Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Jezioro Ohrid
#41 PostWysłany: 16 Lut 2023 21:18 

złoty
Pozwolę sobie zalinkować: https://goo.gl/maps/RwngKdG1hD8jW8RZA
 Profil Relacje PM off
piekara114 lubi ten post.

Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN
All inclusive na Riwierze Tureckiej ☀️🌴 Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1709 PLN 😎 All inclusive na Riwierze Tureckiej ☀️🌴 Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1709 PLN 😎
#42 PostWysłany: 21 Cze 2023 10:54 

Zawsze wkurzają mnie pytania o pogodę, ale nie znajdując satysfakcjonujących mnie odpowiedzi w internecie zapytam :D

Czy przez wzgląd, że jezioro położone jest ~600m nad poziomem morza i otoczone wysokimi górami mogę liczyć na niższą temperaturę w sierpniu w porównaniu do pobliskiej Grecji, Albani czy Czarnogóry? Szukam kierunku gdzie nie będzie wściekłego skwaru i właśnie z południowych kierunków stosunkowo blisko Polski tylko Jezioro Ochrydzkie daje mi jakieś nadzieje.
Ktoś może robił objazd po Bałkanach i ma porównanie?
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 21 Cze 2023 11:47 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
Bylam od strony albanskiej w czerwcu, duzej roznicy w temperaturze nie bylo, nad jeziorem upal, nad morzem upal, nawet wyzej w gorach, ktore byly glownym celem wyjazdu bylo goraco.
 Profil Relacje PM off
Undertone lubi ten post.
Undertone uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 21 Cze 2023 12:11 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Byłem w czerwcu i było deszczowato i chłodno, woda w jeziorze raczej zimna, natomiast druga połowa sierpnia bardzo przyjemnie - ciepło w dzień, w nocy chłodniej, a woda w jeziorze idealna (dla mnie).
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 21 Cze 2023 12:44 

W zeszłym roku byłem we wrześniu 2 tygodnie na workation w Ochrydzie. Nie jestem fanem wielkich upałów i wtedy pogoda była dla mnie idealna (w ciągu dnia 23-28). W południe zazwyczaj pracowałem, ale jak wychodziłem to czasem była "lampa", natomiast popołudniami przyjemnie do zwiedzania okolic lub spędzania czasu nad jeziorem. W okolicach Ochrydy temperatura wody była idealna do kąpieli, natomiast na południu jeziora w okolicach źródeł była typowo górska temperatura wody, więc akceptowalna jedynie, gdy jest upał.
2 ludzi lubi ten post.

#46 PostWysłany: 21 Cze 2023 13:40 

Temperatura wody nie odgrywa dla mnie większego znaczenia, wchodzę praktycznie do każdej, gorzej z żoną, ale też wejdzie ;) Zależy mi na braku ekstremalnych temperatur powietrza przez wzgląd na dziecko.
Dzięki wszystkim!
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 21 Cze 2023 21:09 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
Byłam w zeszłym roku w lipcu i w Ochrydzie było ciepłej niż w Grecji Północnej (Nea Vrasna).
 Profil Relacje PM off
Undertone lubi ten post.

#48 PostWysłany: 22 Cze 2023 08:26 

niebieski
Undertone napisał(a):

Czy przez wzgląd, że jezioro położone jest ~600m nad poziomem morza i otoczone wysokimi górami mogę liczyć na niższą temperaturę w sierpniu w porównaniu do pobliskiej Grecji, Albani czy Czarnogóry?

kilka razy przyjeżdżałem nad jezioro Ochrydzkie bezpośrednio znad Jeziora Szkoderskiego i ZAWSZE miałem niższą temperaturę. O ile nad Szkoderskim dochodziła ona do 40 stopni, to nad Ochrydzkim zazwyczaj maksymalnie 30-35... Nawet nas ostatnio straszyli, że przydadzą się swetry, ale to była przesada ;) Częściej mogą się tam też zdarzać deszcze, no i samo jezioro jest chłodniejsze. Aczkolwiek ja zawsze nocuję na zachodnim brzegu, może to ma jakieś znacznie.
Undertone lubi ten post.

Temat postu: Re: Jezioro Ochrydzkie
#49 PostWysłany: 22 Cze 2023 13:15 

Zdania rabinów są podzielone :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 02 Lip 2023 11:14 
Awatar użytkownika

platynowy
Pudelek napisał(a):
Aczkolwiek ja zawsze nocuję na zachodnim brzegu, może to ma jakieś znacznie.

niezbyt, wschodni brzeg Ochrydzkiego wszystkie razy (a byłem chyba 3 albo 4) miał podobne temperatury.

btw to że nad Ochrydzkim jest chłodniej niż nad Szkoderskim - potwierdzam, mnie się nawet kiedyś zdarzyło 43 nad Szkoderskim i 23 nad Ochrydzkim w odstępie 3 dni (lipiec 2015). Ale tak czy inaczej faktycznie jakbym szukał jakiegoś jeziora na Bałkanach z normalnymi temperaturami w lecie, to raczej bym celował w Ochrydzkie/Prespę w pierwszej kolejności

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 05 Lis 2023 01:34 

złoty
Bardzo polecam! Kapka Kassabova, "W stronę Ochrydy. Podróż przez wojnę i pokój"
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4957709 ... ne-i-pokoj
Przeczytałem już po podróży. Chyba równie warte polecenia przed i po. Świetnie wracało się do znanych miejsc i namierzało kolejne do odwiedzenia przy okazji następnego wyjazdu. Autorka gruntownie opisuje rejon Ochrydy i Prespy od strony wszystkich trzech krajów, Macedonii, Albanii i Grecji, w całość wplata sporo ciekawych opowieści o skomplikowanych losach tamtejszych ludzi, częściowo z historii własnej rodziny, częściowo z rozmów z miejscowymi. Przy okazji mnóstwo ciekawych detali z historii od końcówki panowania tureckiego i wojen bałkańskich aż do współczesności.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#52 PostWysłany: 31 Sie 2025 18:56 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
Generalnie wiadomo, klasyki:
- Ochryda
- klasztor św. Nauma
Zaliczone.

Z nowszych atrakcji (a przynajmniej tutaj nie wspominanych) jest Muzeum na wodzie https://muzejohrid.mk/museum-on-water/
Lokalizacja https://maps.app.goo.gl/Bqt2yLmodX3jC1mU7
Rekonstrukcja wioski sprzed kilku tysięcy lat w oparciu o odnalezione na dnie jeziora pale i szczątki. Nie jest to jakaś porywająca wizyta, niektóre eksponaty dość żenujące, ale można sobie poczytać o historii miejsca i widok z góry jest całkiem, całkiem (jak znajdę, to wrzucę też zdjęcie z drona - fajnie wygląda)
Załącznik:
1-IMG_9191.JPG
1-IMG_9191.JPG [ 312.54 KiB | Obejrzany 314 razy ]
Załącznik:
066-IMG_20250503_090949869_HDR.jpg
066-IMG_20250503_090949869_HDR.jpg [ 289.94 KiB | Obejrzany 314 razy ]

Na wschód od jeziora rozciąga się park narodowy Galiczica - wjazd samochodem jest płatny (nie pamiętam ile, bramka z poborem opłat jest zaraz przy skrzyżowaniu z drogą P-501). Widoki z trasy super! :)
Załącznik:
1-IMG_9201.JPG
1-IMG_9201.JPG [ 401.41 KiB | Obejrzany 314 razy ]

A odbiegając kawałek od tematu jeziora Ochrydzkiego, to jak już przejedziemy przez Galiczicę, to mamy jezioro Prespa, gdzie można obserwować pelikany w całkiem sporych ilościach.
3 ludzi lubi ten post.

#53 PostWysłany: 31 Sie 2025 23:59 

złoty
Jezioro Prespa jest bardzo ciekawe z wszystkich trzech stron, też albańskiej i greckiej, ale to już materia na osobny wątek.
A z tej drogi przez park narodowy Galiczica, z jej najwyższego punktu można zrobić sobie świetną, niezbyt długą górską wycieczkę na Magaro (2255 m) z niesamowitym widokiem na oba jeziora.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#54 PostWysłany: 01 Wrz 2025 17:11 

niebieski
Kashpir napisał(a):
Z nowszych atrakcji (a przynajmniej tutaj nie wspominanych) jest Muzeum na wodzie

nie wspomnianych - nowe te muzeum jakoś specjalnie nie jest, ma co najmniej dekadę

Cytuj:
Na wschód od jeziora rozciąga się park narodowy Galiczica - wjazd samochodem jest płatny (nie pamiętam ile, bramka z poborem opłat jest zaraz przy skrzyżowaniu z drogą P-501)

a to jakaś nowość! Jeszcze kilka lat temu na wjeździe stał strażnik i pytał się, gdzie chcemy iść w góry. Płatny był tylko wstęp na Magaro, w drugą stronę albo po prostu przejazd do Prespy był darmowy...

#55 PostWysłany: 21 Wrz 2025 09:24 
Awatar użytkownika

Loty: 222
Kilometry: 465 651
niebieski
Przejazd kosztuje 300 MKD, można płacić kartą. Bramki są oczywiście z obu stron, tzn od Sw. Nauma i od strony Oteszewa (jez. Prespa).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości