Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 430 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  Następna

Czy spotkałeś się już z overbookingiem podczas swoich lotów?
Tak
Nie
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 16 Kwi 2023 22:06 

srebrny
Cytuj:
jak pozniej doczytalem to jak sie samemu zglosi to nie musza placic odszkodowania

A gdzie to przeczytałeś?
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜 Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜
🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍 🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍
#222 PostWysłany: 17 Kwi 2023 14:46 

W internecie, na stronie jednego z posrednika, ktory zalatiwa odszkodowania

Uwaga: jeśli dobrowolnie zrezygnujesz ze swojego miejsca, nie przysługuje Ci odszkodowanie za overbooking
Właśnie z tego powodu nie zalecamy, aby dobrowolnie rezygnować ze swojego miejsca w samolocie. W większości przypadków pracownicy linii lotniczej szukają ochotników, którzy zgodzą się dobrowolnie zrezygnować z lotu, a w zamian otrzymać voucher i miejsce w następnym samolocie. Linia może także zaoferować miejsce w wyższej klasie, jeżeli zgodzisz się skorzystać z następnego lotu. Decyzja należy do Ciebie, a więc jeśli jest to dla Ciebie satysfakcjonująca oferta, możesz z niej skorzystać. Pamiętaj jednak, że dobrowolna rezygnacja ze swojego miejsca, oznacza utratę wszystkich praw do odszkodowania, które przysługują Ci zgodnie z rozporządzeniem WE 261.
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 17 Kwi 2023 15:14 

srebrny
Zgłaszasz się na ochotnika pod warunkami, które dyktujesz - czyli odszkodowanie plus inne benefity.
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 17 Kwi 2023 15:43 

złoty
Tyle, że to nie np LOT i Wizzair nie pyta.
Odprawiających się późno stawia przed faktem dokonanym tj poczekamy i raczej się nie uda.

A i z odszkodowaniem też nie jest tak łatwo jak tu ostatnio wybrzmiało. Chyba że lot jest do lub z UK, inaczej wcale nie tak rzadko trzeba składać pozew sądowy.
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 18 Kwi 2023 13:54 
Awatar użytkownika

niebieski
tomex85 napisał(a):
Odprawialem sie pozno...i nie dostalem karty pokladowej

Rozumiem, że miałeś jakby potwierdzenie odprawy w appce i tak? czy wywaliło Cię i zupełnie nieodprawiony podszedłeś do check in ?

#226 PostWysłany: 18 Kwi 2023 16:04 

Tak, mialem w apce info jak sie probowalem odprawic, ze musze udac sie do check in po karte pokladowa. Generlanie byl problem nawet z wygenerowaniem tego...
 Profil Relacje PM off
Akna lubi ten post.

#227 PostWysłany: 19 Kwi 2023 15:33 

złoty
tomex85 napisał(a):
Wychodzi na to ze decyduje kolejnosc drukowania baording pass przy check in....
Czyli im wcześniej się pojawisz przy check in, tym masz większe szanse, że polecisz czy na odwrót?
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 19 Kwi 2023 16:18 

niebieski
Raczej im wcześniej zrobisz odprawę (online).
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 19 Kwi 2023 16:23 

złoty
Nie raczej, a pewnik tj na 100%.
A choćby dlatego, że generuje coś na wzór karty pokładowej, tyle że bez kodu QR.
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 19 Kwi 2023 16:40 

Loty: 107
Kilometry: 220 982
jestem prawie pewien ze decyduje kolejnosc odprawy,
w zeszlym miesiacu w Eindhoven odprawilem 2 bilety doslownie na sam koniec sequence byl 219 + 220 i najpierw w ogole byl problem przejsc na tym boarding passie przez bramki, nastepnie jak juz sie udalo (po paru telefonach z obslugi - do dzis nie rozkminilem o co chodzilo), padlo pytanie czy chcemy leciec razem, obydwoje musielismy byc na nastepny dzien w PL takze finalnie siedzielismy do konca az sie nie okazalo ze nikt wiecej sie nie pojawil
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#231 PostWysłany: 19 Kwi 2023 16:58 

złoty
@piwili Nie chodzi mi o odprawę online, tylko o to, o czym pisał @tomex85. Odprawiasz się, nie dostajesz karty pokładowej, tylko informację, żeby się przed lotem udać do check in w celu wydrukowania bp. I teraz czy jest zależność, a jeśli tak to jaka, od czasu podejścia do stanowiska odprawy, a prawdopodobieństwem polecenia (zakładając że jest overbooking).
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 19 Kwi 2023 17:14 

niebieski
Nie sądzę, żeby tu była jakaś reguła. To raczej zależy od obsługi na lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 19 Kwi 2023 18:25 

Mar77 napisał(a):
tomex85 napisał(a):
Czyli im wcześniej się pojawisz przy check in, tym masz większe szanse, że polecisz czy na odwrót?

im wczesniej sie pojawisz na check in , tym wieksza szansa ze polecisz. Tak mi tez tlumaczyla kobieta z check inu, jak mowilem jej ze chyba nie polece. Powiedziala ze 1 osoba jest przede mna czekajaca na miejsce, Na bilecie , ktory mi wydrukowala., mialem miejsce nr 0 :> Oczywiscie tak dziala to w wizzair.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Mar77 uważa post za pomocny.

#234 PostWysłany: 19 Kwi 2023 19:48 

złoty
@tomex85 Takie coś dostałeś odprawiając się online, zamiast karty pokładowej?

Załączniki:
w.png
w.png [ 97.79 KiB | Obejrzany 4190 razy ]
 Profil Relacje PM off
KL_user uważa post za pomocny.

#235 PostWysłany: 20 Kwi 2023 07:46 
Awatar użytkownika

Loty: 1358
Kilometry: 2 771 241
platynowy
tomex85 napisał(a):
Mar77 napisał(a):
tomex85 napisał(a):

im wczesniej sie pojawisz na check in , tym wieksza szansa ze polecisz. Tak mi tez tlumaczyla kobieta z check inu, jak mowilem jej ze chyba nie polece. Powiedziala ze 1 osoba jest przede mna czekajaca na miejsce, Na bilecie , ktory mi wydrukowala., mialem miejsce nr 0 :> Oczywiscie tak dziala to w wizzair.

To nie jest tak do końca. Jak jest ovebooking to system losuje tych co mają być na standby (pomija tych co kupili miejsce). Potem jak dojdziesz do bramki to rzeczywiście kto pierwszy ten lepszy. tzn w kolejce na miejsca, które potencjalnie się zwolnią jak ktoś nie przyjdzie albo się spóźni.
Późny check-in w apce nie ma znaczenia, bo już możesz być wylosowany.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 20 Kwi 2023 08:15 
Awatar użytkownika

niebieski
@Mar77 odpowiem za @tomex85 dokładnie takie coś :)

Mnie powiedzieli tak - liczy się kolejność odprawy, jeśli ktoś miał wybrane miejsce - nie będzie brany pod uwagę do overbookingu.
Biorą tych bez przydzielonych miejsc. Ja miałam wtedy seq 241.
I faktycznie odprawiając się w apce można się pogubić o co chodzi... Ja wtedy odpaliłam odprawę przez stronę.
Dodam jeszcze, że gdybym przyszła bez tej odprawy (której de facto nie dało się zrobić), wizz by mnie skasował za odprawę na lotnisku.
2 ludzi lubi ten post.
KL_user uważa post za pomocny.

#237 PostWysłany: 20 Kwi 2023 09:20 

hiszpan napisał(a):
tomex85 napisał(a):
Mar77 napisał(a):
tomex85 napisał(a):

To nie jest tak do końca. Jak jest ovebooking to system losuje tych co mają być na standby (pomija tych co kupili miejsce). Potem jak dojdziesz do bramki to rzeczywiście kto pierwszy ten lepszy. tzn w kolejce na miejsca, które potencjalnie się zwolnią jak ktoś nie przyjdzie albo się spóźni.
Późny check-in w apce nie ma znaczenia, bo już możesz być wylosowany.

w wizzair nie ma losowan.
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 27 Kwi 2023 13:53 
Awatar użytkownika

HON fly4free
na forum face sa informacje, ze dzisiaj W6 Katowice do Abu Zabi nie zapakowali sie wszyscy
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 30 Kwi 2023 15:22 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
Czy ktoś może wziął odszkodowanie na overbooking na konto Wizz (120%) zamiast przelew na konto? Jeśli tak to jaka jest ważność tego kredytu? Rok czy bezterminowo?

#240 PostWysłany: 30 Kwi 2023 19:05 

platynowy
@barka

1) viewtopic.php?t=106445

2) #1213 lub #1925

Primo ultimo następnym razem użyj lupki.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 430 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości