Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Autobusy
#1 PostWysłany: 13 Mar 2018 10:23 
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 645 917
HON fly4free
Normalne autubusy jeżdżą wyłącznie na trasach między dużymi miastami. Nie jest najgorzej, choć to co dzieje się na przystankach i czasami w środku to temat na dłuższą wypowiedź. ;) Ceny umiarkowane: Victoria Falls - Bulawayo - 10 USD, Bulawayo - Mutare - 15 USD, Mutare - Harare - 8 USD. Pomiędzy miastami jeżdżą też "combi", zazwyczaj za podobną lub trochę niższą cenę.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu
 Temat postu: Re: Autobusy
#2 PostWysłany: 23 Kwi 2024 07:23 
Awatar użytkownika

złoty
Aktualna cena z Victorii Falls do Bulawayo to 15 USD. U niektórych przewoźników można kupić bilet online (ale już za 20 usd), tylko przydział miejsca siedzącego jest przed wejściem do autobusu. Na dworcu nie ma kas, bilety kupuje się przy stoliku wystawionym przed autobusem (tylko za gotówkę). Przed kupnem biletu można pojazd obejrzeć, dodatkowo każdy autobus/ firma ma i tak swojego naganiacza.
Autobusów odjeżdżających jest więcej niż można wyszukać w necie. Oczywiście rozkładu jazdy nie ma i o godziny odjazdu/przyjazdu trzeba się pytać. Do odjazdu można siedzieć cały czas w autobusie, są bardzo wygodne i klimatyzowane (jechałem z Extracity).
Załącznik:
dworzec.jpg
dworzec.jpg [ 154.55 KiB | Obejrzany 797 razy ]

Ogólnie przy dworcu kwitnie życie towarzyskie, jest tam kilka bardzo słabo wyposażonych sklepów spożywczych, targ z warzywami i chyba trzy bary. Po zmroku skąpo z oświetleniem w sklepach, a na targu w ogóle nie ma.
Ani przez chwilę nie czułem się zagrożony czy niebezpiecznie.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 10 Maj 2024 19:02 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
Na trasę Vic Falls do Harare się nie targnę, do Bulawayo jeszcze rozważam. Zakładam, że warunki i tak lepsze niż w Eco na wąskim kadłubie, ale widzisz jakieś przeciwwskazania np. dla osób starszych (sorry, muszę uwzględnić potrzeby, np. toaleta). Ile wycieczka zabiera - 6h czy więcej?

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Maj 2024 07:55 
Awatar użytkownika

złoty
6h, po drodze był dłuższy stop. Nie korzystałem z WC i nie pamiętam czy był na pokładzie. Za mną siedziała staruszka i nie widziałem problemów. Z dworca w Bulawayo do centrum jest jakieś 2km, pamiętam że o tej 2-3w nocy kręciły się tam taksówki.

#5 PostWysłany: 11 Maj 2024 10:19 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
Ja jechałem do Bulawayo pociągiem nocnym, ale z Hwange gdzie dojechaliśmy w ramach jednodniowego safari. Przeżycie niesamowite, bo jeździły wówczas brytyjskie składy z lat 50-tych.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Maj 2024 10:25 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Według Biblii kolejnictwa, pociągi w Zimbabwe dalej nie kursują ;(

https://www.seat61.com/Zimbabwe.htm
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 31 Maj 2024 06:53 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 642 982
niebieski
Czy z tego dworca do Kazungula/Kasane też jeżdżą jakieś autobusy czy zostaje tylko taxi?

#8 PostWysłany: 04 Cze 2024 17:00 
Awatar użytkownika

złoty
@kefirm Nie. Z Zimbabwe nie ma autobusów do tych miast. Kazungula jest w Zambii i Botswanie, a Kasane tylko w Botswanie. Przejdź do wątku w danym kraju wszystko jest opisane.

#9 PostWysłany: 04 Cze 2024 17:43 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 642 982
niebieski
Tak, już wiem. Z Zimbabwe do Kazungula wyszło 40$ za dwie osoby. A z Kazungula do Livingstone 200 kwacha a 2 os. Różnica jest na tyle znaczna, że na drugi raz był się pofatygował z Victoria Falls do Livingstone i tamtędy do Botswany.

#10 PostWysłany: 09 Lip 2024 15:59 

złoty
Sprawdzaliście może na miejscu opcje dojazdu autobusem z Vic Falls do Dete? Znalazłem tylko rozkład Extracity w necie (a nawet mogę zabookować online) ale zupełnie mi nie pasuje czasowo.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Cze 2025 20:26 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 989 932
platynowy
Może, zupełnie przypadkiem ktoś wie, czy jest jakiś transport z VFA do Bulawayo bez konieczności cofania się do Vic Falls?

Edit: extracity ma cenę 15 USD (plus popłatek za płatnośc kartą, ale można miejsce zarezerwować)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 24 Cze 2025 20:36 
Awatar użytkownika

srebrny
@pabien Autobus, którym jechałem, zatrzymywał się gdziekolwiek, gdzie ktoś machał, więc opcja na pewno jest. No ale to by wymagało wyczekiwania na poboczu w ciemno i 7h podróży.

#13 PostWysłany: 24 Cze 2025 20:58 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 989 932
platynowy
No skomplikowany jest ten mój wyjazd do VFA, zaczynam obawiać się czy zdążę zobacyć wodospady. W razie czego jednak kilka miesięcy później będę w Zambii, więc da się odrobić. I te cholerne pociągi ani w Zim ani w Bostwanie nie jeżdżą (bo covid)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości