Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Gru 2017 22:25 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 122 901
Cześć wszystkim!

Zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych podróżników o pomoc w ułożeniu planu pobytu w Pizie. Miejsce to będzie naszą bazą noclegową oraz miejscem do którego lecimy i z którego będziemy wracać.

Lądowanie w Pizie przewidziane jest w przyszły piątek o godzinie 15:35, a wylot w poniedziałek o 19:25 co daje całkiem sporo czasu i możliwości na zwiedzenie okolicy. Dodam, że jest to nasza pierwsza wycieczka do Włoch, mam nadzieje że nie ostatnia, bo do zwiedzenia w tym kraju jest naprawdę wiele, ale chcielibyśmy zobaczyć to co najbardziej warto w pobliżu Pizy.

Aktualny pomysł na plan wygląda następująco:

1. Piątek - lądowanie o godzinie 15:35, zameldowanie w hotelu w Pizie, a następnie zwiedzanie tego miasta aż do końca dnia.
2. Sobota i Niedziela - w jeden z tych dni na 100% odwiedzimy Florencję, do której udamy się za pomocą pociągu (trenitalia) z samego rana, a wyjazd jakoś w godzinach wieczornych żeby możliwie jak najwięcej skorzystać i zobaczyć w jeden dzień. Co do dnia to również chciałem zapytać czy w któryś z tych dni lepiej będzie odwiedzić to miasto, bo z tego co się orientuje to w niedziele prawdopodobnie pozamykane są sklepy, ale na dobrą sprawę możliwe że nie będzie to miało większego wpływu.

Pozostaje jeden dzień do zagospodarowania i tutaj bardzo ciężko jest nam się na coś zdecydować, nie chciałbym żeby to było przesadnie daleko więc zastanawiam się nad Livorno, Viareggio, Lukką, Spezią, Genuą lub Sieną. Z tego co udało mi się wyczytać to Livorno, Viareggio to miejscowości położone nad morzem, a jeśli bierzemy pod uwagę grudzień to nie wiem czy będzie to tak dobry pomysł więc może właśnie Genua lub Siena. Tutaj najbardziej potrzebuje pomocy i pomysłu kogoś doświadczonego.

W ostatni dzień w poniedziałek myślę, że dalej można poznawać Pizę lub z samego rana udać się do jakiejś bardzo bliskiej miejscowości, która byłaby warta poświęcenia paru godzin, a następnie powrotu i wylotu do Polski.

Jeśli ktoś miałby do polecenia w tych miastach jakieś tanie miejsca gdzie można smacznie i dobrze zjeść to również byłbym bardzo wdzięczny. Wszystkim osobom, które będą chciały pomóc wielkie dzięki!
 Profil Relacje PM off  

Komfort na Lazurowym Wybrzeżu za 659 PLN 🇫🇷🏖️ 4* hotel w centrum Nicei i idealne godziny lotów✈️✨ Komfort na Lazurowym Wybrzeżu za 659 PLN 🇫🇷🏖️ 4* hotel w centrum Nicei i idealne godziny lotów✈️✨
🚨 MEGA 🚨 Loty na Zanzibar (z bagażem) za 1699 PLN 😍🔥 🚨 MEGA 🚨 Loty na Zanzibar (z bagażem) za 1699 PLN 😍🔥
#2 PostWysłany: 02 Gru 2017 22:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Skoro masz zaplanowany jeden dzień we Florencji, to drugi na Cinque Terre. Z Pizy pociągiem do La Spezia, potem Cinque Terre Card.

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Gru 2017 00:09 

Byłem w tych okolicach w październiku. Również polecam Cinque Terre, jeśli będzie dobra pogoda, a jeśli nie to Siena. Dogodne połączenie z przesiadką w Empoli. Pociągi kursują często. Czas dojazdu ok. 1,5h. Ostatni dzień -poniedziałek, polecam Lukke. Dojazd pociągiem ok. pół godziny. Bardzo ładne miasteczko. Kilka godzin wystarczy, żeby poczuć klimat.
 Profil Relacje PM off
ciociajagna lubi ten post.
kain uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 03 Gru 2017 00:29 

niebieski
Witam. Również polecam np. Manarolę czy całe Cinque Terre, ale warto zobaczyć Sienę czy mniejsze miejscowości jak san Gimigniano czy Volterrę. Mają swój specyficzny klimacik. Osobiście w ziemie odpuściłbym La Spezię. Aaa jeżeli lubisz wino to warto spróbować białej Vernaccia/5 E/ do kupienia na pewno w San Gimignano. Powodzenia

#5 PostWysłany: 03 Gru 2017 00:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Zanim zaczniesz planować wypad do Cinque Terre, sprawdź dobrze godziny pociągów i ich ceny. W zimowym rozkładzie część pociągów regionale (stała cena - 7,60 euro) zastępuje Frecciabianca lub Intercity (cena dynamiczna - w tej chwili pewnie 15-20 euro w jedną stronę). Rano pociąg regionale jest jeden, ok. 7.30, a potem następny dopiero po 11. W samym Cinque Terre też jest mniej pociągów, więc można np. utknąć w La Spezii na 40 minut, jak się tego dobrze nie skoreluje. Plus do kosztów wyprawy trzeba doliczyć jeszcze koszt CT Card. I nagle robi się z tego nawet ok. 50 euro za osobę tylko na przejazdy. IMO nie wiem, czy warto.

W zakresie porad dodam, że my jednego dnia w trakcie podróży z La Spezii do Pizy zaliczyliśmy Viareggio i Lukkę. Jest to spokojnie do zrobienia, a miasta mają zupełnie inny charakter, więc dzień robi się bardzo ciekawy :)

#6 PostWysłany: 03 Gru 2017 08:40 

niebieski
@metia dobrze radzi. Trzeba też wziąć po uwagę krótkość dnia o tej porze roku. Piza po dojściu/dojechaniu do hotelu będzie do obejrzenia po zmroku.
I raczej Cinque Terre zostawiłabym na wiosnę :) . Florencja jak najbardziej ok. Piękna jest Siena-to raczej na cały dzień, z dojazdem, ale i niewielka Lucca
robi wrażenie. Albo cały dzień w Genui; są na forum opisy bardzo zachęcające :) . Miłego zwiedzania.
 Profil Relacje PM off

#7 PostWysłany: 03 Gru 2017 10:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzień w Genui z tym samym zastrzeżeniem co do kosztu biletów - na tej trasie bezpośrednio tylko intercity lub Freccabianca, więc trzeba się liczyć w dynamicznym systemem sprzedaży biletów: na kolejny tydzień bilety będą za 20 euro minimum w jedną stronę. Do tego 2h podróży w jedną stronę, czyli 4h w ciągu dnia. A ciemno robi się ok. 17-17.30. IMO sens jazdy do Genui jest więc średni.

#8 PostWysłany: 03 Gru 2017 10:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak @metia dobrze radzi, rozkłady jazdy pociągów trzeba przestudiować, można jechać do Cinque Terre w sobotę 09.12.2017, to jeszcze chyba stary rozkład obowiązuje. Pociągiem do Genui z Pizy hm... no da się, ale dalej i drożej. W tym wszystkim wziąłbym jeszcze pod uwagę pogodę. Czyli szybko rano na dworzec w Pizie: jak zapowiada się ładnie - Cinque Terre, jak deszcz i mgła to bliżej np. Lukka. A Florencja na drugi dzień. A dzień trwa od 7:41 do 16:41, w dziewięć godzin jakieś zdjęcie widokowe przy naturalnym świetle zdąży się zrobić :) .

http://www.cinqueterre.eu.com/images/stories/Cinque-Terre-train-timetable.jpg

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off

#9 PostWysłany: 03 Gru 2017 11:35 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 122 901
Dziękuje wszystkim za wasze wypowiedzi i sugestie :).

Rzeczywiście biorąc pod uwagę długość dnia i wszystkie problemy o których wspominacie (też te finansowe) raczej odrzucę pomysł Cinque Terre Card z przejazdem do La Spezi, mam wrażenie że może to być fenomenalna i strasznie malownicza atrakcja, ale bardziej do zrobienia w cieplejsze dni na wiosnę lub lato i jeśli kiedyś będę miał okazje to pewnie się tam wybiorę. Genua rzeczywiście odpada z racji po pierwsze długiej podróży i również kosztów, bo z tego co widzę to o ile poranne pociągi z Pizy są za ok. 10 euro to powrót jest od 20 euro wzwyż, a to już spora kwota. W związku z tym na dobrą sprawę zostają takie propozycje jak Siena gdzie z tego co widzę na niedziele bilety wyjdą 21.6 euro za osobę, ale tutaj też prawie 2h podróży w jedną stronę. Podoba mi się pomysł związany z Luccą i na poniedziałek jest to ciekawa propozycja. Myślałem też o Livorno w związku z bliskością tego miasta w stosunku do Pizy. Ewentualnie może zamiast jechać do Sieny to skupić się również na jakiejś małej miejscowości w pobliżu Pizy, która będzie przyjemna dla oka i dla relaksu po ciężkim dniu we Florencji, bo pewnie w nogach trochę będzie ciężaru po tym dniu.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 21 Lut 2018 12:06 

kain napisał(a):
Cześć wszystkim!

Zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych podróżników o pomoc w ułożeniu planu pobytu w Pizie. Miejsce to będzie naszą bazą noclegową oraz miejscem do którego lecimy i z którego będziemy wracać.

Lądowanie w Pizie przewidziane jest w przyszły piątek o godzinie 15:35, a wylot w poniedziałek o 19:25 co daje całkiem sporo czasu i możliwości na zwiedzenie okolicy. Dodam, że jest to nasza pierwsza wycieczka do Włoch, mam nadzieje że nie ostatnia, bo do zwiedzenia w tym kraju jest naprawdę wiele, ale chcielibyśmy zobaczyć to co najbardziej warto w pobliżu Pizy.

Aktualny pomysł na plan wygląda następująco:

1. Piątek - lądowanie o godzinie 15:35, zameldowanie w hotelu w Pizie, a następnie zwiedzanie tego miasta aż do końca dnia.
2. Sobota i Niedziela - w jeden z tych dni na 100% odwiedzimy Florencję, do której udamy się za pomocą pociągu (trenitalia) z samego rana, a wyjazd jakoś w godzinach wieczornych żeby możliwie jak najwięcej skorzystać i zobaczyć w jeden dzień. Co do dnia to również chciałem zapytać czy w któryś z tych dni lepiej będzie odwiedzić to miasto, bo z tego co się orientuje to w niedziele prawdopodobnie pozamykane są sklepy, ale na dobrą sprawę możliwe że nie będzie to miało większego wpływu.

Pozostaje jeden dzień do zagospodarowania i tutaj bardzo ciężko jest nam się na coś zdecydować, nie chciałbym żeby to było przesadnie daleko więc zastanawiam się nad Livorno, Viareggio, Lukką, Spezią, Genuą lub Sieną. Z tego co udało mi się wyczytać to Livorno, Viareggio to miejscowości położone nad morzem, a jeśli bierzemy pod uwagę grudzień to nie wiem czy będzie to tak dobry pomysł więc może właśnie Genua lub Siena. Tutaj najbardziej potrzebuje pomocy i pomysłu kogoś doświadczonego.

W ostatni dzień w poniedziałek myślę, że dalej można poznawać Pizę lub z samego rana udać się do jakiejś bardzo bliskiej miejscowości, która byłaby warta poświęcenia paru godzin, a następnie powrotu i wylotu do Polski.

Jeśli ktoś miałby do polecenia w tych miastach jakieś tanie miejsca gdzie można smacznie i dobrze zjeść to również byłbym bardzo wdzięczny. Wszystkim osobom, które będą chciały pomóc wielkie dzięki!

Jeśli odwiedzasz Florencję, koniecznie odwiedź Ogród Boboli. Ogrody Boboli przypominają długą i bogatą rezydencję księżniczek, wielkich książąt i monarchów we Florencji. :D
Głównie turysta tęskni za ogrodami. ;) ;)
Bilety są dostępne przez cały rok, ale zgodnie z sesją zmiana ceny.
https://dotravel.com/ticket/show/1233/f ... ns-tickets
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 25 Kwi 2023 10:00 

Loty: 84
Kilometry: 167 176
Czy ktoś może wskazać ładne, piaszczyste plażę w okolicach Pizy?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 25 Kwi 2023 10:34 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 802 011
platynowy
Użyłem wielce skomplikowanego narzędzia Google Maps w wersji ludzik i takie coś znalazłem bezpośrednio obok Pizy - miejscowość Tirrenia.
Piękna przemysłowa plaża.
Czy mógłbym jeszcze w jakiś sposób być pomocny ?

Załączniki:
x.JPG
x.JPG [ 150.62 KiB | Obejrzany 1971 razy ]

"Podróżować to żyć..."

Ostatnio edytowany przez Tomo14, 25 Kwi 2023 11:00, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
rw30 uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 25 Kwi 2023 10:48 

HON fly4free
@bs13
Viareggio - plaże jeszcze bardziej przemysłowe
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości