Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 06 Sie 2012 12:42 

my również jechaliśmy tym autobusem przez całe miasto - podroż zajęła nam ok 30 minut także spokojnie zdążysz jeżeli będziesz podróżował z bagażem podręcznym - przy rejestrowanym wyjechał bym troszkę wcześniej.[/quote]

No to super ;) dzięki za info. Lecimy tylko na 2 dni więc plecak na plecach wystarczy :) Czyli on poprostu przejeżdża przez to całe miasto i dojeżdża do terminala?
 Profil Relacje PM off  

Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍 Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍
Zimowy relaks na Dżerbie🌴☀️ 4* hotel z all inclusive za 1665 PLN 🍹🍴 Zimowy relaks na Dżerbie🌴☀️ 4* hotel z all inclusive za 1665 PLN 🍹🍴
#142 PostWysłany: 07 Sie 2012 08:37 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
Tomcio90 napisał(a):
Czyli on poprostu przejeżdża przez to całe miasto i dojeżdża do terminala?

dokłądnie tak, a jeszcze to dokładnie to przejezdza przez całe miasto i wraca sie na lotnisko :)
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 09 Sie 2012 21:55 

Witam.
Czy jechał ktoś w tym roku autobusem Terravision z Ciampinio do Termini lub w drugą stronę?
Po ile były bilety kupowane na miejscu 6 € czy 4 €? Bo na stronie Terravision podają że kupując na miejscu jest 2 euro drożej niż kupując przez net.
Czy w autobusie też można kupić, czy trzeba gdzieś na dworcu Ciampinio/Termini?
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 09 Sie 2012 22:12 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 148 809
niebieski
Nie pamiętam tego, ale wiem że w Ryanairze sprzedawali rok temu w samolocie bilet RT za 8 EUR.
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 21 Sie 2012 09:40 

Witam,

Chciałbym się dostać z Rzymu ( ze stacji Termini) na lotnisko w okolicach godziny 22, 23.
Ostatni Terravision jest o 21:20, a http://www.sitbusshuttle.it o 21:30 czy znacie inny sposób?

znalazłem jeszcze jakiś autobus ATRAL który podobno jeździ z pod termini na ciampino i w rozkładzie ma ostatni odjazd na lotnisko o północy. Czy ktoś może to potwierdzić?

http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en

Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź!

#146 PostWysłany: 21 Sie 2012 16:37 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Dodatkowo możesz z Termini pojechać metrem A na stację Anagnina, a stamtąd ostatni autobus na lotnisko odjeżdża o 23:10.
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 15 Wrz 2012 11:10 

http://www.ryanair.com/pl/notices/gops/ ... sure-PL-GB

Pilna informacja dla tych którzy planują lot do Rzymu na Ciampino między 23 września a 3 października.
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 25 Wrz 2012 10:01 

jak byłem na początku września to przed terminalem stało kilka prywatnych autobusów, najwczęsciej do termini. Koszt ok. 4€ ale zdecydowanie polecam podmiejsci za 1,2€ bo wtedy można odczuć jakimi kierowcami są Włosi:) i ciekawostka, przystanki są czytane przez kierowce :)

a co do odprawy na Ciampino, w podręcznym miałęm korkociąg z nożem, zapalniczki, drugo scyzoryk a pani z kontroli przyczepiła się do zapałek, które miałem w kieszeni :)

#149 PostWysłany: 27 Wrz 2012 10:41 

Czy mógłby mi ktoś podać dokładne informacje jak mam dotrzeć z lotniska Ciampino do http://www.hostelbookers.com/hostels/it ... ino/47094/
Na miejscu będę w poniedziałek około godz. 21
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki :)
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 27 Wrz 2012 10:51 

elmoska napisał(a):
Czy mógłby mi ktoś podać dokładne informacje jak mam dotrzeć z lotniska Ciampino do http://www.hostelbookers.com/hostels/it ... ino/47094/
Na miejscu będę w poniedziałek około godz. 21
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki :)

Ten hostel jest przy stacji kolejowej w Ciampino, więc wystarczy podjechać autobusem ATRAL do tej stacji właśnie (są autobusy bezpośrednie tylko do stacji w Ciampino lub te, które jadą do metra Anagnina i przy stacji kolejowej w Ciampino też się zatrzymują).
Godz. odjazdów: 20,40 – 21,20 - 21,50 – 22,40 - 23,30
http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 96&lang=it
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 27 Wrz 2012 11:20 

Kredko dziękuję Tobie bardzo.
Zaczęłam szukać noclegu na 3 dni w rzymie interesuje mnie hostel, ale z tego co się zorientowałam to ten Central Station Inn jest około 15 km od centrum a nie chciałabym codziennie tracić czasu na dojazd do centrum.
Znalazłam coś takiego i z tego co wyczytałam to jest wszędzie blisko. Czy mogłabyś mi podpowiedzieć ja mam z ciampino tam dotrzeć. jestem zupełnym laikiem w tych sprawach to moja pierwsza wizyta we Włoszech i mam mnóstwo obaw :(
http://www.hostelworld.com/hosteldetail ... ailability
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 27 Wrz 2012 11:36 

Ten hostel ma dwa adresy, obydwa blisko stacji Termini, jeśli zależy Ci na wygodzie to bezpośrednio można dojechać z Ciampino do Termini autobusem Terravision, bilety można kupić na ich stronie.

#153 PostWysłany: 27 Wrz 2012 11:36 

niebieski
1/ Autobus z lotniska na stację metra Anagnina za 1,20 euro bodajże + dojazd metrem do stacji Termini (bilet kupisz w automacie). Stamtąd albo pieszo (ok. 700 metrów) albo przesiadka w Linea B (druga linia metra w kierunku Rebibbia) i wysiadka na następnym przystanku - Castro Pretorio
2/ Autobus bezpośrednio z lotniska na stację Roma Termini. We wcześniejszych wpisach znajdziesz ceny i dodatkowe wskazówki. Ta opcja jest droższa, ale wygodniejsza.
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 27 Wrz 2012 12:11 

Ten akurat jest blisko Termini, więc wystarczy tam dojechać i dojść pieszo. Nie komplikuj sobie życia przesiadkami na metro B, bo to naprawdę blisko, a poza tym z Castro Pretorio musiałabyś się wrócić dobry kawałek.
Sama przesiadka z jednego metra na drugie lub z autobusu na metro zajęłaby ci więcej czasu niż dojście do hostelu
Jeśli to twoja pierwsza podróż jak piszesz, to zrób jak pisze margarita, dojedź do Termini bezpośrednim autobusem Terravision. Autobus dojeżdża na Via Marsala obok Termini, stamtąd masz dosłownie 200 m do hostelu przy Via dei Mille, a do tego przy Via Palestro ok. 400 m.
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 27 Wrz 2012 14:16 

Jesteście WIELCY bardzo dziękuję :)
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 28 Wrz 2012 15:55 

Ja mam małe pytanie. Wylot z Rzymu mam o 8:35 14 października - to jest niedziela. W niedzielę busy z Anaginy na lotnisko jadą zgodnie z rozkładem "On holidays" http://img815.imageshack.us/img815/1442/p1060745.th.jpg ? Ile jedzie bus z tego miejsca na lotnisko? Czy pierwszy bus o 7:20 jest odpowiedni, czy lepiej szukać porannych busów z Termini?
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 28 Wrz 2012 19:16 

zajacowaty napisał(a):
Ja mam małe pytanie. Wylot z Rzymu mam o 8:35 14 października - to jest niedziela. W niedzielę busy z Anaginy na lotnisko jadą zgodnie z rozkładem "On holidays" http://img815.imageshack.us/img815/1442/p1060745.th.jpg ? Ile jedzie bus z tego miejsca na lotnisko? Czy pierwszy bus o 7:20 jest odpowiedni, czy lepiej szukać porannych busów z Termini?

W niedzielę obowiązuje świąteczny rozkład (tak, to jest ten "on holidays").
Tutaj widać lepiej i czytelniej> http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en

Godziny oznaczone literką L wjeżdżają dodatkowo do miasta Ciampino, te oznaczone literą D jadą bezpośrednio na lotnisko.
W niedzielę rano nie powinno być dużego ruchu, ten z 7:20 powinien jechać max. 20 min, aczkolwiek nikt nie jest w stanie zagwarantować ci, że akurat w dniu twojego odlotu nie zdarzy się jakiś wypadek na obwodnicy, korek, itp.
Autobusy bezpośrednie (D) jadą ok. 10 minut.
Decyzja należy do ciebie, weź pod uwagę czy masz ze sobą bagaż rejestrowany czy tylko podręczny. Ok. godz. 8:00 wylatują co najmniej 4 samoloty, więc zawsze trzeba się liczyć z kolejką do kontroli bezpieczeństwa.
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 29 Wrz 2012 01:58 

Masz racje.
W sumie mam tylko bagaz podreczny, ale lece z osoba spoza Unii, dlatego tez musze sie pojawic nieco wczesniej w celu podsteplowania karty pokladowej. Dlatego tez mysle ze bus ranny z Termini bedzie dla mnie pewniejsza opcją.
Czy ktos z forumowiczow wie, gdzie moge uzyskac to podstęplowanie na Ciampino?
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 29 Wrz 2012 03:20 
Awatar użytkownika

niebieski
zajacowaty napisał(a):
Masz racje.
W sumie mam tylko bagaz podreczny, ale lece z osoba spoza Unii, dlatego tez musze sie pojawic nieco wczesniej w celu podsteplowania karty pokladowej. Dlatego tez mysle ze bus ranny z Termini bedzie dla mnie pewniejsza opcją.

zdecydowanie, na ciampino rano może być tłocznie (sam stałem w kolejce z 20min, niektóre osoby przechodziły też poza kolejką bo by nie zdążyły)
Choć o 8, po odlotach z 6, powinno byc dużo lepiej
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 29 Wrz 2012 14:24 

zajacowaty napisał(a):
Masz racje.

Niestety, do tzw. visa check musisz się ustawić w kolejce z osobami, które oddają bagaże rejestrowane na twój lot (luggage drop). Na tę kolejkę licz też ok. 30/40 min.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość