Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Nepal 25.10. - 11.11.
#1 PostWysłany: 08 Maj 2023 22:44 

-- 08 Maj 2023 22:34 --

Dokąd
  • Katmandu

Data wylotu
  • 25.10.2023

Data powrotu
  • 11.11.2023

Długość pobytu
  • 14-16 dni

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Liczba pasażerów
  • 4

Sam znalazłem
  • FlyDubai - 4234 z Krakowa, FlyDubai 4237 z Warszawy, składak Kraków/Warszawa - New Delhi - Katmandu 3300-3700

-- 08 Maj 2023 22:44 --

Kliknąłem za szybo i nie zdążyłem dopisać:
1. Fly Dubai to opcja dosyć droga i niezbyt komfortowa - w zależności od opcji lotu, czekanie w Dubaju to 12 h, W takiej sytuacji przedłużyłbym pobyt o 24 h i zobaczył Dubaj.
2. Składaki w różnych opcjach oglądam od kilku miesięcy: pojawiają siew różnych cenach, ale problemem jest lot New Delhi-Katmandu realizowanym przez AirIndia. Czytałem na forum, że jest problem z płatnościami kartą Visa/Mastercard zarejestrowanymi w Europie. Ostanie składaki nie są już takie atrakcyjne cenowo, bo kosztują blisko 3800, albo przekraczają. Nie wiem też jak z bagażem rejestrowym, czy trzeba dopłacić czy też nie (przyznam, że jeszcze tego nie sprawdzałem). Jest to o tyle ważne, że celem jest trek na ABC, więc parę gratów trzeba zabrać.

Fajnie wyglądała opcja Wawa- New Delhi realizowana przez LOT, ale niestety promocja się skończyła z miesiąc temu - składak wychodził 3300. Niestety nie byłem jeszcze przygotowany finansowo.
Bedę wdzięczny za wszelkie okruchy informacji i sugestie.
Z góry dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

Tylko 564 PLN za przedłużony weekend na Malcie 🤩😎 Loty z Warszawy i 3 noce w hotelu Tylko 564 PLN za przedłużony weekend na Malcie 🤩😎 Loty z Warszawy i 3 noce w hotelu
🌴Twoje wielkie włoskie wakacje! 🌞 Wczasy w 4* hotelu przy z wyżywieniem w Kalabrii za 2829 PLN 🇮🇹🍝 🌴Twoje wielkie włoskie wakacje! 🌞 Wczasy w 4* hotelu przy z wyżywieniem w Kalabrii za 2829 PLN 🇮🇹🍝
 Temat postu: Nepal 25.10. - 11.11.
#2 PostWysłany: 09 Maj 2023 08:47 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Tez szukam dla znajomych na listopad i ciężko jest znaleźć coś sensownego niestety. Loty przez Delhi wydają mi się najsensowniejsze.

Ja mam już bilety Turkishem, ale trochę mi się udało przez ich anulowaną trasę z Katowic. Teraz z kolei nawet nie oferują sprzedaży tego kierunku z KRK

Btw. Jakiś trekking planujesz?

Znalazłem coś takiego do DEL, a później masz Air India lub Vistara za nieco ponad 700 zł, co razem daje ok 3500 zł (czyli nadal bez szału):

Image
 Profil Relacje PM off
shigure lubi ten post.

#3 PostWysłany: 09 Maj 2023 09:55 

Loty: 164
Kilometry: 353 053
HON fly4free
Sprawdźcie loty z AMM,TLV i dalej z bliskiego wschodu+ oczywiście dolot do tych miejsc i ewentualne noclegi.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 09 Maj 2023 10:13 
Awatar użytkownika

platynowy
@jar188 właśnie zrobiłem im składaka, ale mamy podobny tok myślenia :)

@Darek M. @shigure ja bym dodał kilka dni stopa, gdybyście nie mogli wylecieć ;)

Załączniki:
DMM-KTM.PNG
DMM-KTM.PNG [ 45.96 KiB | Obejrzany 4635 razy ]
VIE-DMM.PNG
VIE-DMM.PNG [ 32.63 KiB | Obejrzany 4635 razy ]
DMM-KTM-Luggage.PNG
DMM-KTM-Luggage.PNG [ 20.9 KiB | Obejrzany 4635 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 09 Maj 2023 10:50 

Dzięki za wszelkie uwagi. Wciąż się uczę w tej materii i widzę jak niewiele wiem :) (miałem gotowego posta z odpowiedzią, że Amman wychodzi w podobnej cenie co znalezione składaki - na szczęście skasowałem go)
Opcja Warszawa - Wiedeń-Amman-Katmandu wygląda baardzo obiecująco. Usiądę nad tym wieczorem i zobaczę jak to wygląda czasowo i finansowo, bo bagaż trzeba dokupić Niestety z podręcznym nie da rady.
Ze stopem może być średnio, bo grupa do najmłodszych nie należy i obowiązki zawodowo-rodzinne nie pozwalają na dużą elastyczność.
Założenie jest takie żeby spędzić ok 2 tygodni w Nepalu, z czego 8-10 dni jest przeznaczonych na szlak do ABC z Poon Hill włącznie.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Maj 2023 11:19 

niebieski
Polecam opcje do DEL/BOM i stamtąd AirIndia, Vistara, IndiGO itp itd. TK ma teraz dobre ceny do DEL, czasem tez wpada w Szalonej Środzie (choć patrząc na to jak rośnie obłożenie to może być różnie z tym w przyszłości)
Moim zdaniem jeśli terminarz napiety, to opcja dużo lepsza niż Wizzairy etc z nockami w różnych dziwnych miejscach
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 09 Maj 2023 11:27 
Awatar użytkownika

platynowy
Stop miałem na myśli tutaj jako 1-2 dni zapasu na opóźnienie lotu. ;)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 09 Maj 2023 12:04 

HON fly4free
Cytuj:
...... wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie:
;)
Co jest priorytetem, cena biletu czy ilość dni spędzonych na miejscu ?
Im więcej stopów tym większe ryzyko wtopy( rzadko ale się zdarza). Ja bym też jednak szedł w stronę max 1 stop przez DEL ze startem z WAW, tym bardziej jak organizujesz to dla grupy znajomych.
Co by ci po wyjeździe znajomych nie ubyło ;)

Wg mnie jak to jest wyprawa życia i jest kasa - dopłacić i kupić wygodnie.
Jak szukasz jednak oszczędności to powyżej masz propozycję.

Załączniki:
ktm.jpg
ktm.jpg [ 50.22 KiB | Obejrzany 4534 razy ]

Ostatnio edytowany przez jar188 09 Maj 2023 12:44, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
MTalma lubi ten post.

#9 PostWysłany: 09 Maj 2023 12:09 
Awatar użytkownika

platynowy
@jar188 to KUL, a nie KTM ;)

Nie mylić z Katolickim Uniwersytem Lubelskim
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 09 Maj 2023 12:11 

HON fly4free
Za dużo rzeczy na raz robię :lol: Poprawiam.

edyta: Dodam tylko że do powyższych lotów TK są darmowe hotele w IST od TK.

edyta2: Z SOF nieco taniej, bez nock na wylocie, na powrocie można wysiąść w IST i wrócić bezpośrednio do WAW.
Bilet z powrotem do WAW 3950zł.

Załączniki:
sof ktm.jpg
sof ktm.jpg [ 49.07 KiB | Obejrzany 4534 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 09 Maj 2023 13:34 

srebrny
generalnie wyjazd w sezonie, wiec jesli Turkish kosztuje tyle co flydubai, to nie ma sie co zastanawiac. poza tym skladaki tanimi liniami dosc ryzykowne, bo se moga odwolac kiedy chca (+ oplata za bagaz)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 09 Maj 2023 15:47 

Priorytetem jest pobyt w Nepalu i cena dosyć wysoka jest do akceptacji.
Wnioski i pytania:
1. składak przez Amman wygląda świetnie - ale konieczność korzystania Ryanair i Wizz i ewentualne stopy znacznie wydłużają trip do 18-20 dni. Porozmawiam jeszcze z ekipą na ile możemy być elastyczni. Pytanie do specjalistów: stop w Wiedniu i Ammanie liczyć po 1 dniu extra? (na wypadek odwołania/przełożenia lotu),
2. co wybrać: FlyDubai (z Warszawy) czy TA (z Krakowa) - do W-awy mamy bliżej i wygodniej z dojazdem i to przeważa przy zbliżonej cenie biletu. Przy różnicy rzędu 100USD na bilecie i więcej, warto pokusić się o inne połączenia niż Warszawa,
3. sprawdzić jak wyglądają rezerwacje z New Delhi realizowane przez miejscowe linie (płatności kartą, bagaż rejestrowy).
4. czekać na ofertę LOT-u Warszawa -New Delhi?
Dzięki za zaangażowanie i dzielenie się wiedzą i doświadczeniem.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 09 Maj 2023 17:51 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Na pewno warto wykupić ubezpieczenie od opóźnienia lotów. Zazwyczaj działają od min 4h opóźnienia i tutaj uwaga na haczyk jaki stosują niektórzy ubezpieczyciele, ze w przypadku odwołania lotu ubezpieczenie nie działa
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 09 Maj 2023 17:56 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie mylić Amman (Jordania) z Ad-Dammanem (Arabia)
 Profil Relacje PM off
shigure uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 09 Maj 2023 18:32 

Loty: 108
Kilometry: 246 348
niebieski
Ja lecę pod koniec września z Wiednia do Kuwejtu Wizzem potem na drugi dzień z KWI do Katmandu Kuwait Airways.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 09 Maj 2023 20:39 

Dzięki Zeus, na pewno bym pomylił te dwa miejsca i miał jeszcze pretensje do całego świata, że nic się nie zgadza. Niestety lajkonik ze nie.
Znalazłem coś takiego W-awa - New Delhi (25.10 - 10.11) - Finnair za 2500 (bagaż rejestrowy w cenie) i do tego New Delhi - Katmandu (godziny i terminy można dopasować, żeby było bezpiecznie i się zgadzało) za 709 - Air India. Opcja bardzo kusząca, nawet z wizą indyjską.
Co myślicie na coś takiego?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 09 Maj 2023 20:44 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

IMO, wersja przez Indie jest o niebo lepsza.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 10 Maj 2023 19:58 

niebieski
Przy opcji lotu przez Indie na dwóch różnych biletach załóż minimum 4h na przesiadkę (abstrahując od potencjalnego opóźnienia). Immigration potrafi trwać długo. U mnie był też "problem" przy locie tam przez BOM, bo przeszedłem przez granicę do Indii i za chwilę z nich wylatywałem, a tymczasem oficer "wypuszczający" nie miał mnie w systemie jako przybyłego, pomimo stempli w paszporcie etc i dłuższa chwila zeszła na prostowaniu tego.
 Profil Relacje PM off
shigure uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 10 Maj 2023 22:51 

Mam pytania dwa:
1. wiza turystyczna za 25 USD, daje możliwość dwukrotnego wjazdu do Indii. Czy liczy się przyjazd do New Delhi - raz i przelot z Katmandu do New Delhi - drugi. Czy też należy doliczyć też wyjazdy, czyli przekroczeni granicy indyjsko-nepalskiej w drodze do Katmandu i tej z przelotem do Warszawy,
2. chcę się upewnić: loty do Azji Finnairem w klasie ekonomicznej są z bagażem rejestrowym 23 kg e cenie biletu (tak wynika z tabeli na ich stronie), ale jest tez np. Economic Litgh, bez bagażu rejestrowego - i nie bardzo wiem co to jest.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 11 Maj 2023 07:51 
Awatar użytkownika

platynowy
@shigure

1. Każdy wjazd do Państwa.
2. Light, czyli odchudzona klasa bydlęca. Bez bagażu i reszty, trochę long haul
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości