Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 76 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Colombo
#61 PostWysłany: 30 Sty 2024 20:53 
Awatar użytkownika

Loty: 358
Kilometry: 785 769
niebieski
Czy może ktoś potwierdzić wiadomości , które pokazuje Google, że z dworca centralnego autobusowego w Colombo na lotnisko jeździ autobus nr 265 ? Ile może kosztować autobus bo Uber za tanio nie wychodzi - 4600 rupii.

Image
 Profil Relacje PM off  

Lato w Złotych Piaskach 🌊✈️ 4* hotel Atlas z ultra all inclusive za 2509 PLN Lato w Złotych Piaskach 🌊✈️ 4* hotel Atlas z ultra all inclusive za 2509 PLN
Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN
#62 PostWysłany: 31 Sty 2024 06:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem jak z 265, ale z centrum na pewno jeździ 187 na lotnisko. Kosztu dokładnego nie znam, ale będzie to kwota rzędu 150 rupii.

Można też jechać pociągiem do Katunayaka South (nie pamiętam ile dokładnie płaciłam, ale chyba 80 rupii), a potem z buta/tuktukiem/autobusem.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
mmaratonczyk uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 31 Sty 2024 15:32 
Awatar użytkownika

Loty: 113
Kilometry: 364 113
:roll: Osobiście przerabiałem tą trasę z Colombo (Fort) pociągiem do stacji Katunayaka South a stamtąd spacerkiem na lotnisko. Jechałem jako zdaje się jedyny biały a i w samym pociągu różne atrakcje (grajki, sprzedawcy). Bilet kosztował jakieś śmieszne pieniądze.
Z lotniska do Negombo także jechałem ze stacji Katunayaka South - cena zdaje się 20 groszy (ale to parę lat temu). Miałem tylko podręczny więc w czym problem sie przejść (szedłem nocą na pierwszy pociąg). Oczywiście tuk tukarze w natarciu nie potrafiący zrozumieć że idę pieszo. :lol: Niektórzy usilnie próbowali mnie namówić na przejazd więc robiłem sobie z nimi jaja (mając sporo czasu) Startowali od dolarów (niebagatelne sumy) po zdaje się najmniej 1500 rupii chcieli. Oczywiście odrzuciłem mówiąc że piękna noc a ja mam sporo czasu. Ich mina bezcenna - tym bardziej że za ceny startowe mógłbym autobusem pół wyspy objechać :lol:
Jedyne czego się spodziewajcie to zwykłej kontroli (zapytania) wojska dokąd idziecie. Zarówno w jedna stronę jak i drugą miałem takie pytanie. ps. Stację otwierają na jakieś 10 minut (przed pierwszym rannym / o świcie pociągiem).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
meczko uważa post za pomocny.

#64 PostWysłany: 19 Sie 2024 11:49 

złoty
Uruchomiono nowe "luksusowe" połączenie autokarowe z lotniska do miasta.

Air Port Terminal Shuttle Service

Autobusy kursują z lotniska do Colombo Fort Railway Station oraz Multimodal Transport Centre od 06:00 do 18:00, a bilet kosztuje 3000 LKR (czyli chyba dość drogo jak na Sri Lankę)

https://www.facebook.com/srilankaBIA/
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#65 PostWysłany: 19 Sie 2024 12:45 
Awatar użytkownika

Loty: 585
Kilometry: 1 075 549
niebieski
diana napisał(a):
Nie wiem jak z 265, ale z centrum na pewno jeździ 187 na lotnisko. Kosztu dokładnego nie znam, ale będzie to kwota rzędu 150 rupii.

Można też jechać pociągiem do Katunayaka South (nie pamiętam ile dokładnie płaciłam, ale chyba 80 rupii), a potem z buta/tuktukiem/autobusem.

W lipcu 24' jechałem nr 187. Z centrum jedzie np. z mniej więcej naprzeciw dworca jest taki bar ze słupkiem i znakiem przystanku przy ulicy. Zaobserwowałem, bo tam się stołowałem, że autobus 187 podjeżdżał co 10 / 15 min, wiec dość często.
Tam zatrzymują się wszystkie autobusy w stronę lotnika. Czytałem, że od dawna koszt to ok. 1,5 EUR i dałem 500 LKR, było ok.
To więcej niż tu piszesz, ale choć może tak było, nie miałam poczucia że przepłaciłem :-). W drugą stronę zapłaciłem też 500 LKR. W gratisie głośna muzyka z lat 80 tych.
Jak z lotniska do centrum trzeba wyjść na zewnątrz w prawą stronę nie wiem może 250 m i po przeciwnej stronie autobus startuje do miasta. Naganiacze głośno krzyczą "aeroporto, aeroporto" ...
Na dojazd trzeba zarezerwować bitą 1h, w obie strony autobus jechał podobnie, ok. 45 min plus spacerek z /na lotnisko.

Image

https://mojeflagi.blogspot.com/
Wesprzyj mnie w chorobie swoim podatkiem - KRS 0000396361, cel szczegółowy 1,5% podatku: 0787176 Krzysztof
 Profil Relacje PM off
diana lubi ten post.

#66 PostWysłany: 19 Sie 2024 13:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Tam są tak płynne ceny, przynajmniej z mojego doświadczenia, że ciężko określić jakieś obiektywne "przepłacenie". Zresztą, może było 150, a może mi źle powiedzieli. Bywa.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 27 Sie 2024 23:43 

Loty: 82
Kilometry: 153 042
Za kwoty rzędu 500 to się jedzie do Kurunegali, a potem za tyle samo do Dambuli, te krótkie dystanse to koszt rzędu 100-150
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 24 Paź 2024 03:55 

Autobus 187 kosztuje 200 rupii. Jedzie dobre 1,5 godziny, ale ogólnie są korki, więc inny środek transportu nie pojedzie szybciej.

Na lotnisku jest market Cargills z takimi samymi cenami jak w mieście i ze wszystkimi podstawowymi produktami, można ładnie pozbyć się ostatnich rupii.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Colombo
#69 PostWysłany: 17 Paź 2025 05:18 
Awatar użytkownika

Loty: 520
Kilometry: 838 051
złoty
Aktualizacja po powrocie.

————-

Autobus do Colombo.

Po wyjściu z przylotów idziemy w prawo i przystanek autobusu 187 A/C jest jakieś 100 metrów w prawo (za nim zaczyna się część odlotowa).
Dobrze oznakowane - nie sposób przeoczyć.
A jakby co to i tak złapią nas naganiacze.
To ten lepszy autobus bo z klimą - po przylocie nie udało mi się zauważyć tego „państwowego” 187 bez klimy (jeździ do 18:30).
Wracaliśmy na lotnisko z dworca centralnego (obok dworca kolejowego Colombo Fort) ok. 20, a o tej porze jeżdżą już tylko te 187 A/C
Cena 290 rupii, płaci się 300 bo nikt sobie nie zawraca głowy wydawaniem reszty.
Zapamiętajcie cenę bo dla białasów jest ona płynna - może wynosić 300, ale może być to 400-450 - ot takie drobne lankijskie naciągactwo :lol:
Za bagaż albo skasują albo nie skasują - do Colombo jechaliśmy z plecakami to bez opłaty (ale za to skasowano nas po 400 za bilet), z powrotem mieliśmy dodatkowo walizkę kabinową, którą bileter schował do tylnego bagażnika - to doliczono nam dodatkowe 300 - powiedziałem że za dużo i dałem 200 - cała Sri Lanka. Pewnie jakbym nic nie dał to też by się świat nie skończył :D
Przejazd autostradą więc jak już się wydostanie z okolic lotniska to do miasta jedzie szybko.

Image
Image

————

Na lotnisko dostaniemy się pokazując kartę pokładową, więc warto zrobić wcześniej odprawę online.
Zapewne i pokazując samą rezerwację wejdziemy ale będzie więcej tłumaczenia.
Nikt tego nie skanuje, z lotniska można wychodzić i ponownie wchodzić wiele razy (część odlotowa).

Układ lotniska jest taki:
Wejście do terminala odlotowego - pokazywanie karty pokładowej / rezerwacji.
Jesteśmy w terminalu odlotowym w części ogólnej - tu jest Cargill, sklepiki z pamiątkami, kantory (nie da się kupić waluty w niskich nominałach, więc nie chomikujcie rupii na koniec - minimum co można kupić to 50 USD więc ponad 15000 rupii).
Kolejnym krokiem jest pierwsze wstępne security - tutaj ważna sprawa - nasz lot był o 3:50 to przez to security przepuszczono nas dopiero po północy - ważne jeśli chcecie np. spędzić dłuższy czas w saloniku.
Dalej dostajemy się do części airside (checkiny, gate) i dopiero na samym końcu przy gate jest właściwe security.

————-

Na lotnisku jest całodobowy sklep Cargill z normalnym cenami.
Można zrobić ostatnie herbaciarnie zakupy, brak pieczywa, świeżych przekąsek i owoców.

————-

Jeżeli uznamy, że ceny lotniskowych kanapek/przekąsek są zbyt wysokie to możemy się w takie produkty zaopatrzyć w małej knajpce - na wysokości końca terminala przylotowego przechodzimy przez drogi wyjazdowe i mamy knajpkę z miastowymi cenami - przekąski, kawa, herbata, zimne napoje.

Image
Image

Można zjeść na miejscu przy kilku stolikach lub wziąć na wynos.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#70 PostWysłany: 17 Paź 2025 11:25 

złoty
Tomo14 napisał(a):
Jesteśmy w terminalu odlotowym w części ogólnej - tu jest Cargill, sklepiki z pamiątkami, kantory (nie da się kupić waluty w niskich nominałach, więc nie chomikujcie rupii na koniec - minimum co można kupić to 50 USD więc ponad 15000 rupii).

Zawsze można w takiej sytuacji spytać o euro. Jak wymieniałem resztę rupii, to dostałem 40 euro w banknotach po 5.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 26 Sty 2026 09:05 

srebrny
Czy na lotnisku jest wyznaczone jakieś specjalne miejsce dla Pick Me/Uber? Bo czytam sprzeczne informacje - raz że jest wyznaczony gdzieś punkt dla nich a innym razem że trzeba w ogóle wyjść z terenu lotniska żeby mogli odebrać pasażera.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 26 Sty 2026 09:57 

niebieski
Jest wyznaczone miejsce, ale dotyczy tylko samochodów. Jeśli zaś chodzi o tuk-tuk'i to one nie mogły wjeżdzać na teren lotniska i w ich przypadku trzeba było wyjść z terenu lotniska. Przynajmniej tak to wyglądało jakiś czas temu.
67/193 krajów ONZ
 Profil Relacje PM off
Wintermute lubi ten post.
Wintermute uważa post za pomocny.

#73 PostWysłany: 26 Sty 2026 10:02 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 184 186
niebieski
Uber - w piątek wysadzał mnie prosto pod drzwiami terminalu.

Żeby wejść na teren lotniska - trzeba mieć potwierdzenie lotu. Sprawdzają wyrywkowo.

My jako nieliczni z całego samolotu braliśmy czarter - reszta jechała do hotelu z biurem podróży.

r.pl przed wylotem do Sri Lanki - dało nam dokument pozwalający wejść na lotnisko.

Teraz widzę - że pytasz o odbiór z lotniska - nie mam pojęcia, ale skoro wysadził mnie pod samymi drzwiami - myślę, że dokładnie stamtąd może Cie odebrać.

#74 PostWysłany: 26 Sty 2026 11:33 

srebrny
Odpowiedzi są sprzeczne, bo miejsce odbioru jest wyznaczone ale dla kierowcy wjazd jest płatny. Dlatego np. w moim przypadku było tak, że zamówiłem kurs z lotniska, czekałem na wyznaczonym miejscu a kierowca przyszedł do mnie na piechotę i zaprowadził za teren lotniska (blisko) do samochodu.
 Profil Relacje PM off

#75 PostWysłany: 26 Sty 2026 11:43 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 184 186
niebieski
W sumie prawda...

Mieliśmy kierowcę wynajętego i to on nas odbierał. Odebrał nas z terminala i szliśmy z 200-300 metrów na parking. Płacił za wjazd.

#76 PostWysłany: 26 Sty 2026 12:19 

srebrny
Dzięki za info. Widzę że w zasadzie mogę od razu umawiać się za bramą lotniska.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 76 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości