Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 17 Kwi 2023 11:15 

srebrny
Ale można zrobić zdjęcie z Lotus Gueshouse też tak :lol:

Załączniki:
haniapiramidy_male.jpg
haniapiramidy_male.jpg [ 345.22 KiB | Obejrzany 2157 razy ]
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.
Cicha_Woda uważa post za pomocny.

Lato na wypasie 🌤️😎 Urlop w hotelu z parkiem wodnym i all inclusive za 1735 PLN 👙🌊💦 Lato na wypasie 🌤️😎 Urlop w hotelu z parkiem wodnym i all inclusive za 1735 PLN 👙🌊💦
Grecja bez tłumów, ale z pełnym wyżywieniem 🌤️⛱️ Tydzień na Korfu za jedyne 1399 PLN ☕🍽️ Grecja bez tłumów, ale z pełnym wyżywieniem 🌤️⛱️ Tydzień na Korfu za jedyne 1399 PLN ☕🍽️
#22 PostWysłany: 10 Maj 2023 09:33 

niebieski
W Kairze BARDZO polecam hotel El Shams. Oddany do użytku bodajże w styczniu br, nówka sztuka. Niewielki (4 piętra tylko), lśni czystością. Spore pokoje.
Sympatyczny, anglojęzyczny personel
Idealna lokalizacja w samym centrum, acz wcale nie bardzo głośny. Muzeum Egipskie 10 minut pieszo
Pewne zastrzeżenia miałem tylko do (zbyt) skromnych śniadań, ale to drobiazg.
Rezerwacja przez booking.com

Pawel
 Profil Relacje PM off
sko1czek lubi ten post.

#23 PostWysłany: 10 Maj 2023 10:38 

Skorzystaliśmy z polecanego wyżej New Midtown i mogę polecić. Wejście do budynku i winda mogą zaniepokoić, ale wszystko działa. Okolica bardzo przyjemna, mnóstwo kafejek i knajpek. Uberem wszędzie da się dojechać bez problemu za ok. 30-50 LE, spod piramid zapłaciliśmy 70 LE (ok. 8 zł). Metro też niedaleko, skutecznie, czysto i bezpiecznie.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 15 Maj 2023 20:01 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Ja radzę omijać Beko Pyramids inn i Pyramids stars inn. Możliwe że ten sam właściciel, w obydwu niskie ceny, ale gdy chcemy zrobić check in jest informacja że to jakiś problem na bookingu, więc trzeba zapłacić więcej. Z rezerwacji na 2 noce opiewającej się na 11-13 USD, chcieli po 15 za noc. Miały to być mocno budżetowe opcje, nie wyglądające najgorzej, tylko do przespania, ale jak widać oszuści w Egipcie to norma na każdym kroku.

Też wiedzą że ludzie zazwyczaj anulują rezerwacje, więc nie ma opcji zostawienia opinii na bookingu, jedynie na google mapach mogłem zostawić odpowiednie adnotacje.

Mogę polecić Jana Pyramids View inn, niedaleko, też za bardzo niska cenę - w maju wyszło 16 USD za 2 noce z potężnym śniadaniem jeśli mówimy o ilości. Widok na piramidy jest okej, ale jakoś mega nie porywa.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 15 Maj 2023 20:17 

niebieski
Cytuj:
oszuści w Egipcie to norma na każdym kroku

Generalizujesz, po prostu źle trafiłeś.
Poza tym wybrałeś słabe obiekty. Na Tripadvisorze Pyramid Stars Inn ma opinię "terrible" 1.0

W Egipcie trzeba rezerwować z opiniami min. 8, osobiście uważam, iż "9" jest właściwszą notą.

Kierując się tą zasadą niedawno spędziłem w Egipcie wspaniale 2 tygodnie.
Spałem w 5 różnych hotelach (wszystkie z booking.com) i nie było żadnej obsuwy, nikt nie usilował mnie naciągnąć ani oszukać.
W jednym z obiektów na zakończenie pobytu dałem właścicielowi spory napiwek, gdyż wg mnie cena była za niska w stosunku do jakości.

Nie miałem też żadnych problemów w restauracjach, czy w taksówkach.

Paweł
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 15 Maj 2023 20:36 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Tak jak mówię, nie spodziewałem się cudów bo to były opcje budżetowe, zajrzałem jedynie na oceny na bookingu, i na google mapach. Pozostałe noclegi były wporzadku, i takie cos że chcą więcej kasy zdarzyło się pierwszy raz, dlatego przed nimi przestrzegam.

No jeśli w taksówkach każdy oferował Ci uczciwa cenę na starcie to faktycznie chyba na całkiem innych Egipcjanow trafiałem, u mnie każdy minimum 3 razy więcej brał, czesto pierwsza oferta była i 5 razy większa.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 15 Maj 2023 21:24 

niebieski
W Egipcie cena wyjściowa zawsze jest kilka razy wyższa niż ta, którą należy uiścić.
Po prostu targowanie się jest elementem kultury, trzeba to zaakceptować i podchodzić na luzie.

Zresztą co znaczy "cena uczciwa" ? Dla mnie to taka, którą jestem gotowy zapłacić.
Jeśli mówimy o taksówkach, to są one niesłychanie tanie.
Raz czy drugi mocno sie targowałem, po czym uprzytamniałem sobie, iż cena wyjściowa to 2 USD, a ja chcę zaoszczędzić 1 USD, czyli 4 zł,,, Kiedy widziałem, że kierowca jest miły, machałem ręką.. Ja nie zbiednieję, a dla niego to może być istotna pozycja w budżecie

P/
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#28 PostWysłany: 01 Kwi 2025 12:29 
Awatar użytkownika

Mamy spędzieć 2-ie noce (po przylocie) w Cairo / Giza... Koniec kwietnia.
Najpierw zarezerwowałem jakiś hotel blisko piramid/Sfinksa - coś a la 'best piramid view'...
Ceny za takie coś (dwie osoby, dwie noce) to ok. 130...145USD łącznie. Ze śniadaniem...
Ale zacząłem czytać opinie tego i paru podobnych takich hoteli - to jakaś masakra...
Niby ładne zdjęcia, widok, itd., a w efekcie lokują cię w jakieiś kanciapie z widokiem na parking wielbłądów... :lol: Lub na ulicę, gdzie ruch 24 godz. - non-stop. :?

W związku z tym - na wszelki wypadek - zerezerwowałęm hotel trochę oddalony od piramid, tańszy, cichy,... Opinie w miarę O.K.
Co prawda też ma 'view' w nazwie, ale nie chyba jakieś oszukane to 'view'.
Hotel to 'Mirage pyramids view hotel' ze znanego portalu - cena za 2-ie osby, 2-ie noce to 65USD.

Pytanie - czy ktoś może polecić jakiś hotel w Giza i okolice, sprawdzony,...???
Nie musi być blisko piramid, bo to chyba bez sensu mi się wydaje... Skoro i tak trzeba będzie podejść do tych kamieni... :mrgreen: i się je z bliska zobaczy...
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 01 Kwi 2025 12:45 
Awatar użytkownika

Loty: 454
Kilometry: 785 172
niebieski
Ja spałam tutaj: https://www.booking.com/hotel/eg/new-sc ... al&ucfs=1&

Widok na piramidy z tarasu był wspaniały, z pokoju też je było widać, ale nie było balkonu więc to sumie nie miało większego znaczenia.
Pokój duży i czysty więc wydawałoby się, że wszystko ok.
Ale: całodobowa recepcja była obsadzona przez nastolatków, którzy prawie w kółko, przez calutkie noce rozmawiali przez telefon, głównie w trybie głośnomówiącym, i nie docierało do nich, że dźwięk się niesie po całym hotelu. Próby zwrócenia uwagi działały przez 20 minut, i tak w koło Macieju przez 3 noce. Poza tym w okolicy jest mnóstwo bezpańskich psów, które szczekały wtedy gdy recepcjoniści mieli przerwę w gadaniu. Krótko mówiąc, widok na piramidy był fajny, ale nie chciałabym powtórzyć tego doświadczenia.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 01 Kwi 2025 13:25 
Awatar użytkownika

Ogólnie wygląda O.K., ale te negatywne opinie na 'B' to trochę zniechęcają...

Cytuj:
W ogóle mi się nie podobało, nie polecam tego miejsca, nie było papieru toaletowego, internet nie działał, śniadanie jest okropne, jedzenie nie jest podgrzewane, czystość miejsca i personel są okropne, miejsce, w którym się znajduje, jest bardzo brudne i wcale nie jest bezpieczne, przyjęli nas na początku w hotelu bardzo przyjaźnie i sprzedali nam bardzo drogą wycieczkę, której naprawdę nie polecam, zabierają cię tylko do miejsc, w których przewodnik ma prowizję od sprzedaży, a ceny w sklepach były bardzo wysokie, gdy sprzedali wycieczkę już w hotelu, przestali nam tak szybko odpowiadać, nie polecam również płacić taksówką, ponieważ widziałem, że kosztowała 15 dolarów, a hotel pobiera 35 dolarów, nie warto. Łóżka nie były do nich przyklejone. To było bardzo złe doświadczenie. To miejsce to oszustwo.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 05 Lis 2025 21:34 
Awatar użytkownika

Loty: 117
Kilometry: 168 884
srebrny
Tuż obok otwartego w sobotę Wielkiego Muzeum Egipskiego rusza budowa ekskluzywnego kompleksu hotelowego. Projekt będzie połączony z nowo otwartym muzeum specjalnymi przejściami dla pieszych, co pozwoli gościom bezpośrednio przemieszczać się między obiektem a ekspozycjami GEM.
https://www.dailynewsegypt.com/2025/11/ ... nt-to-gem/
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 14 Sty 2026 16:01 

Hej
Podpowiedzcie - przylatujemy do Kairu na pełne 3 dni (listopad/grudzień)
Wstępnie zarezerwowałam przez booking hotel Mak Pyramids. Głównie z myślą o zwiedzaniu Gizy i GEM.
Ale... im więcej czytam, tym bardziej zastanawiam się czy to dobry pomysł, czy nie lepiej wziąć hotel w centrum, a do Gizy podjechać uberem.
Wyjazd ma być na urodziny mojego ślubnego - nie zapytam co on woli, bo sprawa się rypnie ;) Myślałam o widoku na piramidy z okna/balkonu i to byłaby super opcja.
Wyjazd z dzieciem (8 lvl wtedy), więc zwiedzanie do upadłego odpada. Bardziej myślałam: 1 dzień - piramidy, 2 dzień - GEM, 3 dzień - Stary Kair. Ale nie wiem, bo może realne jest odwiedzenie muzeum i piramid w 1 dzien, a dwa dni przeznaczyć na swobodne szwędanie się po starym mieście. Wtedy logiczniejsze jest spanie w centrum.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 15 Sty 2026 09:39 

Nocleg pod piramidami to fajna sprawa - miło wspominam wieczorny widok na piramidy z tarasu czy śniadanie z takim widokiem :-) . Nie zrezygnowałabym z tego :-) . Nam zwiedzanie piramid z dwójką dzieciaków (wtedy 7 i 12l) zajęło ok 3h), GEM około 2h - ale byliśmy jeszcze przed oficjalnym otwarciem i nie wszystko było dostępne. Więc pewnie można te dwie rzeczy ogarnąć w jeden dzień szczególnie, że listopad/grudzień to inne temperatury niż czerwiec...

Sam Kair jakoś bardzo nas nie zachwycił - poświęciliśmy na niego jeden dzień - w tym czasie udało się zobaczyć cytadelę, meczet/medresę Sultana Hasana, meczet Al-Rifa, dzielnicę koptyjską, stare Muzeum Egipskie i wieczorem pojechać na wieżę kairską.

Gdybym miała wybierać wolałabym w Gizie załatwić sobie kierowcę na wycieczkę Dashur, Sakhara i może Memphis niż zwiedzać Kair ;-) . Ale ktoś może mieć inne zdanie.
 Profil Relacje PM off
mysimpleworld lubi ten post.
mysimpleworld uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 15 Sty 2026 17:10 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
W grudniu byliśmy w GEM cztery godziny i odczuwam duży niedosyt. Myślę jednak, że spokojnie można zrobić piramidy i GEM w jeden cały dzień, tym bardziej że pewnie będzie już otwarta promenada między nimi (być może z transportem autobusami). Cały dzień na same Piramidy w Gizie to zdecydowanie za dużo. Jeden dzień bezwzględnie przeznaczyłbym na Sakkarę, Dahszur i Memfis (muzeum dla gigantycznego posągu Ramzesa). Dla nas były ciekawsze niż te w Gizie. Natomiast sam Kair nas nie powalił, oczywiście Cytadela i Meczet robią wrażenie, zawiedliśmy się trochę dzielnicą koptyjską, jedno czego nie widzieliśmy to Muzeum Cywilizacji Egipskiej. Okolica Piramid jest wg mnie dużo ciekawsza niż ta pomiędzy Piramidami a GEM i widok dużo lepszy. I nie zamieniłbym noclegu pod Piramidami na taki w centrum Kairu. A do centrum Uberem czy z kierowcą hotelowym dostaniecie się i szybko, i tanio.
My spaliśmy w Grand Pyramids In – blisko GEM ale widok był taki a okolica mniej ciekawa, teraz brałbym w tej okolicy przy Sfinksie.
Załącznik:
piramidki.jpg
piramidki.jpg [ 65.94 KiB | Obejrzany 787 razy ]
4 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 16 Sty 2026 09:21 

niebieski
Co człowiek to opinia...

Byłem w Kairze kilka razy, dla mnie fascynujące miasto. Jedno z najciekawszych, które dane mi było odwiedzić podczas 40 lat :shock: peregrynacji po świecie.
Spałem zarówno w Gizie, jak i w centrum. Ale przy tak krótkim pobycie zmiana hotelu nie ma sensu.
Oczywiście zachód słońca czy śniadanie z widokiem na piramidy jest ciekawym doznaniem. Ale bez przesady...
dlatego
zdecydowanie brałbym hotel w centrum.
Rzecz jasna jeśli lubicie się szwendać, najlepiej na piechotę, w razie potrzeby podjeżdżając kawałek drogi tuk-tukiem czy taksówką.
Piramidy i GEM to 1 dzień max.
Pozostałe 2 dni warto przeznaczyć na poznawanie miasta, i nie chodzi mi tylko o "przewodnikowe" zabytki, ale raczej, a może przede wszystkim o atmosferę Kairu.
Smaki, kolory, zapachy, odgłosy....

Powodzenia !
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#36 PostWysłany: 16 Sty 2026 10:29 

Ja też wybrałabym centrum, bo moim zdaniem jest dużo ciekawsze niż Giza. Piramidy i GEM zdecydowanie do ogarnięcia w jeden dzień, więc akurat na jednodniową wycieczkę.
Centrum jest głośne, męczące i intensywne, ale.. to właśnie jest Kair:) przeciekawa architektura, ukryte ciekawostki na każdym kroku. Uważam, że warto spędzić tam więcej czasu i odkrywać swoim tempem.
 Profil Relacje PM off

#37 PostWysłany: 16 Sty 2026 14:21 

Wzięłabym pod uwagę też to, że autorka pytania jedzie z relatywnie niedużym dzieckiem. Nie każde będzie zachwycone perspektywą trzech nocy w hałaśliwym i jednak bardzo chaotycznym mieście. Z tej perspektywy Giza, w której łatwiej o np. przyzwoity hotel z basenem gdzie można się zrelaksować po zwiedzaniu może być lepszym rozwiązaniem. Giza to na pewno większy spokój, Kair bliskość dość specyficznego, hałaśliwego, chaotycznego miasta. Z Kairu do Gizy łatwo dojechać (i vice versa) dlatego trzeba się zastanowić na czym uczestnikom wycieczki bardziej zależy.
 Profil Relacje PM off

#38 PostWysłany: 18 Sty 2026 21:07 

Ja z partnerką nocowałem w Gizie, widok na piramidy z hotelu to super sprawa, można wieczorem fajnie odpocząć po dniu zwiedzania. Jeżeli chodzi o wady, to w Gizie byliśmy znacznie bardziej zaczepiani przez lokalsów niż w centrum Kairu. Do tego dochodzą gromady dzieci proszących o pieniądze. Dojazd z centrum to ok 150-200 EGP przez uber lub indrive, ok. 30-40 minut ale można utknąć w korku. GEM nas rozczarowało ale "wnętrza" nigdy mnie zbyt mocno nie interesowały. Również rozważyłbym Sakkarę i Dahshur, dla mnie Kair jest zbyt głośny, partnerka była przebodźcowana i nie wytrzymywała nerwowo :) Zaznaczam, że to wrażenia z wieczornego spaceru w okolicach Al Moez.
Na same piramidy zeszło nam 4h, GEM ok. 2h.
 Profil Relacje PM off

#39 PostWysłany: 21 Sty 2026 09:15 

Super,
bardzo Wam dziękuję za wskazówki.
Myślę, że zostaniemy w Gizie, pierwszy dzień zaliczymy piramidy i GEM, drugi postaram się załatwić kierowcę i skoczyć do Sakkary, trzeci dzień poszwędamy się po centrum.
Ostatni dzień przed wylotem zostawimy na odpoczynek.
A jakiś hotel z basenem polecacie?
Wykupienie kolacji w hotelu ma sens? Są to groszowe sprawy, chętnie bym wzięła, ale nie wiem co może być serwowane ;)
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 21 Sty 2026 23:59 

niebieski
Z mojej perspektywy pobyt w Gizie ograniczyłbym do minimum: jeden nocleg, aby załapać się na śniadanie z ładnym widokiem na piramidy, zwiedzenie Wielkiego Muzeum Egipskiego (GEM) oraz piramid i przenosiny do centrum Kairu.

W Gizie nagabywanie, zaczepianie, a nawet bezpośrednie żebranie o pieniądze jest powszechne i uciążliwe, a czasem wręcz bardzo niekomfortowe i nieprzyjemne (zwłaszcza żebrzące dzieci, które potrafią złapać za rękę). W centrum Kairu zdarza się to sporadycznie i zazwyczaj ogranicza się do zwykłego „hello” – często po prostu nikt nie zwraca na nas uwagi. O wiele lepiej czułem się w centrum, również po zmroku – nie odczuwałem żadnego zagrożenia, a na ulicach jest mnóstwo policji. Jest to również świetny punkt wypadowy do innych atrakcji: Wieży Kairskiej, dzielnicy koptyjskiej, Cytadeli czy bazaru Chan al-Chalili.

Podsumowałbym to w ten sposób, że okolice piramid w Gizie to dosyć specyficzna bańka turystyczna, natomiast w centrum Kairu toczy się normalne miejskie życie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości