Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Maj 2023 19:44 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
niebieski
Ofensywa Brussels Airlines z Berlina na Czarny Ląd trwa. Brussels wrzucił sporo biletów na drugą połowę roku do wielu swoich destynacji w Afryce za mniej niż 2000 zł. Częśc z tych kierunków w takiej cenie, de facto z Polski (lotnisko w Berlinie dla zachodniej Polski to jak lotnisko domowe ;) ), to chyba jeszcze nigdy nie była dostępna ;)

Kampala, Uganda za 1721 zł

Załącznik:
EBB.jpg
EBB.jpg [ 45.42 KiB | Obejrzany 4412 razy ]

Kigali, Rwanda 1750 zł

Załącznik:
kgl2.jpg
kgl2.jpg [ 47.18 KiB | Obejrzany 4412 razy ]

Lome, Togo 1827 zł

Załącznik:
Lome.jpg
Lome.jpg [ 41.26 KiB | Obejrzany 4412 razy ]

Accra, Ghana 1884 zł

Załącznik:
ACC.jpg
ACC.jpg [ 46.03 KiB | Obejrzany 4412 razy ]

Cotonou, Benin 1923 zł

Załącznik:
COO.jpg
COO.jpg [ 44.88 KiB | Obejrzany 4412 razy ]

Ouagadougou, Burkina Faso, 1984 zł

Załącznik:
OUA.jpg
OUA.jpg [ 46.67 KiB | Obejrzany 4412 razy ]

Abidjan, WKS 2028 zł

Załącznik:
abj.jpg
abj.jpg [ 49.18 KiB | Obejrzany 4412 razy ]

OJ też wchodzą.

Kigali/Kampala 1811 zł

Załącznik:
kglEBB.jpg
kglEBB.jpg [ 45.3 KiB | Obejrzany 4412 razy ]

Generalnie jest wiele możliwości i można się fajnie pobawić tą promocją i wyszukać pewnie jeszcze fajniejsze połączenia. Pewnie na róznych stronkach da się jeszcze urwać pare złotych.

Afrykę obserwuję systematycznie i Brussels już nie raz wrzucał fajne ceny z Berlina na jakieś pojedyńcze kierunki w Afryce. Ale takiej ofensywy cenowej z taką iloscią kierunków to chyba jeszcze nie było :)
28 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
#2 PostWysłany: 22 Maj 2023 11:50 

niebieski
Moje znależisko trafiło na główną.

https://www.fly4free.pl/afryka-od-1677-pln/

Oczywiście zero info gdzie autor artykułu posiadł wiedze o tym znalezisku.

Może Pan Szymon Kuś odpali mi coś ze swojej wierszówki ;)
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 22 Maj 2023 11:52 
Redaktor F4F

"O tanich lotach poinformował nasz forumowicz: j_brawo. Dziękujemy!"
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 22 Maj 2023 11:54 

niebieski
Rano tego jeszcze nie było. Musieli dopisac.. Ale w takim wypadku zwracam honor :)

#5 PostWysłany: 22 Maj 2023 11:56 
Redaktor F4F

Było w momencie publikacji. Po prostu przeoczyłeś.
 Profil Relacje PM off
tanhayi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 22 Maj 2023 14:50 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Także Burundi (bardzo rzadko pojawiające się w takich cenach z naszej części Europy). Tutaj z Wiednia.

Załączniki:
capture-20230522-145026.png
capture-20230522-145026.png [ 53.46 KiB | Obejrzany 3222 razy ]
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Tajlandia, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kanada, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 22 Maj 2023 15:25 

srebrny
Czy ktoś orientuje się jak wygląda sprawa z hotelami w WKS i Ghanie? Gdzie ich szukać?
Na bookingu itp. prawie nic nie ma, a to co jest to zazwyczaj w dość wysokich cenach.
@nelson 1974 @j_brawo może jesteście w stanie pomóc?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 22 Maj 2023 15:38 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W Ghanie byłem w 2015 roku, w WKS w 2019 roku. W obu krajach korzystałem z Couchsurfingu (Akra, Abidżan), ale poza tymi miastami bez żadnego problemu znajdziesz nocleg na miejscu. W rozsądnej cenie; można, a nawet trzeba się targować. Czasem może być tak, że nocleg sam znajdzie Ciebie ;).
W jaki sposób? Na przykład poznajesz kogoś w busie/autobusie, kogoś, kto z czystej ciekawości i chęci poznania Europejczyka oprowadzi Cię po okolicy i poszuka z Tobą noclegu na miejscu w Jamusukro czy Cape Coast. Ja tak właśnie znalazłem nocleg.
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Tajlandia, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kanada, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Profil Relacje PM off
kubus95 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 22 Maj 2023 15:49 

niebieski
Z cyklu oczywistych oczywistosci, nawet jak hotele nie sa na bookingu to sa zaznaczone na google maps. I maja czesto nr tel. Wiec mozna tam zadzwonic, albo sprobowac dodac ten nr to whatsappa albo nawet poprosic miejscowego o zadzwonienie do hotelu jak sie nie ma wlasnego sima.
No i tez pytanie jakie ceny sie akceptuje. Ta czesc Afryki to nie Azja, noclegow za pare euro raczej nie bedzie.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 22 Maj 2023 15:55 

srebrny
@nelson 1974
Czy to znaczy, że tam są hotele tylko nie ma ich w necie?
Podróżuję z dwójką dzieci i szukamy głównie butikowych hoteli przy plaży, niekoniecznie interesuje mnie wynajem pokoju w czyimś domu itp.
Znając Afrykę takie hotele są w miejscach do których trzeba specjalnie dojechać i jest to np. jedyny sensowny hotel w promieniu kilku km (a podróżujemy komunikajcą publiczną). Jeżeli można się z nimi wcześniej dogadać np. mailem to OK ale wolałbym nie szukać noclegu na miejscu w innych miejscach niż miasta. Jak tego szukać z EU?

@pbak masz rację, można próbować przez google maps.
Nie oczekuję cen jak w SE Azji, jednak to co jest np. na bookingu to w większości słabizna.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Maj 2023 16:02 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Do Afryki nie jeżdżę z dziećmi. Z moją 16 letnią córką co najwyżej po Europie. Na Czarny Ląd zawsze sam, bo nigdy nikomu nie pasuje i kraje, które do tej pory wybierałem budzą uzasadniony lub nie lęk moich potencjalnych współtowarzyszy ;). Na nic tłumaczenia i relacje innych, po prostu jak ktoś nie chce jechać, to zawsze znajdzie wymówkę.
Image

Ostatnio edytowany przez nelson 1974, 22 Maj 2023 16:05, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 22 Maj 2023 16:05 

niebieski
Butikowe hotele przy plazy to w tym rejonie raczej wyjatek niz regula wiec ceny beda wysokie.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 22 Maj 2023 16:07 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zgadzam się z @pbak Ani Ghana, ani tym bardziej WKS to nie jest cel zmasowanej turystyki i podróży białasów z Europy. WKS głównie dla Francuzów, ale raczej młodych, bez dzieci. Kraje Afryki Zachodniej, może oprócz Gambii to kierunki niszowe, patrząc na to z perspektywy przeciętnego turysty.
Image

Ostatnio edytowany przez nelson 1974, 22 Maj 2023 16:16, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off

#14 PostWysłany: 22 Maj 2023 16:15 

srebrny
Idąc za radą na szybko przejrzałem maps i jest tam trochę takich hoteli, niestety nie wiem w jakiej cenie. ;)
Ze zdjęć widać, że są również nastawione na dzieci (baseny, place zabaw itp.).
Jakiego rzędu wielkości cen się spodziewać?
Co bardziej polecacie? Ghana czy WKS? Terminy lotów bardziej pasują mi do WKS i o wizę łatwiej i taniej, choć nie znam francuskiego i w sumie wyskoczyć do BER po wizę też nie jest mega problemem.

P.S.
Brak zmasowanej turystyki to miód na moje serce.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 22 Maj 2023 16:19 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zdecydowanie Ghana :). Forty, natura, plaże są też niezłe, dogadasz się po angielsku, no i nikt Cię nie będzie naciągać na kasę (szef wioski, "przewodnik" etc).
Tu napisałem kilka słów o WKS: najciekawsze-najbardziej-dostepne-miejsca,371,138000
Image
 Profil Relacje PM off
opo lubi ten post.
opo uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 22 Maj 2023 16:26 
Awatar użytkownika

Loty: 612
Kilometry: 958 331
niebieski
"Ja - zaprawiony w bojach dżungli podróżnik (w żadnym wypadku nie turysta) oburzam się na i traktuję z góry "masową turystykę" w miejscach, do ktorych jeżdzę turystycznie." :lol:

PS: Koledzy, są odpowiednie działy na porady o noclegach.

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#17 PostWysłany: 22 Maj 2023 17:20 

niebieski
@opo Hotele są. Tylko nie ma ich na bookingu. Ale jak poszukasz po necie czy po jakiś lokalnych forach i podpytasz tam to poznajdujesz o nich info. Jakiś numer tel itp. Z mailami może by ciężko bo generalnie Afrykanie kontaktują się przez Whatsappa ;) Ale tak tez idzie się dogadać i cos zarezerwowac. Ostatnio jak byłem w Kamerunie to hotel wynajmowałem przez whastappa. Podobnie w Kigali jak byłem w zeszłym roku. Tam mnie lokals odebrał z lotniska i po prostu obwiózł mnie po kilku hotelach, obejrzeliśmy pokoje, potargowaliśmy się. I wynająłem sobie nocleg na kilka dni.
Ale tutaj muszę zaznaczyć, że jak jedziesz z rodziną i chcesz mieć wszystko przygotowane na zapas to może być ciężko bez jakiegoś sprawdzonego i zaufanego kontaktu na miejscu, który wam to wcześniej ogarnie. Jak się jedzie bardziej na spontanie i backpackersowo, i nie ma się jakiś za dużych wymagań to tak jak napisał @nelson 1974 nocleg sam Ciebie znajdzie ;)

nelson 1974 napisał(a):
Zgadzam się z @pbak Ani Ghana, ani tym bardziej WKS to nie jest cel zmasowanej turystyki i podróży białasów z Europy. WKS głównie dla Francuzów, ale raczej młodych, bez dzieci. Kraje Afryki Zachodniej, może oprócz Gambii to kierunki niszowe, patrząc na to z perspektywy przeciętnego turysty.

Nie do końca się zgodzę. Powoli bo powoli, ale jednak te kraje zaczynają stawiać też na bardziej masowego turystę. Tutaj warto wspomnieć choćby o Senegalu. To jest kraj, który naprawdę mocno w ostatnim czasie postawił na turystykę (fakt, głównie skierowaną do turystów francuskich). Powstała tam naprawdę imponująca infrastruktura i baza hotelowa z całą ta otoczka dla turystów, zwłaszcza w okolicy Saly. Tam to wygląda jak jakaś riwiera turecka - wielkie hotele z basenami, całe resorty, restauracje, bary na plaży, kluby, wynajem quadów, wycieczki fakultatywne itp. Ogólnie cały ten wakacyjny biznes skierowany do turystów. Choćby dlatego Senegal postanowił zbudować nowe lotnisko własnie w tym konkretnym miejscu gdzie powstało i zbudować autostradę do Mbur. By bogate białasy z Europy mogły łatwo się dostać na senegalska riwiere i wydać tam swoją kasę ;)

Ostatnio edytowany przez macio106, 23 Maj 2023 13:03, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
opo uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 22 Maj 2023 17:46 
Awatar użytkownika

złoty
Załącznik:
Screenshot_2023-05-22-18-40-18-89_3d9111e2d3171bf4882369f490c087b4_copy_270x532.jpg
Screenshot_2023-05-22-18-40-18-89_3d9111e2d3171bf4882369f490c087b4_copy_270x532.jpg [ 47.61 KiB | Obejrzany 2947 razy ]

Poważnie nie ma cen na google maps ?,
Może nie powinien tego pisać, ale google maps to podstawa, zawsze szukam tam i jak klikam na hotel rozwija się cała lista pośredników, i co ciekawe w zdecydowanej większości najlepsze ceny nie są na bookingu, więc jak kiedyś przeczytałem, że jesteśmy skazani na booking to prawie nie padłem z wrażenia jak ludzie są wygodni w wyszukiwaniu albo ograniczeni i nic nie potrafią znaleźć, to samo z lotami niestety, ale tego już się chyba nie zmieni
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#19 PostWysłany: 22 Maj 2023 18:29 

srebrny
Poszukaj dokładniej, zobaczysz ile hoteli prezentuje swoją ofertę cenową w dowolnym z serwisów. Poszukaj hoteli poza stolicą, która zapewne sprzedaje głównie dla biznesu.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 22 Maj 2023 21:40 
Awatar użytkownika

złoty
Załącznik:
Screenshot_2023-05-22-22-32-51-71_3d9111e2d3171bf4882369f490c087b4_copy_270x207.jpg
Screenshot_2023-05-22-22-32-51-71_3d9111e2d3171bf4882369f490c087b4_copy_270x207.jpg [ 13.69 KiB | Obejrzany 2779 razy ]

Coś tam jest na wybrzeżu, do innych trzeba mailowo lub telefonicznie, ale jestem na wakacjach więc ja już tego robić nie będę, a i może w odleglejszych datach będzie więcej cen
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], Trendiction [Bot] oraz 5 gości