Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Street food w Korei
#1 PostWysłany: 16 Lis 2023 10:58 

Loty: 93
Kilometry: 123 795
Myślę, że warto utworzyć taki temat.

W różnych miejscach kraju, czy to na ulicach, czy na targach, można spotkać miejsca z jedzeniem ulicznym. Jest to stosunkowo tani i fajny sposób na spróbowanie lokalnych specjałów.

W trakcie podróży odwiedziliśmy następujące miejsca ze steet foodem:
-ulica Myeongdong w Seulu
-Dongmun Market w Jeju City
-Olle Market w Seogwipo
-BIFF Street w Busan

Ceny zazwyczaj wahają się między 2k-10k KRW. Płatność gotówką.

Poniżej przykładowe jedzenie:

Seul - Tteokbokki (5k KRW)
Image

Seogwipo - pierogi orzechowe?? (6k KRW)
Image

Jeju - odpowiedź na polskie gołąbki (9k KRW)
Image

Busan - placki ryżowe z nasionami (2k KRW)
Image
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Czerwcowy chill na Krecie 🏖️🌊 Loty i apartament przy plaży za 1272 PLN Czerwcowy chill na Krecie 🏖️🌊 Loty i apartament przy plaży za 1272 PLN
Odkryj Tajlandię z Etihad Airways 🧳🌴 Bangkok i Phuket od 2326 PLN 🔥 Również w sezonie ❗️ Odkryj Tajlandię z Etihad Airways 🧳🌴 Bangkok i Phuket od 2326 PLN 🔥 Również w sezonie ❗️
#2 PostWysłany: 16 Lis 2023 18:05 

Loty: 87
Kilometry: 139 450
niebieski
Ja ze swojej strony powiem, że nie ma kupować streetu na Myeong Dong Night Market, ceny ok. 20-40% wyższe niż na innych marketach. Ja polecam Dongdaemun Market lub Namdaemun Market gdzie jest bardziej swojsko, mniej turystów i ceny niższe.

Tak samo jak z pierożkami od Pani z Netflixa na Gwangjang Market. Obok są takie same, w takiej samej cenie i nie trzeba stać w kolejce xD Wzieliśmy ze znajomymi w 3 miejscach i było identycznie :P

Jak się ogarnę po powrocie to dorzuce swoje fotki i propozycje.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 15 Wrz 2024 14:39 

Loty: 66
Kilometry: 88 678
niebieski
Moje spostrzeżenia na temat street foodu w Jeju (Dongmun Market) i Seulu (Myeongdong): drogo, skomercjalizowanie i niekomfortowo. Za dania z trzech budek zapłaciliśmy więcej, niż za jedzenie składające się z 3 dań z lokalnej knajpki (łącznie z napojami). Do tego w tym drugim darmowy bar z przystawkami. Zdecydowany lepszy komfort spożywania jedzenia- nikt nie trąca, nie przepycha się, a i sama jakość posiłków o wiele lepsza.
Z drugiej strony ta komercjalizacja, to w pewnym rodzaju show, ładne dla oka i zdjęć.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
marcino123 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 15 Wrz 2024 15:22 
Awatar użytkownika

złoty
Dokładnie tak jest, po pierwszym wieczorze kiedy była to nowość, zacząłem podejrzewać że to miejsce tylko dla turystów, szczególnie tych wschodnich,
Polecam knajpkę kilka kroków od tych straganów, tańszą i o wiele lepsze jedzenie, Ssada gimbap, ale nie tylko ze świeżych gimbapow słyną,
Na namdaemun market na rogu uliczek handlowych pyszne pierogi, a zaraz obok różnego kształtu donuty w tym nadziewane
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 15 Wrz 2024 18:38 
Awatar użytkownika

Loty: 195
Kilometry: 250 886
niebieski
na Namdaemun Market można jako ciekawostkę zjeść pierogi z kimchi

Załączniki:
pierogi_z_kimchi.jpg
pierogi_z_kimchi.jpg [ 39.51 KiB | Obejrzany 271 razy ]
 Profil Relacje PM off
ona123 lubi ten post.
ona123 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości