Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 422 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 02 Kwi 2023 12:50 
Awatar użytkownika

HON fly4free
tak
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#382 PostWysłany: 03 Kwi 2023 14:43 

Witam. Jak wielu z was doświadczyłem przykrości związanej z odwołaniem lotów z Katowic. 4 marca miałem lecieć z Katowic do Stambułu, tam miałem mieć prawie 24h postoju i 5 marca miałem wylecieć do Cancun. 1 marca dostałem email z informacją, że lot jest odwołany. Bilet (pierwszy i ostatni raz w życiu) kupiłem przez pośrednika Booking.com. Sami możecie się domyślać co przeżyłem próbując zmienić lot. Finalnie udało mi się polecieć z Warszawy ale za nic w świecie nie mogłem zachować swojego oryginalnego lotu do Cancun (wg. Turkish system nie mógł złożyć takiej konfiguracji lotów na jednym bilecie). W wyniku tego w Cancun byłem dobę wcześniej niż zakładałem i straciłem nocleg w Stambule. Będę się starał uzyskać od linii odszkodowanie i tu jest pytanie do was. Czy mogę się ubiegać o 600 Euro odszkodowania skoro przepadł mi też oryginalny lot do Cancun czy zostaję walka tylko o odwłoany lot z Katowic i 400 Euro? Czy komuś też udało się uzyskać zwrot środków za dodatkowe koszty poniesione w wyniku zmiany lotu? (dodatkowe hotele, kosz dojazdu itp). Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Damian.
 Profil Relacje PM off  

#383 PostWysłany: 03 Kwi 2023 14:47 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jeżeli zaszła podstawa do wypłacenia odszkodowania to jego kwota określona jest na podstawie odległości między punktem początkowym a końcowym całego biletu a nie któregokolwiek z lotów składających się na ten bilet.
 Profil Relacje PM off
damiansan89 lubi ten post.

#384 PostWysłany: 03 Kwi 2023 14:55 

HON fly4free
Odszkodowanie służy generalnie pokryciu takich właśnie dodatkowych kosztów związanych z odwołaniem lotu. To nie jest osobny "zarobek".
 Profil Relacje PM off  

#385 PostWysłany: 03 Kwi 2023 16:26 
Awatar użytkownika

srebrny
@marek2011 eee. Na pewno? 😏

#386 PostWysłany: 03 Kwi 2023 16:47 

HON fly4free
@wtak: na pewno; oczywiście mam na myśli np. koszty utraconego noclegu gdzieś tam itp. związane z zakłóceniem planów podróży bo jak rozumiem o to chodziło pytającemu.
 Profil Relacje PM off  

#387 PostWysłany: 03 Kwi 2023 17:27 
Awatar użytkownika

Loty: 106
Kilometry: 327 306
jacek96 napisał(a):
Jaki hotel dostałeś, wszystkich do tego samego zawieźli?

Witam

Hotel około godziny jazdem busem ( TK ) dowozi oczywiscie
Tüyap Palas z śniadaniem.
 Profil Relacje PM off  

#388 PostWysłany: 03 Kwi 2023 17:28 

srebrny
Jeśli wysokość poniesionej szkody jest wyższa od odszkodowania na podstawie WE 261/2004, to o różnicę można wystąpić na zasadach ogólnych.
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#389 PostWysłany: 13 Kwi 2023 08:33 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
niebieski
Miałem loty na czerwiec KTW - IST - KTW, które zmieniły się KRK - IST - KRK z korektą dat i godzin.
Lot pierwszy mi odpowiada ale niestety powrót dwa dni później niż planowaliśmy.
W zaplanowanym dniu (sobota) jest jedynie opcja powrotu via WAW (Turkish + LOT).
Czy jest szansa przebookowania przez Turkisha na taką wersję (IST - (Turkish) WAW - (LOT)KRK)?
Przez formularz zmiany się nie da (odsyła na call center) ale może udało się komuś przez czat, maila lub tel?
pozdrawiam

#390 PostWysłany: 18 Kwi 2023 09:49 

Przeczytałam cały wątek i jestem przerażona (na własne życzenie, kupując loty przez MyTrip).

Czy ktoś wie jak rozwiązać taką sytuację:
Loty na jednym bilecie KTW-IST-HAN i spowrotem.
Anulowanie pierwszego lotu KTW-IST przez Turkish Airlines i zmiana na powrót do KRK.
MyTrip proponuje tylko zwrot za całość, TA twierdzi, że nasze pozostałe loty mogą zostać zachowane jeśli pośrednik usunie z rezerwacji pierwszy anulowany przez nich lot i wtedy bilet będzie ważny.

W Customer Service MyTrip nie da się nic załatwić, na każdy nasz email z prośbą o otworzenie rezerwacji/usunięcie pierwszego lotu/kontakt z TA żeby to załatwić otrzymujemy odpowiedź "możemy zwrócić za całość biletu". Po czym my odpowiadamy, że nie chcemy zwrotu tylko zachowania lotów, a oni odpowiadają "twój pierwszy lot został anulowany, możemy zwrócić za całość biletu". Czy oni nie znają innych słów po angielsku? Tylko REFUND?
Czy ktoś kiedyś miał podobną sytuację i jakoś z tym sobie poradził?

A miesiąc temu kiedy TA anulował pierwszy lot z Katowic rozmawiałam na infolini polskiej z kimś z MyTrip i zostałam poinformowana, że pozostałe loty są okej tylko będę musiała na własną rękę dostać się do Istambułu (ogarnęliśmy to, mamy transport do Budapesztu a stamtąd do Istambułu).
Jednak dzisiaj dowiadujemy się zupełnie innych rzeczy.
TA ma związane ręce, bo pośrednik musi odblokować rezerwację, a pośrednik to banda złodziei, którzy nawet nie chcą mi napisać na jakiej podstawie odwołują mój cały bilet, nie potrafią wytłumaczyć się żadną ustawą lub warunkami umowy.

Czy ktoś miał taką sytuację i udało się zachować loty?
Dodam, że nie chcemy żadnego zwrotu, naprawdę, nawet odszkodowania za siwe włosy i zszargane nerwy podczas 10tego połączenia z MyTrip. Chcemy tylko żeby nasze pozostałe loty się odbyły..

NIGDY WIĘCEJ POŚREDNIKÓW
 Profil Relacje PM off  

#391 PostWysłany: 18 Kwi 2023 09:53 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wystarczy wejść w swoją rezerwację na stronie Turkish Airlines i dokonać zmian samemu według indywidualnych preferencji, trwa to dosłownie chwilę, wszystko działa bardzo sprawnie i ani kontakt z Mytrip ani z Turkish Airlines nie jest do tego potrzebny.
 Profil Relacje PM off
Yaszczyk lubi ten post.

#392 PostWysłany: 18 Kwi 2023 10:11 

srebrny
Rezerwację robione przez OTA, są zazwyczaj wyłączone z możliwości samodzielnej zmiany.
W najgorszym wypadku możesz poczekać do dnia przed pierwszym lotem i wtedy skontaktować się z przewoźnikiem.
24h przed planowanym lotem, przejmuje linia lotnicza.
 Profil Relacje PM off  

#393 PostWysłany: 18 Kwi 2023 10:12 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie przesądzam jak inni ale ja miałem 2 rezerwacje zrobione przez OTA i obie mogłem zmienić samodzielnie na stronie TK po odwołaniu lotów z Katowic.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#394 PostWysłany: 18 Kwi 2023 10:13 

niebieski
ja podobnie jak wyżej... bez problemu zmieniłem na stronie...
 Profil Relacje PM off  

#395 PostWysłany: 18 Kwi 2023 14:12 

klimekk2016 napisał(a):
Przeczytałam cały wątek i jestem przerażona (na własne życzenie, kupując loty przez MyTrip).

Czy ktoś wie jak rozwiązać taką sytuację:
Loty na jednym bilecie KTW-IST-HAN i spowrotem.
Anulowanie pierwszego lotu KTW-IST przez Turkish Airlines i zmiana na powrót do KRK.
MyTrip proponuje tylko zwrot za całość, TA twierdzi, że nasze pozostałe loty mogą zostać zachowane jeśli pośrednik usunie z rezerwacji pierwszy anulowany przez nich lot i wtedy bilet będzie ważny.

W Customer Service MyTrip nie da się nic załatwić, na każdy nasz email z prośbą o otworzenie rezerwacji/usunięcie pierwszego lotu/kontakt z TA żeby to załatwić otrzymujemy odpowiedź "możemy zwrócić za całość biletu". Po czym my odpowiadamy, że nie chcemy zwrotu tylko zachowania lotów, a oni odpowiadają "twój pierwszy lot został anulowany, możemy zwrócić za całość biletu". Czy oni nie znają innych słów po angielsku? Tylko REFUND?
Czy ktoś kiedyś miał podobną sytuację i jakoś z tym sobie poradził?

A miesiąc temu kiedy TA anulował pierwszy lot z Katowic rozmawiałam na infolini polskiej z kimś z MyTrip i zostałam poinformowana, że pozostałe loty są okej tylko będę musiała na własną rękę dostać się do Istambułu (ogarnęliśmy to, mamy transport do Budapesztu a stamtąd do Istambułu).
Jednak dzisiaj dowiadujemy się zupełnie innych rzeczy.
TA ma związane ręce, bo pośrednik musi odblokować rezerwację, a pośrednik to banda złodziei, którzy nawet nie chcą mi napisać na jakiej podstawie odwołują mój cały bilet, nie potrafią wytłumaczyć się żadną ustawą lub warunkami umowy.

Czy ktoś miał taką sytuację i udało się zachować loty?
Dodam, że nie chcemy żadnego zwrotu, naprawdę, nawet odszkodowania za siwe włosy i zszargane nerwy podczas 10tego połączenia z MyTrip. Chcemy tylko żeby nasze pozostałe loty się odbyły..

NIGDY WIĘCEJ POŚREDNIKÓW

zadzwoń na Polska infolinię - poszukaj na forum, jest gdzieś numer.
 Profil Relacje PM off  

#396 PostWysłany: 19 Kwi 2023 12:48 

niebieski
w celach informacyjnych:
KTW - IST - KTW do zmiany na KRK - IST - KRK z tym, że jeden z odcinków realizowany LOTem. Po kilku próbach na infolinii oraz kilku mailach, które nic nie dały (stanowczo odmawiali przebukowania na LOT) dziś w końcu się udało załatwić to mailowo. Wolałbym oba odcinki TA ale niestety terminy...
Zatem warto próbować po kilka razy.

#397 PostWysłany: 19 Kwi 2023 14:10 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Piccolo napisał(a):
Zatem warto próbować po kilka razy.

Pisałeś od zera (tak jakbyś prosił po raz pierwszy) czy kontynuowałeś wymianę maili?
 Profil Relacje PM off  

#398 PostWysłany: 19 Kwi 2023 15:15 

niebieski
Od nowa, bez jakichkolwiek nawiązań do poprzednich nieudanych prób.
piotrkr uważa post za pomocny.

#399 PostWysłany: 24 Kwi 2023 15:46 

U mnie sprawa wygląda tak: na MyTrip w rezerwacji widnieją stare dane podróży i kontakt z nimi niczego nie wniósł, przestałam próbować. Linia lotnicza zasłaniała się cały czas tym, że OTA ma pełną kontrolę, ale na aplikacji miałam poprawne loty. Wchodząc na stronę www Turkish Airlines i wpisując dane dostawałam informację, że loty trzeba odwołać albo zmienić na poprawne (błąd ich systemu? Ogólny bajzel?), ale jak chciałam podjąć jakąś operację TK system informował na końcu, że muszę się skontaktować z agencją więc zarządzanie rezerwacją przeze mnie nie było możliwe.

24h przed odlotem (gdy tylko pojawiła się taka możliwość) odprawiłam się przez aplikację Turkish Airlines (tylko na aplikacji miałam taką możliwość, na www blokowało). Historia zakończyła się tak, że właśnie czekam na lot do Hanoi więc podróż uratowana.

A co do zmiany lotniska początkowego niestety u mnie nie dało się nic zrobić, bo MyTrip stwierdził, że nie mozna zmienić na Warszawę, bo system ich nie przepuszcza, a Kraków nie wchodził w grę, bo startuje od maja 2023 (mój lot 24.04).Na własną rękę dostaliśmy się do Istambułu przez Budapeszt, bo tak było najtaniej.
Dzwoniąc do Turkish Airlines żeby coś załatwić dostawałam informację, że możemy albo anulować całość albo zacząć od Istambułu, ale oczywiście OTA musi to zmienić, bo my nie możemy, w przeciwnym razie nie polecimy.

Finalnie zakończyło się dobrze, mimo tego, że poświęciliśmy 1000 zł (na 2os) żeby się dostać do Istambułu. Ale te nerwy w ostatnim tygodniu napewno spowodowały już wrzody w naszych żołądkach..

Najgorsza była ta dezinformacja, bo każdy mówił co innego, a hindusi na czacie MyTrip w ogóle nas nie rozumieli mimo tego, że pisaliśmy po polsku i po angielsku to dostawaliśmy odpowiedzi nie na temat.
Na stronie Turkish Airlines nasze loty nadal widnieją jako nieaktywne z powodu niewykonania żadnej zmiany, a na rezerwacji MyTrip mamy pierwotne loty, dramat. System chyba niezabanglał.

W każdym razie dzięki za odpowiedzk :)
A każdemu kto będzie w takiej sytuacji życzę wytrwałości - trzeba męczyć bułe i mieć szczęście żeby trafić na "odpowiedniego" agenta na czacie lub infolini.
 Profil Relacje PM off  

#400 PostWysłany: 24 Kwi 2023 17:29 
Awatar użytkownika

złoty
Nie trzeba męczyć bułę tylko kupować bezpośrednio, to po pierwsze, a po drugie uważnie czytać forum, już wiele razy było pisane, że linia lotnicza przejmuje bilety na 24h przed lotem i wtedy można do niej dzwonić żeby coś zmienili
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 422 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości