Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 97 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 10 Maj 2024 20:04 

niebieski
W sumie opłatę w Wenecji można potraktować jako taksę klimatyczną, tylko, że za przebywanie w dzień, a nie w nocy ;)

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#42 PostWysłany: 10 Maj 2024 20:26 

abelincoln napisał(a):
...poczekaj aż się dowie o taksie klimatycznej w "uzdrowiskach" :D

no to prawdziwy popis inteligencji - pokaż mi polskie miasto które pobiera opłatę uzdrowiskową za samo wejście.

Społeczeństwo niby obywatelskie, ale jak widać niektórzy nie bardzo wiedzą o co chodzi.

Powtórzę jeszcze raz, polska konstytucja mówi
Art. 52.
1. Każdemu zapewnia się wolność poruszania się po terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz wyboru miejsca zamieszkania i pobytu.
(..)
3. Wolności, o których mowa w ust. 1 i 2, mogą podlegać ograniczeniom określonym w ustawie.

Dlatego wyraziłem się ściśle, że wprowadzenie opłat za wejście do miasta jest w Polsce utrudnione. Chociaż możliwe, ale musiałaby zostać uchwalona odpowiednia ustawa na poziomie państwowym. Żadne miasto nie może samo sobie takiej opłaty wprowadzić.
Tak właśnie jest z parkami narodowymi, których istnienie reguluje ustawa w której jest Art 12 p. 3 Za wstęp do parku narodowego lub na niektóre jego obszary oraz za udostępnianie parku narodowego lub niektórych jego obszarów mogą być pobierane opłaty

Tak więc tutaj zgodnie z konstytucją wolność poruszania sie po parkach narodowych jest ograniczona ustawą.

Dlatego też wyraziłem się ściśle i obiektywnie że w sprawie wolności poruszania się jesteśmy na wyższym poziomie niż Włosi czy Niemcy którzy jak widać nie mają prawnych obostrzeń w ograniczaniu poruszania się po swoim terytorium.
 Profil Relacje PM off
Jac uważa post za pomocny.

#43 PostWysłany: 11 Maj 2024 12:23 

niebieski
Hamal99 napisał(a):
1. Każdemu zapewnia się wolność poruszania się po terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz wyboru miejsca zamieszkania i pobytu.

Nie jestem fanem opłat za wejście do miasta, ale argumenty, których używasz są niewłaściwe. Opłata nie jest akurat sprzeczna z ograniczeniem wolności poruszania się. Masz możliwość wstępu? Masz. A że musisz zapłacić ...
Więc ew. opłata w polskich miastach nie byłaby sprzeczna z konstytucją.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#44 PostWysłany: 11 Maj 2024 21:24 

wujekp napisał(a):
Opłata nie jest akurat sprzeczna z ograniczeniem wolności poruszania się. Masz możliwość wstępu? Masz. A że musisz zapłacić ...

LOL, jak się to czyta to aż żal że niektórzy mają prawo głosu.

Macie przykład lepszego prawa w Polsce i możecie wytknąć napotkanym Włochom czy Niemcom przy okazji swoich podróży, a nie kulić się wstydliwie i popierać takie zagraniczne chamstwo jak opłata za wejście do miasta, może ktoś Wam wmówił że "polskość to nienormalność".
Wolność przemieszczania się to ważna zdobycz i przynajmniej na forum podróżniczym powinno się wiedzieć z czego wynika, bo jeśli zapomnicie to ktoś Wam tą wolność odbierze.

I jeszcze taka ciekawostka - dzień przede mną tj. 28 kwietnia w Wenecji był papież Franciszek, z wizytą która trwała pół dnia tzn według agendy rano przyleciał o 6:30 i odleciał o 14:30, bez nocowania. Jak myślicie, czy zapłacił za wstęp ?
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 11 Maj 2024 21:33 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
Papież Franciszek nie poleciał w celach turystycznych. Jak ty dostaniesz delegację z pracy do Wenecji to też nie zapłacisz tej opłaty :D
Zeus lubi ten post.

#46 PostWysłany: 11 Maj 2024 21:34 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Cytuj:
I jeszcze taka ciekawostka - dzień przede mną tj. 28 kwietnia w Wenecji był papież Franciszek, z wizytą która trwała pół dnia tzn według agendy rano przyleciał o 6:30 i odleciał o 14:30, bez nocowania. Jak myślicie, czy zapłacił za wstęp ?

Co ja czytam...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#47 PostWysłany: 11 Maj 2024 21:45 

srebrny
@Hamal99
Nie wiem, co bym tu czytał, gdybyś musiał zapłacić nie 5, a choćby 6 euro.
Bijesz pianę, jak gdyby zabronili ci nosić japonek do skarpet frotte.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#48 PostWysłany: 11 Maj 2024 21:57 

boots napisał(a):
@Hamal99
Bijesz pianę, jak gdyby zabronili ci nosić japonek do skarpet frotte.

Ja tylko wyraziłem swoją opinię i od razu paru forumowych "podróżników" zaczęła bić pianę. Jestem zdumiony jak łatwo "podróżnicy" łykają jak pelikany ograniczenia w podróżowaniu, choćby były drobne jak wenecki podatek, i do tego je popierają.
Covidowe ograniczenia też tak łykaliście ?
 Profil Relacje PM off
Jac lubi ten post.
paweł p uważa post za pomocny.

#49 PostWysłany: 11 Maj 2024 22:08 

srebrny
Ograniczenia w podróżowaniu? 'Podróżnicy'?

Ty naprawdę nie wiesz, o czym piszesz...
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#50 PostWysłany: 11 Maj 2024 22:09 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Oho, wiedziałem ze będzie o Covidzie.

Polecam: https://allegro.pl/oferta/masc-na-bol-d ... 7078876933
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#51 PostWysłany: 11 Maj 2024 22:26 

srebrny
@Hamal99
Aż kipisz buntem i protestem. Ale zabrakło ci jednak odwagi, żeby tych 5 euro nie zapłacić....

Ostatnio edytowany przez boots, 12 Maj 2024 11:34, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#52 PostWysłany: 12 Maj 2024 10:54 

niebieski
Wenecja wraz z laguną została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
ONZ wydało rekomendację, by zmienić jej status i włączyć miasto nad Canal Grande do listy zagrożonego dziedzictwa.
Potrzeba ochrony miasta jest bezdyskusyjna, wiele głosów było za tym żeby ograniczyć wstęp turystów do minimum, tylko do grup zorganizowanych co i tak generowałoby gigantyczny ruch.
Teraz mamy kwestie opłat, z jednej strony uzasadniano że miasto potrzebuje wiele pieniędzy na ochronę i kontynuowanie zabezpieczeń, z drugiej strony głosy że opłata może zachęcić turystów do rezerwacji noclegów w Wenecji co dałoby miastu zarobić.
Nigdzie nie było raczej nic oficjalnego że opłata ma zniechęcać turystów czy ograniczać wstęp.
Wiele miast takie coś chce wprowadzić ale nie ma możliwości fizycznie to stworzyć.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#53 PostWysłany: 12 Maj 2024 11:24 

niebieski
Jak przedmówca. Wenecja to perła, a że jest blisko to dostępna dla każdego i pomijając fakt, że Wenecja bez noclegu na miejscu to błąd, to w interesie wszystkich jest ochrona tego skarbu przed zniszczeniem.
A do tego prowadzą tłumy kilkugodzinnych turystów.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#54 PostWysłany: 12 Maj 2024 13:22 

niebieski
Hamal99 napisał(a):
wujekp napisał(a):
Opłata nie jest akurat sprzeczna z ograniczeniem wolności poruszania się. Masz możliwość wstępu? Masz. A że musisz zapłacić ...

LOL, jak się to czyta to aż żal że niektórzy mają prawo głosu.

Macie przykład lepszego prawa w Polsce i możecie wytknąć napotkanym Włochom czy Niemcom przy okazji swoich podróży, a nie kulić się wstydliwie i popierać takie zagraniczne chamstwo jak opłata za wejście do miasta, może ktoś Wam wmówił że "polskość to nienormalność".
Wolność przemieszczania się to ważna zdobycz i przynajmniej na forum podróżniczym powinno się wiedzieć z czego wynika, bo jeśli zapomnicie to ktoś Wam tą wolność odbierze.

Naprawdę? Przeczytaj co napisałem? Potem zastanów się też nad tym co napisałeś. I wówczas zapraszam do dyskusji merytorycznej. A nie ad personam.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 12 Maj 2024 14:45 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Hamal99 napisał(a):
Dlatego wyraziłem się ściśle, że wprowadzenie opłat za wejście do miasta jest w Polsce utrudnione. Chociaż możliwe, ale musiałaby zostać uchwalona odpowiednia ustawa na poziomie państwowym. Żadne miasto nie może samo sobie takiej opłaty wprowadzić.

Ale gdyby stworzono taka ustawę i weszłaby w życie, to wówczas miasto czy gmina mogła by wprowadzić takie ograniczenia. I w niektórych miastach mogło by być taka sytuacja, jak Wenecji?
A czyż nie stało się tak już w aspekcie ograniczeń wjazdu określonymi pojazdami do miast lub ich wybranych rejonów? Mam na myśli nowelizacje prawa umożliwiającą wprowadzanie przez miasta stref, do których nie wolno będzie wjeżdżać pojazdami niespełniającymi pewnych kryteriów, czyli tzw. strefy czystego transportu.
A co do wyrażania swojej opinii, to w tym wątku wyraziłeś ją wielokrotnie i chyba czytający wątek zdają sobie sprawę z tego, jaka jest Twoja opinia. Ale to nie znaczy, że musisz koniecznie przekonać innych do swoich racji, juz kiedyś wspomniałem na forum, że to nie jest cel dyskusji. Nie wspominając o tym, że zawieranie w tej opinii określeń "łykać jak pelikany", "łykać ograniczenia covidowe", "kulić się wstydliwie" czy słowa o wytykaniu czegoś napotykanym Niemcom lub Włochom to tylko wyrażanie opinii czy jednak coś więcej.
Swoją droga, jeśli ktoś popiera ograniczenia wjazdu czy wejścia do miasta albo popierał te covidowe (wszystkie czy część), ewentualnie nie widzi w tym jawnego łamania prawa, to jest wg Ciebie kimś gorszym albo nie zasługuje na prawa wyborcze?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#56 PostWysłany: 13 Maj 2024 08:20 

niebieski
Tomasz101 napisał(a):
Jak przedmówca. Wenecja to perła, a że jest blisko to dostępna dla każdego i pomijając fakt, że Wenecja bez noclegu na miejscu to błąd, to w interesie wszystkich jest ochrona tego skarbu przed zniszczeniem.
A do tego prowadzą tłumy kilkugodzinnych turystów.

Sam byłem kilkugodzinnym turystą m.in. w Wenecji ale nie wynika to ze skąpstwa tylko z tego ze jak lece do A na kilka dni to nie siedzę tylko w A.
A ten region jest szczegolnie ciekawy, w promieniu 1-2h jazdy pociagiem mamy Mediolan, Wenecje, Bergamo, Werone, jeziora i Alpy - idealnie na jednodniówki 😃
 Profil Relacje PM off
Hamal99 lubi ten post.

#57 PostWysłany: 13 Maj 2024 08:36 

niebieski
@Jac
Różne szkoły - ja zawsze staram się gdzieś choć na jedną noc zatrzymać.
Ale akurat akurat w Wenecji moim zdaniem nocowanie w centrum ma dodatkowy walor - wieczorny spacer wzdłuż bocznych uliczek i kanałów i po prostu warto zostać tam z noclegiem, a najlepiej na kilka dni żeby się posnuć na spokoju.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#58 PostWysłany: 13 Maj 2024 10:29 

Cóż, wszędzie zdarzają się masochiści którzy popierają gdy władza im ogranicza życie. Np na forum karawaningowym też zdarzyło się paru typów popierających przymus aut elektrycznych. Trzeba tylko pokiwać głową z politowaniem.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 13 Maj 2024 10:43 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
Tomasz101 napisał(a):
@Jac
Różne szkoły - ja zawsze staram się gdzieś choć na jedną noc zatrzymać.
Ale akurat akurat w Wenecji moim zdaniem nocowanie w centrum ma dodatkowy walor - wieczorny spacer wzdłuż bocznych uliczek i kanałów i po prostu warto zostać tam z noclegiem, a najlepiej na kilka dni żeby się posnuć na spokoju.

Popieram. Bez tłumów, po prostu cisza i spokój.

Załącznik:
Screenshot_2024-05-13-10-39-19-548_com.facebook.orca.jpg
Screenshot_2024-05-13-10-39-19-548_com.facebook.orca.jpg [ 122.87 KiB | Obejrzany 819 razy ]

Załącznik:
Screenshot_2024-05-13-10-39-37-524_com.google.android.apps.photos-edit.jpg
Screenshot_2024-05-13-10-39-37-524_com.google.android.apps.photos-edit.jpg [ 434.04 KiB | Obejrzany 819 razy ]

A cała ta dyskusja jak bardzo zbiednieje wydając 5 EUR na osobę jest słaba.
3 ludzi lubi ten post.

#60 PostWysłany: 13 Maj 2024 11:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Hamal99 napisał(a):
wujekp napisał(a):

Do tej pory myślałem, że wypowiadałeś się jako głowa rodziny z którą byłeś w Wenecji, natomiast ten zaściankowy triumfalizm wskazuje, że byłeś raczej rozwydrzonym 12-latkiem pod kuratelą rodziców. Faktycznie, w tym wieku 5 euro ma nieco większą wartość, ale daj już spokój.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 97 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość