Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Sty 2023 19:33 

Czy tankując za gotówkę do pełna i wkładając nieco grubszy banknot -reszta jest wydawana na miejscu? Chodzi mi o ostatnie tankowanie przed lotniskiem w Bergamo, może ktoś przerabiał gdzie najwygodniej zatankować pod korek bez stresu?
 Profil Relacje PM off  

Jarmark świąteczny w stolicy Chorwacji za 673 PLN 🎄🇭🇷 Bezpośrednio PLL LOT i noclegi w Zagrzebiu 🎅 Jarmark świąteczny w stolicy Chorwacji za 673 PLN 🎄🇭🇷 Bezpośrednio PLL LOT i noclegi w Zagrzebiu 🎅
Tydzień na Riwierze Tureckiej 🌴 All inclusive w 4* hotelu przy plaży Kleopatry za 2618 PLN Tydzień na Riwierze Tureckiej 🌴 All inclusive w 4* hotelu przy plaży Kleopatry za 2618 PLN
#2 PostWysłany: 07 Sty 2023 07:50 

niebieski
Zapłać kartą i po problemie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Sty 2023 08:42 

niebieski
We Włoszech to nie takie proste na automatycznej stacji. Przyjmują generalnie karty banków Włoskich.
Stąd pewnie pytanie o płatność banknotami.
Kilka lat temu tankowałem gdzies na wybrzeżu liguryjskim i automat nie wydawał reszty.
To jednak może zależeć też od rodzaju automatu zamontowanego na stacji.
 Profil Relacje PM off
marcinsss uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 07 Sty 2023 09:03 

platynowy
Widziałem we Włoszech kilka stacji benzynowych, zwykle w małych miejscowościach, gdzie w nocy można było zapłacić gotówką (banknotami).
Jeśli nie wykorzystałeś całej kwoty to maszyna drukowała Ci paragon z którym można się zgłosić po wydanie reszty w godzinach otwarcia stacji benzynowej.

Polecam raczej płacenie kartą.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 07 Sty 2023 17:56 

srebrny
Zdarzają się też sytuacje, że banknot zostanie "pożarty" przez automat...i wtedy już nic nie zrobisz. Generalnie omijałbym takie stacje szerokim łukiem.
Mi dwa razy zeżarło banknot 20EUR. Za pierwszym po prostu pojechałem dalej, bo był środek nocy i nie było się do kogo odezwać a ja byłem w trasie. Za drugim razem byliśmy w okolicy kilka dni u znajomych którzy tam mieszkają od wielu lat i na drugi dzień pojechaliśmy na tę stację i po jednym zdaniu po włosku naszej znajomej gość wyjął bez słowa banknot 20EUR i oddał...także jak dla mnie wiele mówiąca sytuacja...
rw30 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 07 Sty 2023 21:26 

Słabo. Tuż przed odlotem nie ma czasu na wracanie po resztę. A z kartami podobno są problemy. A jak jest stacja z obsługą to pomogą z tym płaceniem? Wiem, że drożej, ale jak nie wyda reszty to tez jest drożej...
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 07 Sty 2023 21:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Wprawdzie już parę lat temu, ale zjechałem trochę Włochy i w bezobsługowych karta musiała być debetowa, często tylko z włoskiego banku.
Problemy wieczorami i w weekendy. Banknotem płaciłem raz i zadziałało, ale obok zeżarło Włochowi, więc pewnie fifty-fifty, zalezy jaki kto ma współczynnik szczęścia.
Warto po prostu planować tankowanie odpowiednio.

#8 PostWysłany: 07 Sty 2023 22:00 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie zdarzyło mi się aby odrzuciło mi polską kartę. Zawsze tankowałem do pełna i nigdy nie było problemów.
Jedyny minus że w jednej sieci ściaga płatność z konta PLN zamiast EUR, ale nie przypomnę sobie w której. Mój post tyczy się całych północnych Włoch, Toskanii i Sycylii.

Image
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Sty 2023 22:10 

złoty
W ubiegłym rokum, dokładnie w okolicy lotniska Bergamo, na dwóch stacjach nie przeszła żadna z moich kart i chyba dopiero na stacji Agip/Eni (też samoobsługowej) udało się... Była trochę napięta sytuacja.
Parę dni temu, w Turynie, stacja Economy, płatność niby przeszła bez problemu, ale blokują 103 EUR i nie ma wyboru kwoty.
W moim przypadku zablokowali razy dwa, bo pierwszy dystrybutor nie zadziałał i pomimo, że wyszedł paragon za 0, 00 EUR to raz jeszcze musiałem autoryzować kartę i na razie mam dwie blokady po 103 EUR.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 08 Sty 2023 00:01 

niebieski
Hanna Maria napisał(a):
Słabo. Tuż przed odlotem nie ma czasu na wracanie po resztę. A z kartami podobno są problemy. A jak jest stacja z obsługą to pomogą z tym płaceniem? Wiem, że drożej, ale jak nie wyda reszty to tez jest drożej...
Mi też raz automat zjadł banknot 20 euro, nie miałem czasu czekać I pojechałem dalej.
Na stacji z obsługą masz dwie możliwości tankowania: samemu i wtedy jest taniej oraz idziesz płacić do okienka ,albo tankują za Ciebie i wtedy drożej.
Uważaj przy pompie samoobsługowej (z tańszym paliwem) jak będą chcieli ci pomóc zatankować bo wtedy doliczą za obsługę, mimo to że pompa z tanszym paliwem i samoobsługowa. Raz tak miałem ale ostrzeżony przez znajomych Włochów się nie zgodziłem :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Sty 2023 16:13 

To widzę, że najmniej stresowo wygląda stacja gdzie tankuję i idę płacić do okienka. Ktoś wie może gdzie znajdę taką na kierunku do Bergamo Airport z Lago d'Iseo?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 29 Mar 2023 19:03 

niebieski
Piza , samoobsługowa Q8 easy i IP nie przyjmują kart Revolut . Zmiana karty - autoryzacja na max 100e i po zatankowaniu blokada kwoty którą zatankowałem MC ING.

#13 PostWysłany: 21 Lut 2024 15:23 
Awatar użytkownika

Właśnie planuję podróż przez Włochy i się stresuję. Chodzi tu o tankowanie na stacjach bezobsługowych . Może jakaś krótka instrukcja. Z tego co pamiętam to: wkładamy kartę-czekamy na autoryzację-wskazujemy nr dystrybutora-wyjmujemy kartę- TANKUJEMY-wracamy po paragon.
Zawsze tankuję do pełna dlatego wybieram karte.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 21 Lut 2024 15:47 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Tak. Jeszcze często na początku pyta, czy będziesz potrzebować potem paragon (wtedy czasem trzeba włożyć raz jeszcze kartę, żeby wiedziało, za czyje tankowanie paragon drukować)
 Profil Relacje PM off
gucio lubi ten post.
gucio uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 22 Lut 2024 22:27 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Te na banknoty oczekują włożenia papieru zgodnie ze instrukcją.
Bieda ze stacjami z ludźmi jest w dni wolne.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 23 Lut 2024 06:18 

złoty
Regularnie we Włoszech tankowaliśmy na stacjach samoobsługowych i działa to dokładnie jak w Polsce. Nie rozumiem skąd ten stres. W automacie wybierasz nr dystrybutora, robisz preautoryzację karty (z reguły na 101 euro), tankujesz, wracasz do automatu po paragon. Pojawia się obciążenie na faktycznie zatankowaną kwotę. Blokada na karcie znikała z reguły po kilku minutach, raz trwało to 2 dni.
Nigdy nie miałem problemu z płatnością kartą polskiego banku. Mam kartę podpięta pod rachunki w różnych walutach, obciąża w euro.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości