkingu :)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 13 Maj 2024 19:15 

srebrny
@Darek M. chodzi Ci o obowiązek wędrowania na treku z przewodnikiem? Na EBC nigdy ten przepis nie obowiązywał. W tej sprawie w momencie zamieszania, kiedy próbowano wprowadzić ten przepis, władze parku Sagarmathy zajęły jednoznaczne stanowisko.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#40 PostWysłany: 13 Maj 2024 21:06 
Awatar użytkownika

złoty
Jednoznaczne to znaczy jakie? ;)
Jak rozumiem można iść samemu podobnie jak na AC
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości