Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Sty 2018 17:17 

Jeśli ktoś będzie w okolicach Boquete polecam trekking na wulkan Baru.

Najlepiej wykupic transfer do miejsca gdzie konczy sie asfalt i zaczyna lesna kamienista droga. Koszt to 5$, mozna zamowic transport w hostelu Mamallena. Wyjazd jest o 23:30 tak żeby o polnocy być już na trasie. W hostelu przy recepcji wisi magnetyczna tablica ogloszen gdzie mozna sie zapisywac na organizowane tripy jak i transfery na wulkan. Nie trzeba tam nocowac zeby z tego skorzystac. Ma to ogolnie swoje plusy bo zawsze jacys backpakersi z hostelu ida na wulkan wiec robi sie jakas grupka co by samemu nie trzeba bylo sie wdrapywac. Wszyscy w Boquete polecaja nocne wejscie na wschod slonca. Wiec tym lepiej isc w grupie. Argumentuja to tym ze o poranku jest największe prawdopodobieństwo bezchmurnego nieba. Wedlug przewodnika Rough Guides ze szczytu wulkanu przy bezchmurnej pogodzie można zobaczyć dwa zbiorniki wodne po dwóch roznych częściach Panamy: Ocean Spokojny oraz Morze Karaibskie. Ja niestety takiego szczęścia nie miałam i widziałam tylko Ocean Spokojny.

Trasa nie jest latwa. W jedna strone idzie sie jakies 6h. Droga jest uslana straszna iloscia kamieni wiec buty na vibramie badz jakiejś innej twardej podeszwie będą kluczowe. Mimo tego ze jest to droga niby polna nie powiedzialabym ze wejscie nalezy do najlatwiejszych. Jest to niezly challange. Jesli ktos mial kiedys jakies urazy kolan to radze wziac opaski odciazajace. Wejscie w gore nie zmeczy nog az tak jak zejscie. A w niektorych miejscach jest naprawde dosyc stromo zwłaszcza pod samym szczytem.
Po drodze brak jakichkolwiek miejsc gdzie mozna by sie zatrzymac. Jedyna drewniana budka gdzie mozna sie schowac chocby przed deszczem jest przed ostatnim stromym podejsciem na szczyt, takze nie powiedzialabym ze cala ta trasa jest przystosowana do turystow. Jesli ktos by oczekiwal jakis schronisk to niestety ich tu nie nzjadzie :P

Przed wejściem slyszalam opinie tubylcow ze bardzo ciezko tam nawet terenowka wjechac przez te kamienie i rozne wyrwy w drodze. Pozniej na własne oczy się przekonałam ze niestety to prawda.

Wejscie do parku jest nienadzorowane wieczorem wiec wchodząc noca miniemy po prostu budke przy wejściu. Schodzac następnego dnia strażnik poprosi o podanie danych osobowych oraz oplate 5$ od osoby za wejście na wulkan.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

City break w Kraju Basków 🇪🇸🏙️ Bilbao okołoweekendowo za 789 PLN 😎 City break w Kraju Basków 🇪🇸🏙️ Bilbao okołoweekendowo za 789 PLN 😎
🔥🚨 Warto 🚨🔥 Loty od 65 PLN w jedną stronę 😍 Grecja, Hiszpania, Albania, Włochy i Chorwacja ✈️ 🔥🚨 Warto 🚨🔥 Loty od 65 PLN w jedną stronę 😍 Grecja, Hiszpania, Albania, Włochy i Chorwacja ✈️
#2 PostWysłany: 11 Mar 2023 05:06 
Awatar użytkownika

Loty: 322
Kilometry: 721 597
niebieski
Hej. Czas odświeżyć temat,. Był ktoś moż ostatnio . Czy można wchodzić bez przewodnika . Jaki jest obecnie koszt wejścia do parku?

Image
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Kwi 2023 08:30 

Hej, byliśmy na Baru jakieś 2 tygodnie temu. W agencjach turystycznych w Boquete powiedzą Ci, że w nocy bez przewodnika Cię nie wpuszczą, ale to raczej ściema. My wchodziliśmy w dzień (nie mieliśmy ciepłych ciuchów, by przetrwać poranek na górzę) - pierwszym busikiem o 5:30 do parku i w górę, ale spotkaliśmy wiele osób wchodzących na własną rękę na wschód słońca bez żadnych problemów. Przewodnik to zdzierstwo - 100$ za poporowadzenie po prostej drodze! Może pokazuje coś po drodze, ale i tak nie wierzę, by było warto. Co do samego szlaku - jest nudny do bólu, idzie się drogą, na której jest mnóstwo pyłu, od czasu do czasu mijają Cię jeszcze 4x4. Widoki z góry piękne (o ile masz szczęście) - warto poczekać chwilę na szczycie, bo warunki zmieniają się tam bardzo szybko i może, przy odrobinie szczęścia, uda Ci się zobaczyć 2 oceany. Wejście do parku to 5$ ponoć - my nic nie płaciliśmy, nikogo nie było przy szlabanie. Podsumowując - wchodzi się przyjemnie, na górze jest super, ale zejście to tragedia - nuda, pył, ślisko i tylko wypatrujesz kolejnej tabliczki z odległością do końca. Weź sporo wody i jeśli wchodzisz na wschód słońca koniecznie ciepłe ciuchy (rękawiczki można kupić w Boquete).

Ponoć szlak z drugiej strony góry jest dużo ciekawszy - bardziej wymagający, ale zróżnicowany i nie będący drogą. Ale słyszałem, że może być ciężko zrobić go w dwie strony w jeden dzień, więc albo nocleg na górze, albo zejście do Boquete.
 Profil Relacje PM off
mmaratonczyk lubi ten post.
mmaratonczyk uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 07 Kwi 2023 10:11 

Loty: 380
Kilometry: 827 873
W połowie marca zrobiliśmy z żoną nocny trekiking na wulkan Baru. Start z hotelu o 23:30 ( spokojnie można wyjechać później ) , koszt to 7$ od osoby w jedną stronę . Opłaty do parku nie płaciliśmy , w dzień przy szlabanie siedział strażnik ale minęliśmy go bez uiszczania opłaty . Powrót colectivo za 1,75$.
Trasa jak napisał poprzednik nudna i chyba lepiej pokonywać ją w nocy bo ruch samochodów 4x4 był spory a i pogoda pogarszała się w ciągu dnia.
 Profil Relacje PM off

#5 PostWysłany: 07 Kwi 2023 19:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Myślałem nad tym wejściem od drugiej strony ale przejazd tam to trochę daleko. Może żeby nie zarywać nocki warto by było przenocować w namiocie, widziałem gdzieś na zdjęciach że przed szczytem jest zadaszona platforma. Czy po drodze sączy się gdzieś woda żeby nabrać do butelki z filtrem czy jest całkowicke susza ? A szlak Quetzali pewnie nadal jest zamknięty.

Image
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Kwi 2023 09:04 

Nasz pensjonat (pension topas) oferował poranną podwózkę na drugą stronę za 15$ od łba (przy 4 osobach) - 2h w jedną stronę z Boquete.

Wody nie znaleźliśmy - na szczycie jest stacja antenowa, pewnie można coś wyprosić od pracowników. Platforma faktycznie jest - jakiś kilometr od szczytu.

O kwezale pytaliśmy - wszyscy mówili, że zamknięte od pandemii.
 Profil Relacje PM off

#7 PostWysłany: 08 Kwi 2023 16:43 
Awatar użytkownika

niebieski
@barran@gazeta.pl widzę że ten hostel topas to popularne i dosyć tanie miejsce w Boquete. Też mam to zarezerwowane. Warto tam spać czy szukać czegoś innego?

Image
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Kwi 2023 07:37 

Pewnie. Czyste pokoje, wygodne łóżko, ogólnodostępna kuchnia. I nawet basen mają - polecam:).
 Profil Relacje PM off

#9 PostWysłany: 15 Paź 2023 13:55 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
niebieski
Zrobiłem trase pod koniec wrzesnia. Wyszedłem po 4 z hostelu i po prostu złapałem pierwszą taxi na ulicy - koszt 10$. Na bramce do parku nic nie płaciłem. Ktoś tam był w budce bo swieciło się światło i były otwarte drzwi. Ale nikt się mną nie interesował. Podobnie przy zejsciu.
Nie wiem z czego to wynikało bo jednak w necie wszedzie piszą, że szlak jest popularny. Ale jak ja szedłem to nikogo wchodzącego/schodzącego nie spotkałem na szlaku. Jedyne osoby, z jakimi miałem do czynienia, to raz minał mnie samochod 4x4 jakieś firmy organizujaćej wycieczki, a raz auto służby parku narodowego. Oraz jakis straznik pracujacy w tej stacji radarowej, siedzac przy płocie powiedział mi "buena". Na szczycie byłem prawie godzine i nikt się nie pojawił.
Jesli ktos lubi trekking to polecam bo szlak sam w sobie moim zdaniem ładny, tylko monotonny. Widoczki na górze wspaniałe. Warto zabrać ze sobą dużo wody. Jak ktos jest z nizin, tak jak ja, to juz pod koniec może odczuwać braki tlenu bo wysokośc robi swoje.
jaco027 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości