Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Możliwość mediacji, zanim pójdziesz do sądu/pośrednika
https://www.schlichtung-reise-und-verke ... n-request/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1234 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 62  Następna
Autor Wiadomość
#961 PostWysłany: 04 Lip 2023 21:20 

HON fly4free
@man4business: nie przesądzam każdego przypadku w LO, ale kilka tygodni temu akurat miałem opóźnienie - jako powód podano właśnie zderzenie z ptakiem - i faktycznie do tego zderzenia doszło. Można było nawet wizualnie sobie to potwierdzić patrząc za zakrwawiony kadłub embriona stojący na płycie...
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Poszukaj słońca w Egipcie ☀️🌴 4* hotel z all inclusive i prywatną plażą za 1833 PLN 🌊🏝️ Poszukaj słońca w Egipcie ☀️🌴 4* hotel z all inclusive i prywatną plażą za 1833 PLN 🌊🏝️
Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅 Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅
#962 PostWysłany: 04 Lip 2023 21:41 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
marek2011 napisał(a):
patrząc za zakrwawiony kadłub embriona stojący na płycie...

W sumie nic dziwnego, w końcu aborcja w Warszawie możliwa na każdym kroku :lol:
A tak na serio to moje doświadczenia ze sreberkiem narodowym są takie, że potrafią ściemniać i różne cuda wymyślać byleby nie wypłacić odszkodowania lub zwrócić kosztów poniesionych przez pasażera.
Zeus lubi ten post.

#963 PostWysłany: 13 Lip 2023 19:06 
Awatar użytkownika

platynowy
tropikey napisał(a):
A ewentualna moja prośba o anulowanie rezerwacji i zwrot aviosów i podatków - z powodu tego anulowania, które miało miejsce? Myślisz, że przeszłoby takie coś?

Dla potomnych - opisany przeze mnie przypadek (odwolany-lot-co-moge-zrobic,1498,134159?start=920#p1626054) zakwalifikował się do anulowania rezerwacji ze zwrotem pełnej stawki aviosów i podatków.
 Profil Relacje PM off
turczy lubi ten post.
turczy uważa post za pomocny.

#964 PostWysłany: 13 Lip 2023 19:18 

niebieski
boots napisał(a):
Takie postępowanie nie jest sprzeczne z prawem.
Każde postępowanie, które kończy się wyrokiem zasądzajacym roszczenie oznacza, że przegrany zachował się niezgodnie z prawem regulującym daną materię nie spełniając zasadnego roszczenia dobrowolnie i bez sądu.
Niezgodność z prawem nie oznacza tylko przestępstwa.
Czyli jak po wywiedzeniu pozwu sąd oceni, że nie doszło do okoliczności ekskulpującej linię, to znaczy że LOT odmawiając wyplaty zachowywał się niezgodnie z prawem.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#965 PostWysłany: 13 Lip 2023 19:50 

srebrny
Przemyśl powyższe, bo przecież zupełnie nie masz racji.
 Profil Relacje PM off  

#966 PostWysłany: 14 Sie 2023 12:35 

srebrny
Znajomi mieli wracac dzisiaj z Sycylii, dostali o 12:20 info o anulowanym locie o 15:50, z uwagi na erupcje Etny. Wizzair oferuje na stronie jedynie rebooking na kolejny lot na tej samej trasie (Catania-Kraków) dopiero za 4 dni. Czy jest szansa uzyskać od wizzaira cokolwiek poza możliwością zmiany na kolejny lot? Czy lepiej szukać powrotu na własną rękę?

Załączniki:
catania.png
catania.png [ 21.19 KiB | Obejrzany 2260 razy ]

#967 PostWysłany: 14 Sie 2023 12:39 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Powrót na własną rękę i potem bujanie się z W6.
Ewentualnie na inne lotnisko blisko i wysłanie biletów za dojazdów.

Nie mają ubezpieczenie podróżnicze?
 Profil Relacje PM off
iwcok uważa post za pomocny.

#968 PostWysłany: 14 Sie 2023 12:41 

srebrny
Jeśli nie mogą sobie pozwolić na czekanie do piątku to muszą poszukać innej opcji na własną rękę.
 Profil Relacje PM off

#969 PostWysłany: 14 Sie 2023 12:49 

srebrny
Zeus napisał(a):
Powrót na własną rękę i potem bujanie się z W6.
Ewentualnie na inne lotnisko blisko i wysłanie biletów za dojazdów.

Nie mają ubezpieczenie podróżnicze?

A jak wygląda kwestia wynajmu samochodu na dojazd na inne lotnisko, zamiast kupna biletów na pociąg/autobus? Jest szansa dostać później zwrot kosztów od wizzair?

#970 PostWysłany: 14 Sie 2023 13:53 

srebrny
W tej sytuacji najlepiej dopytać na infolinii jakie rachunki i za co zostaną uwzględnione. Dla pewności warto nagrać rozmowę ;)
 Profil Relacje PM off

#971 PostWysłany: 21 Sie 2023 12:46 

Hej, niedawno miałam odbyć lot Lufthansą (Gdańsk-Frankfurt). Już siedzieliśmy w samolocie, gdy okazało się, że jest awaria systemu nawigacji. Po ponad godzinie spędzonej w samolocie wszyscy pasażerowie przenieśli się do terminala, ponieważ samolot nie mógł odbyć tej podróży.
Podróż powrotną mieliśmy tego samego dnia (była to podróż służbowa, szybkie spotkanie z klientem). W związku z tym, że lot został odwołany, a następny (który tak czy siak był pełny) nie umożliwiłby nam zrealizowania spotkania, po prostu wróciliśmy do domu. Lot odbył się podobno około 4 godziny później, ale wcześniej dostaliśmy informację, że jest odwołany.

Złożyłam reklamację i otrzymałam tylko zwrot za odwołany lot, za lot powrotny Lufthansa nie chce zwrócić środków - "Uprzejmie informujemy, że całkowity zwrot za bilety, zgodnie z obowiązującymi zasadami taryfowymi, nastąpił w dniu 26 lipca 2023 r. dla obu Pasażerów, na konto z którego pierwotnie została dokonana płatność. Pragniemy zaznaczyć, że dalsza korespondencja w tym temacie nie będzie kontynuowana."

Jak mogę dalej ubiegać się o zwrot za bilet powrotny? Przecież skorzystanie z lotu powrotnego było niemożliwe.
Za lot powrotny wyszło nam prawie 2000 zł (dwa bilety), więc całkiem sporo kasy :/

Z góry dzięki za wskazówki!
 Profil Relacje PM off  

#972 PostWysłany: 21 Sie 2023 13:22 
Awatar użytkownika

srebrny
@yecath złóż chargeback w banku.
yecath lubi ten post.

#973 PostWysłany: 30 Sie 2023 17:28 

niebieski
Pytanie proste, ale nie znalazlem odpowiedzi: Ryanair odwolal mi lot do Walencji w listopadzie (wykasowal polaczenie na zime)
Zmienilem sobie za free na lot do Alicante, ale wciaz chce (i musze) dostac sie Walencji.

Czy moge po powrocie domagac sie zwrotu za transport komunikacja zbiorowa z lotniska ALC do Walencji?
 Profil Relacje PM off  

#974 PostWysłany: 30 Sie 2023 17:58 

HON fly4free
Akceptując zmianę lub zwrot nie masz już prawa do żadnych roszczeń. W tym przypadku nic innego nie mogłeś zrobić, biorąc pod uwagę wyprzedzenie, z jakim dowiedziałeś się o skasowaniu połączenia.
 Profil Relacje PM off
travellista uważa post za pomocny.

#975 PostWysłany: 31 Sie 2023 20:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Lot dokonał mi korekty rozkladu mniej niż 2 tygodnie przed wylotem, zamiast o 18 mam lecieć o 15, co mi nie pasuje, czy w tej sytuacji należy mi się odszkodowanie?

#976 PostWysłany: 31 Sie 2023 20:47 

platynowy
A i owszem.
 Profil Relacje PM off
Akna lubi ten post.

#977 PostWysłany: 31 Sie 2023 20:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Czyli nie akceptować żadnych zmian, klikać zwrotu kasy, tylko złożyć reklamację, super ;)

#978 PostWysłany: 31 Sie 2023 21:01 

platynowy
Możesz też go wylatać. Odszkodowanie (o ile się należy) również dostaniesz.
 Profil Relacje PM off
Akna lubi ten post.
Akna uważa post za pomocny.

#979 PostWysłany: 31 Sie 2023 21:09 

złoty
Kothson napisał(a):
A i owszem.

A nie było to takie jednoznaczne i gro tych spraw o przyspieszenie odlotu pasażerowie przegrali w sądzie

Jest dopiero od roku wyrok TSUE

https://aircashback.com/poradnik/twoj-s ... ony-lot.43
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Akna uważa post za pomocny.

#980 PostWysłany: 04 Paź 2023 14:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Dostałam odpowiedź:

Zdajemy sobie sprawę, jak uciążliwe dla pasażerów są zakłócenia w przewozie. Niestety, pomimo starań przewoźnika, aby zaplanowane połączenia były realizowane planowo, niekiedy występują okoliczności uniemożliwiające wykonanie danej operacji lotniczej. Tego typu sytuacje zdarzają się we wszystkich liniach lotniczych.

Zgodnie z rozporządzeniem WE 261/2004, została podjęta decyzja o przyznaniu odszkodowania w wysokości 125 EUR.

Pragniemy wyjaśnić, że zgodnie z Artykułem 7 pkt. 2 Rozporządzenia (WE) nr 261/2004:

„Jeżeli pasażerom zaoferowano, zgodnie z art. 8 , zmianę planu podróży do ich miejsca docelowego na alternatywny lot, którego czas przylotu nie przekracza planowego czasu przylotu pierwotnie zarezerwowanego lotu o dwie godziny w przypadku wszystkich lotów o długości do 1500 kilometrów (…) obsługujący przewoźnik może pomniejszyć odszkodowanie przewidziane w ust. 1 o 50%”.
Prosimy o wypełnienie formularza, do którego link znajduje się poniżej. Jednocześnie informujemy, że obecnie nasz dział finansowy rezerwuje około dwóch tygodni na sfinalizowanie transakcji.

Macie jakiś paragraf, aby nie obcinali mi tej połowy? ;-)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1234 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 62  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość