Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 352 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 30 Sie 2023 12:00 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 203 949
Ja mam u nich rezerwacje na listopad, prosiłem o opcję z full ubezpieczeniem, w potwierdzeniu są warunki:

Cytuj:
- Our Insurance Includes: Zero deductible.
CDW: Collision Damage Waiver, covers any type of damages to rented vehicle on accident or collision.
LDW: Loss Damage Waiver, covers theft of rented vehicle.
PLI: Liability and third-party damages on properties or people, caused with rented vehicle.
ALI/RC: Additional Liability Insurance/Civil responsibility coverage, complying with the new coverage requirements issued by Highway Mexican Law, article 62 issued on 2004.
PAI: Personal accident insurance. Legal Assistance for customers in case of accident involving violation of any law.

What it does not include:
Traffic tickets
Gasoline
Damage to the windows, tires and/or wheels.
Loss and/or damage of the hood caps, keys, license plates and other accessories such as GPS, car seats, ice coolers, personal belongings,etc.
Damage to the engine caused by driving through floods.
Glasses

Furthermore, the insurance becomes void when driving under the influence of alcohol or any illegal substance. As well as in a hit and run situation where you are the one running away.
The insurance becomes void if you fail to report immediately any incident that caused damage to the vehicle.
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#322 PostWysłany: 30 Sie 2023 13:06 

Loty: 105
Kilometry: 304 706
Miałeś w takim razie szczęście :) O ile w Peru policjant jak chciał łapówkę to ściemniał o mandacie itp, tutaj od razu money, dolars ;) Pomaga być asertywnym i pokazywać że płacisz tylko kartami ;) Co do właśnie kart to sam drugiego dnia na stacji miałem płatność na dodatkowe 250 Eur przy tankowaniu z dziwnego terminalu. Co do normalnych ludzi sprzedawców to tutaj nie miałem problemów, tak samo jak z hotelami. Polecam jednak hotele z zamkniętym parkingiem, dzień przed odlotem pojechaliśmy "na miasto" w Playa del Carmen, samochód był prawie cały opróżniony z bagaży bo jechalismy na myjnie, z samochodu ukradli pasek od spodni i puste etui po okularach ;)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#323 PostWysłany: 30 Sie 2023 16:28 

FastMan napisał(a):
Ja mam u nich rezerwacje na listopad, prosiłem o opcję z full ubezpieczeniem, w potwierdzeniu są warunki:

Wazniejszy jest podpunkt, w ktorym wymieniaja co wymaga doplaty:
Cytuj:
WHAT IS ALSO COVERED, BUT REQUIRES DEDUCTIBLE PAYMENT

Please note that the following are certain restrictions for the damage payment exemption (Zero deductible), which normally never occur:

In the event that they occur, your insurance still provides 90% coverage. However, in these particular cases you will be subject to the payment of a deductible of maximum 10% of the average value of the rented vehicle, in order to cover the damage caused.

1. When the vehicle suffers damages while maneuvered for parking and driver hits a fixed object, such as a wall, tree, fence or any other obstacle.

2. When the vehicle suffers damage caused by another vehicle or any other thing, that escapes or flees the scene, and there is no photograph, and/or license plate information, of said unit or entity that caused the damage.

3. When being driven on unpaved roads.

4. Partial theft or missing parts of vehicle.

5. Broken or damaged glasses
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 30 Sie 2023 16:32 

Kothson napisał(a):
Po przejechaniu całego Jukatanu mogę napisać tylko, że piszesz bzdury.

Polecam wejsc na google maps i sprawdzic opinie z kazdej stacji benzynowej na Jukatnie :)

Załączniki:
3.JPG
3.JPG [ 52.02 KiB | Obejrzany 1338 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#325 PostWysłany: 30 Sie 2023 16:40 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Co do benzyny w stacjach benzynowych, to nie jest żadna ściema a dość popularny przekręt. Słynne napisy niektórych stacji: My lejemy pełne litry paliwa, no raczej znikąd nie wyszły. U mnie tez przypadło ze do paliwa musiałem "dopłacić" 5 USD.

Nawet pisarka o Meksyku, Ola Synowiec, opisała to kiedyś, ze to istna plaga w tym regionie.
 Profil Relacje PM off  

#326 PostWysłany: 30 Sie 2023 17:36 
Awatar użytkownika

złoty
Jak ktoś się boi to niech nie jedzie, przymusu nie ma, a jak już się zdecyduje to przede wszystkim pilnować paszportu, najlepiej w saszetce na szyji pod koszulką i telefonu!!!, często zdarzają się kradzieże,
na stacji najpierw wysiąść i sprawdzić czy dystrybutor jest wyzerowany, a potem płacić gotówką peso wymienioną na miejscu czy w kantorze czy bankomacie
 Profil Relacje PM off  

#327 PostWysłany: 31 Sie 2023 09:17 

kostek966 napisał(a):
Jak ktoś się boi to niech nie jedzie, przymusu nie ma, a jak już się zdecyduje to przede wszystkim pilnować paszportu, najlepiej w saszetce na szyji pod koszulką i telefonu!!!, często zdarzają się kradzieże,
na stacji najpierw wysiąść i sprawdzić czy dystrybutor jest wyzerowany, a potem płacić gotówką peso wymienioną na miejscu czy w kantorze czy bankomacie

Tylko glupiec sie niczego nie obawia. Chodzi raczej o to byc byc przygotowany, rozumiec jak przekracaja turystow i tak jak piszesz, trzeba wszystko sprawdzac dokladnie. Jednak bajki o biednych meksykanskich pracownikach, nie kupuje.

To samo tyczy sie parkingow pod atrakcjami, przeczytalem, ze czesto sa przebrani w podobne stroje, kolory jak sluzby parku i kieruja na "lewe" parkingi, ktore sa drozsze. Czesto tez sprzedaja pakiety na wiele atrakcji po zawyzonych cenach.

Ostatnio edytowany przez Jorgus88 31 Sie 2023 10:03, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#328 PostWysłany: 31 Sie 2023 18:28 

złoty
No i się porobiło... Znów próbuję pojechać do Cancun (wcześniejsze próby nieudane, zawsze musiałem anulować z powodów zdrowotnych w rodzinie)
Mam bilety 14-26.12 i sprawdzam auta w Rentalcars. I tu zdziwienie, zawsze jak polowałem na podobny termin to ceny były od 2,5k, dziś widzę ceny od 1065 PLN (!) w wypożyczalniach MAS, MEX - cała masa aut do wyboru. Ktoś ma z nimi doświadczenie?
Nie chciałbym w grudniu stanąć na lotnisku i usłyszeć, że auta nie dostanę jak nie kupię ubezpieczenia wkładu własnego za 500 USD ;)
Mam ubezpieczenie w kk PKO więc sensu kupowania innego nie ma.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#329 PostWysłany: 31 Sie 2023 19:02 
Awatar użytkownika

platynowy
Na ECR w tym okresie widzę ceny od 790 PLN ;)
Nie wiem jednak, jaka to wypożyczalnia, choć oceny na 8/10, więc bardzo przyzwoicie.
Z MAS nie korzystałem. Kilka lat temu ich rozważałem, ale w końcu wygrała inna wypożyczalnia. Teraz, pod hasłem "MAS MEX reviews" wyniki nie są zachęcające.
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 31 Sie 2023 19:13 

złoty
Faktycznie taniej, ale te opinie chyba skutecznie mnie zniechęcą.
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 21 Wrz 2023 12:02 

złoty
"Znormalniały" ceny u pośredników i mam do wyboru oprócz MEX i MAS (mającymi dramatycznie złe opinie) jeszcze Europcar i Keddy (opinie też nie najlepsze) - ktoś może ostatnio (a może nawet kiedykolwiek) brał auta od nich i może się podzielić wrażeniami?
 Profil Relacje PM off  

#332 PostWysłany: 21 Wrz 2023 14:33 

trunks napisał(a):
Miałem rezerwację w Keddy przez rentalcars gdzie było info o tym że ubezpieczenia są. Na miejscu obsługa przez Europcar, gość nie nalegał na ubezpieczenie dodatkowe, ale był zgrzyt bo PKO Platinium nie chciała przyjać depozytu dopiero Gold z BNP zadziałał, gdyby ta karta też nie poszła to na pewno full ubezpieczenie byłoby grane ;) Ostrzegam bo dużo jest opinii że nie wszystkie karty chcą działać w Meksyku co mnie też spotkało.

Dodatkowo mogę dopisać że pracownik popatrzył szybko na auto przy zdaniu i na paliwo i tu nie było problemu, za to depozyt zamiast być odblokowany to zrobili to jako operacje zapłaty i za chwilę oddanie tej zapłaty. co przy kwocie 2500 usd blokady zrobiło na różnicach kursowych kwotę 200 parę zł, na szczęście BNP uznało reklamację.
 Profil Relacje PM off
lluukk uważa post za pomocny.

#333 PostWysłany: 21 Wrz 2023 14:43 

złoty
@trunks dzięki Co do kk rozliczanych po kursie organizacji to mam Visa z PKO i MC z mBanku (ciekawe jak z ich działaniem)
Dopytam tylko - czy miałeś ubezpieczenie inne niż w karcie PKO? Bo ja właśnie się na nim zawsze opieram i obawiam się tych kombinacji wciskania dodatkowych ubezpieczeń, co jest ponoć bardzo częste w Meksyku.
 Profil Relacje PM off  

#334 PostWysłany: 21 Wrz 2023 16:44 

Tak jak napisałem PKO MC nie zadziałało, potem jak zgłosiłem reklamacje że karta nie była użyteczna pomimo wcześniejszego zgłoszenia im tego faktu odpowiedzieli że niby żadnego zapytania z terminala w tym dniu nie mieli. Opierałem się na ubezpieczeniu PKO MC tego 1200 EUR bo 1200 USD z tych 2500 USD to było niby udział własny w szkodzie, reszta to niby pod paliwo itp. wziąłem z takim depozytem bo wychodziła wtedy fajna stawka przez rentalcars. Gdyby nie ta BNP to na bank byłoby multum ubezpieczeń wymaganych.
 Profil Relacje PM off
lluukk uważa post za pomocny.

#335 PostWysłany: 17 Lis 2023 13:00 

Byłem w listopadzie w Cancun i przed wyjazdem dosyć długo myślałem gdzie wypożyczyć auto na 9 dni.
Opowiem swoje doświadczenia - może komuś to ułatwi podjęcie decyzji. Nic nie reklamuję.
Auto wypożyczyłem przez booking.com bo ceny takie same jak np. w Rentalscar a obsługa klienta jest łatwiej dostępna (nie musiałem korzystać). Na stronie trzeba też dokładnie przeczytać (po polsku) warunki wynajmu w poszczególnych wypożyczalniach. Bezpośrednio przez wypożyczalnie jest drożej.
Po przeczytaniu opinii o wypożyczalniach w Cancun trochę się bałem więc wybrałem najmniejsze (najtańsze) auto z wypożyczalni MEX bo:
- wypożyczalnia ma biuro na lotnisku i myślałem że w razie problemów wypożyczę w innym biurze - (okazało się że wszystkie wypożyczalnie mają siedziby poza lotniskiem i dojeżdża się darmowym busem),
- cena za 9 dni Nissan March lub podobny to 1060 zł (tanio)
- w cenie było podstawowe ubezpieczenie OC AC z udziałem własnym 4000 USD (to mało w porównaniu z innymi wypożyczalniami)
- kaucja/depozyt miała być do 500 USD a w wypożyczalni zablokowali 300 USD chociaż na rachunku karty kredytowej nie znalazłem informacji o takiej transakcji (w innych wypożyczalniach depozyt był o wiele wyższy) karta kredytowa jest obowiązkowa
Dodatkowo wykupiłem w booking za 276 zł pełne ubezpieczenie udziału własnego tzn. że jeżeli pobraliby mi jakieś pieniądze w przypadku szkody to ubezpieczyciel zwróci mi 100% (nie korzystałem).
Wypożyczalnia jest blisko od lotniska a busik jest darmowy (chociaż zawsze proszą o tipa – np. 20 peso to 5 zł). W wypożyczalni pan z obsługi nie wciskał mi dodatkowego pełnego ubezpieczenia ale zaproponował "w promocji” podwyższenie standartu samochodu do małego SUVa Nissan KIKS za ok 100 USD. Zgodziłem się i pan z obsługi bardzo się ucieszył. Powiedział też że jak się da to załatwi nam jeszcze większego SUVa. Z mojego doświadczenia w różnych wypożyczalniach wynika że trzeba coś wykupić od człowieka z obsługi bo wtedy może pomóc a jak nic się u niego nie dokupi to straszy brakiem ubezpieczenia, jakością dróg, kradzieżami itp.
Niestety proces odbioru trwał bardzo długo – ponad 30 minut i koniecznie trzeba mieć na to rezerwę czasową. Pierwszego przyprowadzili mi Nissana KIKS ale był strasznie poobijany więc poprosiłem mojego gościa z obsługi żeby pomógł i załatwił Dodga Jurney (dołączam zdjęcie z samochodami do wyboru w MEX). Wszyscy przy odbiorze robią zdjęcia samochodu dookoła i pokazują wydającemu samochód każde odpryśnięcie lakieru a on zaznacza na protokole. Zwróciłem też uwagę że nie ma podnośnika w kole zapasowym i zrobiłem zdjęcie. To się okazało kluczowe przy zdaniu samochodu.
Jazda dużym SUWem po Meksyku jest łatwa bo „chopki” przed miastami czasami były baaardzo duże. Na stacjach ceny benzyny są podobne – ok 22-24 peso/l. Nie zauważyłem żeby oszukiwali. Można płacić kartą i gotówką.
Przy zdaniu samochodu sprawdzili czy poziom paliwa jest taki sam (jakby co to na dojeździe do wypożyczalni jest stacja) oraz czy wszystko jest. U mnie wszystkie elementy nadwozia miały jakieś drobne odpryski ale okazało się że na protokole nie zaznaczono że nie ma podnośnika. Musiałem w biurze pokazać zdjęcie z odebrania i uznali że wszystko jest ok. Na czystość nie zwracają uwagi. Tutaj znowu trzeba mieć dużą rezerwę czasową.
Generalnie mogę polecić MEX ale próbują oszukiwać i koniecznie trzeba palcem pokazać wszystkie uszkodzenia, zrobić na wszelki wypadek zdjęcia i zarezerwować po godzinie na odebranie i na zdanie auta.

Załączniki:
Samochody MEX.jpg
Samochody MEX.jpg [ 222.89 KiB | Obejrzany 877 razy ]
 Profil Relacje PM off
AgaGy lubi ten post.

#336 PostWysłany: 17 Gru 2023 14:50 

złoty
Czy ktoś może korzystał z Localiza? Jak na wypożyczalnie w CUN ma w Googlu b.wysoką ocenę (4,2) a na forum znalazłem tylko opinie z Brazylii (pozytywne).
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 20 Lut 2024 14:20 
Awatar użytkownika

Loty: 190
Kilometry: 364 966
srebrny
Przyznam szczerze, czytając pobieżnie ten wątek jak i kilka innych dostępnych na forach internetowych, chyba największe obawy podczas wyjazdu miałem właśnie z wypożyczeniem samochodu w Cancun.
Czy wystarczy mi limitu na karcie na poczet kaucji? Czy wymyślą mi jakieś dziwne ubezpieczenie od ubezpieczenia i odbiję się od okienka gdy dowiem się, że mam zapłacić więcej za ubezpieczenie niż wynajem?
W ogóle to uznają mi wynajem z pośredniaka?

Przez te wątpliwości jakoś nie miałem czasu/chęci analizowania różnych rozwiązań i poszedłem od strzała - samochód zarezerwowałem w Enterprise za pomocą discoverycars.
Zaważyły wysokie oceny i dość przystępna (moim zdaniem) cena.

Na lotnisku w Cancun okienko Enterprise było zamknięte, tabliczka pokierowała do National, tam miła pani wertowała dość długo cztery strony wydruków w poszukiwaniu mojego nazwiska, którego tam nie było. Ostatecznie gdzieś zadzwoniła, zamknęła stanowisko i odprowadziła do furgonetki, która dostarczyła nas do biura. Znajduje się ono kilka kroków od T2, ale jak wiozą, to czemu nie skorzystać.

Po chwili znalazł się pracownik, skserował prawo jazdy i paszport i taka tam gadka:
Że zdjęcie znacznie odbiega od paszportowego (PJ bezterminowe sprzed 20 lat), a jak tam w Meksyku się podoba, a czy lubię piłkę nożną.
Raczej rozmowa średnio się klei, szczególnie, że o piłce nożnej mam blade pojęcie.
Cieszę się, że facet dobrze mówi po angielsku, po kilku dniach w CDMX zrozumiałem, że nawet na recepcji dużego hotelu to nie jest takie oczywiste.
Czekam na przejście do sedna:

- Takie auto, a tu ubezpieczenie, to się należy 197 USD. Specjalna promocja dla ciebie, 20% taniej.
- Ale ja już zapłaciłem za ubezpieczenie.
- Ale nie u nas, takie ubezpieczenia od agenta to są słabe. Pewnie zapłaciłeś mniej niż 60 USD.
- To chyba nie jest ważne ile zapłaciłem, ważna jest kwota ubezpieczenie i czy wszystko pokrywa. Poza tym napisali, że mi zaproponujecie jakieś ubezpieczenie, a ja mogę odmówić.
Pokazuję na komórce pdf z discovery cars:
Załącznik:
discoverycars.jpg
discoverycars.jpg [ 33.05 KiB | Obejrzany 624 razy ]

- Tylko jak coś się stanie, to nie będziemy mogli pomóc.
- Ja mam świadomość, że jak coś się stanie to będę zdany na siebie. Wiem też, że przy szkodzie zablokujecie mi pieniądze na karcie, a ja będę musiał to odzyskać z polisy w discoverycars. Biorę to ryzyko na siebie.
- Ok, ja tylko chciałem pomóc.
Do kaucji daję polską kartę Santander Mastercard silver, działa bez problemu. Kaucja 10000MXN, karta wydana 08/23, zatem nie ma roku.
Facet wydaje kluczyki, ja dzwonię dzwonkiem (taki mają system informowania o zadowolonym kliencie), wszyscy biją brawo. Sielanka.

Ostatecznie przejechałem po Jukatanie 2200 km, nocą parkowałem na zamkniętym parkingu kondominium. Raz przeparkowałem samochód w centrum Valladolid, bo jeden gostek dziwnie się nim interesował, jak tylko odeszliśmy kilka kroków.
Podczas zwrotu samochodu, dość dokładnie go obejrzeli, nowych uszkodzeń nie zauważyli, co nie znaczy, że ich nie było.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
Rafał Marschall uważa post za pomocny.

#338 PostWysłany: 20 Lut 2024 19:09 

Loty: 41
Kilometry: 48 991
niebieski
A ja polecam, wcześniej rekomendowane Yes rent a car.
Rezerwacja mailowa(dostajemy bardzo ciekawe info na mejla jak bezproblemowo wyjść z lotniska i nie wdawać się w dyskusje z tamtejszymi nagabywaczami), płatność na miejscu, KK, blokada na karcie 5000MXN.
Odbiór z terminala, miły pracownik czekał przed terminalem T4. 5minut autem z lotniska. Dostałem mega poobijanego VW Vento, wszystkie zadrapania i uszkodzenia oznaczone już wcześniej na protokole odbioru. (nawet te których sam nie widziałem).
Zdanie auta bezproblemowe, szybkie sprawdzenie paliwa, wyglądu. Podwózka do terminala T4, zwolnienie blokady na karcie tego samego dnia.

#339 PostWysłany: 22 Lut 2024 23:23 

Loty: 80
Kilometry: 152 022
Także polecam Yes rent a car. Po rezerwacji e-mail ze wszystkimi szczegółami. Cena 360 usd na 8 dni + 5000 mxn zablokowane na karcie kredytowej. Odbiór z lotniska w umówionym miejscu. Auto ze śladami użytkowania, ale wszystko pięknie pozaznaczane w formularzu. W razie pytań bardzo szybko odpowiadają na whatsAppie. Auto oddane o 5 rano bez problemu. Pan sprawdził, czy jest koło, stan paliwa i poświecił w kilku miejscach latarką sprawdzając czy nic nowego się nie pojawiło. Całość zajęła max. 10 minut. Potem bez problemu podwiózł nas na lotnisko. Kaucja wróciła na konto chwilę po oddaniu auta. Zdecydowanie polecam, zero problemów.
 Profil Relacje PM off  

#340 PostWysłany: 23 Lut 2024 01:11 
Awatar użytkownika

złoty
czy ktoś korzystając z YES dał inną kartę niż kredytową np revo do blokady depozytu ?,
albo może polecić wypożyczalnie przyjmującą karty debetowe ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 352 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości