Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Co wziąć do Indii
#1 PostWysłany: 25 Sty 2024 00:34 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Cześć,

pewnie odpowiedź zależy gdzie się jedzie i co chce się robić.

Dla zwykłego zwiedzania Mumbai - Delhi - Agra - Jaipur - Goa, na początku lutego, to trzeba by wziąć coś specjalnego / nieoczekiwanego?

Z tego co wiem:
- gniazdka takie same jak w PL jeśli wtyczka płaska
- cieplejsze ubrania, bo w lutym w nocy w Delhi może być 10 stopni
- ktoś pisał że żałuje że nie miał swojego "prześcieradła" bo w pociągu był syf, ale ja nie planuję dużo jeździć więc nie biorę

Zakładam, że z ubrań krótkie spodenki, t-shirt i sandały wystarczą w większości przypadków.

Czy coś jeszcze?
 Profil Relacje PM off  

Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎 Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎
Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴 Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴
#2 PostWysłany: 25 Sty 2024 00:46 

W kwestii prześcieradła, to wszystko zależy w jakich hotelach / hostelach / kwaterach zamierzasz spać. My byliśmy parę lat temu w opcji dość budżetowej i mieliśmy takie jakby wkładki do śpiwora (śpiworów nie mieliśmy) i kilka razy się przydało, żeby nie leżeć na czymś / pod czymś co było średniej świeżości :) Ale to dotyczyło tylko noclegów, gdzie naprawdę chcieliśmy przyoszczędzić :)

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 25 Sty 2024 00:55 
Awatar użytkownika

Loty: 124
Kilometry: 312 662
HON fly4free
Akurat w Indiach zamiast sandałów polecam jakieś lekkie buty, których Ci nie szkoda :)
Nie wiem co jest dla Ciebie oczywiste, a co nie, ale na pewno też żel antybakteryjny, bo widziałem wielu turystów, którzy wchodzili do knajp z ulicy i jedli rękami.
 Profil Relacje PM off
piotrkr uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 25 Sty 2024 01:07 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
-- 25 Sty 2024 00:05 --

krzysiekk86 napisał(a):
Ale to dotyczyło tylko noclegów, gdzie naprawdę chcieliśmy przyoszczędzić :)

Nie zależy mi na luksusach, wystarczy prywatna łazienka z prysznicem i łóżko. Czy to się łapie na "przyoszczędzić"?

-- 25 Sty 2024 00:07 --

@jersey a czemu buty? Biorę ale raczej mało wygodne...

Krem antybakteryjny - a można zamiast tego jeść sztućcami?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 25 Sty 2024 01:07 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Nie, to łapie się na luksus. A sztućce nie stanowią ekwiwalentu żelu antybakteryjnego.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 25 Sty 2024 01:17 
Awatar użytkownika

Loty: 124
Kilometry: 312 662
HON fly4free
@piotrkr Czasami można w coś wdepnąć. Nie mówię, że będzie to od razu krowie łajno, ale pod nogami można trafić na różne rzeczy. Do tego Hindusi często żują betel, po czym plują pod nogi.

Można jeść sztućcami, ale nie zawsze jest to najwygodniejsze np. przy chapati. Zresztą nie chodzi tylko o jedzenie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 25 Sty 2024 01:50 

Loty: 187
Kilometry: 475 441
niebieski
Dheli - Varanasi - Agra - Jaipur
Wszystko pociagami i potem z Jaipur samolotem na Goa na 5 dni
Co do obuwia - byly klapki tylko. Jesli chodzi o spanie to zawsze ten "jedwabny" wklad do spiwora - nawet w "kristal palas" hotel :) w Jaipur, wydaje mi sie, ze to w Indiach jest wskazane lub nawet konieczne
Reszta noclegow byla w pociagach albo w malych hotelikach, wiec wklad do spiwora polecam bardzo
Indie to moja najlepsz podroz (zaraz po Nepalu), juz zazdroszcze :)
 Profil Relacje PM off
Tomo14 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 25 Sty 2024 07:37 

Zatyczki do uszu też polecam, na niektórych ulicach mocno poprawią komfort spaceru.
 Profil Relacje PM off

#9 PostWysłany: 25 Sty 2024 09:14 
Awatar użytkownika

złoty
@piotrkr weź dużo pieniędzy bo dla Hindusów biały to bankomat (zwłaszcza nachalni są taksówkarze, przewodnicy turystyczni i biura podrózy). Powiedz nie i nie wdawaj się w dyskusje.

#10 PostWysłany: 25 Sty 2024 10:44 
Awatar użytkownika

Image
i/lub węgiel w tabletkach.

Ostatnio edytowany przez szsz, 25 Sty 2024 13:05, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 25 Sty 2024 10:51 

Loty: 193
Kilometry: 430 530
Dobre stopery/słuchawki z odcięciem szumów. Agra, Delhi, Jaipur to okropny hałas na ulicy i niekończący się klakson.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 25 Sty 2024 11:10 
Awatar użytkownika

MagMo napisał(a):
Zatyczki do uszu też polecam, na niektórych ulicach mocno poprawią komfort spaceru.

Szamane napisał(a):
Dobre stopery/słuchawki z odcięciem szumów. Agra, Delhi, Jaipur to okropny hałas na ulicy i niekończący się klakson.

Komfort ponad bezpieczeństwo? :?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 25 Sty 2024 11:22 

złoty
Tabletki do uzdatniania wody. Nie żeby robić jakiś wielki survival, ale zawsze w Indiach używamy ich do przygotowania sobie wody do mycia zębów. Kranówa to ryzyko ameby, a używanie do tego butelkowanej zwiększa i tak potężne ilości plastikowych śmieci.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 25 Sty 2024 11:31 
Awatar użytkownika

Loty: 165
Kilometry: 338 958
srebrny
meczko napisał(a):
wody do mycia zębów. Kranówa to ryzyko ameby

Nie przyszło by mi do głowy myć zęby wodą z kranu, ale akurat amebą, wbrew powszechnej opinii, się tak nie zarazisz ;) Do organizmu człowieka dostaje się przez nos. Chyba, że masz jakiś niekonwencjonalny sposób mycia zębów :D
2 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 25 Sty 2024 11:37 

Loty: 193
Kilometry: 430 530
szsz napisał(a):
MagMo napisał(a):

Szamane napisał(a):

Nikt ci nie każe chodzić po ulicy, chodniki też tam mają :D

Siedząc w tuk tuku, autobusie, pociągu czy w śpiąc w hotelu, który jest przy głównej ulicy zatyczki się przydadzą.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 25 Sty 2024 11:44 

szsz napisał(a):

Zwykłe zatyczki za 3 zł z apteki delikatnie tylko przytłumią hałas, raczej nie na tyle, żeby zagrażać bezpieczeństwu. Używałam też w autobusach, mogą się też przydać w hotelach, jeśli trafi się okno na ulicę.
Kiedyś brałam też olejek miętowy, w budżetowym hotelu można sobie pokój uprzyjemnić. :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 25 Sty 2024 11:50 
Awatar użytkownika

platynowy
Moje wrazenie po hotelach czy pociagach - przescieradla, koce sa - wygladaja jak 20-30 letnie ale sa czyste, wiec ja bym nie bral swoich. W pociagach jedynie ludzie podbieraja zeby miec 2 i jak wsiadasz ostatni to moze nie byc. Nie wiem kiedy lecisz ale na polnocy - Jaipur i powyzej w styczniu i lutym jest zimno w nocy - ponizej 10*C.

Z jedzeniem podobnie, ludzie jedza rekami (chlebem) przez co wiekszosc ma krany do mycia rak przy wyjsciu.

Wez tabletki na rozwolnienie - zawsze moga sie przydac.
Co do mycia zebow to smialo mineralna - ile tej wody sie uzywa? A butelke ze soba bedziesz mial.

Mysmy przez dwa tygodnie nie jedli miesa tam, nim latwo sie zatruc a zobaczysz ze higiena w wielu miejscach jest bardzo slaba - kroja mieso na ulicy, wyrzucaja kosci pod siebie, psy, malpy jedza co znajda, sraja obok :lol:

Tez glownie wzialbym normalne buty - jest brudno na ulicach, nierówno, wiec klapki to moze tylko na Goe.

Nastaw sie na brak logiki, brak higieny, halas, brak poszanowania prywatnosci (w kolejce ludzie stoja dotykajac sie brzuchami :lol: ) i na to ze w mniejszych miejscowosciach ludzie beda chcieli robic z toba fotki co chwile.

A i chodzenie z partnerem za reke, czy tez calowanie sie nie jest mile widziane (legalne?) - co innego chodzenie z kumplem za reke 8-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 25 Sty 2024 12:21 

piotrkr napisał(a):
-- 25 Sty 2024 00:05 --
Nie zależy mi na luksusach, wystarczy prywatna łazienka z prysznicem i łóżko. Czy to się łapie na "przyoszczędzić"?

Nie żebym jakoś straszył, ale aż specjalnie poszukałem zdjęć z pokoju w hotelu z łóżkiem i prywatną łazienką z prysznicem w Old Delhi :)

Załącznik:
Delhi_pokoj_01.jpg
Delhi_pokoj_01.jpg [ 216.16 KiB | Obejrzany 930 razy ]

Załącznik:
Delhi_pokoj_02.jpg
Delhi_pokoj_02.jpg [ 293.85 KiB | Obejrzany 930 razy ]

W tym hotelu wkłądka do śpiwora była bezcenna :)

Co do wypowiedzi poprzedników, to uznałem to za pewnik - dużo węgla albo innego stoperanu - chociaż węgiel sprawdzał się najlepiej.
Tabletki do uzdatniania wody też używaliśmy.
Żel antyabkteryjny faktycznie nie zaszkodzi, zwłaszcza że hindusi kulturowo jedzą rękami i osobiście uważam, że przy konsystencji ich potraw w wielu momentach jest to faktycznie wygodniejsze. Zwłaszcza jak do dania zamówisz sobie przepyszne Garlic Naan :)

W kwestii sandałów - ja cały wyjazd przechodziłem w Sourcach, ale byliśmy latem. Trzeba faktycznie uważać po czym się chodzi, ale to już chyba kwestia indywidualna.

Image
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 25 Sty 2024 13:04 

złoty
ricinus78 napisał(a):
amebą, wbrew powszechnej opinii, się tak nie zarazisz ;) Do organizmu człowieka dostaje się przez nos.

Skąd to wziąłeś? Ameba przenosi się przez wodę, główną drogą zakażenia jest pokarm i napoje. A przy myciu zębów zawsze połknie się jakieś śladowe ilości wody.
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Pe%C5%82zakowica

[edit:] Już wiem, skąd to mogłeś wziąć. Przez nos rzeczywiście dostaje się do organizmu człowieka naegleria fowleri, gatunek ameby wywołującej negleriozę - bardzo rzadką chorobę, ale o dość drastycznych skutkach. W mediach o niej piszą jako o "amebie pożerającej mózg" i - z powodu sensacyjności tematu - wyskakuje w google na pierwszych miejscach na hasło ameba.

Tymczasem ameba, o jaką tu chodzi, to entamoeba histolytica, pełzak czerwonki, powszechnie występujący w tropikach. Ta dostaje się z kału do wody i zaraża człowieka właśnie przez wode. To jest właśnie ten rodzaj ameby, jakim najłatwiej się zarazić w Indiach i w innych krajach o cieplejszym klimacie.

Ostatnio edytowany przez meczko, 25 Sty 2024 14:16, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 25 Sty 2024 14:15 
Awatar użytkownika

Loty: 165
Kilometry: 338 958
srebrny
Mea culpa, miałem na myśli inną chorobę, też zwaną potocznie Amebą, ale widzę jednak, że tego cholerstwa jest więcej odmian :)

https://www.medonet.pl/leki-od-a-do-z/pasozyty,ameba---zakazenia--objawy--leczenie--profilaktyka,artykul,42871409.html

Cytuj:
Pamiętajmy, że nie można zarazić się amebą, pijąc skażoną wodę.
meczko lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości