Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 361 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następna
Autor Wiadomość
#341 PostWysłany: 13 Kwi 2023 22:39 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Footman napisał(a):
Z tego co zrozumiałem mój bilet był wykupiony "w pakiecie" tj. miałem jeden bilet na lot Tokio-Paryż oraz Paryż-Warszawa i z racji tego, że nie było miejsca na Paryż-Warszawa nie mogli mnie wpuścić na lot Tokio-Paryż.

Abstrahując od całej dość skomplikowanej sytuacji ten fragment to jest kompletna bzdura, z wielu względów nie ma takiej opcji żeby w Tokio nie wpuściuli Cię do samolotu do Paryża ze względu na overbooking na odcinku Paryż-Warszawa, począwszy od tego że dla Air France 100x łatwiej mieć Cię w swoim hubie w Paryżu oddalonym o 2h lotu od Warszawy i jakoś stąd Cię do niej dostarczyć niż puścić pusty fotel na rejsie Tokio-Paryż a Ciebie trzymać w tym Tokio i dalej bujać się z dostarczeniem Cię na drugi koniec świata, skończywszy na tym że odlatując z Tokio do lotu Paryż-Warszawa było jeszcze kilkanaście godzin i o overbookingu na tym rejsie w tamtej chwili nie było jeszcze wiadomo.
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#342 PostWysłany: 13 Kwi 2023 22:57 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Dokładnie. Wystarczyłoby, że ktoś straciłby przesiadkę w Paryżu z lotu XXX-CDG-WAW i wskujesz na rejs CDG-WAW. To kompletna bzdura i nikt tak nie robi. Musiałbyć brak fotela na locie z Tokio. Cała reszta zależy od tego co tak naprwdę miał pasażer. Potwierdzony ETIX czy SBY czy jeszcze coś innego? (dobre pytanie co by innego mógł mieć jeszcze?)
Zeus lubi ten post.

#343 PostWysłany: 13 Kwi 2023 23:05 

kemot napisał(a):
Footman napisał(a):
Z tego co zrozumiałem mój bilet był wykupiony "w pakiecie" tj. miałem jeden bilet na lot Tokio-Paryż oraz Paryż-Warszawa i z racji tego, że nie było miejsca na Paryż-Warszawa nie mogli mnie wpuścić na lot Tokio-Paryż.

Abstrahując od całej dość skomplikowanej sytuacji ten fragment to jest kompletna bzdura, z wielu względów nie ma takiej opcji żeby w Tokio nie wpuściuli Cię do samolotu do Paryża ze względu na overbooking na odcinku Paryż-Warszawa, począwszy od tego że dla Air France 100x łatwiej mieć Cię w swoim hubie w Paryżu oddalonym o 2h lotu od Warszawy i jakoś stąd Cię do niej dostarczyć niż puścić pusty fotel na rejsie Tokio-Paryż a Ciebie trzymać w tym Tokio i dalej bujać się z dostarczeniem Cię na drugi koniec świata, skończywszy na tym że odlatując z Tokio do lotu Paryż-Warszawa było jeszcze kilkanaście godzin i o overbookingu na tym rejsie w tamtej chwili nie było jeszcze wiadomo.

Gaszpar napisał(a):
Dokładnie. Wystarczyłoby, że ktoś straciłby przesiadkę w Paryżu z lotu XXX-CDG-WAW i wskujesz na rejs CDG-WAW. To kompletna bzdura i nikt tak nie robi. Musiałbyć brak fotela na locie z Tokio. Cała reszta zależy od tego co tak naprwdę miał pasażer. Potwierdzony ETIX czy SBY czy jeszcze coś innego? (dobre pytanie co by innego mógł mieć jeszcze?)

Rozumiem, że to nie ma sensu, ale na lotnisku w Tokio wprost pytałem czy mogą mnie wpuścić na lot do Paryża żeby łatwiej było ogarnąć dalsze loty i się na to nie zgodzili. Pytałem o to wprost i jest to wpisane "w system". Pytanie co mogę z tym zrobić?

marek2011 napisał(a):
Nie możesz mieć "odmowy wejścia na pokład" jeśli od początku nie miałeś potwierdzonego miejsca na danym rejsie a na tym polega STB o którym tu jest dyskusja. Co nie oznacza, że on w tym konkretnym przypadku rzeczywiście miał miejsce.

Jak mogę to sprawdzić?
 Profil Relacje PM off  

#344 PostWysłany: 13 Kwi 2023 23:08 

HON fly4free
@Footman: po prostu napisz reklamacje do AF ; to zrób na tym etapie.
Pytałem, czy dostałeś katę pokładową na lotnisku na rejs AF i co na niej ewentualnie było.
 Profil Relacje PM off  

#345 PostWysłany: 13 Kwi 2023 23:08 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Miałeś w ręku kartę pokładową na rejs Tokio-Paryż z wydrukowanym na niej konkretnym numerem fotela, np. 23A?
 Profil Relacje PM off  

#346 PostWysłany: 13 Kwi 2023 23:10 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A jak deny boarding, na przyszłość polecam także poprosić o wydrukowanie powodu nie wpuszczenia cię na pokład.
 Profil Relacje PM off  

#347 PostWysłany: 13 Kwi 2023 23:12 

marek2011 napisał(a):
@Footman: po prostu napisz reklamacje do AF ; to zrób na tym etapie.
Pytałem, czy dostałeś katę pokładową na lotnisku na rejs AF i co na niej ewentualnie było.

Ok, tak zrobię, dzięki za pomoc.

kemot napisał(a):
Miałeś w ręku kartę pokładową na rejs Tokio-Paryż z wydrukowanym na niej konkretnym numerem fotela, np. 23A?

Nie, jedynie numer rezerwacji, numer miejsca otrzymałbym po check-inie ale nie było możliwości check-inu ze względu na ten brak miejsc na trasie CDG-WAW

Zeus napisał(a):
A jak deny boarding, na przyszłość polecam także poprosić o wydrukowanie powodu nie wpuszczenia cię na pokład.

Poprosiłem o to i podobno zostało wpisane w system, tak więc powininno być. Prosiłem też o wydrukowanie powodu ale ostatecznie wg. AF LH się przyznała do winy, bo początkowo w ogóle było wątpliwości czy mi załatwią lot zastępczy zastępczy.
 Profil Relacje PM off  

#348 PostWysłany: 13 Kwi 2023 23:13 

HON fly4free
Czyli w ogóle Cię nie odprawiono na ten lot, gdy przyjechałeś na lotnisko?
 Profil Relacje PM off  

#349 PostWysłany: 13 Kwi 2023 23:15 

Tak, nie było takiej możliwości przez internet, na lotnisku podczas próby odprawy przy automacie został wyświetlony błąd i skierowanie do obsługi, obsługa AFpowiedziała mi, że nie mogą mnie odprawić/wpuścić ze względu na overbooking na dalszej trasie i kazali się kontaktować z LH.
 Profil Relacje PM off  

#350 PostWysłany: 13 Kwi 2023 23:17 

HON fly4free
Czyli najpewniej to co pisałem wyżej: "zawaliła" LH przepisując cię na lot bez potwierdzonego miejsca, a AF tu nic nie zawiniło.
 Profil Relacje PM off  

#351 PostWysłany: 13 Kwi 2023 23:21 

-- 13 Kwi 2023 23:19 --

Ok, no w sumie też tak podejrzewam, bo taką informację dostałem tez od AF, a LH się poczuła do odpowiedzialności za załatwienie mi zastępczego-zastępczego lotu oraz potwierdzili już spłacenie kosztu hotelu (tylko nie chcą zapłacić bonusowego odszkodowania)

-- 13 Kwi 2023 23:21 --

Czyli w sumie w tej sytuacji jednak najlepiej walczyć dalej mailowo z LH? Na razie im odpisałem, że ich przepisanie mnie na zoverbookowany lot nie jest w żaden sposób połączone ze strajkiem Franfkurtu i proszę dalej o odszkodowanie.
 Profil Relacje PM off  

#352 PostWysłany: 06 Wrz 2023 13:22 

Viehu napisał(a):
Witam wszystkich.
Czy ktoś z obecnych na forum ma jakąś wiedzę na temat "czarnej listy pasażerów w Wizzair"? Pod koniec lipca lecieliśmy ze znajomymi Wizzair'em na weekend, po wylądowaniu obsługa wezwała na pokład policję i straż graniczną, rzekomy powód, to podobno było nasze nieodpowiednie zachowanie podczas lotu ( nie będę opisywał w szczegółach całej sytuacji, w skrócie - chodziło o spożywanie % na pokładzie samolotu). Po wejściu na pokład policji i straży granicznej stewardesa wskazała na dwie osoby z naszej 6 os. grupy. Poproszono nas o paszporty, które zostały przekazane obsłudze samolotu. Stewardesa prawdopodobnie spisała nasze dane do jakiegoś formularza po czym opuściliśmy samolot w asyście mundurowych. Po dłuższej rozmowie ze strażą graniczną cała sytuacja skończyła się upomnieniem, mundurowi stwierdzili, że obsługa bardzo surowo podeszła do nas ale powiedzieli, że prawdopodobnie zostaliśmy umieszczeni na czarnej liście pasażerów i Wizzairem już nie polecimy. 3 dni później wszyscy wrócili tymże Wizzairem bez problemu. Zastanawiam się teraz czy zostaliśmy umieszczeni na tej czarnej liście, jeśli tak to jak szybko trwa procedura wpisania danej osoby na tą listę, to był weekend. Zaznaczę jeszcze raz, że po 3 dniach nie było problemu z wejściem na pokład. Nie dostaliśmy żadnej informacji od linii do dzisiaj ( o ile w ogóle informują o tym?)
Teraz chcę kupić bilety na październik do Portugalii w Wizzair i nie mam żadnej blokady w aplikacji czy coś. Ale wolałbym uniknąć sytuacji, że kupię bilety dla rodziny a na lotnisku okaże się, że nie zostanę wpuszczony na pokład? Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z czarną listą pasażerów?

Czy po tych 3 dniach dostaliście jakieś info, czy faktycznie mieliście bana?

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#353 PostWysłany: 06 Wrz 2023 20:44 
Awatar użytkownika

srebrny
@olgaboro1 , chciałem Ci wcześniej odpisać, ale myślałem, że już zrozumiałaś. Nie ogarniam co chcesz tutaj wskórać. Twój problem jest do rozwiązania tylko poprzez kontakt z Wizzair. Jeśli liczysz, że na ostatnią chwilę pod gate odkręcisz bana to zakładasz bardzo optymistyczny scenariusz.
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#354 PostWysłany: 07 Wrz 2023 00:13 

Loty: 185
Kilometry: 469 838
niebieski
-- 07 Wrz 2023 01:13 --

TIT napisał(a):
A przeciez to tylko o walizke chodzilo :) :roll:

prawda? @olgaboro1 , a ludzie tutaj na forum dali sie nabrac i pomagali na wszelkie sposoby :evil:
 Profil Relacje PM off
szpaczny lubi ten post.

#355 PostWysłany: 07 Wrz 2023 00:23 
Awatar użytkownika

srebrny
@TIT , tak, (zapewne) chodziło o walizkę, po prostu dziewczyna zacytowała innego użytkownika i jej pytanie scaliło z cytatem.
 Profil Relacje PM off
szpaczny lubi ten post.

#356 PostWysłany: 07 Wrz 2023 08:51 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Tak się koncy jak ludzie zadają to samo pytanie w 5 tematach, a potem one nie są połączone/skasowane...
 Profil Relacje PM off  

#357 PostWysłany: 19 Wrz 2023 16:35 
Awatar użytkownika

srebrny
Proszę o pomoc i pytanie w imieniu kolegi. Bilety WAW - LHR - JFK kupione bezpośrednio na stronie BA

Utknął właśnie na LHR podczas podróży do NYC. Przy gate okazało się że jest overbooking, dostali voucher na hotel i starają się im znaleźć miejsce na jutrzejszy lot bo podobno dziś się nie da. Pytanie czy przysługuję mu jakieś dodatkowe odszkodowanie z automatu czy ewentualnie po zakończconej podróży?

Nie jestem biegły w takich tematach dlatego proszę o wyrozumiałość.

Image
 Profil Relacje PM off  

#358 PostWysłany: 20 Wrz 2023 08:37 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
Oczywiście, że przysługuje mu odszkodowanie z EU za denied boarding. Za ten dystans, to chyba 600 euro. Można złożyć bezpośrednio wniosek na stronie BA.

https://www.britishairways.com/en-gb/in ... and-claims
kubus571 lubi ten post.
kubus571 uważa post za pomocny.

#359 PostWysłany: 05 Sty 2024 14:19 

Loty: 380
Kilometry: 827 873
Nie wiem czy wewnętrzne przepisy Cathay Pacific , odmówiono nam właśnie wydania kart pokładowych na lot HKG-PVG ze względu na krótki czas na na przesiadkę 2:10h na kolejny lot PVG- MUC.Agent Cathay dzwonił do Szanghaju i potwierdzał że minimalny czas na przesiadkę to 3h . Dziwne po w przeciwnym kierunku LH nie robiła żadnych problemów przy 2:30h .
 Profil Relacje PM off  

#360 PostWysłany: 05 Sty 2024 14:25 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
@zielufl, wszystko jest na jednej rezerwacji?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 361 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 1 gość