Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Kwi 2024 17:40 

platynowy
Kilka dni temu wróciłem z Japonii, więc napiszę parę słów o cenach jedzenia (i picia). Przede wszystkim jestem zdziwiony, że nie było drogo, ale chodziłem głównie do tańszych restauracji i sieciówek. Aktualnie jest niski kurs jena, co pewnie ma pozytywny wpływ na ceny.

Na dzisiaj 1000 JPY = 25 zł.

Przykładowe ceny:
- 2x Ramen i 2x piwo 2200 JPY (Tokio)
- 2x Sake i Sushi (ok. 5 talerzyków na głowę) 2700 JPY (Tokio)
- Stamina Bowl w ogromnej wersji mniej niż 1000 JPY, Beef & Chicken Plate również 1000 JPY.

Zazwyczaj ceny zestawów obiadowych nie przekraczają 1000-1200 JPY, w najtańszych restauracjach nawet 500-600 JPY.

Zakupy głównie robiliśmy w 7 Eleven i Lawsonie, to takie mini dyskonty, są na każdym rogu. Cena dużego (0,5 l.) drinka w puszce to mniej więcej 200-250 JPY, dostępne są różne wersje procentowe (od 5% do 9%). Piwo jest minimalnie droższe. W sklepach bardzo popularne są Onigiri, to takie trójkąty ryżowe w różnych wersjach (z rybą/warzywami/pastą), owijane w nori. Jest to idealna przekąska, kiedy nie mamy czasu. Te w sklepach są trochę bardziej oszukane niż te, które podawane są w restauracjach (są niższej jakości, zazwyczaj nie stały obok ryby nawet, ale są smaczne). W 7 Eleven I Lawsonie można kupić sushi lub inne zestawy obiadowe. W sklepach są mikrofalówki, więc obsługa za darmo nam podgrzeje obiad, pałeczki również są za darmo. Próbowałem też zupek chińskich (150 JPY za małą i 200 JPY za ogromną), są trochę inne niż te dostępne w Polsce. W pakiecie są przyprawy, sos sojowy itp. W każdym sklepie dostępna jest gorąca woda, również bez dopłat.

Kilka przemyśleń:
- obsługa w sklepach i restauracjach jest niesamowicie życzliwa i uprzejma
- kitkat matcha mnie zawiódł, ale karton ciasteczek z nadzieniem matcha wrócił ze mną do Polski, latte matcha z automatu też jest niezła
- będąc w Osace polecam spróbować Modanyaki. Trochę jak nasz placek ziemniaczany z blachy z dodatkami (mięsnymi lub z owocami morza)
- w większości restauracji dania zamawia się na tablecie i płaci w automacie
- nie w każdej restauracji można płacić kartą. Tam gdzie można było, Revolut działał. Warto mieć ze sobą również gotówkę.
- przed praktycznie każdą restauracją jest wystawiona gablota, a w niej plastikowe wizualizacje dań, które mają pomóc w wyborze
- nie istnieje zwyczaj dawania napiwków, rachunek opłacami przy wyjściu, kelner nie przyjmuje gotówki

Mój post ma na celu obalenie pewnych mitów związanych z cenami w Japonii. Sam przed wylotem miałem pewne obawy z tym związane. Po powrocie mogę z czystym sumieniem potwierdzić, że JP jest dobrym miejscem dla budżetowego turysty.ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
13 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu
#2 PostWysłany: 28 Kwi 2024 19:08 
Awatar użytkownika

złoty
Sprawa jest prosta, jakieś dziesięć do trzynastu lat temu te 1000 jenów kosztowało nie 25 a 35 zł, a średnia pensja była połowę niższa niż obecnie, oto cała tajemnica,
Burger z wołowiną wagyu ok 1500 jenów, pewnie taniej niż w Polsce,
Załącznik:
IMG20240207130336_copy_520x1152.jpg
IMG20240207130336_copy_520x1152.jpg [ 146.23 KiB | Obejrzany 2744 razy ]
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 28 Kwi 2024 19:18 

złoty
Do tego przez ostatnie 10 lat inflacja w Japonii przez większość czasu wahała się koło zera, plus minus 1.5%, a skok inflacji w 2022-23, który w Polsce dobił do 18%, w Japonii zatrzymał się na 4%.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 28 Kwi 2024 19:57 

niebieski
Ameryki raczej nie odkryłeś ;) poza niektórymi artykułami spożywczymi i przemysłowymi, transportem (Shinkanseny głównie), cała reszta jest zaskakująco tania. Co prawda sales tax poszedł w górę, ale sam yen też stracił w stosunku do pln, więc się wyrównało.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 30 Kwi 2024 09:32 

Loty: 120
Kilometry: 376 170
Nie zawsze łatwo jest znaleźć przyjemną knajpkę z tanim jedzeniem. Polecam w takich sytuacjach dworce kolejowe. W Japonii dworce to takie bardziej centra handlowo-gastronomiczne. Można oczywiście przejść szybko na peron z Shinkansenem i zahaczyć jedynie o sklep z bento ale jak pojedzie się na inne piętro to najczęściej jest tam szeroki wybór restauracji z różnorodnym jedzeniem.
Polecam kawę z automatu, do wyboru gorąca albo zimna w aluminiowej butelce. Na prawdę bardzo dobra i tania!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości