Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Zapas gotówki
#1 PostWysłany: 03 Sty 2024 11:46 

Cześć, w marcu lecę na tydzień do Uzbekistanu. W planach Taszkient, Buchara i Samarkanda. Przejazdy pociągami i noclegi ogarnięte już są albo będą przez internet.
Mam pytanie - ile zabrać ze sobą gotówki? Czy warto kupić w Redarze w Warszawie Uzbeckie sumy czy też zabrać ze sobą dolary i wymienić na miejscu + Revolut?
W planach miałem wymienić jakieś 400 PLN na Sumy i resztę dolary i Revolut ale już sam nie wiem czy to dobry pomysł. Może ktoś kto był doradzi?
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
 Temat postu: Re: Zapas gotówki
#2 PostWysłany: 03 Sty 2024 11:55 

HON fly4free
Jeśli masz sensowny kurs w kantorze w PL to zawsze warto jakąś niewielką kwotę wymienić i mieć - uniezależnisz się od konieczności biegania zaraz po przylocie po lotniskowych kantorach czy bankomatach itp. To złota zasada sprawdzająca się w większości krajów.
 Profil Relacje PM off
MeHow uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 03 Sty 2024 12:01 

Na chwilę obecną 10000 SUM to 3,39 PLN
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Sty 2024 12:05 

niebieski
Zdecydowanie dobry pomysł...
uwaga: karty w Uzbekistanie są z rzadka stosowane.
Ja z zasady biorę gotówkę na całą podróż i dobrze, gdyż musiałem na miejscu pożyczać kumplowi, który usiłował bez powodzenia płacić kartą
 Profil Relacje PM off
agnieszka.s11 uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 03 Sty 2024 14:02 
Awatar użytkownika

Loty: 714
Kilometry: 984 307
platynowy
Karty w Uzbekistanie są powszechnie stosowane od jakichś dwóch lat
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#6 PostWysłany: 03 Sty 2024 19:27 

niebieski
Byłem latem 2022 i nie były powszechnie stosowane.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 04 Sty 2024 00:13 
Awatar użytkownika

Loty: 714
Kilometry: 984 307
platynowy
Ja też, w 2022 i 2023, ale w przeciwieństwie do Ciebie używałem kart i wypłacałem pieniądze z bankomatu (da się, choć nie zawsze), zresztą informacja o tym jest w innych wątkach
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#8 PostWysłany: 30 Mar 2024 00:54 

HON fly4free
Karty są akceptowane w większości knajp, sklepów itp. choć w niektórych miejscach dolicza jakąś symboliczną prowizję od płatności.
Na lotnisku w TAS po przylocie (międzynarodowym) jest kantor czynny 24 h (z niewielkimi przerwami) - kursy walut są w Uzbekistanie urzędowe, codziennie aktualizowane, nie ma dodatkowych prowizji od wymiany. Na lotnisku można wymienić USD/EUR i pare innych, głównie już "regionalnych" walut. W mieście nie widziałem ani jednego kantoru, nie ma też ulicznych "koników", przynajmniej w Taszkiencie.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 04 Maj 2024 22:41 

Czy ktoś mi pomoże, bo nie mam w ogóle pojęcia. Chodzi o Revoluta, nie ma tam sumów uzbeckich, więc z jakiej waluty będą ściągać? Z PLN, USD, czy EUR? Co bardziej opłaca się trzymać? Intuicja podpowiada mi, że z USD. Ale Revoluta zasilić muszę złotówkami i potem wymienić na dolary, a oni potem przeliczą dolary na sumy. Więc może nie kupować dolarów, tylko trzymać złotówki?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Maj 2024 08:13 
Awatar użytkownika

Loty: 968
Kilometry: 2 123 334
HON fly4free
Z tego co wiem to tam jest kurs czarnorynkowy, więc lepiej przywieźć gotówkę...
adamw2wp.pl uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 05 Maj 2024 09:26 

Gotówka oczywiście też będzie, ale gdzie będzie można to chciałbym płacić kartą.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Maj 2024 10:36 

HON fly4free
cart napisał(a):
Z tego co wiem to tam jest kurs czarnorynkowy, więc lepiej przywieźć gotówkę...

Kurs jest urzędowy, a punktów wymiany jak na lekarstwo - generalnie, poza lotniskiem, prawie tylko banki. Instytucja "koników" praktycznie nie istnieje, a jeśli nawet są to nie uganiają się specjalnie za turystami nawet w bardzo turystycznych miejscach. Można też spokojnie płacić w wielu miejscach kartą, aczkolwiek gotówka jest konieczna sama w sobie też.

@adamw2wp.pl: używając R wystarczy mieć tam PLN, sumy przeliczy na PLN.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Maj 2024 11:00 

marek2011 napisał(a):
używając R wystarczy mieć tam PLN, sumy przeliczy na PLN.

Tak, wiem, Revolut poradzi sobie z dowolną walutą. Nie wiem tylko, która będzie najkorzystniejsza. PLN - SUM jest jedno przewalutowanie, PLN - USD - SUM to dwa przewalutowania. Jak kupowałem bilety kolejowe, to ściągnęło mi USD, złotówki zostawili nieruszone.
Wiem, że moje zapytanie to głupotka, ale jak można by coś zaoszczędzić, to czemu nie.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 05 Maj 2024 13:26 
Awatar użytkownika

złoty
@adamw2wp.pl Revolut Visa (przy założeniu, że walutą rachunku jest PLN) przewalutuje Ci z UZS bezpośrednio na złotówki. Jeśli nie masz ich na koncie do do innej dostępnej waluty ale przez PLN.

W Uzbekisanie przy płaceniu międzynarodową kartą od każdej transakcji jest prowizja Visa 1,5%, MC-2% dla lokalnego operatora płatności. Taniej jest mieć i płacić gotówką, najkorzystniejszy spread jest przy wymianie usd.

Przy płatnościach internetowych nie ma prowizji i transakcja może być w innej walucie narzucona przez sprzedającego, np. USD, GBP itp.

Ostatnio edytowany przez bim-bam, 05 Maj 2024 18:04, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
monroe uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 05 Maj 2024 17:24 
Awatar użytkownika

złoty
@bim-bam to napisz jeszcze jaki jest kurs kantorowy i czy jest tam ich dużo ?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 05 Maj 2024 17:54 
Awatar użytkownika

złoty
Kasę wymienia się w bankach. Kontorów nie widziałem. W banku pobierasz numerek i wymieniasz. Kantor na lotnisku w Taszkencie ma ten sam kurs co w banku NBU (właściwie to ten sam bank). W sklepach z pamiątkami czasami informują, że wymieniają usd ale nie wiem po jakim kursie.

Ostatnio edytowany przez bim-bam, 05 Maj 2024 18:12, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.
kostek966 uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 05 Maj 2024 18:11 
Awatar użytkownika

złoty
No to jest kurs czarnorynkowy jak ktoś pisał, czy nie ?
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 05 Maj 2024 18:19 

HON fly4free
Nie ma.
A przynajmniej nic mi o nim nie wiadomo, żeby był i gdzie. Tak jak pisałem i pisali też inni nikt nie zaczepia turystów na ulicach w celu wymiany walut nawet w epicentrach turystycznych. W Chiwie czy Bucharze nie widziałem ani jednego (literalnie) kantoru. Kurs w bankach czy kantorze lotniskowym jest zbliżony do Google z niewielkim spreadem (kilka PLN na 100 USD). Za płatność kartą zdarza się symboliczna prowizja, ale nie wszędzie jest pobierana. Nawet jeśli, to przy dobrym kursie przeliczenia na jedno wyjdzie bo przy wymianie gotówki też się "traci" ten min. 1-2% na spreadzie przecież.

IMO w Uzbekistanie nie ma co tracić energii na kwestie walutowe - wystarczy wymienić kwotę w USD na lotnisku zaraz po przylocie a resztę płacić kartą tam gdzie się da. Żadnych wielkich oszczędności czy zysków się tu nie poczyni, a na bank nie takie, żeby to w ogóle było warte zachodu specjalnego w tym wypadku.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.
kostek966 uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 05 Maj 2024 18:45 
Awatar użytkownika

złoty
@kostek966 kursy w poszczególnych bankach sprawdzisz na bank.uz

Na lotnisku kantor to bank NBU.
kostek966 lubi ten post.

#20 PostWysłany: 05 Maj 2024 22:49 
Awatar użytkownika

złoty
@marek2011, nie o oszczędności chodzi, ale miło byłoby sobie przypomnieć nasze stare czasy jak wymieniało się pod bankiem, lub później kantorem :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości