Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Stopover-y
#1 PostWysłany: 03 Paź 2023 23:11 
Awatar użytkownika

Hej Grupa,

Chciałem podpytać doświadczonych Użytkowników forum o obecne ogólne zasady overstop-ów.
Odkąd zacząłem podróżować z dzieckiem muszę poznać temat głębiej :)
Ja przez Stopover rozumiem przesiadkę powyżej 24h. Preferowałbym Stopovery min 2 doby (min. 1 nocleg) by odpocząć i zobaczyć coś w mieście. Najlepiej z 3 dni.
Dla przykładu: Znalazałem lot z Berlina do Sydney przez Singapur - czyli lot łączony (dwa loty) jedną linią Scoot Airlines
Oczywiście to jest przykład, może być dowolna trasa jednego przewoźnika.
i teraz pytania:
    1. Czy chęć skorzystania ze stopover-a zgłaszam przewoźnikowi przed zakupem biletów na stronie, podczas rezerwacji czy po zakupie? Nie widziałem na stronach linii lotniczych takich opcji
    2. Czy jeśli bilety zakupuję przez pośrednika (Kiwi, Skyscanner, Opodo, Expedia) czy wówczas po zakupie (mając numer rezerwacji) występuję z prośbą do linii lotniczej o przesunięcie pierwszego lub drugiego lotu by stworzyć stopover?
    3. Jeśli wybrałem datę lotu docelowego, to który lot zazwyczaj przewośnik przesuwa, pierwszy czy drugi?
    4. Dobrze by było gdyby tworzyć stopover-a również na locie powrotnym. Zauważyłem, że np w Iberii jest opcja tylko w jedną stronę. Jeśli chcemy zrobić dwa stopover-y to musimy mieć dwie osobne rezerwacje na lot docelowy i powrotny?
    5. Często linie lotnicze współpracują z innymi liniami lokalnymi w systemie tzw. "operated by" lub "częściowo realizowane przez". Czy wówczas również jest możliwość skorzystania z opcji stopover-u?
    5. Czy Ktoś zna wyszukiwarki, które miały by opcje wyszukiwania stopover-ów?
    6. ...i ostatnie chyba najważniejsze :): czy obecnie jest to bardziej opłacalne cenowo niż osobne rezerwacje różnych przewoźników (z uględnieniem dodatkowych korzyści - nocleg, zniżki, itd.)

Proszę o Wasze doświadczenia w tym temacie. Najbardziej interesują mnie loty do Ameryki Południowej, Środkowej Oraz Australii Oceanii.

Bedę wdzięczny za info.
Pozdrawiam
Tomek
 Profil Relacje PM off  

🔥 TO JEST HIT 🔥 Loty do Nowego Jorku od 953 PLN 😍 🔥 TO JEST HIT 🔥 Loty do Nowego Jorku od 953 PLN 😍
✨Włoski raj na wzgórzu 🌴 Wczasy w 4* hotelu przy z wyżywieniem w Kalabrii za 2829 PLN🤌🤌 ✨Włoski raj na wzgórzu 🌴 Wczasy w 4* hotelu przy z wyżywieniem w Kalabrii za 2829 PLN🤌🤌
 Temat postu: Re: Stopover-y
#2 PostWysłany: 03 Paź 2023 23:33 

Na pewno są tu mądrzejsze głowy ode mnie, ale co do generalnej zasady wszystko zależy od warunków taryfy/promocji, która czasem dopuszcza stopovery, a czasem nie.
Jeśli się nie mylę, to jedyną opcją wymuszenia stopoverów, jeśli nie pokazuje ich wyszukiwarka, to tworzenie Multicity. Nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby jakaś linia chętnie zmieniała bilety po ich zakupie, bo inaczej wszyscy by tak robili.
Jeśli chodzi o konkretny przykład ze Scootem, to jeśli dobrze pamiętam, oni działali jak typowy LCC i każdy odcinek sprzedawany był osobno, ale tutaj nie mam pewności, więc do sprawdzenia.

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 03 Paź 2023 23:41 

Loty: 166
Kilometry: 375 053
niebieski
Dokładnie jak @krzysiekk86 pisze. Szczenka mi opadała jak przeczytałem o stopoverze w scoocie, to tak jakbyś chciał stopover w Ryanair lub Wizzazir. Tu kupujes bilety point to point.

Jak czytam reszte Twoich pytań to ręcę naprawdę mi opadają - zwłaszcza że na forum nie jesteś nowy, chyba że trolujesz. Bo jeśli wybrałeś bilety - to czemu przewoźnik (Scoot sic! cały czas siedzi mi w głowie) ma Ci zmieniać loty ?
Zreszta jakbyś poczytał tutaj choć trochę postów na forum na temat pośredników, to wiedziałbys że z nimi w zasadzie cokolwiek to jest trudno załątwić - a przesunięcie lotu za free - na zyczenie klienta to jakaś abstrakcja ^3.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#4 PostWysłany: 04 Paź 2023 00:08 
Awatar użytkownika

@szpaczny,

Nie rozumiem dlaczego tak od razu załamujesz ręce i wszystko. Wychodzę z założenia, że nie ma głupich pytań, a jedynie odpowiedzi...

Tak jak napisałem nie mam w ogóle doświadczeń z stopover-ami, a Scoot jest jedynie przykładem. Trochę Cię zaskoczę, ale poczytałem na angielskich stronach, że teraz sporo miast się przyłącza do opcji stopover-ów i linie nie mają znaczenia (miasta nawet dopłacają gdyż jest to swoista reklama i promocja)

Akurat z posrednikami nie miałem złych doświadczeń. Nawet czasem mi pomogli. Wychodzę z założenia, że jeśli linie lotnicze sprzedają swoje bilety przez pośredników to znaczy, że biorą przynajmniej częściowa odpowiedzialność

Jeśli jesteś tak "obcykany" w temacie i ręce Ci na Twoje odpowiedzi nie opadają to napisz Twoje doświadczenia z Twoimi stopover ami. Każdy skorzysta.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Paź 2023 00:12 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Miasta przyłączają się do stopoverów, ciekawe...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 04 Paź 2023 00:31 
Awatar użytkownika

złoty
Czego nie rozumiesz @kemot? Po zakupie u pośrednika (Kiwi, Skyscanner, Opodo, Expedia) zgłasza się u przewoźnika - jak się chce zmienić bilet, to miasta się przyłączają. I wszyscy są szczęśliwi, że moga pomóc klientowi :D

A tak poważnie @deerrr, albo tworzysz podróż z przestojami (i płacisz zgodnie z warunkami taryfy multi\kupujesz osobne bilety) - albo lecisz tak, jak proponuje system rezerwacyjny. Nie ma kupna po taniości i potem dopasowania po swojemu*.

* no chyba że jesteś magikiem z TSa ;)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#7 PostWysłany: 04 Paź 2023 00:39 

Loty: 166
Kilometry: 375 053
niebieski
deerrr napisał(a):
Trochę Cię zaskoczę, ale poczytałem na angielskich stronach, że teraz sporo miast się przyłącza do opcji stopover-ów i linie nie mają znaczenia (miasta nawet dopłacają gdyż jest to swoista reklama i promocja)

Mógłbyś podać te linki ? Sam z ciekawości przeczytam jak dane miasta ( a nie linie lotnicze ) mają cokolwiek wspólnego ze stopoverami (no dobra - oprócz subwencji :)
Linie nie maja znaczenia w stopoverze ? Czyli Lece z WAW do DOH Qatarem a potem z DOH do MLE Wizzairem i to nazywasz stopoverem ?
Czy wiesz na czym polega zakup biletów point-to-point a łączonych, albo właśnie z długa przesiadką na zwiedzanie ?

deerrr napisał(a):
Akurat z posrednikami nie miałem złych doświadczeń. Nawet czasem mi pomogli. Wychodzę z założenia, że jeśli linie lotnicze sprzedają swoje bilety przez pośredników to znaczy, że biorą przynajmniej częściowa odpowiedzialność

Ja myśle ze to raczej pośrednicy sprzedają bilety linii, a nie linie przez pośredników ;-) Ale zawsze możesz wyprowadzić mnei z błędu
W jaki sposób pośrednik Ci pomógł ? Czy poprostu spełnił swój obowiązek ?

EDIT:
Polecam lekka lektrue po Polsku, może będzie łątwiej zrozumieć niż w angielskich materiałach
https://poradnikurlopowy.pl/lot-z-przes ... -lotnisko/
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Paź 2023 03:19 

niebieski
1,2. Rezerwację z intecją posiadania stopovera należy założyć w ten sposób od razu - przez opcję multi-city czy to u przewoźnika, czy przez pośrednika.
3. Nie rozumiem pytania
4. Liczba dozwolonych stopoverów jest zależna od warunków taryfy zaczynajac od „STOPOVERS NOT PERMITTED” poprzez np. „1 STOPOVER ON EACH FARE COMPONENT PERMITTED” do „UNLIMITED STOPOVERS PERMITTED”. Wszystko zależy od warunków taryfy, którą chcesz zakupić. Szczegóły można znalezc na stronie ExpertFlyer.
5. Nie ma znaczenia
5.2 Każda - należy użyć opcji multicity NATOMIAST czasami wyszukiwarka będzie chciała sprzedac dwa osobne bilety, zamiast jednego ze stopoverem bo: a) jest taniej b) stopovery nie są dozwolone
6. Zależy jak drogi jest stopover. Linia lotnicza może nie narzucać żadnych dodatkowych opłat, a i opłaty lotniskowe nie rosną razem ze stopoverem zamiast transferu, a może być tak że linia pobiera dodatek 300EUR do taryfy i do tego rosnie podatek lotniskowy przy stopoverze. Jeśli chodzi o Am. Poł., to o ile loty krajowe można znalezc w niskich cenach, to przy lotach międzynarodowych te ceny potrafią być bardzo wysokie, co wskazuje korzyść na zakupienie jednego bilety ze stopoverem. Natomiast nie da się udzielić jednoznacznie odpowiedzi na takie pytanie, gdyż jest za dużo zmiennych.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#9 PostWysłany: 04 Paź 2023 09:00 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Polecam takze lekture

wyszukiwarki-uwzgledniajace-dluzsza-przesiadke-stopover,15,161349

Oraz def. stopover

In air travel, a stop or transfer (from one airplane to another) is considered to be a layover or connection up to a certain maximum allowed connecting time, while a so-called stopover is a substantially longer break in the flight itinerary. The maximum time depends on many variables, but for most U.S. and Canadian itineraries, it is 4 hours, and for most international itineraries (including any domestic stops), it is 24 hours.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Architekt2001 uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 04 Paź 2023 13:02 
Awatar użytkownika

@szpaczny, weź proszę przykład z Kolegi @Architekt2001, który potrafi odpowiedzieć. Śpieszę Ci z odpowiedzą.

szpaczny napisał(a):
Mógłbyś podać te linki ? Sam z ciekawości przeczytam jak dane miasta ( a nie linie lotnicze ) mają cokolwiek wspólnego ze stopoverami (no dobra - oprócz subwencji :)

Wrzuciłem Ci załącznik o wsparciu finansowym dla HUB-ów. Poczytaj o wsparciach dla Singapuru, Kataru, Dubaju
Czy subwencja nie jest wsparciem finansowym? Rozumiem, że jesteś tak wszechwiedzący, że byłeś przy tych umowach. Na naszym rodzimym rynku jest mnóstwo przykładów: PKP by nie istniało gdyby miało się utrzymać z biletów, Samorządy dopłacają do biletów lotniczych - byś mógł tanio latać, Państwo dopłaca do piłki nożnej itd.
https://wttc.org/Portals/0/Documents/Re ... 182517-270
https://plus.expressbydgoski.pl/placimy ... 3-12351097
https://bydgoszcz.naszemiasto.pl/port-l ... 15-8247966
szpaczny napisał(a):
Linie nie maja znaczenia w stopoverze ? Czyli Lecę z WAW do DOH Qatarem a potem z DOH do MLE Wizzairem i to nazywasz stopoverem ?

Chodziło mi o różne linie, które organizują lot łączony, a nie że w ramach jednego lotu łączonego występują różni przewoźnicy
szpaczny napisał(a):
Ja myśle ze to raczej pośrednicy sprzedają bilety linii, a nie linie przez pośredników ;-) Ale zawsze możesz wyprowadzić mnie z błędu
W jaki sposób pośrednik Ci pomógł ? Czy poprostu spełnił swój obowiązek?

W czasie pandemii odwołano mi 11 lotów. Byli pośrednicy, którzy pomagali mi w zmianach dat u przewoźników. Jak dla mnie pomoc.

Jeśli nie chcesz pomóc, bądź nie potrafisz to nie pomagaj. Nie potrzebny jest taki ton...
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 04 Paź 2023 15:38 

niebieski
@deerrr

To, że jakiekolwiek HUBy, linie lotnicze czy przewoźnicy dostają dofinansowanie nie oznacza, że zobaczysz z tego jakiekolwiek pieniądze. Zapomnij.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości