Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 21 Sty 2019 21:23 
Awatar użytkownika

Loty: 612
Kilometry: 958 331
niebieski
Zgadza sie, nam w zeszlym roku z centrum wyszlo prawie rowne NZ$37 (poczatkowo NZ$44 - kierowca doliczyl sobie bez pytania 20%, ktore Uber blyskawicznie zwrocil na karte kolejnego dnia).

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem w Egipcie 🏝️🏊‍♂️🌴 Tydzień z all inclusive za 2390 PLN 🍹😎 Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem w Egipcie 🏝️🏊‍♂️🌴 Tydzień z all inclusive za 2390 PLN 🍹😎
Baleary i Kanary od 634 PLN 😍✈️ Loty tradycyjnymi liniami bez zmartwień o bagaż 🧳😎 Baleary i Kanary od 634 PLN 😍✈️ Loty tradycyjnymi liniami bez zmartwień o bagaż 🧳😎
#22 PostWysłany: 27 Lis 2023 20:25 
Awatar użytkownika

złoty
Chyba najtańszą aktualnie opcją na dojazd z\do lotniska z centrum Aukland jest użycie komunikacji miejskiej. Google maps bardzo dobrze ogarnia dojazdy - łącznie z aktualnymi opóźnieniami. Są dwie opcje:
- 38 do Onehunga i potem pociąg do Britomart (wolniej i trochę objazdowo)
- Air do Puhinui i potem pociąg do Britomart
Oba kosztują tyle samo - w Aukland obowiązuje taryfa strefowa, powyższe kosztuje 8$ gotówką oraz 5,8$ przy pomocy karty AT HOP.

Użycie karty ma dwie dodatkowe zalety - dzienny limit 20$ (powyżej przejazdy są darmowe), oraz przy rozpoczęciu\zakończeniu podróży przed 6.00, pomiędzy 9.00-15.00, po 18.30 oraz w weekendy i święta - obowiązuje zniżka 10%.
Użycie gotówki ma wadę - nie można za nią kupić biletu w autobusie.

Ja nie korzystałem z gotówki, więc nie wiem czy i gdzie można kupić bilet na lotnisku. Natomiast, na przystanku przy terminalu krajowym, jest automat w którym możemy nabyć kartę za 25$ (z czego 20$ do wykorzystania na przejazdy). Pomiędzy międzynarodowym a krajowym jest kilkaset metrów, bądź jest darmowy shuttle. Przy RT do miasta, koszt karty się zwróci, a można ją też wykorzystać do podróży promami - więc polecałbym ten sposób.

Kartę można doładować przez internet.

Przystanek przy terminalu międzynarodowym znajduje się na jego końcu, w okolicach Novotelu (czy w drugą stronę niż terminal krajowy)

ps. przy wychodzeniu z autobusu się dziękuje kierowcy :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 30 Gru 2023 05:08 
Awatar użytkownika

Jako kierowca autobusu publicznego w Auckland napisze Wam jakie są opcje dojechania do centrum za dobre pieniądze z lotniska

(dobre pieniadze to zakup karty AT HOP na lotnisku) lub poproście kierowcę to was zabierze za FREE (tylko mówcie , ze jestescie turyści :P)

1) Autobus AIR do stacji Puhinui i później pociąg w kierunku Britomart * **

* Uwaga pociągi mogą nie jezdzic na CAŁEJ TRASIE w weekendy lub w wakacje , jak teraz .... (remonty , itp) wtedy ze stacji Puhinui jeżdżą autobusy RBS / RBE / RBSX- Najlepiej wskoczyć do RBXS to ekspres do centrum (zatrzymuje sie tylko w Newmarket) - Zwrócić należy uwagę żeby autobus jechał do Britomart (nie Papakura) !
** Pociągi mogą tylko jeździć z Otahuhu dp Centrum - wtedy autobus RBE / RBS do Otahuhu i tam juz pociąg do Britomart

2) Autobus 38 do Onehunga - dojechać do końca ... Onehunga BUS station i tam autobus 30 albo 309 oba jadą na Queen Street w CBD Auckland

3) Autobus 38 i wysiąść na przystanku Onehunga train station i wskoczyć do pociągu do centrum - jeśli pociągi nie jeżdżą to jest autobus za pociąg - linia RBO

Powodzenia ;)
 Profil Relacje PM off
7 ludzi uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 20 Sty 2024 00:15 
Awatar użytkownika

Dopisek do poprzedniego posta bo dużo ludzi pyta (szczególnie turyści)

Nie można kupić biletu na publiczny autobus w Auckland u kierowcy za gotówkę czy tez zaplacic karta.
Autobusy nie mają kas biletowych.
99% kierowców zabierze Was za darmo, Mówicie , że jesteście turyści , itp ...
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
TIT uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 13 Maj 2024 02:41 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
@moli516 doskonale wszystko wyłożył w powyższych postach, choć akurat nasz kierowca AIR nie był taki uczynny odnośnie jazdy za free ;) ale za to kolejny w bonusie nieco zmienił/nadlozyl trasy, żeby odstawić nas pod drzwi hotelu (pod lotniskiem)

Odnośnie jazdy AIR + southern lub eastern (czerwona lub żółta linia) to również sprawdzily się powyższe wpisy: bus AIR do Puhinui i dalej pociąg.
Ale w majowe weekendy z okazji remontu z Puhuinui tylko 3 przystanki do Ototahu i przesiadka na busa RSB lub RSE aż do Britomart.

Trochę to było męczące po długiej podróży... W dni powszednie już normalnie pociągiem z Britomart do Puhinui i dalej busem AIR, już bez komplikacji.

No może za wyjątkiem korków z powodu remontów w okolicy AKL i budowy (chyba) nowego terminalu lotniska.

Kartę na transport miejski można doładować dowolną kwota, więc jak zabraknie to nawet 1NZD można.

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 10 Gru 2024 11:38 

Update:
Od 17. listopada działa płatność za przejazdy zwykłą kartą płatniczą. Dotykamy przy wejściu i wyjściu z transportu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 13 Lut 2025 07:01 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
srebrny
Domyślam się, że Air New Zealand to z racji odległości od Polski stosunkowo rzadko wybierany przewoźnik przez forumowiczów, ale podzielę się swoim przeżyciem z wtorkowego wieczora. Miałem kupiony bilet-nagrodę w Miles & More na trasie Melbourne-Auckland-Tokio Narita, oba loty NZ, na transfer w AKL było rozkładowo 1 h 25 min, bagaż nadany od razu do Japonii. Wcześniej przez oficjalną aplikację występowałem o autoryzację na tranzyt przez Nową Zelandię, wszystko bezproblemowo. Lądowanie w Auckland ok. kwadrans po czasie z racji odejścia na drugi krąg, ale siedziałem z przodu economy, więc szybko opuściłem Dreamlinera i kierowałem się znakami na International Transfer. Kiedy w końcu dotarłem do odpowiednio oznakowanego przejścia okazało się, że wejście jest zamknięte, nie ma tam żadnych dedykowanych pracowników. Udałem się za tłumem do kontroli granicznej i tam złapałem pracownika straży granicznej, który był w stanie mi pomóc. Zadzwonił po kogoś z Aviation Security i po jakimś kwadransie pojawił się pan, który wyjściem służbowym wyszedł ze mną ze strefy zastrzeżonej lotniska i przeprowadził od razu do kontroli bezpieczeństwa. Potem jeszcze szybki bieg do bramki, bo był już final call i udało się dotrzeć na pokład, bagaż także się przetransferował. Miejcie to na uwadzę przy przesiadce w AKL ;) Spytałem tego pracownika, dlaczego transfer jest zamknięty, to nie był w stanie dać mi jednoznacznej odpowiedzi. Mówił, że na transferze z reguły krócej pracują, że wieczorami zwykle nie ma pasażerów przesiadkowych itd.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości