Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
link do formularza wizowego https://dichvucong.bocongan.gov.vn/boco ... matt=26277

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 778 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 39  Następna
Autor Wiadomość
#561 PostWysłany: 20 Lut 2024 17:43 

Cześć wszystkim

To mój pierwszy temat na forum. Skorzystałem z lupki i zamieściłem posta w podobnym wątku, ale ponieważ sprawa jest dla mnie dosyć pilna to postanowiłem założyć nowy temat.

Szybki wstęp. Sytuacja wygląda tak. Jestem w Tajlandii jutro mam lot do Wietnamu a moja wiza nadal niegotowa:

06.02 przez stronkę rządową wysłałem aplikację o wizę. Ponieważ popełniłem błąd i gdzieś ominąłem wzrokiem tą grafikę wyjaśniającą że imię ma być identyczne jak w paszporcie (czyli oba imiona jeśli są) za to w formularzu było napisane "Given Name" ,a nie "Given Name(s)" i wpisałem tylko swoje pierwsze imię. No nic błędy się zdarzają teraz przyjdzie mi za to zapłacić.

16.02 (piątek) jakoś o 2 w nocy (czasu Tajskiego) dostałem maila, że mam poprawić imię i nazwisko co zrobiłem tego samego dnia z rana. Już się dowiedziałem że tak długo to trwało bo u nich teraz chiński nowy rok i były wakacje.

Jutro tj 21.02 o 13:20 (czasu Tajskiego) mam lot do Hanoi, a wizy dalej nie ma.

To, że jestem w lekkiej d...e wiem natomiast będę mega wdzięczny za pomoc. Może wiza przyjdzie przez noc, a może nie w każdym razie szukam dla siebie planu B i może C.

Pierwsze pytanie to czy ktoś korzystał z usług agencji oferujących tzw "Emergency Visa". W necie jest tego bardzo dużo. Oferowane są usługi zarówno wyrobienia wizy od nowa w mniej niż 4h jak i przyspieszenia istniejącej aplikacji wizowej i uzyskania jej nawet w godzinę. Na Googlu znalazłem takich stron cały pierdyliard, z których część wygląda jakby stronę stawiał student we wczesnych latach 2000 i boję się, że część z nich to jakiś scam. Rzetelne opinie o tego typu usługach też dosyć cieżko znaleźć, a cena takiej usługi waha się między 100-300$ czyli całkiem sporo i szkoda byłoby się władować na scam.

Tak więc szukam polecenia do konkretnej firmy najlepiej takiej z której korzystaliście w ciągu ostatnich 2-3 lat (dostałem jedno polecenie do firmy z której korzystał forumowicz w 2013 ale póki co nie doczekałem się od nich odpowiedzi więc szukam czegoś bardziej aktualnego). Najlepiej jeżeli można o nich przeczytać gdzieś jakieś pozytywne opinie.

Moje drugie pytanie. Ponieważ moja wiza teoretycznie powinna zostać przeprocesowana w normalnym trybie bez przyspieszania w ciągu 24h. To co się stanie jeśli spróbuję jutro wsiąść w samolot do Hanoi i liczyć na to że wiza będzie gotowa zanim dolecę ewentualnie że na miejscu ogarnę sobie tą wizę w kilka h. Czy ktoś próbował czegoś takiego?
1) Nawet nie wsiądę do samolotu bo odfiltrują mnie na etapie kontroli granicznej w Tajlandii
2) Po przylocie z miejsca mnie deportują na mój koszt i wlepią jakąś karę za nielegalną próbę wjechania do Wietnamu
3) Wpierdolą mnie do jakiegoś obozu dla uchodźców gdzie spędzę następne kilka dni/tygodni zanim ktoś się zainteresuje co ze mną zrobić dalej
4) Pozwolą spokojnie na lotnisku poczekać na wizę albo zadzwonić do Urzędu Imigracyjnego żeby ją dla mnie ogarnęli
 Profil Relacje PM off  

Turcja all inclusive 🌴 4* hotel z aquaparkiem 🏊 blisko plaży w Marmaris za 2279 PLN Turcja all inclusive 🌴 4* hotel z aquaparkiem 🏊 blisko plaży w Marmaris za 2279 PLN
Zatańcz sambę w Rio 💃😍 Bilety do Brazylii z Warszawy od 2593 PLN 🔥 Również na majówkę 😎 Zatańcz sambę w Rio 💃😍 Bilety do Brazylii z Warszawy od 2593 PLN 🔥 Również na majówkę 😎
#562 PostWysłany: 20 Lut 2024 17:46 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Na 99,99% nie wpuszczą cię do samolotu w Chiang Mai, beż wizy/promesy.
 Profil Relacje PM off  

#563 PostWysłany: 20 Lut 2024 18:06 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Miałem swego czasu podobną sytuację (dwa imiona w paszporcie i wezwanie do uzupełnienia danych). Po uzupełnieniu wiza pojawiła się rano po upływie pełnych 3 dni roboczych. Za każdym razem gdy aplikowałem, wiza nie pojawiła się przed upływem pełnych 3 dni roboczych, więc jest szansa, że i w Twoim przypadku dostaniesz dopiero od czwartku rano.

Jeśli chodzi o dalsze dywagacje, to bez wizy po prostu nie zostaniesz wpuszczony do samolotu.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Wiza do Wietnamu
#564 PostWysłany: 21 Lut 2024 15:27 

To dla potomnych, którzy w przyszłości mogą mieć podobnie jak Ja potrzebę przyspieszania rozpatrzenia aplikacji wizowej zostawię jeszcze informację o tym jak finalnie zakończyła się moja przygoda.

Wczoraj do późnych godzin nocnych robiłem research agencji, które oferują tzw. "Visa on Arrival" oraz "Expedite Vietnam e visa". Tego typu agencji jest bardzo dużo a ich ceny wąchają się dokładnie od 80$ do 350$ w zależności od tego jak szybko ma być zrobiona wiza. Większość z nich ma opcję czatu na stronie bądź kontaktu przez WhatsApp, a wczoraj napisałem wiadomości jakoś do 5-10 różnych agencji. Część z nich sprawiła na mnie subiektywne wrażenie scamu i finalnie zdecydowałem się skorzystać z usług tej agencji:

https://vietnamvisavoa.com

Generalnie polecam bo kobitka które ze mną pisała przez WhatsApp była od początku bardzo szczera nie próbowała na siłę mnie naciągnąć i od samego początku przedstawiła mi jakie jest ryzyko przy korzystaniu z jej usług, a do tego cena była raczej z tych niższych. Do tego wszystkie pozostałe agencje albo nie odpisywały albo od razu chciały ode mnie wszystkie dane i hajs, a nie pogadać o tym czego ja właściwie potrzebuję i wyjaśnić cokolwiek.

Generalnie usługa którą kupiłem to przyspieszenie rozpatrzenia aplikacji wizowej "Expedite Vietnam Visa Application" do 4 roboczogodzin za 90$. Od samego początku otrzymałem informację, że usługa polega na przyspieszeniu w wydaniu decyzji, a nie gwarancji, że wizę otrzymam. Czyli jeżeli źle wypełniłem formularz wizowy to i tak otrzymam odmowę tylko że dostanę ją w 4h.
Lot miałem dziś o 13:20, a boarding o 12:40 tutaj również babeczka na starcie mnie poinformowała że jeżeli napisze do niej po 7 rano żeby ogarnąć płatność za usługę i dać jej 15 min na zrobienie dla mnie zgłoszenia o przyspieszenie to Urząd Imigracyjny Wietnamu zaczyna pracę o 8:00 więc teoretycznie wizę powinienem otrzymać do godziny 12, ale w praktyce decyzja może przyjść między 12-13 czyli w moim przypadku ciutkę za późno o czym nie zawsze mogą poinformować was inne agencje.

Czas który podaje to oczywiście czas Wietnamski/Tajski bo leciałem z Chiang Mai do Hanoi. Z babeczką pisałem koło północy więc stwierdziłem że jeżeli jej zapłacę to i tak i tak proces ruszy dopiero od 8 rano kiedy Urząd zaczyna pracę i postanowiłem, że jeszcze prześpię się z tym i jak rano na mailu nie będzie wizy to dopiero wtedy uderzam do agencji. Koniec końców tak też zrobiłem, a ponieważ rano wizy dalej nie było to o 7:30 skontaktowałem się z kobitką do 7:50 ja opłaciłem usługę a ona wysłała wniosek o przyspieszenie w procedowaniu mojej wizy. O 11:50 dotarłem na lotnisko i dokładnie w momencie kiedy stawałem w kolejce do odprawy AirAsia dostałem maila z wizą, a wszystko zakończyło się szczęśliwie.

Jeżeli ktoś w przyszłości będzie potrzebował załatwić wizę tylko jeszcze szybciej to od 150$ lub 180$ znalazłem jeszcze inną agencję która proponowała ogarnięcie w 2,5h lub 1,5h. Trafiłem też jedną która oferowała Visa On Arrival w mniej niż godzinę za 350$ tak więc jak chcecie szybciej niż w 4h to zaczyna się robić na prawdę drogo ale jeżeli ktoś będzie w sytuacji bez wyjścia to wyjście jest tylko trochę drogie.

PS: Mam następne pytanko za 3 tyg lecę do Kambodży. W podaniu wizowym wpisywać jedno czy oba imiona tak jak w paszporcie?
 Profil Relacje PM off
DMW uważa post za pomocny.

#565 PostWysłany: 21 Lut 2024 15:32 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Widać dalej nie nauczyłeś.
Tak, na podaniu o wizę wpisać 2 imiona, tyle co na paszporcie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#566 PostWysłany: 21 Lut 2024 21:01 

srebrny
Jak znowu wpisze jedno i poproszą o uzupełnienie na ostatni moment to
Adam Politowski napisał(a):
w sytuacji bez wyjścia to wyjście jest tylko trochę drogie.

;)
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#567 PostWysłany: 23 Lut 2024 18:03 

Loty: 119
Kilometry: 221 173
1. Czy deportacja z Wietnamu (brak ważnej wizy, doleciałem do Sajgonu w momencie kiedy wiza miała status “processing” ) skutkuje jakimś banem na wjazd w przyszłości? Dodam że dzień po deportacji zaakceptowali moją aplikację
2. Czy jak w aplikacji zaznaczyłem przylot do Sajgonu, to wjadę drogą lądową od strony Kambodży? Ktoś to sprawdza?

#568 PostWysłany: 23 Lut 2024 23:24 

srebrny
Pyt.2 Jasne ,że sprawdza i raczej czeka cię wyrabianie wizy ponownie w Kambodży by dostać się drogą lądowa do Wietnamu.
 Profil Relacje PM off  

#569 PostWysłany: 25 Lut 2024 16:29 
Awatar użytkownika

platynowy
@glosnikking
A tak z ciekawości zapytam. To była faktyczną deportacja, czy też jakoś jednak wszedłeś do samolotu bez wizy (chyba w Kambodży sądząc z opisu) i po pojawieniu się na lotnisku w Wietnamie "ratowales" się sam ucieczka do miejsca wylotu bez przechodzenia immigration?.
Jeśli masz już wizę to nie powinno być problemu aby jeszcze raz doleciał na wyznaczone lotnisko i przeszedł procedurę.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#570 PostWysłany: 26 Lut 2024 04:12 

Miałem loty BKI-KUL-SGN, na starcie poprosiłem o wydrukowanie tylko pierwszej karty pokładowej, z nadzieją że podczas przesiadki w KUL zdążą mi zaakceptować wizę (mijało już 7 dni roboczych) i wtedy bez problemu dostanę boarding pass na lot do SGN. BKI-KUL był sporo opóźniony, przez co mieliśmy expresowy transfer i w całym tym zamieszaniu na szybko wydrukowali mi BP, bez pytania o wizę. Wiedziałem że ryzykuję, ale uznałem że skoro tu się udało, to i na miejscu można próbować :) na miejscu nikt się mną nie interesował, gdybym wiedział że za 10h wniosek zostanie klepnięty to przekoczowałbym przed kontrolą paszportową, a tak naiwnie sam podszedłem do celników zapytać czy skoro już tu jestem, to nie da się przyspieszyć całego procesu :)
Nocka na lotniskowym “dołku” z Chińczykiem który też czekał na deportację, zawrotka do KUL na koszt firmy, drogą lądową przedostałem się do Kambodży i teraz kombinuję czy jest sens pchać się na granicę z Wietnamem (loty do SGN są dość drogie)

#571 PostWysłany: 26 Lut 2024 21:37 

srebrny
@glosnikking Najpierw upewnij się ,że ta wiza którą dostałeś będzie respektowana na granicy lądowej Kambodża-Wietnam. Spory czas temu posiadając wystawioną jeszcze w Polsce, przed rozpoczęciem podróży, wizę wietnamską spóźniliśmy się z własnej winy na samolot BKK-SGN. Ponieważ Wietnam miał być na tydzień a potem wykupione dalsze loty na Bali, też zdecydowaliśmy się na drogę lądową przez Kambodże. Do dziś nie wiem czy prawidłowo czy nie ,ale powiedzieli, że ta wiza którą mamy na granicy lądowej nie jest ważna i nas nie wpuszczą. Spędziliśmy nieplanowane 4 dni (był weekend) w Kambodży by wyrobić nową wizę w ambasadzie wietnamskiej. W sumie wspominamy to po czasie jako ekscytującą przygodę, ale wtedy stres był spory.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
glosnikking uważa post za pomocny.

#572 PostWysłany: 27 Lut 2024 11:40 

glosnikking napisał(a):
1. Czy deportacja z Wietnamu (brak ważnej wizy, doleciałem do Sajgonu w momencie kiedy wiza miała status “processing” ) skutkuje jakimś banem na wjazd w przyszłości? Dodam że dzień po deportacji zaakceptowali moją aplikację

Dla potomnych, gdyby ktoś okazał się podobnym dzbanem jak ja :D

Article 21. Suspension cases from entry
1. Any of the conditions in Clause 1 Article 20 of this Law is not satisfied..
5. Any person that was deported from Vietnam within the last 03 years.
6. Any person that was compelled to leave Vietnam within the last 06 months
.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#573 PostWysłany: 27 Lut 2024 18:09 
Awatar użytkownika

platynowy
To jak @miriam podziele sie swoja historia... slowa @puhacz sa swiete - swieto Tet to okres dysfunkcji w Wietnamie...
Wniosek wizowy zlozony 3/2, wiza przyszla 16/2 czyli po prawie 2 tygodniach zamiast standardowych 3 dni. Do tego dopiero po zlozeniu wniosku na stronie mignal komunikat ze w zwiazku ze swietem immigration nie procesuje wiz w dniach 8-14/2... nice...tydzien wolnego....zwlaszcza ze termin mojego wjazdu mial byc 10/2. Wiec zlozenie na tydzien przed przylotem w terminie okoloTet jest rownoznaczne z nieotrzymaniem wizy, bo (1) nie pracuja, (2) procesuja dluzej, bo pewnie sa zawaleni... przygotowaniami do swiat... :-)
Juz widzac co sie swieci, mialem plan B - bezwizowy transfer w HAN (zapewne mozliwy rozwniez w SGN i DAD - ale warto sprawdzic). Transfer w HAN udal sie bardzo dobrze. Nie trzeba podchodzic do immigration (chociaz mozna je bylo sobie poogladac - 30metrow od transfer desku). W transfer desku, jak juz pisalem, sprawna procedura wydania BP na lot CamdodiaAngkorAir (stanowiska transferowe wszystkich przewoznikow w 1 miejscu, ale rozne osoby obslugujace). I... "ucieczka" do milej i taniej Kambodzy - SAI, gdzie szybka procedura VoA zajela 5min, jedynie pech spowodowal ze trafilem na nawolniejszego pogranicznika, gdzie trzeba bylo odstac ponad 30 minut (jakies 10-12 osob w kolejce).
PS. W sumie jakby ktos sie uparl, to moglby w tym przylotowym miejscu (na HAN), miedzy immigration a transfer deskiem pare godzin przekilblowac czekajac na wize (jesli wie, ze jest na granicy 3 dni i jesli oczywiscie zostanie wpuszczony do samolotu do HAN/SGN/DAD/...)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
puhacz uważa post za pomocny.

#574 PostWysłany: 09 Mar 2024 21:04 

ktoś składał teraz o wizę? jak to terminowo wygląda? ile dni maks się spodziewać?
 Profil Relacje PM off  

#575 PostWysłany: 11 Mar 2024 08:24 

Czy lądując 18.03 w Phu Quoc, a 20.03 lecąc do Sajgonu, we wniosku wizowym, które miejsce i datę wlotu do kraju mam wpisać?
 Profil Relacje PM off  

#576 PostWysłany: 11 Mar 2024 13:14 
Awatar użytkownika

Loty: 224
Kilometry: 520 963
niebieski
@maxxxior
Po 2 dniach od złożenia dostałem do poprawki, bo nie wpisałem dokładnego adresu pobytu na miejscu. Po poprawce 4 dni robocze i wiza na mailu.

#577 PostWysłany: 11 Mar 2024 13:53 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jak widzę jak się stresujesz Air Chiną, to wyrób wizę już DZIS i podaj datę wlotu do Phu Quoq. Wiza i tak będzie ważna 30 dni.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#578 PostWysłany: 11 Mar 2024 15:00 

maxxxior napisał(a):
Czy lądując 18.03 w Phu Quoc, a 20.03 lecąc do Sajgonu, we wniosku wizowym, które miejsce i datę wlotu do kraju mam wpisać?

PQC to Wietnam... wiec 18.03 i PQC.

Wpisujcie zawsze date kiedy zamierzacie wleciec(intended arrival) i 90dni nawet jesli zamierzacie byc krocej, nie zaszkodzi, a nigdy nie wiadomo. Port wlotu nie ma tez znaczenia, bo to intended. Uwazajcie na adres, kopiujcie wszystko wraz z nazwa hotelu.
 Profil Relacje PM off  

#579 PostWysłany: 11 Mar 2024 16:02 
Awatar użytkownika

niebieski
-- Pon Mar 11, 2024 2:02 pm --

maxxxior napisał(a):

Wpisz Phu Quoc ponieważ musisz wizę aktywować na wlocie do Wietnamu wg nowych wytycznych.
Tylko mało czasu ci zostało kolego . Możesz nie zdarzyć!

Wydaje mi się że powinieneś złapać jakiegoś agenta wizowego. Do samolotu wsiądziesz i do PQ polecisz ale dalej będzie problem.

Potem musisz opuścić PQ np lecąc do Bangkoku i dopiero będziesz mógł wlecieć do Wietnamu.

-- Pon Mar 11, 2024 2:05 pm --

Zeus napisał(a):
Jak widzę jak się stresujesz Air Chiną, to wyrób wizę już DZIS i podaj datę wlotu do Phu Quoq. Wiza i tak będzie ważna 30 dni.

90 dniowa już jest teraz,
Popieram, zrobić wizę już dziś i mieć z głowy, dużo osób zostawia na ostatni moment i potem są problemy ,

-- Pon Mar 11, 2024 3:02 pm --

Ponieważ część z was wie że mieszkam obecnie na stałe w Wietnamie to mogę polecić tą osobę z linku poniżej. Pomogła już wielu Polakom jeśli to możliwe.

https://www.facebook.com/cindy.vu.33046?mibextid=ZbWKwL

Tylko jak ktoś wspomniał powyżej - im później tym będzie drożej
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#580 PostWysłany: 11 Mar 2024 22:09 

@lovenz
Taaaak, własnie do niej napisałem, i mi ogarnia wizę :) też czytałem o niej wiele dobrego :) dzięki za info!

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 11 Mar 2024 22:35, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 778 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 39  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość