Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Sty 2024 10:18 

Hey,
Wybieram się na 7-12 dniowy trekking w Nepalu. Dalej się zastanawiam czy zabrać lustrzankę (Canon D100 więc w miarę lekka) i jaki obiektyw do niej (18-55 czy może jednak 55 - 250). Zwykle nosiłem aparat po prostu w pokrowcu ale przy takim dłuższym trekkingu chyba będzie to niewygodne.
Zastanawiam się na szybkozłączką Ulanzi Claw albo czymś podobnym. Używał ktoś z was? Jak to się sprawuje? Nie obija się wtedy aparat? Nie zgubię dekielka :D ?
Czy lepiej i bezpieczniej jednak zwykły pokrowiec najwyżej przymocowany jakoś do plecaka żeby się nie suwał (myślałem 1-2 małe karabińczyki powinny załatwić sprawę).
pkasprus uważa post za pomocny.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#2 PostWysłany: 23 Sty 2024 10:36 
Awatar użytkownika

Loty: 237
Kilometry: 638 872
niebieski
Mam coś takiego i szczerze mówiąc wygodniej nosi mi się aparat na szyi przewieszony przez jedno ramię.
Na ramieniu plecaka zwykle czuć, że trochę przeważa na jedną stronę. Próbowałem jeszcze przypinać do pasa biodrowego i to też była dobra opcja.
Ale w Nepalu robiłem ACT i tam miałem cały czas na szyi.

#3 PostWysłany: 23 Sty 2024 10:37 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 491 438
srebrny
Jestem w posiadaniu jakiegoś tańszego zamiennika z allegro. W moim modelu zostały dołączone dwie śruby regulujące, aby móc dostosować uchwyt do grubości ramienia plecaka. Problem z jedną śrubą jest taki, że jest za krótka, a druga za długa - po zamocowaniu wbija się w bark. Problem rozwiązałem przyłożenie dodatkowego materiału do ramienia plecaka, aby sztucznie pogrubić ramię plecaka - wtedy dłuższa śruba jest ok. Można ją pewnie też uciąć.

Podczas użytkowania zdarzało się, że samo mocowanie zsuwało się w dół, należy wtedy dokręcić śrubę :D
Sam tool uważam za bardzo praktyczny, zapewnia łatwy dostęp do aparatu. Ma funkcję blokady, więc nie ma ryzyka wypadnięcia aparatu przy schylaniu się lub biegu. Aby wyjąć aparat, należy wcisnąć przycisk.

Używam z bezlusterkowcem Sony A6000 + Sigma 18-50. Dekielek nie wypada.

U mnie się sprawdza, wolę tego toola niż skaczący przy chodzeniu aparat, kiedy jest zawieszony na szyi.

Ostatnio edytowany przez Szyn3k, 23 Sty 2024 10:41, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

#4 PostWysłany: 23 Sty 2024 10:39 

niebieski
Ja bylem na EBC trek. Mialem wtedy Nikona d90 i sigme 10-20. Aparat schowany w plecaku i wyciągałem go jak trzeba było. To nie jest szybka sceneria wymagająca wyciągania aparatu jak rewolwerowiec. A jak jest zimno to ja bym elektroniki na zewnątrz długo nie trzymał.
 Profil Relacje PM off

#5 PostWysłany: 23 Sty 2024 10:40 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Używałem Peak Design Capture V3, bardzo wygodne - mocowałem do paska spodni, ale do plecaka też można. Ulanzi mam głowicę mocowaną do statywu Culman Neomax 220, dobra jakość i nigdy nie miałem problemu z wypinającą się płytką. Peak Design fajniejszy no i droższy.
Dekielki to i bez tego się gubią.

#6 PostWysłany: 23 Sty 2024 10:52 

Loty: 78
Kilometry: 205 963
paweł p napisał(a):
Używałem Peak Design Capture V3, bardzo wygodne - mocowałem do paska spodni, ale do plecaka też można. Ulanzi mam głowicę mocowaną do statywu Culman Neomax 220, dobra jakość i nigdy nie miałem problemu z wypinającą się płytką. Peak Design fajniejszy no i droższy.
Dekielki to i bez tego się gubią.

Również polecam Peak Design. Ja przypinam do plecaka, bardzo wygodne jak dla mnie rozwiązanie. Aparat nigdy mi się nie wypiął (zresztą jest dodatkowa blokada przed przypadkowym wypięciem).
 Profil Relacje PM off

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości