Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Gru 2023 13:08 

Dokąd
  • TFS / TFN / FUE / ACE / HKT / ZNZ

Data wylotu
  • 27.12.2023

Data powrotu
  • 10.01.2024

Długość pobytu
  • Max 12 dni

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Liczba pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • KTW - ACE (TUI 899), KTW - ZNZ (RAINBOW 2350)

Dodatkowe informacje
  • Hej, na początek chciałbym powiedzieć, że jest to mój pierwszy post na grupie, ale czytam forum od jakiegoś czasu i nie oczekuję, że zrobicie za mnie brudną robotę. W związku z tym duża prośba o uzasadnienia dlaczego lotu X szukacie w wyszukiwarce Y albo dlaczego lepiej lecieć z Z. Chciałbym się wgryźć w temat, a jedyne poradniki jakie tutaj znalazłem to są listy wyszukiwarek (rozumiem, że to połowa sukcesu, a druga to znajomość siatek połączeń - ale tego drugiego nie nauczę się w trzy dni).

W formularzu wpisałem kilka destynacji, które mnie interesują, ale tak naprawdę moim jedynym oczekiwaniem jest ciepełko i piękna plaża z lazurową wodą. :) Daty są też w miare elastyczne, ale zaznaczona data powrotu to najpóźniejszy termin powrotu

Obserwuje czartery TUI oraz Rainbow i widzę, które loty tanieją na ile dni przed wylotem. Przykładowo Zanzibar na 2-3 dni przed wylotem kosztował nieco ponad 2k, więc jestem gotów czekać ze spakowaną walizką na obniżoną cenę lotu. Czy takie podejście jest w porządku? Ilekroć w różnych wyszukiwarkach sprawdzam jakąś destynacje, to najtańsze bilety są albo zaraz albo za 3-5 miesięcy.

Chciałbym zamknąć się w 2200 PLN na osobę w przypadku lotów do Azji lub Afryki. Kanary to wiadomo, że uda się taniej.

Gdzie byście lecieli w takim przypadku i jakbyście szukali lotów?

Dzięki! :)
 Profil Relacje PM off  

Poczuj klimat Portugalii ☕😎 Loty i 4 noce w hotelu ibis w Lizbonie za 909 PLN Poczuj klimat Portugalii ☕😎 Loty i 4 noce w hotelu ibis w Lizbonie za 909 PLN
🌊 Turecki raj 🏝️ 5* hotel Limak Limra z all inclusive za 2181 PLN 🌊 Turecki raj 🏝️ 5* hotel Limak Limra z all inclusive za 2181 PLN
#2 PostWysłany: 08 Gru 2023 13:23 

niebieski
Jak Kanary to polecam loty z przesiadką w Londynie / Hiszpanii - stamtąd już naprawdę dobre ceny np. na Teneryfę. Najlepiej jakbyś zmieścił się w podręczny, bo w takim przypadku 4 loty to większy koszt bagażu. Przy okazji możesz sobie pozwiedzać Barcelonę / Walencję czy Malagę.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 08 Gru 2023 13:27 

platynowy
"Ciepełko" Zanzibaru w tym okresie ma się nijak do tego na kanarach. Najpierw to trzeba wiedzieć gdzie i po co chce się lecieć, a dopiero później szukać.
 Profil Relacje PM off
rmk lubi ten post.

#4 PostWysłany: 08 Gru 2023 13:29 
Awatar użytkownika

platynowy
kpodziarz napisał(a):
W związku z tym duża prośba o uzasadnienia dlaczego lotu X szukacie w wyszukiwarce Y albo dlaczego lepiej lecieć z Z. Chciałbym się wgryźć w temat, a jedyne poradniki jakie tutaj znalazłem to są listy wyszukiwarek (rozumiem, że to połowa sukcesu, a druga to znajomość siatek połączeń - ale tego drugiego nie nauczę się w trzy dni).

W skrócie bo jest taniej. Uzasadnie na przykladzie kupowania 1kg Avocado. Masz pelno sklepów kolo siebie, w Tesco sa po 50zl, w Lidlu po 99zl a w Auchan za 35zl. Jedyny minus Auchan jest taki ze jest 40km od domu i szkoda ci czasu i pieniedzy zeby tam jechac wiec kupisz w Tesco. Ktos inny stwierdzi ze nie potrzebuje ich dzisiaj ale w ciagu miesiaca wiec poczeka z zakupem i bedzie sprawdzal codziennie az znajdzie na wyprzedazy (badz bledu cenowego popelnionego przez pracownika)..

Nie ma logiki i ceny sie zmieniaja ciagle, raz jest za 2500zl, raz za 1000zl. Jak nie posprawdzasz w wielu miejscach przez dluzszy czas to skonczysz z Avocado z lokalnego spozywczaka za 150zl :lol: - co niektórym pasuje, bo czas to pieniadz. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi co pasuje kazdemu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 08 Gru 2023 13:50 

Raku90 napisał(a):
Jak Kanary to polecam loty z przesiadką w Londynie / Hiszpanii - stamtąd już naprawdę dobre ceny np. na Teneryfę. Najlepiej jakbyś zmieścił się w podręczny, bo w takim przypadku 4 loty to większy koszt bagażu. Przy okazji możesz sobie pozwiedzać Barcelonę / Walencję czy Malagę.

Dobry pomysł, sprawdzę. Tylko jedno pytanko - mowa o samodzielnym składaku, gdzie ryzyko bierzesz na siebie czy taki zestaw lotów wykupiony w jednej linii lotniczej, który jest pewnie bezpieczniejszy? Jeśli to drugie, to jak takich szukać?

Kothson napisał(a):
"Ciepełko" Zanzibaru w tym okresie ma się nijak do tego na kanarach. Najpierw to trzeba wiedzieć gdzie i po co chce się lecieć, a dopiero później szukać.

Zdaję sobie sprawę, że trochę nie wiem czego chcę, ale dlatego też ten post ma taką luźną formę i nie oczekuję, że mi wymyślisz wakacje :)

LonDynia napisał(a):
Nie ma logiki i ceny sie zmieniaja ciagle, raz jest za 2500zl, raz za 1000zl. Jak nie posprawdzasz w wielu miejscach przez dluzszy czas to skonczysz z Avocado z lokalnego spozywczaka za 150zl - co niektórym pasuje, bo czas to pieniadz. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi co pasuje kazdemu.

Jeśli nie ma logiki to też dla mnie jakieś info, żeby się nie doszukiwać w tym sensu, także dzięki :)

Dziękuję Wam za komentarze i czekam dalej na jakieś wskazówki.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Gru 2023 13:51 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 999 626
złoty
Wybrałeś najdroższy okres w liniach lotniczych. Ja bym po prostu poleciała albo już (bardzo dobre ceny biletów czarterowych ale i gotowych wycieczek z biur podróży w przypadku powrotu przed świętami), albo przełożyła wyjazd na styczeń/luty omijając okres zimowych ferii w woj. śląskim i Małopolsce.
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 08 Gru 2023 13:53 
Awatar użytkownika

złoty
kpodziarz napisał(a):
Dobry pomysł, sprawdzę. Tylko jedno pytanko - mowa o samodzielnym składaku, gdzie ryzyko bierzesz na siebie czy taki zestaw lotów wykupiony w jednej linii lotniczej, który jest pewnie bezpieczniejszy? Jeśli to drugie, to jak takich szukać?

Samodzielnym. Sugestia zwiedzania dodatkowych miast jest po to, byś pamiętał, żeby nie robic połączeń w stylu legacy - gdzie na przesiadkę jest godzina czy dwie. Tylko troszkę więcej, by mieć jakiś zapas na nieprzewidziane spóźnienia...
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Gru 2023 14:00 

elwirka napisał(a):
Wybrałeś najdroższy okres w liniach lotniczych. Ja bym po prostu poleciała albo już (bardzo dobre ceny biletów czarterowych ale i gotowych wycieczek z biur podróży w przypadku powrotu przed świętami), albo przełożyła wyjazd na styczeń/luty omijając okres zimowych ferii w woj. śląskim i Małopolsce.

O, to jest też dla mnie dobra informacja na przyszłość. W tym roku akurat wybrałem taki okres, bo moja firma wstrzymuje prace na ponad 2tyg i chciałbym wykorzystać ten dodatkowy urlop :)
abelincoln napisał(a):

Samodzielnym. Sugestia zwiedzania dodatkowych miast jest po to, byś pamiętał, żeby nie robic połączeń w stylu legacy - gdzie na przesiadkę jest godzina czy dwie. Tylko troszkę więcej, by mieć jakiś zapas na nieprzewidziane spóźnienia...

Ok, teraz wszystko jasne. Dzięki wielkie za sugestię!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości