Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Singapur rowerem?
#1 PostWysłany: 31 Sty 2024 09:33 

Loty: 193
Kilometry: 430 530
Hej
Mam 3 dni w Singapurze i chciałbym to ogarnąć rowerem. Czy ktoś z was wypożyczał rower na miejscu i może ma jakieś polecajki co i jak i za ile? ;) Dzięki!
Jak z trasami rowerowymi i ogólnie komfortem jazdy?
 Profil Relacje PM off  

City break w stolicy Hiszpanii 🌆🇪🇸 Spędź weekend w Madrycie za 919 PLN City break w stolicy Hiszpanii 🌆🇪🇸 Spędź weekend w Madrycie za 919 PLN
Jesienna promocja w Wizz Air 💗🍂 Świetne słoneczne kierunki w supercenach od 147 PLN ☀️✈ Jesienna promocja w Wizz Air 💗🍂 Świetne słoneczne kierunki w supercenach od 147 PLN ☀️✈
 Temat postu: Re: Singapur rowerem?
#2 PostWysłany: 31 Sty 2024 12:57 

złoty
Nie jeździłem rowerem po Singapurze, ale byłem tam kilka razy, poruszałem się pieszo i komunikacją publiczną. Tam nie ma powszechnego zwyczaju poruszania się na rowerze tak jak w wielu miastach Europy. Główną przyczyną jest pewnie klimat - jazda na rowerze przy ciągłych 30+ stopniach i bardzo wysokiej wilgotności powietrza to średnia przyjemność. Na pewno odpada dojeżdżanie w ten sposób do pracy. Ścieżki rowerowe jakieś są, google pokazuje trochę wyników jak się poszuka, ale nie jest tak, że rowerem można łatwo i przyjemnie dostać się w prawie każde miejsce i poruszać się po każdej okolicy. Do tego warto pamiętać o niskiej tolerancji na drobne wykroczenia i wysokich mandatach - jazda "na skróty" może się okazać dość droga.
Sugerowałbym najpierw poszukać jakichś blogów czy relacji osób, które w ten sposób poruszały się po Singapurze i mają to przetestowane w praktyce.

PS. Aż mnie zainteresował temat i wyskoczyła mi taka rządowa strona. https://www.lta.gov.sg/content/ltagov/e ... cling.html
Może się przydać, z poprawką na możliwą skłonność do urzędowego optymizmu i malowania trawy na zielono :-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 31 Sty 2024 14:37 
Awatar użytkownika

Loty: 504
Kilometry: 794 574
platynowy
Byłem raz, ale nie rzuciły mi się w oczy osoby jeżdżące na rowerach.

W nawiązaniu do poprzedniego wpisu - tam człowiek jest mokry od zwykłego spokojnego chodzenia, a co dopiero jeżdżenie na rowerze (zwłaszcza jakby był jakiś podjazd).

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 31 Sty 2024 16:00 

W sobotę rano widziałem kilku rowerzystów, po normalnej drodze wielopasmowej, między samochodami. Nie polecam.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 31 Sty 2024 16:13 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 311 137
Pewno niewiele wniosę ale będąc 6 razy w Singapurze i szlajaniu się bo bardziej lub mniej turystycznych okolicach widziałem wielokrotnie rowerzystów, zarówno takich którzy gdzieś się przemieszczali (miejscowi) jak i turystów. Przy czym tych drugich zdecydowanie więcej. Widywałem także całe grupy rowerowe (turystów) - tyle że jak sądzę traktowali to jako ekstremalny trening kondycyjny ;)
Tak czy inaczej patrząc na ulicę / ścieżki / "baze rowerową" raczej nie polecałbym tej formy komunikacji (rower). Chyba że poza ścisłym "centrum" i to z dużym bakiem / bidonem na płyny ;)

#6 PostWysłany: 31 Sty 2024 16:30 

srebrny
Zamiast roweru może lepiej hulajnoga elektryczna? Polecam. Jak w każdym tego typu mieście jest tam tego multum. Oczywiście cywilizacja wyższa niż u nas, bo pożyczać i oddawać można tylko w wyznaczonych strefach - parkingach, jest ich dużo jednak nie można zostawić hulajnogi jak u nas na środku chodnika, gdziekolwiek. Nie wiem jak teraz ale kiedyś trzeba było zrobić zdjęcie przy oddawaniu, więc konieczny telefon z lokalną SIM albo oddawać hulajnogę przy wifi (np. przy centrum handlowym).
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 01 Lut 2024 14:11 

Loty: 193
Kilometry: 430 530
Na hulajnodze to ja nigdy w PL nie jeździłem a co dopiero za granicą się rozbijać :shock: jednak staroświecki jednoślad u mnie wygrywa. Owszem widzę, trochę tych wypożyczalni na aplikację, więc spróbuję to ogarnąć. Rowery standardowe na cały dzień to koszt ok. 100zł na dzień więc całkiem sporo. Jak nie utopie się we własnym pocie to wrócę tu i dam znać co i jak :D
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#8 PostWysłany: 01 Lut 2024 16:42 

platynowy
opo napisał(a):
Zamiast roweru może lepiej hulajnoga elektryczna? Polecam. Jak w każdym tego typu mieście jest tam tego multum.
To już nieaktualne. Odkąd Singapur zabronił korzystania z dowolnych zmotoryzowanych pojazdów na chodnikach, zniknęły możliwości wypożyczania hulajnóg elektrycznych na minuty.
Nadal są dostępne rowery na minuty w kilku aplikacjach.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 01 Lut 2024 17:14 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Jestem prawie pewny, że w (okolicach?) Gardens by the Bay widziałem zielone rowery do wypożyczenia, niektóre miały nawet foteliki dla dzieci. Nie wiem jakie są zasady, po jak dużym obszarze można jeździć, ale... da się
 Profil Relacje PM off
pinokio669 lubi ten post.
pinokio669 uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 01 Lut 2024 20:20 
Awatar użytkownika

srebrny
My korzystalismy z Anywheel:
https://www.anywheel.sg/rates/
Ponoc najwiekszy operator rowerowy w Singapurze, dziala jak nasze veturilo. Polecam :)

#11 PostWysłany: 08 Lut 2024 15:30 

niebieski
meczko napisał(a):
Nie jeździłem rowerem po Singapurze, ale byłem tam kilka razy, poruszałem się pieszo i komunikacją publiczną. Tam nie ma powszechnego zwyczaju poruszania się na rowerze tak jak w wielu miastach Europy. Główną przyczyną jest pewnie klimat - jazda na rowerze przy ciągłych 30+ stopniach i bardzo wysokiej wilgotności powietrza to średnia przyjemność. Na pewno odpada dojeżdżanie w ten sposób do pracy.
[...]

Z tym "na pewno" to bym uważał :) Jak mieszkałem w Singapurze, to mój polski kolega właśnie w ten sposób dojeżdżał do pracy w CBD. Przy czym prysznic obowiązkowy przed rozpoczęciem dnia.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości