Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Mar 2024 12:44 

Loty: 312
Kilometry: 479 773
niebieski
Kazungula - livingstone dojazd shared taxi kosztuje 100 kwacha, przystanek jest 10m piechotą od granicy lokalni napewno wam pokażą gdzie nas prowadził typ którego zagadaliśmy na granicy.
bim-bam uważa post za pomocny.

Zimowe wczasy na Malcie 🌞🏝️ 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 1531 PLN Zimowe wczasy na Malcie 🌞🏝️ 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 1531 PLN
Tydzień na Teneryfie za 1829 PLN 🌤️🏖️ Loty z Warszawy i pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Tydzień na Teneryfie za 1829 PLN 🌤️🏖️ Loty z Warszawy i pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#2 PostWysłany: 27 Mar 2024 15:52 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
srebrny
Pozwole sobie dodac, ze w Livingstone postoj "share taxi" miesci sie niemal naprzeciwko supermarketu Shoprite, sa wypisane kierunki, do ktorych z poszczegolnych stanowisko odjezdzaja taxowki. Tak jak wspomniano przejazd za osobe do Kazunguli to 100 kwacha (czas przejazdy to ok. godziny), za dodatkowe 50 kwacha kierowca przewiozl nas przez most do posterunku granicznego zlokalizowanego po stronie botswanwkiej, cena pod wodospady z tego wspomnianego postoju to 20 kwacha i tutaj mozna liczyc na szybkie zapelnienie sie samochodu.
W drodze powrotnej po przejsciu mostu na rzece Zambezi z posterunku granicznego po stronie zambijskiej okazalo sie, ze niby te taxi nie odjezdzaja bezposrednio spod granicy a dopiero z samego miasteczka pare kilometrow dalej, oczywiscie kierowcy dowiezli na miejsce za 50 kwacha a nastepnie juz do miasta za 100 kwacha. Samo miasteczko wygladalo jak skrzyzowanie targowiska z klepiskiem czy obozem dla uchodzcow, wrazenia niezapomniane, ale blyskawicznie zalatwiono nam transfer do Livingstone.
 Profil Relacje PM off

#3 PostWysłany: 27 Mar 2024 20:08 

Loty: 312
Kilometry: 394 864
niebieski
Cena shared taxi z Livingstone do wodospadów (po stronie Zambijskiej) jest negocjowalna, płaciliśmy 12 kwacha za osobę.
Image
Na zdjęciu przystanek spod wodospadów do Livingstone.
 Profil Relacje PM off

#4 PostWysłany: 23 Kwi 2024 07:39 
Awatar użytkownika

złoty
Przejazd przez granicę Botswana/ Zambia:
dzielona taksówka z Kasane do marketu Choppies (Kazungula w Botswanie) - 10 puli
taksi od marketu do granicy (biuro kontroli paszportów) - 50 puli
taksi z granicy do centrum zambijskiej Kazunguli - 50 kwacza (chciałem wrócić się do mostu i przejść na skróty do centrum - w moim przypadku mnie cofnęli i zdecydowałem się pojechać taksi)
dzielona taksówka z centrum Kazunguli do Livinstone - 100 kwacza.

Tak się złożyło, że dwa razy przekraczałem to przejście graniczne, w tym raz na pieszo. Raz spod biura kontroli paszportów trafił mi się autobus do Livingstone za 90 kwacza (nie jestem do końca pewien czy tam jest przystanek początkowy). Kierowca przytaknął głową, że pojadę za 90 kwacza do Livingstone, po czym jak wyjechaliśmy z przejścia granicznego to powiedział, że to cena dla lokalnych, a dla mnie jest za 20 USD. Chciałem wysiąść, to w końcu zgodził się, że zawiezie mnie za te 90 kwacza ale dodał ,,You are not fair".
M_Karol lubi ten post.

#5 PostWysłany: 13 Maj 2024 14:18 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
te shared taxi to jakiej pojemności są (wejdzie tam 8 pax?) :)

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Maj 2024 17:33 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
są i busy.
zawiert uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 13 Maj 2024 18:08 
Awatar użytkownika

złoty
bim-bam napisał(a):
Przejazd przez granicę Botswana/ Zambia:
dzielona taksówka z Kasane do marketu Choppies (Kazungula w Botswanie) - 10 puli
taksi od marketu do granicy (biuro kontroli paszportów) - 50 puli
taksi z granicy do centrum zambijskiej Kazunguli - 50 kwacza (chciałem wrócić się do mostu i przejść na skróty do centrum - w moim przypadku mnie cofnęli i zdecydowałem się pojechać taksi)
dzielona taksówka z centrum Kazunguli do Livinstone - 100 kwacza.

Tak się złożyło, że dwa razy przekraczałem to przejście graniczne, w tym raz na pieszo. Raz spod biura kontroli paszportów trafił mi się autobus do Livingstone za 90 kwacza (nie jestem do końca pewien czy tam jest przystanek początkowy). Kierowca przytaknął głową, że pojadę za 90 kwacza do Livingstone, po czym jak wyjechaliśmy z przejścia granicznego to powiedział, że to cena dla lokalnych, a dla mnie jest za 20 USD. Chciałem wysiąść, to w końcu zgodził się, że zawiezie mnie za te 90 kwacza ale dodał ,,You are not fair".

Co masz na.mysli piszac "dzielona taksowka" busy 8 osobowe? Jak sam napisales autobus dla.miejscowych to 90 kwacha, a taksowka 100? To jest 65km

#8 PostWysłany: 13 Maj 2024 20:09 
Awatar użytkownika

złoty
@Flyguy @zawiert dzielone taksówki to zwykłe taksówki - samochody osobowe. Max 4-5 osób. Jeżdżą często i w Kasane są oznakowane.

@Flyguy tak trafił mi się bus ale nie dam sobie głowy uciąć, że zawsze stamtąd odjeżdża.
2 ludzi lubi ten post.
Flyguy uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 13 Maj 2024 20:35 
Awatar użytkownika

Loty: 504
Kilometry: 794 574
platynowy
Dzielone taksówki to 7 czy 8 osobowe Toyoty (normalne osobówki kombi).

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 13 Maj 2024 20:48 
Awatar użytkownika

złoty
@Tomo14 a ja kilka razy jechałem zwykłymi. Mam na myśli te, które jeżdżą z Kasane do Kazunguli.
zawiert lubi ten post.

#11 PostWysłany: 13 Maj 2024 20:51 
Awatar użytkownika

Loty: 504
Kilometry: 794 574
platynowy
No właśnie o tą trasę mi chodziło.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
zawiert uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości