Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Maj 2023 16:58 
Awatar użytkownika

Loty: 341
Kilometry: 584 744
niebieski
Hej,
Będę w lipcu pełne 9 dni w Kirgistanie. Przylot i wylot mam do Osz co trochę utrudnia sprawę.
Chciałem zasięgnąć wiedzy u osób, które już tam były. Czy przy 9 dniach na miejscu lepiej zostać w okolicach Osz i tam robić trekkingi min. okolice Piku Lenina czy lepiej polecieć do Biszkeku i tam w okolicach spędzić 9 dni? Początkowo planowałem to jakoś podzielić, ale patrząc na to, że z Osz do Sary Mogul podróż trwa cały dzień jaki z Biszkeku do Karakol podróż też zajmuje kilka h to zaczynam odnosić wrażenie, że nie ma szans tego czasu podzielić żeby to miało ręce i nogi. Więc pytanie gdzie będzie więcej fajnych i ciekawych miejsc do trekkingów? ;)

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#2 PostWysłany: 15 Maj 2023 19:10 

Moim zdaniem jeśli bardzo będziesz chciał "zaliczyć" cały Kirgistan to tak naprawdę niewiele zobaczysz. Szczególnie że planujesz trekingi, a te mogą być i kilkudniowe (ja np robiłem trzydniowe nad Song Kul (można konno, będzie szybciej) czy w okolicach Karakolu (Ala Kul i Altyn Arashan)).
Proponowałbym skoncentrować się na okolicach Osh a trekingi robić np z Arslanbob. Mi tamtejsze okolice bardzo się podobały. Sary Mogul/Sary Tash nie byłem.
Ale równie dobrze można polecieć do Biszkeku i stamtąd już blisko do równie ładnego PN Ala Archa. Z Biszkeku możesz np wracać busem przez Dżalalabad, skąd już łatwo skoczyć do wspomnianego wyżej Arslanbob. Podróże w Kirgistanie "nieco" trwają, szczególnie przez góry.
 Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.
Legion1 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 15 Maj 2023 19:18 
Awatar użytkownika

niebieski
@Pim tak wiem dlatego też pytanie, która część kraju jest ciekawsza jeśli chodzi o trekkingi ;)
Logistycznie sensem byłoby zostać w okolicach Osz ze względu na to, że mam tam loty. Biszkek to dodatkowe loty 2.

Ostatnio edytowany przez Legion1, 15 Maj 2023 19:24, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 15 Maj 2023 19:21 
Awatar użytkownika

srebrny
A ja poproszę o rekomendację na parę dni w rejonie Issyk-kułu.Jak to ogarnąć w 4-5 dni.
Szukam także szczególnie noclegów w chociaż quasi-kirgiskich jurtach.

#5 PostWysłany: 15 Maj 2023 20:09 

niebieski
W zeszłym roku zrobiłem ze znajomym w 10 dni: Biszkek — Burana — Czołpon-ata — Karakoł — Naryn — Dżalalabad — Osz. Najfajniesza część to był przejazd Naryn — Dżalalabad przez częściowy brak komunikacji na tej trasie. (Trochę spamu autoreklamowego, można zobaczyć, o co chodzi:

)

@wtak - ja bym celował mimo wszystko w jezioro Songköl (nie odwiedziłem, ale to mekka dla tych, którzy chcą mieć i trekking i spanie w jurtach). Bezpośrednio wokół Issyk-Kul (objechaliśmy je całe) widzieliśmy campy jurtowe i to nie jest raczej problem znaleźć taki nocleg. Zresztą google maps pokazuje ich sporo.
 Profil Relacje PM off
wtak uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 15 Maj 2023 20:52 

@Legion1 No to za bardzo nie pomogę w wyborze. Trekingowałem w czterech miejscach i wszystkie mi się podobały :) Ośnieżone szczyty, małe lodowce, ciekawskie kozice a do tego zielone doliny, jurty i pasące się konie... Nawet długie i niezbyt komfortowe przejazdy z przystankami na zakup kumysu miały swój urok. Sądzę, że cokolwiek wybierzesz z "głównego kirgiskiego menu" będziesz zadowolony.

@wtak Issyk kul objechałem wokól: na północy byłem z Chołpon Ata i miałem wrażenie że się przeniosłem do siermiężnego "kurortu" z poprzedniego wieku. Na północnym brzegu jest znacznie więcej podobnych miejsc, podczas gdy południowy jest bardziej dziki, z małymi wioskami. Tam chyba łatwiej ja jakieś prawdziwsze jurty (nie chińskie wyroby jurtopodobne). Zatrzymałem się m.in w Tosor, całkiem sympatyczna lokalna wioska, nazwy campu jurtowego w którym spałem nie pamiętam, ale chyba były dwa. Dobre miejsce na spokojny wypoczynek, zależy też czego szukasz.
 Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 16 Maj 2023 09:30 
Awatar użytkownika

niebieski
To może ktoś z doświadczenia będzie wiedział. Pytanie o 2 trekkingi (chcę jeden z nich zrobić i od tego, który wybiorę uzależnię pewnie kierunek podrózy)
- trekking na przełęcz podróżników pod Pikiem Lenina
- trekking do jeziora Ala Kul

Jak to wygląda czasowo? Widziałem ralację, że trek na przełęcz można zrobić w 1 dzień, a do jeziora zajmuje 2-3 dni. Czy wybierając trekking do jeziora Ala Kul potrzebuję namiotu czy bez problemu znajdą się noclegi po drodze w jurtach? Jest mało informacji, a na blogach widziałem głównie info, że ktoś był ze swoim namiotem.

No i jeszcze jedno pytanie. Czy lądując około godziny 11 w Biszkeku (lot z Osz) złapię marszrutki do Karakol jeszcze tego dnia zakładając, że dojazd z lotniska do miasta to około 40 min?

#8 PostWysłany: 16 Maj 2023 09:49 
Awatar użytkownika

srebrny
@Legion1 o treku do Ala Kul jest trochę informacji.
Między innym mój wpis viewtopic.php?p=1117170#p1117170 aczkolwiek to było prawie 5 lat temu.
Bierz namiot i śpiwór na temp. komfort około 0*C.
Trasa widokowo z Karakol nad jezioro przepiękna, zwłaszcza Dolina Karakol.

Droga z Biszkeku do Karakol upierdliwa i czasochłonna. Powinieneś złapać marszrutkę ok. południa. Wrzucałem rozkład co prawda na odwrotnej trasie ale jeździły/jeżdżą (?) dość często. viewtopic.php?p=1117252#p1117252

Przeczesz wszystkie wątki z Kirgistanu to coś Ci się powinno wyklarować.
 Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.

#9 PostWysłany: 16 Maj 2023 09:58 

niebieski
Godziny odjazdów z dworca zachodniego: Бишкек – Каракол: 8-30,9-30,10-30,11-30,12-30;13-40,14-40,21-00,22-00,23-00
 Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 16 Maj 2023 13:59 
Awatar użytkownika

srebrny
A jak długo toto jedzie?

#11 PostWysłany: 16 Maj 2023 14:12 

niebieski
5,5-6 h.
 Profil Relacje PM off
wtak lubi ten post.

#12 PostWysłany: 16 Maj 2023 15:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Czas przejazdu do Karakol widziałem, że około 6 h tylko bardziej zastanawiałem się czy są szanse złapać transport po południu ;)
@cypel jak zwykle mi gdzieś te relacje umknęły, dzięki dużo mi to daje. Ogólnie o siebie się nie martwię tylko o narzeczoną, która leci ze mną czy taki trekking będzie dla niej. Muszę z nią to przegadać.
Gdybym jednak zdecydował się na Osz i tą stronę kraju czy ktoś może coś fajnego tam polecić? Ok wtedy na bank Sary Mogul i przełęcz podróżników, ale co jeszcze jest wartego i logistycznie sensownego do zrobienia tam? ;)
@Pim poleciłeś okolice Arslanbob- coś konkretniej tam polecasz?

#13 PostWysłany: 16 Maj 2023 18:33 
Awatar użytkownika

złoty
@Legion1, sam robiłem 2 treki w tydzień, po przylocie do Osz w drodze z lotniska do centrum jest dworzec autobusowy, bus do Sary Mogul jechał ok 14, pod wieczór byliśmy na miejscu, tam nocleg, na drugi dzień rano u spotkanego w przy drodze miejscowego załatwiliśmy podrzutke autem do końca drogi pod pik Lenina, ok 30 km, od razu ruszyliśmy w górę i doszliśmy do lodowca pod Leninem, potem wróciliśmy do początku drogi gdzie były jurty i namioty, a gość po nas przyjechał i nocowaliśmy w Sary Mogul, następnego dnia pojechaliśmy do Osz busem, tam nocleg w hotelu i poranny lot do biszkeku, tam bus do Karakol i od razu taxi pod szlak, szliśmy szlakiem do jeziora aż do zmroku, potem namiot w lesie i następnego dnia do jeziora, potem zejście drugą stroną, w altynasran było kilka chałup na łące po zejściu w tym basenik z gorącą wodą źródlana i jedzonko, dalsze zejście i nocleg w namiocie, następnego dnia ponieważ Karakol nam się nie spodobał pojechaliśmy atutem nad jezioro Issyk kul i tam nocleg, a następnego dnia już nocleg w biszkeku, tempo expresowe ale się dało i wszystko było super, syn długo twierdził, że to jego najlepsza wycieczka w zyciu
 Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.

#14 PostWysłany: 16 Maj 2023 19:06 
Awatar użytkownika

niebieski
@kostek966 tempo niezłe, a napisz mi proszę ile realnie jechał bus do Sary Mogul?

#15 PostWysłany: 16 Maj 2023 20:39 
Awatar użytkownika

złoty
Tak jak pisałem, start ok 14, potem odwiedzanie wiosek po drodze i wydawanie i zabieranie bagaży, na miejscu byliśmy jak jeszcze było jasno i widać było całą panoramę Pamiru, czyli ok 5,6h, gdyby jechać bezpośrednio bez zatrzymywania to myślę, że w ok 4h można tam dojechać, droga była dobra i ładna widokowo, przejeżdża się przez przełęcz na wysokości ok 3,7 m npm, natomiast droga w stronę Lenina to już typowo polna, ale stare audi 100 dało radę, płaciliśmy chyba 500 somow od osoby
 Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.

#16 PostWysłany: 16 Maj 2023 21:16 
Awatar użytkownika

niebieski
-- 16 Maj 2023 21:16 --

@kostek966 to jeszcze jedno pytanie. Bo rozumiem, że szliście dalej niż na przełęcz podróżników, pamiętasz może ile mniej więcej tam się idzie i czy trasa jest ciężka? Widziałem też na YouTube, że można pokonać część trasy konno. Bez problemu oferowali tam takie rozwiązanie?

-- 16 Maj 2023 21:16 --

@kostek966 to jeszcze jedno pytanie. Bo rozumiem, że szliście dalej niż na przełęcz podróżników, pamiętasz może ile mniej więcej tam się idzie i czy trasa jest ciężka? Widziałem też na YouTube, że można pokonać część trasy konno. Bez problemu oferowali tam takie rozwiązanie?

#17 PostWysłany: 16 Maj 2023 23:43 
Awatar użytkownika

złoty
Byłem tam po sezonie letnim we wrześniu, więc już ani wypraw ani koni nie było, więc nawet nie wiem czy była możliwość jazdy konnej w tym miejscu, na początku drogi była babcia, która wynajmowała jurty i robiła jedzenie, piekła też chleb, tak jak pisałem doszliśmy do początku lodowca, trasa była łatwa, zwykła ścieżka wzdłuż zbocza, w dole płynęła rzeczka, szliśmy szybkim krokiem ok 2h w jedną stronę, i wracaliśmy po krótkiej przerwie, bo byliśmy umówieni że auto nas odbierze do Sary Mogul, ale byliśmy już blisko bazy pod Leninem, może rano wrzucę kilka zdjęć żeby lepiej zobrazować tą okolicę
 Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.

#18 PostWysłany: 17 Maj 2023 11:59 
Awatar użytkownika

złoty
Załącznik:
20150905_121938_copy_770x393.jpg
20150905_121938_copy_770x393.jpg [ 84.31 KiB | Obejrzany 2105 razy ]

Widok z Sary Mogul na Pamir i droga pod szczyt Lenina

Załączniki:
20150905_094511_copy_769x417.jpg
20150905_094511_copy_769x417.jpg [ 116.02 KiB | Obejrzany 2105 razy ]
20150905_124729_copy_816x459.jpg
20150905_124729_copy_816x459.jpg [ 148.86 KiB | Obejrzany 2105 razy ]
 Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.

#19 PostWysłany: 13 Cze 2023 12:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Mam kolejne pytanie. Plan nadal się tworzy. Czy warto poświęcać czas na Osz bądź Biszkek? Są to miejsca warte odwiedzenia? Chodzi mi głownie o lokalne jedzenie, sklepy z pamiątkami czy nie tracić czasu i jechać od razu w inne mniejsze miejscowości?

#20 PostWysłany: 13 Cze 2023 12:41 

niebieski
Osh - totalnie nie warto odwiedzać samego miasta. Nic tu nie ma. Chyba, że interesuje Cię pomnik Lenina :D Nie wiem jak okoliczne góry, gdyż byłem w tranzycie tylko w mieście.

Bishkek - miasto bez szału. Jest parę parków i monumentów tak na jeden dzień. Sklepów z pamiątkami niewiele aczkolwiek w centrum handlowym Old Tsum bodajże 3 piętro jest całe w sklepach z pamiątkami.
Jak lubisz góry to warto wybrać się do Parku Narodowego Ala Archa. Nawet Yandexem tam dojedziesz. Gorzej powrót, bo raczej Yandexa nie złapiecie - tu polecam autostop .

A co do lokalnego jedzenia - praktycznie wszędzie zjecie, więc nie ma co się skupiać na miastach

Image
 Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości