Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Jezioro Ohrid
#41 PostWysłany: 16 Lut 2023 21:18 

złoty
Pozwolę sobie zalinkować: https://goo.gl/maps/RwngKdG1hD8jW8RZA
 Profil Relacje PM off
piekara114 lubi ten post.

Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł! Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł!
😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏 😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏
#42 PostWysłany: 21 Cze 2023 10:54 

Zawsze wkurzają mnie pytania o pogodę, ale nie znajdując satysfakcjonujących mnie odpowiedzi w internecie zapytam :D

Czy przez wzgląd, że jezioro położone jest ~600m nad poziomem morza i otoczone wysokimi górami mogę liczyć na niższą temperaturę w sierpniu w porównaniu do pobliskiej Grecji, Albani czy Czarnogóry? Szukam kierunku gdzie nie będzie wściekłego skwaru i właśnie z południowych kierunków stosunkowo blisko Polski tylko Jezioro Ochrydzkie daje mi jakieś nadzieje.
Ktoś może robił objazd po Bałkanach i ma porównanie?
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 21 Cze 2023 11:47 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
Bylam od strony albanskiej w czerwcu, duzej roznicy w temperaturze nie bylo, nad jeziorem upal, nad morzem upal, nawet wyzej w gorach, ktore byly glownym celem wyjazdu bylo goraco.
 Profil Relacje PM off
Undertone lubi ten post.
Undertone uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 21 Cze 2023 12:11 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Byłem w czerwcu i było deszczowato i chłodno, woda w jeziorze raczej zimna, natomiast druga połowa sierpnia bardzo przyjemnie - ciepło w dzień, w nocy chłodniej, a woda w jeziorze idealna (dla mnie).
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 21 Cze 2023 12:44 

W zeszłym roku byłem we wrześniu 2 tygodnie na workation w Ochrydzie. Nie jestem fanem wielkich upałów i wtedy pogoda była dla mnie idealna (w ciągu dnia 23-28). W południe zazwyczaj pracowałem, ale jak wychodziłem to czasem była "lampa", natomiast popołudniami przyjemnie do zwiedzania okolic lub spędzania czasu nad jeziorem. W okolicach Ochrydy temperatura wody była idealna do kąpieli, natomiast na południu jeziora w okolicach źródeł była typowo górska temperatura wody, więc akceptowalna jedynie, gdy jest upał.
2 ludzi lubi ten post.

#46 PostWysłany: 21 Cze 2023 13:40 

Temperatura wody nie odgrywa dla mnie większego znaczenia, wchodzę praktycznie do każdej, gorzej z żoną, ale też wejdzie ;) Zależy mi na braku ekstremalnych temperatur powietrza przez wzgląd na dziecko.
Dzięki wszystkim!
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 21 Cze 2023 21:09 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
Byłam w zeszłym roku w lipcu i w Ochrydzie było ciepłej niż w Grecji Północnej (Nea Vrasna).
 Profil Relacje PM off
Undertone lubi ten post.

#48 PostWysłany: 22 Cze 2023 08:26 

niebieski
Undertone napisał(a):

Czy przez wzgląd, że jezioro położone jest ~600m nad poziomem morza i otoczone wysokimi górami mogę liczyć na niższą temperaturę w sierpniu w porównaniu do pobliskiej Grecji, Albani czy Czarnogóry?

kilka razy przyjeżdżałem nad jezioro Ochrydzkie bezpośrednio znad Jeziora Szkoderskiego i ZAWSZE miałem niższą temperaturę. O ile nad Szkoderskim dochodziła ona do 40 stopni, to nad Ochrydzkim zazwyczaj maksymalnie 30-35... Nawet nas ostatnio straszyli, że przydadzą się swetry, ale to była przesada ;) Częściej mogą się tam też zdarzać deszcze, no i samo jezioro jest chłodniejsze. Aczkolwiek ja zawsze nocuję na zachodnim brzegu, może to ma jakieś znacznie.
Undertone lubi ten post.

Temat postu: Re: Jezioro Ochrydzkie
#49 PostWysłany: 22 Cze 2023 13:15 

Zdania rabinów są podzielone :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 02 Lip 2023 11:14 
Awatar użytkownika

platynowy
Pudelek napisał(a):
Aczkolwiek ja zawsze nocuję na zachodnim brzegu, może to ma jakieś znacznie.

niezbyt, wschodni brzeg Ochrydzkiego wszystkie razy (a byłem chyba 3 albo 4) miał podobne temperatury.

btw to że nad Ochrydzkim jest chłodniej niż nad Szkoderskim - potwierdzam, mnie się nawet kiedyś zdarzyło 43 nad Szkoderskim i 23 nad Ochrydzkim w odstępie 3 dni (lipiec 2015). Ale tak czy inaczej faktycznie jakbym szukał jakiegoś jeziora na Bałkanach z normalnymi temperaturami w lecie, to raczej bym celował w Ochrydzkie/Prespę w pierwszej kolejności

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 05 Lis 2023 01:34 

złoty
Bardzo polecam! Kapka Kassabova, "W stronę Ochrydy. Podróż przez wojnę i pokój"
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4957709 ... ne-i-pokoj
Przeczytałem już po podróży. Chyba równie warte polecenia przed i po. Świetnie wracało się do znanych miejsc i namierzało kolejne do odwiedzenia przy okazji następnego wyjazdu. Autorka gruntownie opisuje rejon Ochrydy i Prespy od strony wszystkich trzech krajów, Macedonii, Albanii i Grecji, w całość wplata sporo ciekawych opowieści o skomplikowanych losach tamtejszych ludzi, częściowo z historii własnej rodziny, częściowo z rozmów z miejscowymi. Przy okazji mnóstwo ciekawych detali z historii od końcówki panowania tureckiego i wojen bałkańskich aż do współczesności.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#52 PostWysłany: 31 Sie 2025 18:56 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 564
Kilometry: 859 408
Generalnie wiadomo, klasyki:
- Ochryda
- klasztor św. Nauma
Zaliczone.

Z nowszych atrakcji (a przynajmniej tutaj nie wspominanych) jest Muzeum na wodzie https://muzejohrid.mk/museum-on-water/
Lokalizacja https://maps.app.goo.gl/Bqt2yLmodX3jC1mU7
Rekonstrukcja wioski sprzed kilku tysięcy lat w oparciu o odnalezione na dnie jeziora pale i szczątki. Nie jest to jakaś porywająca wizyta, niektóre eksponaty dość żenujące, ale można sobie poczytać o historii miejsca i widok z góry jest całkiem, całkiem (jak znajdę, to wrzucę też zdjęcie z drona - fajnie wygląda)
Załącznik:
1-IMG_9191.JPG
1-IMG_9191.JPG [ 312.54 KiB | Obejrzany 338 razy ]
Załącznik:
066-IMG_20250503_090949869_HDR.jpg
066-IMG_20250503_090949869_HDR.jpg [ 289.94 KiB | Obejrzany 338 razy ]

Na wschód od jeziora rozciąga się park narodowy Galiczica - wjazd samochodem jest płatny (nie pamiętam ile, bramka z poborem opłat jest zaraz przy skrzyżowaniu z drogą P-501). Widoki z trasy super! :)
Załącznik:
1-IMG_9201.JPG
1-IMG_9201.JPG [ 401.41 KiB | Obejrzany 338 razy ]

A odbiegając kawałek od tematu jeziora Ochrydzkiego, to jak już przejedziemy przez Galiczicę, to mamy jezioro Prespa, gdzie można obserwować pelikany w całkiem sporych ilościach.
3 ludzi lubi ten post.

#53 PostWysłany: 31 Sie 2025 23:59 

złoty
Jezioro Prespa jest bardzo ciekawe z wszystkich trzech stron, też albańskiej i greckiej, ale to już materia na osobny wątek.
A z tej drogi przez park narodowy Galiczica, z jej najwyższego punktu można zrobić sobie świetną, niezbyt długą górską wycieczkę na Magaro (2255 m) z niesamowitym widokiem na oba jeziora.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#54 PostWysłany: 01 Wrz 2025 17:11 

niebieski
Kashpir napisał(a):
Z nowszych atrakcji (a przynajmniej tutaj nie wspominanych) jest Muzeum na wodzie

nie wspomnianych - nowe te muzeum jakoś specjalnie nie jest, ma co najmniej dekadę

Cytuj:
Na wschód od jeziora rozciąga się park narodowy Galiczica - wjazd samochodem jest płatny (nie pamiętam ile, bramka z poborem opłat jest zaraz przy skrzyżowaniu z drogą P-501)

a to jakaś nowość! Jeszcze kilka lat temu na wjeździe stał strażnik i pytał się, gdzie chcemy iść w góry. Płatny był tylko wstęp na Magaro, w drugą stronę albo po prostu przejazd do Prespy był darmowy...

#55 PostWysłany: 21 Wrz 2025 09:24 
Awatar użytkownika

Loty: 222
Kilometry: 465 651
niebieski
Przejazd kosztuje 300 MKD, można płacić kartą. Bramki są oczywiście z obu stron, tzn od Sw. Nauma i od strony Oteszewa (jez. Prespa).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości