Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Dojazd z/na lotnisko Chopina (WAW) został opisany tutaj: viewtopic.php?p=787500#p787500

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 486 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 18 Gru 2023 17:47 

niebieski
H
FUX napisał(a):
jaco027 napisał(a):
Maly OT, to co napisałeś ma sie nijak do sniadan w Hamptonach w Polsce. @Zeus juz zreszta to napisal...
Prawie wszędzie sa dobre lub bardzo dobre, a wszedzie bez wyjatku bezplatne.
FUX napisał(a):
To nie bierz hotelu ze śniadaniem za 70-100 zł/łebka tylko zjesz na lotnisku. W PL ceny śniadań zwariowały.
Tłusta kiełbacha, jajecznica ze sproszkowanych jaj, gotowane na zielono, sery wykrzywione ze starości. Kawa parzona z mieszanki węgla i popiołu.
Gruz.

Być może jest tak, jak piszesz. Tylko to śniadanie jest w cenie pokoju/noclegu a jąk wstajesz o 3 nad ranem, to nijak z tego nie korzystasz.
Hotelarze ten aspekt znają i śniadanie do 100 od łebka i parking też 100-150 za dobę lub grubiej.

Czas na kontynencie przywyknąć lub szukać alternatyw.

Ostatnio w Gdańsku kwestie śniadań i parkingu opisałem.
Dno.

Dopiero zwróciłem uwagę, że temat śniadań się rozkręcił, nie było to celem mojego wcześniejszego posta ;)

Moje 3 grosze w tej kwestii. Tak jak pisali przedmówcy, w Hamptonie są wliczone w cenę pokoju. Ten hotel wybrałem, bo jest najbliżej lotniska z sieci Hilton (mam tam Golda akurat) i kosztował jedynie 20K punktów w sylwestra. Ciężko mi znaleźć lepszą rzecz niż dobre śniadanie na chwilę przed lotem, tym bardziej z dzieckiem. Jakieś 10 lat nie spotkałem się z kiepskimi śniadaniami w sieciowych hotelach (a przewijały się różne, od Ibisa do IC). Wszystko kwestia perspektywy, ale spędzając stosunkowo niewiele nocek w podróży (w moim przypadku <30 rocznie), to nie warto zaprzątać sobie tym głowy i po prostu zjeść to śniadanie w hotelu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Kraj Basków okołoweekendowo za 919 PLN 😍☀️ Bezpośrednio z Warszawy + ⭐⭐⭐ hotel IHG 👏 Kraj Basków okołoweekendowo za 919 PLN 😍☀️ Bezpośrednio z Warszawy + ⭐⭐⭐ hotel IHG 👏
🔥 Wyspy Kanaryjskie TOP 🔥Teneryfa, Gran Canaria i Lanzarote w jednej podróży za 569 PLN❗ 🔥 Wyspy Kanaryjskie TOP 🔥Teneryfa, Gran Canaria i Lanzarote w jednej podróży za 569 PLN❗
#382 PostWysłany: 18 Gru 2023 20:00 
Awatar użytkownika

srebrny
@FUX , ale to są tylko Twoje doświadczenia, które w przypadku hoteli mogą być bardzo, bardzo różne. Nie bez powodu sieciówki mają całkiem duże grono fanów na forum (i w ogóle), bo przynajmniej można się spodziewać pewnego standardu, co dotyczy również śniadań. Śniadania w sieciówkach w Polsce są na naprawdę wysokim poziomie. No i też zwykle jeśli mamy do dyspozycji jakiś hotel lotniskowy, to zwykle jest to właśnie sieciówka. Są też hotele lotniskowe premium, takie jak Renaissance i naprawdę wątpię żeby ktoś tam wyszedł ze śniadania niezadowolony :)
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#383 PostWysłany: 30 Gru 2023 07:58 

9 grudnia ok godz 5 Fast trackiem przejście do strefy zastrzeżonej zajęło mi ok 3 min. Dla odmiany przesyłam zdjęcia kolejek z dzisiejszego poranka między 6 a 7. Czegoś takiego na FT jeszcze nie widziałem. Ok 40 min czekania, na zwykłej kolekcje było jeszcze gorzej. ImageImage
 Profil Relacje PM off  

#384 PostWysłany: 30 Gru 2023 08:56 
Awatar użytkownika

srebrny
@gaszpar01 Znasz powód takiej kolejki ? Sylwestorowy natłok, strajk włoski czy zdarzenie losowe, jak pozostawiony bagaż i zamknięcie jednego z security ?

#385 PostWysłany: 30 Gru 2023 09:01 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Natłok lotów w okresie swiateczno-noworocznym w porannej fali. Sporo paxow biznesowych i dużo z kupionym Fast Trackiem, kolejką do zwykłego security była naprawdę ogromna. Koszt FT 39zl, zatem nie wiele, w kontekście spóźnienia na samolot. Pani z obsługi FT,l mówiła,że takiego młyna to nie widziała nigdy. Dodam tylko, że po 7dmej sytuacja się względnie unormowała i kolejką była akceptowalna.

#386 PostWysłany: 30 Gru 2023 09:24 
Awatar użytkownika

srebrny
Nieciekawie, jutro o 6:55 mam wylot non-Schengen i planuje dojechać pierwszą SKM'ką na 5:45.

#387 PostWysłany: 30 Gru 2023 09:29 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Dzisiaj byłoby ciężko się wyrobić korzystając z FT, do paszportów też była kolejka. Korzystając ze zwykłej kolejki, moim zdaniem marne szanse. Oczywiście zależy od tego na ile przed odlotem masz zamykana bramkę.

#388 PostWysłany: 30 Gru 2023 09:34 
Awatar użytkownika

srebrny
Z kontrolą paszportową też tradycyjnie, koleżanka ma paszport z ChRL. Jedyne pocieszenie w mniejszej liczbie niedzielnych wylotów w porannym szczycie.

#389 PostWysłany: 30 Gru 2023 11:45 

Loty: 105
Kilometry: 304 706
9.40 już spokojnie, 5 minut trwała zwykła kontrola.
 Profil Relacje PM off
Gaszpar lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

#390 PostWysłany: 30 Gru 2023 12:05 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 568
Kilometry: 861 604
W zasadzie skoro przed bramkami do kontroli bezpieczeństwa pojawiły się kilka miesięcy temu ekrany wyświetlające czas oczekiwania, to liczę na to, że za jakiś czas te same informacje live będzie można śledzić na stronie internetowej lotniska*

* chyba że to gdzieś już jest a ja po prostu nie mogę znaleźć ;)

#391 PostWysłany: 11 Mar 2024 17:07 

srebrny
https://www.rp.pl/transport/art39954841 ... westycjami

To będzie wielka ulga dla pasażerów, którzy nie będą musieli wyjmować z bagażu podręcznego sprzętu elektronicznego, oraz płynów. Takie urządzenia są w tej chwili testowane na lotnisku w Monachium i doskonale się sprawdzają, bo znacznie przyspiesza to przepustowość punktów kontroli bezpieczeństwa. W Warszawie ta modernizacja zostanie przeprowadzona jednocześnie z przebudową strefy kontroli bezpieczeństwa.
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#392 PostWysłany: 11 Mar 2024 18:07 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Zastanawiam się czy wraz z montażem nowych skanerów zniesione będzie ograniczenie do 100ml płynów ?

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#393 PostWysłany: 11 Mar 2024 18:46 

srebrny
potencjalnie tak

Fortunately, an advanced scanning technology for liquids is currently being implemented at airports worldwide, making the 100ml liquid rule soon to be obsolete.

Advanced screening technology for liquids has been in development for many years, and now is finally available for operation. Travelers will be able to leave liquids in their bags (up to 2 liters), in addition to all their electrical items. Their hand luggage will be scanned by new 3D scanners similar to CT scanners used in hospitals, allowing security personnel to easily detect any dangerous substances.

https://www.munich-airport.com/internat ... 100ml-rule
 Profil Relacje PM off  

#394 PostWysłany: 13 Sie 2024 13:13 

Kontrola graniczna na lotnisku Chopina dziś.

Mieliśmy 3,8 l na 4 osoby płynów w woreczkach strunowych z Rossmana (trochę grubsze niż jednorazowe - tyle się mówi o recyklingu).
Płyny - kosmetyki, musy dla dzieci, actimele 100 ml) spakowane w 4 osobne woreczki nie spodobały się Staży Granicznej. Pani Strażnik najpierw twierdziła, że musy dla dzieci to nie są kosmetyki, potem, że możemy mieć maksymalnie litr (na 4os rodzinę). Ostatecznie dostajemy 6 woreczków jednorazowych i Żona przepakowuje te nasze płyny do ich worków , 4 actimele wyrzuciła, bo nie zmieściła do nowych woreczków. Woreczki z Rossmana wymiarowo może 20% większe niż strunowe, po czasie doszliśmy, że o to chyba im chodziło, aczkolwiek takiego komunikatu ze strony SG nie było.
Wszystko oczywiście bez jakiejkolwiek uprzejmości, tylko jakby mi ktoś rozkazy wydawal.

Kilkanaście razy leciałem samolotem, pierwszy raz z Warszawy Chopina i nie polecam usług Straży Granicznej na tym lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#395 PostWysłany: 13 Sie 2024 13:18 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
A co ci zawiniła Straż Graniczna ? :D

Jeśli lecieliście w ramach Schengen to nawet nie widzieliście tych ludzi.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#396 PostWysłany: 13 Sie 2024 13:19 

srebrny
Cytuj:
nie polecam usług Straży Granicznej na tym lotnisku

To jeszcze napisz, jak z ich usług nie skorzystać, jeśli chcemy lecieć.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#397 PostWysłany: 13 Sie 2024 13:33 

Ok, mea culpa, nie straż graniczna tylko firma ochroniarska Security cośtam.

Można wybrać inne lotnisko, skarżyć się, składać wnioski o poprawę jakości usług, ale jak mówicie, że to państwowy monopolista to już rozumiem, że im nie zależy.

Ostatnio edytowany przez bleemek, 13 Sie 2024 13:34, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.

#398 PostWysłany: 13 Sie 2024 13:34 
Awatar użytkownika

złoty
boots napisał(a):
To jeszcze napisz, jak z ich usług nie skorzystać, jeśli chcemy lecieć.

@boots masz post wcześniej :lol:
Tomo14 napisał(a):
Jeśli lecieliście w ramach Schengen to nawet nie widzieliście tych ludzi.
 Profil Relacje PM off  

#399 PostWysłany: 23 Sie 2024 12:49 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Lotnisko Chopina: Bezpłatny Fast Track dla seniorów od 70 roku życia
https://www.lotnisko-chopina.pl/pl/fast-track.html
Załącznik:
ft.jpg
ft.jpg [ 120.5 KiB | Obejrzany 642 razy ]
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#400 PostWysłany: 23 Sie 2024 14:39 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Cudownie jak teraz i bez seniorów potrafi się o roznych porach zakorkować na amen. Może w ramach tych seniorów odpalą na stałe drugą linię bo czarno to widzę

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 486 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości