Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Kolej OBB pytanie
#21 PostWysłany: 29 Lut 2024 12:33 

Planuje wyjazd do Wiednia z Wrocławia, chciałem kupić bilet przez stronę OBB (bilet tańszy niż przez intescity.pl).
Po za kupie dostałem informację, że dostałem kod od odbioru biletu w kasie.

Czy orientuje się ktoś czy jestem w stanie dostać go zdalnie? Zakładam, że nie odbiorę go w kasie na terenie Polski?

Miał ktoś podobną sytuację?
 Profil Relacje PM off  

All inclusive na Wyspach Kanaryjskich za 2387 PLN 🌤️🌋👙🍹 Wulkany, plaże i nisko lądujące samoloty All inclusive na Wyspach Kanaryjskich za 2387 PLN 🌤️🌋👙🍹 Wulkany, plaże i nisko lądujące samoloty
Letnie słońce nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 Tydzień w 5* hotelu w Egipcie z all inclusive za 2539 PLN 🤩 Letnie słońce nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 Tydzień w 5* hotelu w Egipcie z all inclusive za 2539 PLN 🤩
#22 PostWysłany: 29 Lut 2024 16:34 

niebieski
wg. mnie musiałeś/-aś źle kliknąć podczas zamawiania. System oferuje 3 możliwości, bilet na smartfonie (w aplikacji Scotty albo OBB), bilet w formie PDFa albo bilet do odebrania w kasie (można również w automacie). Jeśli nie klikniesz podczas zamawiania na opcję z PDFem to przydzieliło Ci wersję do której nie potrzebujesz zasadniczo nawet drukarki, korzystną w przypadku podróży po AT albo przy wyjeździe z AT tj. z możliwością wydrukowania na większości dworców i stacji. W Austrii.

Napisz do supportu z prośbą o zamianę kategorii biletu. Jeśli to oni mimowolnie zmienili twój rodzaj biletu to nie widzę przeciwskazań żeby nie móc żądać pełnego zwrotu. Logiczne że zaczynając podróż z Wrocławia nie będziesz mieć dostępu do biletomatu OBB.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 29 Lut 2024 17:55 

Obawiam się, że sytuacje spowodowałeś trochę na własne życzenie. Kupując taki międzynarodowy bilet tj. Wrocław - Wiedeń jest możliwe jedynie odebranie go fizycznie w Austrii przy zakupie przez internet.
Aplikacja zawiera wyraźny monit, który w wersji anglojęzycznej brzmi "Please mind: ticket pick-up at self service machnies only within Austria".

Jedynie możesz spróbować kontaktu z supportem, czy uda się albo skasować bilet albo jakimś sposobem przesłać go fizycznie lub online.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 04 Mar 2024 11:19 

@ediiii - czy udało się coś załatwić z biletem do Wiednia?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 31 Mar 2024 01:38 

Cześć, podepnę się ze swoim pytaniem w tym temacie. Omyłkowo kupiłem bilet na dzień wcześniej niż planowałem, dokupując miejscówkę i bilet na rower. Niestety anulowanie nie jest możliwe, bo pobrałem bilet w pdf. Na biletach jest napisane że sa ważne w dniu wystawienia+nazajutrz, ale miejscówka jest tylko na konkretny pociąg. Czy uda mi się przejechać na tym bilecie dzień później, bez gwarantowanego miejsca? Czy z rowerem nie będzie problemu?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Kozlej OBB pytanie
#26 PostWysłany: 31 Mar 2024 03:17 

niebieski
A bilet masz po normalnej cenie kupiony czy Sparschiene/inną ofertę? Albo czy masz na bilecie "Zugbindung"?
Bilet na rower z tego co kojarzę jest ważny tylko w danym dniu, nie dwa dni. Jak zdecydujesz się pobrać pdfa dla roweru to się w każdym razie dowiesz.

Bez miejscówki jak najbardziej możesz wsiadać ale istnieją pojedyncze dni (jak np. jutro), kiedy to jest niemal równoznaczne z koniecznością stania w pociągach dalekobieżnych przynajmniej częsci trasy.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 01 Kwi 2024 23:52 

Bilet to “standard gruppe”. Właściwie to bilet składa się z 4 części: biletu dla mnie, na rower (oba ważne przez dwa dni) miejscówki dla mnie, i miejscowki na rower (obie miejscówki ważne są na konkretny pociąg). W na stronie OBB nie ma możliwości zmiany miejscówki na inny pociąg. Czy jest szansa że obsluga klienta coś pomoże?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 02 Kwi 2024 10:14 

niebieski
sam możesz jechać definitywnie bez miejscówki, nie wiem jak rower. Jeśli oba bilety są w taryfie standardowej, to sam wybierasz z jakiego pociąu skorzystasz w okresie obowiązywania biletu. Jedyne co może Cię czekać to dopłata za nową miejscówkę dla roweru, bo te miejsca są ściśle limitowane. Tu już moja wiedza się niestety kończy.
Zapytaj u źródła, najprościej ;) Biletu przecież nie zabiorą.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 26 Kwi 2024 10:59 

@Tnt122

Anulowałem bilet, z tego co się dowiedziałem, nie ma możliwości odbioru z poza terytorium Austrii.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 30 Lip 2024 09:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Mam pytanie czy po zakupie biletu przez stronę OBB, wydrukowaniu go mogą mnie dotyczyć jakiekolwiek dopłaty na polskim odcinku trasy? Mam zakupiony bilet wraz z miejscówką na odcinku Warszawa - Wiedeń IC60407.
Drugie uszczegóławiające, rozumiem że w pociągach RJ na terenie Austrii nie ma miejscówek?

Image
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 30 Lip 2024 09:41 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Zadna dopłata nie będzie
 Profil Relacje PM off
kubus571 uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 30 Lip 2024 09:46 
Awatar użytkownika

Loty: 470
Kilometry: 496 855
niebieski
kubus571 napisał(a):
Drugie uszczegóławiające, rozumiem że w pociągach RJ na terenie Austrii nie ma miejscówek?

Nie ma. W sensie numeracji: są wagony, miejsca, ale siadasz gdzie Ci wygodnie.
 Profil Relacje PM off
kubus571 uważa post za pomocny.

#33 PostWysłany: 07 Lip 2025 16:54 

niebieski
Czy jeśli kupię na jednym bilecie na stronie OBB połączenie: Wrocław-Wiedeń + Wiedeń-Salzburg (40min czasu na przesiadkę), to jeśli pociąg z Wrocławia opóźni się o 40min+ to będę mógł bezpłatnie skorzystać z innego pociągu do Salzburga, jeśli mi ucieknie ten którym chcę jechać?
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 07 Lip 2025 17:14 

Loty: 76
Kilometry: 167 601
Tak
 Profil Relacje PM off
chris0o uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość