Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2824 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 ... 142  Następna
Autor Wiadomość
#2521 PostWysłany: 12 Lut 2024 14:54 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
@opo, to miało miejsce przed wylotem na Maderę z Katowic. Próbowałem z Wizzairem załatwić zwrot ale robili problemy a ostatnio już dłuższy czas nie odpisują na maila. Właśnie po to jest takie ubezpieczenie, żeby sobie oszczędzić nerwów.

@Aramise
- kartą zapłaciłem za hotel i to wystarczyło do aktywacji ubezpieczenia
- podróżowała ze mną osoba towarzysząca. OWU definiuje ją jako Współubezpieczoną i obejmuje polisą.
- to był zwykły czterogwiazdkowy Holiday Inn
- Curve zapewniło lepszy kurs euro
- to jest pytanie do wątku o kartach kredytowych. Ja kartę mam już parę lat i moje doświadczenia raczej nie mają zastosowania w obecnej sytuacji. Taryfa Opłat i Prowizji dostępna jest na stronie banku.
 Profil Relacje PM off
opo lubi ten post.
Aramise uważa post za pomocny.

City break w Portugalii 🌅🏖️ Relaks w Algarve (z weekendem) za 809 PLN 😍 City break w Portugalii 🌅🏖️ Relaks w Algarve (z weekendem) za 809 PLN 😍
Słoneczny Egipt na wypasie 🏝️🌞 All inclusive w 5* hotelu w Szarm el-Szejk za 2163 PLN Słoneczny Egipt na wypasie 🏝️🌞 All inclusive w 5* hotelu w Szarm el-Szejk za 2163 PLN
#2522 PostWysłany: 12 Lut 2024 15:19 

srebrny
xyrxis napisał(a):
to miało miejsce przed wylotem na Maderę z Katowic.

Dziadowski ten W6...
Jak daleko masz z domu do KTW? Ktoś z ubezpieczyciela to wogóle weryfikował?
 Profil Relacje PM off  

#2523 PostWysłany: 12 Lut 2024 15:23 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
No Wizzairowi daleko do ideału ale i tak będę z nimi latał bo czasem mają tanio :)
Do KTW mam ponad 200km. Nikt mnie o nic nie pytał ale możliwe, że mają dostęp do moich danych z mBanku typu adres zameldowania/zamieszkania.
 Profil Relacje PM off
opo lubi ten post.

#2524 PostWysłany: 12 Lut 2024 15:38 

złoty
Z ciekawosci jak wychodzi przeliczenie w połączeniu z Curve? Nie uzywam kredytowki za grania ze względu na slabe przewalutowanie

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#2525 PostWysłany: 12 Lut 2024 15:43 

HON fly4free
Curve przelicza według własnych kursów. Chyba tu jest kalulator. https://curve.com/en-gb/fx-calculator
Kurs zbliżony do Revolut, może być gorszy, zależy jaka waluta i czy MC czy VISA.
 Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.
brzemia uważa post za pomocny.

#2526 PostWysłany: 12 Lut 2024 15:49 

złoty
Czyli to rozwiązuje kiepskie przeliczniki kart kredytowych rozliczanych w pln.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#2527 PostWysłany: 12 Lut 2024 16:06 

HON fly4free
Dokładnie tak. Ja mam na stałe podpiętą kartę CC normalnie w PLN i przeliczenie robi Curve. Dodatkowo, jak po czasie kurs walutowy zmieni się "w dobrą stronę", robię przepięcie płatności (GBIT - Go Back In Time) np. na kartę z korzystnym kursem (Revolut, albo inna "wielowalutowa" karta), odzyskuję całość co do grosza i płatność jest pobrana z nowej karty. Tyle że w bezpłatnym planie Curve jest to mocno ograniczone co do liczby takich cofnięć i czasu, w planie Metal ma się 120 dni i bez limitów takich operacji (tzn. przełożenie dla danej transakcji można oczywiście zrobić tylko raz).
 Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.
brzemia uważa post za pomocny.

#2528 PostWysłany: 15 Lut 2024 20:27 

Korhil napisał(a):
Czy mogę gdzieś ubezpieczyć się od sytuacji, gdy np. z powodu opóźnionego lotu nie zdążyłem na kolejny (na osobnych rezerwacjach)? Albo inny środek transportu (np. prom, motorówka) z powodu złych warunków pogodowych nie dowiózł mnie na lot międzynarodowy, a muszę kontynuować podróż i chodziłoby o zwrot poniesionych tego tytułem kosztów.
Czytałem OWU Allianz i jest tam mowa o opóźnieniu >24h, a mi bardziej chodziłoby o rząd kilku godzin.

xyrxis napisał(a):
Mam nadzieję, że ten post się przyda komuś na przyszłość. Skorzystałem z ubezpieczenia Travel World Elite do karty Mastercard World Elite w mBanku. Dokładnie chodzi o "Ubezpieczenie kosztów z tytułu opóźnienia odjazdu środka transportu". Dostałem zwrot kosztów noclegu i wyżywienia w sytuacji lotu opóźnionego o dobę przez warunki pogodowe. Czas rozpatrywania roszczenia od momentu dosłania przeze mnie wszystkich dokumentów - 3 tygodnie. Jako potwierdzenie aktywacji ubezpieczenia wystarczyło potwierdzenie transkcji za hotel wydrukowane z mBanku. Warto dodać, ze płatność za pośrednictwem Curve.

Odpowiadajac sobie samemu, zainspirowany postem xyrxisa, chyba właśnie ubezpieczenie Travel World Elite do KK mBanku "Ubezpieczenie kosztów z tytułu spóźnienia na odjazd środka transportu" obejmuje sytuacje opisane przeze mnie. W OWU jest klauzula 2h na przesiadkę na lotnisku międzynarodowym. Minusem jest dość niska suma ubezpieczenia 350EUR/os i konieczność opłacenia lotów itp. karta mBanku.
Jeśli nie mam racji, proszę o zwrócenie uwagi.
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#2529 PostWysłany: 20 Lut 2024 16:18 

niebieski
Hej. Wie ktos gdzie mogę się ubezpieczyć jadąc na Gibraltar i do Hiszpanii?
Np Uniqa ma Europe ale okazuje się że nie ma w owu Gibraltaru i musiałbym wykupić ubezpieczenie na cały świat 100% droższe by mieć tez Gibraltar....
 Profil Relacje PM off  

#2530 PostWysłany: 20 Lut 2024 18:47 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 871 996
O ile pamiętam, to np. Generali ma Gibraltar w Europie.
photolucas84 lubi ten post.

#2531 PostWysłany: 21 Lut 2024 13:14 

niebieski
Garmond napisał(a):
Promocje na ubezpieczenie turystyczne w AXA -35% przy użyciu kodu: Tanibilet35 i 20% w Uniqa przy użyciu kodu: TRAVEL20.

Na stronie Uniqa zniknęło miejsce na wprowadzenie kodu.
A jeszcze na początku lutego była taka możliwość.

Załączniki:
uniqa.jpg
uniqa.jpg [ 115.85 KiB | Obejrzany 1752 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#2532 PostWysłany: 21 Lut 2024 13:19 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

O.o

Załączniki:
o.O.JPG
o.O.JPG [ 35.14 KiB | Obejrzany 1748 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#2533 PostWysłany: 21 Lut 2024 13:35 

niebieski
@zeus Pisałem o miejscu na kod rabatowy (np. TRAVEL20 czy WYPRAWAZUNIQA), a nie o miejscu na nr karty M&M
 Profil Relacje PM off  

#2534 PostWysłany: 21 Lut 2024 13:40 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Kod jest na linku: https://www.uniqa.pl/kalkulator/ubezpie ... tions?pcv=UNIQAMILES
 Profil Relacje PM off  

#2535 PostWysłany: 21 Lut 2024 17:58 

niebieski
Sprawdziłem wejście na stronę przez link - nie obniża ceny.
 Profil Relacje PM off  

#2536 PostWysłany: 23 Lut 2024 11:39 

niebieski
Strona https://www.uniqa.pl/kalkulator/ubezpie ... stinations wróciła do normy - znowu jest pole na wpisanie kodu rabatowego, cena się obniża.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#2537 PostWysłany: 23 Lut 2024 18:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Strona wróciła do normy z opcją wpisania kodu rabatowego; ale jest drożej.
Pakiet wcześniej miałem za (bez/ze zniżką) 108,86zł/87,09zł a teraz 136,08zł/108,86zł.
2 ludzi lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

#2538 PostWysłany: 24 Lut 2024 19:48 

Hej,
poszukuje ubezpieczenia obejmujące ZAKRES zwrotu środków za opóźniony/ odwołany lot.
Zgłosiłem się ubezpieczalni ale jedyną ofertę jaką dostałem to rezygnacja w dowolnym momencie przez podróżnego co przekłada się na znacznie dużą opłatę w granicach 600zł

Chodzi o sytuacje w których linia lotnicza przesuwa lot i jest problem w przypadku odzyskania środków jeśli z opóźnionego/nowego terminu nie chce skorzystać.
Mam taką sytuacje z października, bilet kupiony przez pośrednika Opodo a linia lotnicza jest spoza EU - ubezpieczenia nie pomoże bo zakres opóźnienia lotu obejmuje zakupy noclegów/jedzenia a nie pomocy przy odzyskaniu należnych środków za rezygnacje z nowej daty lotu, sprawa weryfikowana przez rzecznika finansowego.
Opodo poprosiło o kontakt z linią lotniczą w sprawie zwrotu środków co uczyniłem każdym możliwym sposobie - na stronie internetowej, mailowo, osobiście w jedynym ich biurze oraz telefonicznie. Linia lotnicza odbiła piłeczke na każdej próbie kontaktu że ma się zgłosić do nich pośrednik Opodo. Opodo wyznaczyło 90 dni na odpowiedź na reklamacje, odrzucili ją informując zwyczajnie, że w sprawie odzyskania środków mam kontaktować się z linią lotniczą i tak w kółko. Teraz czeka mnie drugie odwołanie na chargeback, potem rzecznik a potem sąd. Chciałbym uniknąć sytuacji w przyszłości mając ubezpiczenie które pomaga w odzyskaniu środków jeśli lot będzie opóźniony/odwołany nie z mojej winy.
 Profil Relacje PM off  

#2539 PostWysłany: 27 Lut 2024 00:10 

Loty: 43
Kilometry: 105 694
Cześć.
Wybieram się do Tajlandii/Kambodży/Singapuru w celach rekreacyjnych. Zastanawiam się nad ubezpieczeniem podróżnym w Uniqa gdyż mają dość rozbudowany pakiet (suma ubezpieczenia 750 tys.) Czy macie jakieś doświadczenia z tym Towarzystwem Ubezpieczeniowym? Czy robią problemy z wypłatą? Jak wygląda kontakt z nimi jeśli coś się przydarzy? Czy załatwia się u nich bezgotówkowo, tzn. oni płacą za pobyt w szpitalu jeśli zajdzie taka potrzeba? Czy lepiej ich odpuścić i wybrać inne Towarzystwo ubezpieczeniowe? Z góry dziękuję za wszelkie merytoryczne odpowiedzi i sugestie.
 Profil Relacje PM off  

#2540 PostWysłany: 27 Lut 2024 00:44 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 871 996
Po prawej stronie nad wątkiem - "Przeszukaj temat:" wpisujesz Uniqa, klikasz "Idź" i sprawdzasz co wyrzuci.
Zeus lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2824 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 ... 142  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości