Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1784 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
#1681 PostWysłany: 24 Lis 2023 09:22 

Sudoku napisał(a):
Nie, to nie jest ta kwota. Wejdź w wyszczególnienie podatków i tam zobaczysz, np. YQ też nie zwracają. Więc dostaniesz (sporo) mniej niż na tym zrzucie.

Tak informacyjnie na przyszłość dla innych. Złożyłem wniosek o anulacje i zwrot kosztów w formie Vouchera. Uznałem, że szybciej otrzymam Voucher niż pieniądze na konto. Po kilku dniach otrzymałem dwa Vouchery na kwotę 2x361.77zł co stanowi 62% zapłaconej kwoty. W moim przekonaniu nie jest źle ;)
 Profil Relacje PM off  

Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny
Poszukaj słońca w Egipcie ☀️🌴 4* hotel z all inclusive i prywatną plażą za 1833 PLN 🌊🏝️ Poszukaj słońca w Egipcie ☀️🌴 4* hotel z all inclusive i prywatną plażą za 1833 PLN 🌊🏝️
#1682 PostWysłany: 26 Lis 2023 10:09 
Awatar użytkownika

Loty: 340
Kilometry: 429 519
srebrny
[WALIZKA]

1/ Pierwszy raz będę miał przyjemność lecieć TAP i to na trasie WAW-LIS-FNC-LIS-WAW po Niedzieli i nie daję mi spokoju kwestia wymiarów walizki. Zakupiłem nową walizkę i ma następujące wymiary 54x39x23 czyli o 3cm za dużo niż dozwolone (55x40x20). Czy będzie to problem dla nich czy nie?

2/ „Przedmiot osobisty 40x30x15cm” - jak rozumiem plecak „normalny” chowany pod siedzenie przejdzie? Będzie ważenie czy nie? (Sama elektronika)

3/ Czy zabierając powyższy zestaw walizka 8kg + plecak (bliżej 6kg, dozwolone 2kg) przejdzie mi mała saszetka (dokumenty, drobne rzeczy) czy raczej odpada?

LOT, Wizz nie robili mi z tego tytułu problemu. Tutaj nowe doświadczenie i chciałbym się dowiedzieć na czym stoję.
 Profil Relacje PM off  

#1683 PostWysłany: 26 Lis 2023 11:08 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
Co prawda leciałem też tylko raz (sierpień 2023, trasa WAW-LIS-PDL RT), ale nie było problemu z takim zestawem bagaży jak Twój. Dwie osoby, każda po jednej kabinówce i plecaku (mały bagaż w FR/W6). Na każdym segmencie podczas boardingu oferta dla wszystkich, że nieodpłatnie wezmą bagaże do luku. Nikomu nie sprawdzali wielkości bagażu.
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.
Martinuss uważa post za pomocny.

#1684 PostWysłany: 26 Lis 2023 12:13 

Leciałam w tym roku kilka odcinków TAP i zdarzało się sprawdzanie wymiarów podręcznej walizki w sizerze, ale nie wagi (przy check in i przy gate też, na pewno w LIS i to chyba za każdym razem i na pewno w tym do WAW), ale to raczej dlatego, że loty miały pełne obłożenie i chodziło o to, by część walizek oddać do luku (bezpłatnie).
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#1685 PostWysłany: 27 Lis 2023 02:01 

Dziękuję za informację. Chciałbym zabrać ze sobą drona DJI Mini2. Z tego co czytam to bagażu podręcznego nie ma szans?
 Profil Relacje PM off  

#1686 PostWysłany: 27 Lis 2023 02:59 

niebieski
@Martinuss

W TAP duży podręczny to 10 kg, a nie 8 kg. W Lizbonie przy wylocie do USA mieli wagę,
Najpierw moja żona 11 kg - OK, w tym momencie miałem obawy, bo moja była cięższa, ale 13 kg też było OK.

BTW: lecieliśmy z wizami w starych paszportach. Nie dało się odprawić online jak również na lotnisku w self check. Personel nie wierzył i kilkukrotnie próbował nam pokazać w automacie, że się da. Dopiero z biura wyciągnęliśmy kogoś kumatego, któremu też to długo zajęło. W sumie strata prawie pół godziny i nerwy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1687 PostWysłany: 10 Gru 2023 11:03 
Awatar użytkownika

srebrny
Moje wrażenia po pierwszej przygodzie z TAP

Uważam za pozytywne, jeżeli chodzi o podejście do klienta.
Ale od początku;

Miałem kupione WAW - LIS (stop 3 noce) - FNC - LIS - WAW.

Bagaże: Według najniższej klasy można mieć tylko walizkę o wymiarach 55x40x20 i wadze 10kg - Miałem 55x40x23 i ponad 10kg. Do sizera nie wchodziła :P + plecak gdzie można mieć 2kg a miałem ponad 5kg + saszetka. Na każdym odcinku lotu nie był bagaż ważony ani mierzony.

Serwis pokładowy - w pełni płatny, nic nie otrzymujemy.

Boarding: Jak się ma FTL to można ustawiać się do „Premium Boarding”. Na każdym odcinku lotu się tak ustawialiśmy i nic nie mówili. Widzieli zawieszkę i ok.

Punkt kulminacyjny, coś co się podobno nie zdarza a mieliśmy farta :) odcinek FNC - LIS

Wylot z FNC mieliśmy mieć o godz. 18:00.
Auto oddaliśmy o godz. 11:00 więc 7h czekania na lotnisku nie uśmiechało się…
Widzę na tablicy, że jest wcześniejszy lot o 14:25.
Zaraz otwiera się checkin.
Podchodzimy do stanowiska „Premium Boarding” gdzie pytam się, czy jest możliwość lotu wcześniejszym rejsem a odcinek LIS-WAW pozostawić bez zmian. Pani patrzy, dzwoni gdzieś a po chwili…drukuje i wręcza karty pokładowe na wcześniejszy rejs bez dopłat :D

Ps. Po ponad tygodniu nadal nie zostały naliczone mile do M&M :(
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1688 PostWysłany: 10 Gru 2023 11:48 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Bardzo możliwe, że mieli overa na waszym oryginalnym rejsie FNC-LIS więc w ich najlepszym interesie było was puścić wcześniejszym.
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#1689 PostWysłany: 10 Gru 2023 11:50 
Awatar użytkownika

srebrny
@kemot

Możliwe, oryginalnie jak kupowałem bilety to wylot miał być po 21:00. Później chyba skasowali ten rejs i przenieśli nas jak i innych na 18:00.
Na rejsie o 14:25 trochę wolnych miejsc jeszcze było.
 Profil Relacje PM off  

#1690 PostWysłany: 10 Gru 2023 12:04 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

kemot napisał(a):
Bardzo możliwe, że mieli overa na waszym oryginalnym rejsie FNC-LIS więc w ich najlepszym interesie było was puścić wcześniejszym.
Nie do końca. W Tapie w krajowkach można lecieć wcześniej jak są wolne miejsca. Miałem tak w FNC - LIS oraz LIS-OPO

Chciałem poleżeć w salonce a tu info że pan może lecieć 2h wcześniej
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#1691 PostWysłany: 10 Gru 2023 12:19 

Martinuss napisał(a):
Moje wrażenia po pierwszej przygodzie z TAP

Ps. Po ponad tygodniu nadal nie zostały naliczone mile do M&M :(

Po zgłoszeniu w aplikacji M&M mile naliczą się bez problemu, tylko mało ;) za najniższą klasę (125 za LIS - WAW i 250 za FNC - LIS).
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#1692 PostWysłany: 10 Gru 2023 12:39 
Awatar użytkownika

srebrny
@zeus - TAP ma taką opcję dostępną free dla *A GOLD. Może z tego skorzystałeś:
https://www.flytap.com/pl-pl/informacje-na-temat-rezerwacji/ponte-aerea

Załączniki:
TAP.jpg
TAP.jpg [ 42.07 KiB | Obejrzany 1340 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1693 PostWysłany: 10 Gru 2023 19:04 

srebrny
Czy żeby skorzystać z darmowego bagazu rejestrowanego dla *A gold trzeba mieć dodany nr golda do rezerwacji? Czy wystarczy pokazać status w check-in, a mile można kredytować do innego programu?
 Profil Relacje PM off  

#1694 PostWysłany: 10 Gru 2023 19:54 
Awatar użytkownika

srebrny
@sranda

A to ni jest tak, że jeżeli wbiłeś Gold w LO to tylko w LO możesz wykorzystać za darmo rejestrowany?
 Profil Relacje PM off  

#1695 PostWysłany: 10 Gru 2023 20:09 

srebrny
Ale ja lecę tylko TAPem, LOT nie ma nic do tego. Chodzi o to, czy muszę mile z lotów TAP kredytować do programu gdzie mam golda, żeby dostać ten bagaż rejestrowany,, czy mogę do jakiegokolwiek innego, a przy check in i tak ten benefit dostanę po pokazaniu odpowiedniej karty.
 Profil Relacje PM off  

#1696 PostWysłany: 12 Gru 2023 17:09 

srebrny
Internet / Wi - Fi w samolotach TAP.

Cztery plany taryfowe, w tym jeden darmowy.
Podróżując naszymi A330neo i A321LR neo możesz wymieniać się wiadomościami z rodziną i przyjaciółmi, wysyłać służbowe e-maile lub po prostu pokazywać w mediach społecznościowych, że podróżujesz z TAP.
Cytuj:
Wi-Fi is on, even above the clouds
Now you can send free text messages during your flight with Free Messaging on apps like iMessage, Facebook Messenger, and WhatsApp It's a great way to stay connected to what's happening on the ground, even if you're spending hours in the air.

Cytuj:
https://www.flytap.com/pl-pl/na-pokladzie/connectivity

Cytuj:
Inny sposób połączenia: GSM 3G/4G
15 minut po starcie można wyłączyć tryb samolotowy na urządzeniu i komunikować tak, jakby było się na ziemi. W ten sposób można wykonywać połączenia, uzyskać dostęp do poczty głosowej i wysyłać wiadomości. Stawki Roamingu podczas lotu są określane przez operatora sieci komórkowej — aby dowiedzieć się więcej o stawkach, proszę skontaktować się ze swoim operatorem
Aby uzyskać dostęp do sieci komórkowej, proszę wykonać następujące czynności:
Ilustracja z jednym elementem pośrodku: dłonią trzymającą smartfon. Na ekranie smartfonu zaznaczone ikony trybu samolotowego i Wi-Fi w sposób wskazujący na to, że funkcje te są wyłączone.
1. Wyłącz tryb samolotowy i Wi-Fi
Ilustracja z jednym elementem pośrodku: ikona danych mobilnych z zaznaczonym stanem aktywności – „On”.
2. Włącz transmisję danych i roaming
Sieć powinna włączyć się automatycznie. W przeciwnym razie proszę wybrać ręcznie Sieć AeroMobile.

Po połączeniu otrzymają Państwo wiadomość powitalną. Należy pamiętać, że obowiązują opłaty za roaming międzynarodowy.
Proszę upewnić się, że roaming jest włączony.
Nie jest wymagana karta kredytowa, rejestracja ani logowanie.
Operator uwzględni koszt komunikacji na Państwa rachunku.
Zalecamy wyłączenie ustawień automatycznego pobierania i aktualizacji na urządzeniu, aby zminimalizować koszty.

Cen nie znalazłem
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#1697 PostWysłany: 12 Gru 2023 17:16 
Awatar użytkownika

srebrny
@wersus79

Cen nie znajdziesz gdyż tutaj jest trochę inny system. Nie kupujesz paczki danych a masz normalny zasięg GSM realizowany za pomocą operatora satelitarnego (AeroMobile) na pokładzie samolotu.

Jest to bardzo drogie. Minuty, SMS a szczególnie pakiet danych. Cennik znajdziesz u swojego operatora GSM. Strefa 3/5 - najdroższa.

Dla przykładu;
Play 1 min połączenia - 10zł
T-Mobile 1 min połączenia - 18,14zł
Orange 1 min połączenia - 8,07zł Strefa 5
Plus 1 min połączenia - 18,45zł

Image
Image

https://www.play.pl/play-expert/porady/ ... yly-tansze

Edit. Korekta
 Profil Relacje PM off
wersus79 lubi ten post.

#1698 PostWysłany: 12 Gru 2023 18:59 

srebrny
Tam są dwa sposoby łączenia się do ichniego WiFi. DRUGI ten o którym piszesz (włączamy w komórce LTE), oraz PIERWSZY czyli włączanie w telefonie WiFi i łączenie się do ich sieci. Do pierwszego sposobu nie ma cennika.

Jak komuś nie działa link z cytatu, niech wklei w google tekst z cytatu powyżej linka. Wejdzie wtedy na stronę oferty
 Profil Relacje PM off  

#1699 PostWysłany: 23 Gru 2023 17:22 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 796 245
niebieski
kemot napisał(a):
Dobra wiadomość dla osób lecących WAW-LIS-PDL i w wyniku niefortunnego przesunięcia rejsu WAW-LIS o 5 minut dotkniętych przebukowaniem odcinka LIS-PDL z TP1863 na TP1865 który ląduje tuż przed północą i przeszło 5h później niż ten pierwotny lot.
TAP przedwczoraj przedłużył wygasającą z końcem października umowę z Azores Airlines i obecnie zmieniają już LIS-PDL na TP6623 17:50-19:20 wykonywane przez Azores Airlines właśnie, wystarczy tylko zgłosić się do TAP z życzeniem zamiany TP1865 na TP6623.

Jakim kanałem to zmieniałeś , rozumiem , że przez ich słynną infolinię ?

Via messenger nadal upierają się , że nie ma opcji zmiany na TP6623.

#1700 PostWysłany: 23 Gru 2023 17:48 
Awatar użytkownika

Loty: 245
Kilometry: 518 982
platynowy
@kb_poland ja rowniez zmienilem na TP6623
Probuj przez infolinie, za kazdym razem mowia co innego ale jak trafisz na portugalczyka to masz spore szanse ze przejdzie :)
 Profil Relacje PM off
kb_poland lubi ten post.
kb_poland uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1784 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości