Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 26 Wrz 2022 06:20 
Awatar użytkownika

Nam z MC Revo chyba po miesiącu dopiero ściągnęło całość należnej opłaty (wcześniej po 0.6 SGD, chociaż chyba nawet nie codziennie). Potwierdzam, że opcja bardzo wygodna, działa wszędzie (metro, autobus etc.).

Tydzień na rajskiej Dżerbie 🌴🏊‍♂️ 4* hotel z all inclusive za 1788 PLN Tydzień na rajskiej Dżerbie 🌴🏊‍♂️ 4* hotel z all inclusive za 1788 PLN
Mikołajki w Dubaju za 2948 PLN 🎅🌤️🏖️ Loty Turkish Airlines z Warszawy i 8 nocy w hotelu Ibis Mikołajki w Dubaju za 2948 PLN 🎅🌤️🏖️ Loty Turkish Airlines z Warszawy i 8 nocy w hotelu Ibis
#22 PostWysłany: 21 Lut 2023 14:05 

Jak dobrze rozumiem to każdy podróżny musi mieć swoją kartę? Czyli jak jadę z dziećmi to muszę mieć oddzielne karty dla nich?
Testował ktoś z apple pay czy to działa?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 03 Kwi 2023 05:32 

platynowy
@rysi3k każdy musi mieć własną kartę. Apple Pay działa.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 03 Kwi 2023 07:45 
Awatar użytkownika

Loty: 235
Kilometry: 443 730
srebrny
rysi3k napisał(a):
Jak dobrze rozumiem to każdy podróżny musi mieć swoją kartę? Czyli jak jadę z dziećmi to muszę mieć oddzielne karty dla nich?
Testował ktoś z apple pay czy to działa?

Zależy jaki wiek dziecka, bo do któregos roku bezpłatnie, ale wyleciało mi z głowy do którego. Co do reszty, to jak poprzednik napisał.

#25 PostWysłany: 01 Lis 2023 09:54 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Ktoś wie czy dwie osoby mogą jeździć razem mając dodaną tę samą kartę do Apple Pay na dwóch różnych telefonach? Wydaje mi się, że na zewnątrz karta jest widziana pod innym numerem, ale nie wiem jak to działa pod spodem
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 01 Lis 2023 10:07 

platynowy
@trocha testowane w Londynie w TFL - tam się nie da. Karta "na zewnątrz", ma inny numer, ale TFL jakoś ma dostęp do prawdziwej podpiętej karty. Logując się u nich na stronie aby podejrzeć historie przejazdów działa tylko używając prawdziwego numeru podpiętej karty.

Podejrzewam że w Singapurze będzie tak samo.
 Profil Relacje PM off
trocha lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 01 Lis 2023 10:58 

Z tego co pamiętam to używałem w Singapurze jednej karty ale podpiętej do Apple pay oraz do zegarka Garmina. I działało :)
 Profil Relacje PM off
trocha lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 16 Sie 2024 21:21 

Mam nietypowe pytanie.
22 września przylatujemy do Singapuru z Bali o 11:45 i wylatujemy o 22:35.
Także mamy sporo czasu, żeby się przejechać do miasta (w Singapurze już byliśmy, teraz w 1 stronę będziemy mieli 1,5 dnia - więc tak tylko chcemy się powłóczyć)

Natomiast tego dnia jest wyścig F1 o 20:00.
Biorąc pod uwagę, że tor prowadzi przez ulice w centrum to czy ktoś wie czy metro działa wtedy normalnie? Bo pewnie spora część miasta jest całkowicie wyłączona wtedy
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 02 Wrz 2024 09:26 

NBE322 napisał(a):
A to się pogorszyło :( Bo było For Mastercard contactless bank cards, fare charges will be accumulated for up to 5 days or after a total of $15 is spent on transit fares, whichever is earlier

Ten zapis obecne (nie wiem, jak było wcześniej) odnosi do rozliczania płatności za przejazd, a nie opłaty administracyjnej i brzmi on tak:
"For Mastercard contactless bank cards, fare charges will be accumulated for up to 5 days or after a total of $15 is spent on transit fares, whichever is earlier.

For Visa and NETS contactless bank cards, fare charges will be accumulated daily.

The accumulated amount will be posted to your respective banks after 3 days. Postings will be reflected in your credit, debit or prepaid card account based on the processing time of your Issuing Bank.

To view the breakdown of the aggregated fares, please login to your SimplyGo account on the SimplyGo app."

Zapis dotyczący opłaty administracyjne brzmi tak:
"The fares charged using locally-issued contactless bank cards are the same as existing card fares. Please refer to www.ptc.gov.sg/fare-regulation/bus-rail/fare-structure for more information on fares. However, an administrative fee of $0.60 be levied per day of use if you are using a foreign-issued contactless bank card for transit payment."

Ktoś tutaj pisał, że w przypadku przesiadki z metra do autobusu, albo na odwrót. następny przejazd jest darmowy, albo za 0,5 SGD, czy jakoś tak. Czy może ktoś podać szczegóły, albo jakiegoś linka do zapisu regulaminu lub czegoś podobnego? Jak to w praktyce wygląda?
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 06 Gru 2024 05:04 

platynowy
Icek2024 napisał(a):
Ktoś tutaj pisał, że w przypadku przesiadki z metra do autobusu, albo na odwrót. następny przejazd jest darmowy, albo za 0,5 SGD, czy jakoś tak. Czy może ktoś podać szczegóły, albo jakiegoś linka do zapisu regulaminu lub czegoś podobnego? Jak to w praktyce wygląda?
W Singapurze płaci się tylko za przejechane kilometry. Środek transportu oraz ilość przesiadek nie grają żadnej roli. Jak przejedziesz metrem z lotniska do Chinatown ($2.10) i potem przesiądziesz się do autobusu na trzy przystanki, to za ten autobus pobierze ci kwotę typu $0.04.

Na dzień dzisiejszy najtańszy możliwy przejazd, do 3.2km, kosztuje $1.09. Najdroższy możliwy, powyżej 40.2km, to $2.37. Tak więc - drogo nie jest :)

W styczniu 2025 mają być podwyżki o kilka procent.
 Profil Relacje PM off
kacper451 lubi ten post.

#31 PostWysłany: 23 Mar 2025 12:29 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 257 193
Dopytam dla pewności, bo jest trochę filmów, ale rozumiem, że one są nieaktualne i mam małe zamieszanie w głowie.

Obecnie przejazdy metrem czy autobusami realizujemy jedynie za pomocą karty kredytowej, którą odbijamy przy wejściu oraz wyjściu z metra/autobusu? Dodatkowo możemy zainstalować apkę, która nam pokaże nasze przejazdy na daną kartę kredytową?
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 23 Mar 2025 13:26 

srebrny
Karta nie musi być kredytowa, opłacasz kartą płatniczą.
 Profil Relacje PM off
kubaziem88 lubi ten post.

#33 PostWysłany: 01 Kwi 2025 16:47 

niebieski
Najlepiej za przejazdy płacić wirtualną kartą Revolut Mastercard (musi być MC a nie VISA) z ustawionym limitem wydatków na poziomie np. 1 zł.

Podczas pierwszego odbicia czyli wejścia do metra następuje transakcja na 0,10 SGD czyli 0,30 zł. Naliczenie końcowe czyli rozliczenie po 5 dniach lub przekroczeniu 15 SGD nigdy nie nastąpi ;-)
Nawet po przekroczeniu kwoty limitu 1 zł to i tak bramki wpuszczają do metra i nie ma nawet opłaty 0,10 SGD ;-)

Info od studentów mieszkających w Singapurze...
 Profil Relacje PM off
kacper451 lubi ten post.

#34 PostWysłany: 01 Kwi 2025 18:42 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Ile batów dla studentów w nagrodę za ten cebula deal? ;) Tego typu akcje w każdym kraju to po prostu złodziejstwo, w Singapurze, gdzie nie znają się na żartach - proszenie się o kłopoty.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#35 PostWysłany: 02 Kwi 2025 12:10 

niebieski
tak masz rację.

Wszyscy zagraniczni studenci tak robią (i to nawet nie my Polacy na to wpadliśmy). Tych co ja znam to od 2 lat tak jeżdżą...
 Profil Relacje PM off
kubaziem88 lubi ten post.

#36 PostWysłany: 07 Maj 2025 14:20 

Loty: 10
Kilometry: 28 060
niebieski
Moje ostatnie spostrzeżenia z przejazdów w Sin. 18-20.04 oraz 03.05

Na przylocie do Sin...zostałem 2noce w johor Bahru
(Jb).
Dojeżdżaliśmy tam metrem i busem 950.
Po stronie malezyjskiej odrazu mówili że Mastercardy nie działają.
Tylko Visa.
Przejazd z Sin do Jb central ok 1-1,5h z okolic marina bay.

Place tylko Revolutem i do dziś żadnej opłaty nie miałem. Raz miałem ...i potem zwrócona.

W okienku info metra panu sprawdziła kartę i mówi że ok.
na czytnikach metra są karty simly go i Visa (nie ma znaczka mc).

Ciekawe po ilu tygodniach occiążają kartę.
Jeździłem.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 21 Maj 2025 19:42 
Awatar użytkownika

pasta napisał(a):
Najlepiej za przejazdy płacić wirtualną kartą Revolut Mastercard (musi być MC a nie VISA) z ustawionym limitem wydatków na poziomie np. 1 zł.

Podczas pierwszego odbicia czyli wejścia do metra następuje transakcja na 0,10 SGD czyli 0,30 zł. Naliczenie końcowe czyli rozliczenie po 5 dniach lub przekroczeniu 15 SGD nigdy nie nastąpi ;-)
Nawet po przekroczeniu kwoty limitu 1 zł to i tak bramki wpuszczają do metra i nie ma nawet opłaty 0,10 SGD ;-)

Info od studentów mieszkających w Singapurze...

Dziękuje za ten "cebula żart". Bardzo się przydał. Nie musi być MC. Różnica jest taka, że przy MC pobiera 0,10 S$, a przy VISA nie. Ale do rzeczy...

Korzystałem z metra i częściowo busów przez trzy dni. Wyciąganie za każdym razem karty (w moim przypadku w etui powlekanym aluminium) było niewygodne. Na ostatni dzień założyłem na telefonie karty wirtualne (żona MC, ja VISA) i ustawiłem limit na 5 złotych. Niesamowita wygoda przy przechodzeniu przez bramki. Na następny dzień po przylocie do Polski zobaczyłem, że była próba ściągnięcia z karty około 30 złotych. Przestawiłem limit na 35 złotych i płatność pobrała się. U żony cały czas wisi 0,10 S$. Nie było próby ściągnięcia z karty, ale myślę, że lada dzień, bo przejazdy były 17 maja.

Dodam tylko, że te 30 złotych to naprawdę dużo tego dnia jeździliśmy. Pierwszego dnia w sumie 18 złotych za przejazd lotnisko - Marina - Maxwell - granica z JB. Drugi dzień 21 złotych z JB do centrum i dużo przejazdów w okolicach centrum autobusami i metrem, więc IMO gra w oszukiwanie nie warta świeczki. Zauważyłem również, że mało kto korzysta z karty płatniczej, zazwyczaj jak ktoś obok mnie przechodził to miał "kartę miejską" (nie wiem jak to nazwać) i wyświetlała się kwota lub jakiś komunikat.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 22 Maj 2025 11:56 

niebieski
Przy Visie od razu ściąga - max next day.
Przy Mc ściąga po przekroczeniu 15SGD lub iluś tam dni - 5 albo 10 - nie pamiętam
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 25 Maj 2025 20:49 
Awatar użytkownika

U żony w międzyczasie ściągnęło 10,45 S$.

U mnie w nocy ponownie z karty była próba ściągnięcia 10,45 S$ mimo tego, że raz im się już udało. Nie rozumiem o co chodzi, usunąłem kartę.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 02 Lip 2025 09:11 

Loty: 10
Kilometry: 28 060
niebieski
Co do revoluta...mam MC i w okienku obsługi była karta sprawdzana że ok mogę jeździć.

Jeździłem 18-20.04
A potem 3.05 w Singapurze. Wszystkim...metro , busy etc.

Ściągnęli raz z lotniska.40gr

W komunikacji Malezji odrazu widzą MC i mówią że to nie działa. ;)

Czekam już żeby pobrali środki i nic.nie widzę nawet nieudanej próby pobrania. Karta aktywna i środki są.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości