Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Możliwość mediacji, zanim pójdziesz do sądu/pośrednika
https://www.schlichtung-reise-und-verke ... n-request/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1234 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 62  Następna
Autor Wiadomość
#1021 PostWysłany: 19 Lis 2023 22:24 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
W sprawie mojego problemu z LOT, czyli POZ-LAX i powrótu z NRT mam za sobą na razie tylko pierwszą rozmowę. Pan był bardzo miły i chciał mnie przebookować, ale mówił, że system nie pokazuje dostępności na dni inne niż dzień po moim locie. Na to zgodzić się nie mogłem, bo z jakąkolwiek dodatkową przesiadką oznacza to dla mnie dolot 2dni po planowanym dolocie (czyli po moim kolejnym wylocie z LAX). Pytałem zdzwiony co ten system w ogóle pokazuje i dlaczego nie pokazuje lotów choćby z wyszukiwarki LOT, mówił, że nie wie. Nie miałem wtedy już chęci i czasu na proszenie o kontakt z kimś wyżej. Uznałem, że wybadam czego on szukał i mam wrażenie, że próbował mi zrobić rerouting przez NY, ale z taryfą do NY taką sama jak moja, czyli jak w przypadku zmiany planu podróży na wniosek pasażera, a nie z powodu odwołania. Zakończyłem rozmowę miło, traktowałem to jako rozpoznanie. Dowiedziałem się też że mogę wrócić na locie powrotnym nie realizując lotu do LAX, ale musze o tym powiadomić LOT (przełączą mnie wtedy wyżej, ale to nie jest problem). Sama idea, że kupię bilety sam dla konsultanta była przezroczysta, jakby mnie nie słyszał. Odczucia mam takie, że on chciał pomóc, ale nawet nie wiedział jak.
Jestem już znacznie lepiej przygotowany do kolejnej rozmowy, przy niej będę już musiał drązyć bardziej.
Mój plan jest taki, by po każdej z rozmów spisać protoków (już wiem, że potwierdzenia odmowy reroutingu na mail nie dostane, bo mi odmówiono) i załaczyć te protokoły do reklamacji. Także w reklamacji napisać swoją propozycję (będę się upierał przy LH). Załącze screenshoty z oferty LOT na interesujące mnie dni (że jest). Zapytam także, czy w razie gdy kupię bilety sam to czy mają to być droższe bilety OW, czy mam kupić tańsze RT i nie wykorzystanie powrótu nie będzie przedmiotem sporu. Nie chcę dać pola do dyskusji lub współwiny.
Ja tu innego wyjścia nie mam i to pomimo, że czuję już uzbierany przez tę sytuację stres. Jestem kłębkiem nerwów.
Smutne, że robi to linia która gra na narodowych emocjach i chwali się ambitnymi planami. Z takim podejscie oni silnej pozycji nie zbudują niestety nigdy.
Czy ktoś z Was pozywał linię w takiej sytuacji? Staram się przygotować do drogi formalnej.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Dwa tygodnie na Bali za 2881 PLN 😍🌴 Loty Qatar Airways w sezonie + ⭐⭐⭐ hotel z basenem 💦👙 Dwa tygodnie na Bali za 2881 PLN 😍🌴 Loty Qatar Airways w sezonie + ⭐⭐⭐ hotel z basenem 💦👙
Islandia na weekend za 879 PLN 🔥❄ Loty w idealnym terminie na zorzę + ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌌✨ Islandia na weekend za 879 PLN 🔥❄ Loty w idealnym terminie na zorzę + ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌌✨
#1022 PostWysłany: 19 Lis 2023 23:25 

Loty: 150
Kilometry: 276 297
złoty
Odnośnie odwołanego LAX - miałem tą trasę z NRT w marcu, u mnie konsultant znalazł możliwy lot tego samego dnia przez NY, możliwe też było YYZ i ORD. Zapytałem też o przełożenie oryginalnej trasy na kwiecień i powiedział, że to możliwe. Nie kupowałem lotów pomiędzy, więc na razie nic z tym nie robię.
 Profil Relacje PM off  

#1023 PostWysłany: 19 Lis 2023 23:32 

złoty
Jeśli u Ciebie były możliwe 3 alternatywy na w zasadzie losowy dzień, a u mnie żadnej na 2dni to raczej trafiłem na kogoś kto chyba nie do końca wiedział co robi...
Strona LOT tych połączeń nie pokazuje, ale rok temu były możliwe jako zamienniki. W sumie pasowałoby mi to nawet bardziej niż przez JFK i hotele są tańsze przy lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#1024 PostWysłany: 19 Lis 2023 23:48 

HON fly4free
Tak jak już pisałem - moje doświadczenia są takie, że dzwoniąc na infolinię zderzasz się z najmniej kompetentnymi konsultantami, którzy opowiadają totalne bzdury i chyba też boją się podjąć decyzję lub wręcz nie mogą, więc odmawiają. Strata czasu. Nie wiem czy tak możesz, ale ja w takich sytuacjach fatyguję się do biura LOT (nie ajenta, tylko LOT), a konkretnie w moim przypadku - na lotnisku KRK (w WAW też). Tam są takie "headquaters", nie gwarantuje to kompetencji (zwykle) pań tam siedzących, ale gwarantuje, że jak pociśniesz, to pójdą na rozmowę z "wyższym szczeblem"...
 Profil Relacje PM off
rob_sad lubi ten post.
rob_sad uważa post za pomocny.

#1025 PostWysłany: 19 Lis 2023 23:50 

złoty
W Poznaniu na lotnisku niby coś jest, ale chyba najpierw zadzwonię by nie jechać w ciemno ;)
 Profil Relacje PM off  

#1026 PostWysłany: 20 Lis 2023 00:12 

HON fly4free
@rob_sad: zadzwoń dwa, trzy razy. Dopiero jak za każdym dostaniesz tę samą wersję / ograniczone opcje będziesz się martwić.
 Profil Relacje PM off
rob_sad lubi ten post.
rob_sad uważa post za pomocny.

#1027 PostWysłany: 20 Lis 2023 12:03 

złoty
Jestem po kolejnych 3 rozmowach.
1 konsultant - mam opcje przez JFK, bez problemu, przełączył mnie do osoby która wystawia bilet, bo prosiłem jeszcze o zmianę ostatniego odcinka w zamian. Rozłączyło mnie gdy pani od biletów "przetwarzała".
2 konstulant - pani mówiła, że nic mi nie przysługuje, rozłączyłem się od razu
3 konsultant - pani przedstawiła mi opcje przez JFK, przełączyła mnie do osoby która miała to zaticketować i tam pan to zablokował mówiąc że się nie da. Pytam dlaczego 2 konsultantów mówi, że się da. On na to, że się pomylili i mam pisać reklamacje. Mówiłem, że reklamacja dla mnie skończy się tym, że kupie bilet na własną rękę, kazał czekać i poszedł z kimś porozmawiać, ale wrócił z informacją, że nie może wystawić takiego biletu. Dla niego istnieje możliwość tylko i wyłącznie na JetBlue ale z numerem lotu LO.
W międzyczasie z 3-4x rozłączało mnie zanim odezwał się konsultant.

Skala rozrzutu sprzecznych informacji jest dla mnie szokująca. Przynajmniej mam już materiał na reklamację.
A ha. Pan przedstawił mi sprytny plan jaki ma LOT gdybym kupił bilet na własną rękę. Nie mogę kupić biletu na własną rękę, bo nigdy nie wiem, czy oni mi w ostatniej chwili nie znajdą lotu alternatywnego.. a wtedy nikt mi nie zwróci...

Po rozmowie wchodzę na stronę lot i widze na mój lot JetBlue numery LO... ręce opadają.

Dzwonię ponownie, konsultant od razu przełącza mnie wyżej, a wyżej chyba znają problem. Dostaję od ręki propozycję via ORD z AA i komentarz, że to jedyna opcja jaką mogę dostać. Zgodziłem się.
O hotel będę walczył po powrocie. Teraz byle tylko nie utknąć w Chicago przez śnieżyce. W razie czego mam 1,5 doby zapasu.
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.

#1028 PostWysłany: 03 Gru 2023 20:39 

Cześć. Proszę Was o pomoc. Wiem że jest 51 podstron jednak potrzebuje wsparcia. Jutro mam lot Lufthansa IST- FRA-KRK . I odwołano mi lot z Fra do Krk. Co teraz możemy zrobić?
 Profil Relacje PM off  

#1029 PostWysłany: 03 Gru 2023 21:37 

platynowy
Skontaktuj się z przewoźnikiem? Mamy zrobić to za ciebie?
 Profil Relacje PM off  

#1030 PostWysłany: 03 Gru 2023 21:55 

HON fly4free
@bartpajak
a zanim zadzwonisz, sprawdź na stronie dostępne połączenia i o takie wnioskuj u konsultanta, jakie ci najbardziej odpowiada

e: a w zarządzaniu rezerwacją nie masz możliwości wyboru jakiejś alternatywy?
 Profil Relacje PM off  

#1031 PostWysłany: 04 Gru 2023 01:19 
Awatar użytkownika

Loty: 342
Kilometry: 544 624
niebieski
czat w apce ogarnie ci połaczenie. Service center ew. hotel i taksówkę.
 Profil Relacje PM off  

#1032 PostWysłany: 05 Gru 2023 18:02 

Dzięki. Po kolei
1. W apce nic nie było.. kontakt z Lufthansa był nie możliwy. Przez ich chat bota - Elisa udało się wychaczyc lot kolejnego dnia Ist-Waw-Krk ( Linie LOT). Jak chciałem przez chata porozmawiać z osobą fizyczna to byłem 650.
2. Kolejnego dnia już byłem w rękawie do samolotu.. okazało się że usterka i samolot odwolany.
Po 3h chodzenia po lotnisku (taki bajzel) dostalismy na lot bezpośrednio ist - krk o 22.20 i hotel na lotnisku i posiłek.
I tu moje pytanie.
1. Czy za odwolany lot powrotny Lufthansa (źle warunki pogodowe) należy mi się jakaś rekompensata.
2. Rozumiem że już za odwolany samolot z Stambułu do Warszawy (awaria ) należy mi się odszkodowanie mimo że dostałem hotel i lot zastepczy 14h później.?
 Profil Relacje PM off  

#1033 PostWysłany: 05 Gru 2023 18:49 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

1. Za złe warunki nić nie przysługuje
2. Za awarię samolotu, jak najbardziej przysługuje.
 Profil Relacje PM off  

#1034 PostWysłany: 11 Gru 2023 16:42 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
Aegean Airlines, mój pierwszy lot tą linią
Bilet kupiony w PROMO w maju na luty 2024. Trasa WAW-ATH-TUN . Żadnych zmian, nawet kosmetycznych aż do 29 listopada, gdzie skasowali lot z Aten do Tunisu. Po prostu wycięli z kalendarza TO połączenie z Afryką na prawie 3 miesiące. Wznowienie dopiero 28 marca 2024. Zostałem o tym poinformowany drogą mailową. Miałem trzy możliwości reakcji:
Załącznik:
aegean_odwołany_lot_canceled.png
aegean_odwołany_lot_canceled.png [ 58.5 KiB | Obejrzany 2185 razy ]

Zależało mi na ten podróży, więc po doinformowaniu się u jednego z użytkowników forum wypełniłem ten formularz (w ten sam dzień, w którym poinformowano mnie o zmianach):
Cytuj:
https://aegeanairlines.custhelp.com/app/request

Mogłem jeszcze zażądać zwrotu albo vouchera powiększonego o 10% na następny lot z siatki:
Cytuj:
https://en.aegeanair.com/refund-application/

Cytuj:
https://en.aegeanair.com/voucher-application/

Cytuj:
Online Refund Request Form
In case your upcoming flight has been cancelled, you may request a monetary refund for the value of your ticket online (including all segments of the booking).
Alternatively, you can easily apply and immediately receive a Credit Voucher for your cancelled flight, which you may redeem it on any future flight, for any destination within the AEGEAN and Olympic Air network, within the next 18 months. For cancelled flights from 01/07/2020 and onwards, we offer an additional 10% on the Credit Voucher value. If you will not use it, you are eligible to request a monetary refund, either for the total or the remaining unused amount.
A prerequisite to proceed with a monetary refund request, is that you have not previously requested a Credit Voucher and/or have not already received a Credit Voucher for your cancelled flight.
To submit your Refund Request, please read and accept the Terms & Conditions:
I have read and accept the Terms and Conditions

Cytuj:
https://en.aegeanair.com/refund-application/refund-terms/?_id=7563AFF91623447FA502A0BDE6EF3A32&_z=z

Zaproponowałem zmianę na lot Lufthansa na trasie WAW-FRA-TUN. Odpowiedź przyszła 8 grudnia, czyli trochę po tygodniu (w potwierdzeniu złożenia wniosku informują, że odpowiedzą na niego w ciągu 20 dni). Od razu odpowiedziałem, że się zgadzam i po godzinie otrzymałem e-tickety. Zmieniona rezerwacja widoczna na stronie AEGEAN oraz Lufthansa. Jestem zadowolony, ponieważ do Tunisu przylatujemy w biały dzień, pierwotnie miało być po północy i trzeba by jechać do hotelu taksówką

Co mogłem zrobić lepiej?
1. Mogłem poprosić o zmianę wylotu na POZ lub chociaż WRO (dla mnie wygodniej niż WAW)
2. Mogłem kupić sam nowe bilety na lot LH do TUN z lotniska WRO. Tydzień temu na jednym z OTA były po trochę ponad 500 PLN w obie strony, POZ ponad dwa razy drożej. I ewentualnie poprosić o ten Vouchur+10% lub pełen zwrot.
3. Mogłem poprosić o zmianę na jakąś wyspę w wysokim sezonie, na przykład JSH lub AOK.
Najwyżej by odmówili

Mitygowało mnie to, że mogą się w ogóle nie zgodzić albo napiszą do mnie dopiero 20-tego dnia roboczego, a na wyjeździe do Tunezji mi zależy.

Chcącemu nie dzieje się krzywda i co mogłem to załatwiłem. Następnym razem na zimno to ogarnę.

Załącznik:
My-Bookings-Aegean-Airlines.JPG
My-Bookings-Aegean-Airlines.JPG [ 63.6 KiB | Obejrzany 2145 razy ]

edit1
Po kliku dniach od wypełnienia wniosku o zmianę na lot LH napisałem do nich zapytania jak w punkcie 3, ale jak odpisali, że zgadzają się na Lufę to już nic nie kombinowałem i poprosiłem o zatwierdzenie ich propozycji. Do mojej drugiej prośby o loty do JSH lub AOK w sezonie letnim 2024 nie odnieśli się .
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.

#1035 PostWysłany: 19 Sty 2024 16:21 

złoty
Ja już nie mam siły na LOT.
Odwołali mi w listopadzie WAW-LAX na luty. Po długich bojach dostałem przebookowanie na WAW-ORD-LAX... kosztowało mnie to długie godziny walki na telefonie.
Dziś mail. Odwołany WAW-ORD na mniej niż 4tyg przed lotem. Proponują lot dzień wcześniej i najlepsze, że ORD-LAX po staremu ;) Mam kiblować 2 noce w ORD ;)
 Profil Relacje PM off  

#1036 PostWysłany: 19 Sty 2024 16:24 

HON fly4free
Wcale się nie dziwię, że ORD-LAX "po staremu", przecież to jest taka proteza - odcinek obsługiwany przez AA, AS lub B6, ręcznie dodawany przez LO. Cóż, musisz znowu "naprawić", ale jeśli czytałeś wpisy z moimi doświadczeniami, to nie dzwoń na infolinię LO, bo jest to najgorsze z możliwych miejsc do załatwienia tego typu problemów. Biura LO na lotniskach, również można do nich bezpośrednio dzwonić.
 Profil Relacje PM off  

#1037 PostWysłany: 19 Sty 2024 18:42 

złoty
Tym razem poszło gładko. Konsultant jak spojrzał w rezerwacje i posłuchał od razu mnie przełączył do kasjerów. Tam od reki dostałem trasę via JFK i mogłem dowolnym lotem Jet Blue.
Na plus że AirBelgium, na minus, że będę musiał walczyć o zwrot bardziej, bo kwota będzie wyższa.

Ostatnio edytowany przez rob_sad, 19 Sty 2024 18:53, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1038 PostWysłany: 19 Sty 2024 18:49 
Awatar użytkownika

HON fly4free
No i po co tak po nich jeździłeś w poprzednich postach?
Znaleźli rozwiązanie? Znaleźli.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1039 PostWysłany: 19 Sty 2024 18:54 

złoty
Gwarancji zwrotu za hotel nie mam, a powinienem mieć. Gdyby nie doświadczenie z listopada też by mnie spławili.
 Profil Relacje PM off  

#1040 PostWysłany: 19 Sty 2024 18:59 

HON fly4free
Należy im się :lol: Natomiast samo rozwiązanie jest takie trochę wybrakowane. Byłoby lepiej i sensowniej dawać połączenie na UA. Jeśli ktoś "zbiera mile" w *A, to odcinek zastępczy B6: NYC-LAX nic mu nie da. Mam wątpliwości, czy pisanie reklamacji cokolwiek da, zwłaszcza jeśli kredytuje się jakieś inne miejsce niż LO M&M...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1234 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 62  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 7 gości