Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Mar 2023 09:44 

złoty
Wrzesień - październik, końcówka sierpnia trochę drożej. Rejestrowany w cenie. Bezpośrednio ITA nie znajduje takiego połączenia.

Załączniki:
bcnsgn.png
bcnsgn.png [ 40.79 KiB | Obejrzany 2940 razy ]
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥 Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥
Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥 Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥
#2 PostWysłany: 22 Mar 2023 10:00 

HON fly4free
Z MAD podobnie. Czy to się w sumie nie nadaje do "zakupienia we włoskim OTA lub wręcz linii AZ", po czym powołania się na prawo, że możesz opuścić pierwsze odcinki... i zażądać wznowienia od CDG?
Załącznik:
_n.png
_n.png [ 143.81 KiB | Obejrzany 2885 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 22 Mar 2023 10:01 

srebrny
Włoska wersja OTA nie zawsze wystawia bilet we Włoszech, a musi być bilet wystawiony we Włoszech.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Mar 2023 10:02 

HON fly4free
Pisząc "włoskie OTA" mam na myśli prawdziwe włoskie OTA (wiem, czego dotyczy to prawo).
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 22 Mar 2023 10:07 

srebrny
Ok, to tylko doprecyzowałem, żeby nie było że ktoś kupi na g2g włoskim - a potem będzie zdziwienie.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Mar 2023 10:30 

Czy możecie coś więcej napisać o tym prawie i konieczności wystawiania biletów we Włoszech - bo brzmi tajemniczo a często kupuję coś w różnych multi- wyszukiwarkach i nie chciałbym sie kiedyś zdziwić. Z góry dzięki za oświecenie ze strony "wyjadaczy" - myślę ,że nie tylko ja tego potrzebuję :)
 Profil Relacje PM off
Uffff lubi ten post.

#7 PostWysłany: 22 Mar 2023 10:39 

złoty
@man4business , bezpośrednio na stronie AZ nie udało mi się znaleźć :(
@ksobota - prawo we włoszech nie pozwala na skasowanie biletu z powodu "no show" , ale bilet musi być wystawiony we Włoszech, trasa może zaczynać się winnym kraju.Problemem jest to, że kupienie na "włoskim" OTA biletu nie gwarantuje, że będzie on wystawiony w tym kraju. Konkretnie w tym przypadku chodzi o możliwość pominięcia bezsensownego odcinka BCN(MAD)-FCO (nocka na lotnisku) , a opcjonalnie też FCO-CDG.
Tu masz szerszy kontekst tematu -> https://www.godsavethepoints.com/europe ... g-no-show/

Ostatnio edytowany przez jasiub, 22 Mar 2023 10:46, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 22 Mar 2023 10:45 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Poza tym wygląda na to, że linie nie kasują powrotu, ale np pozostałe segmenty lotu "tam" już tak - ogólnie wydaje mi się, że zaraz po wprowadzeniu tego było to łatwiejsze, niż obecnie (i np z regulaminów LH zniknęły zapisy o włoskim case)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 22 Mar 2023 10:49 

HON fly4free
Ten artykuł jest nieco mylący. Np. pisze o tym, że "można użyć" tylko lotu powrotnego, co nie jest prawdą. Można opuścić dowolną liczbę odcinków i zażądać wznowienia biletu na resztę podróży. Najnowsze regulacje LH (marzec 2023) dokładnie tak to opisują (OUT OF SEQUENCE GUIDELINE) i co ciekawe, sprawa dotyczy obecnie:
- passengers with residence in Austria (AT)
- passengers holding a ticket sold in Italy (IT)
zatem jak widać, kolejne kraje przyłączają się do takiego uregulowania prawnego. Trzeba być jednak ekstra czujnym i sprawdzić, jak sprawę regulują poszczególni przewoźnicy (powinni to mieć wpisane w CoC).
@dmirstek jest wręcz odwrotnie - LH bardzo precyzyjnie to opisała i ujednoliciła na całą grupę LH (LH, OS, SN, LX, EN).
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 22 Mar 2023 11:00 
Moderator forum
Awatar użytkownika

dzięki @man4business - zgłębiałem temat w lutym i byłem mocno zdziwiony, że LH całkowicie to pokpiła, a kiedyś czytałem i było w miarę precyzyjnie.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Mar 2023 11:05 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
@man4business - te regulacje są gdzieś opublikowane czy to tylko wewnętrzne instrukcje? Zwykłe T&C tego nie obejmują.
Nie kwestionuję ich prawdziwości, tylko zastanawiam się czy jest jakieś publiczne źródło, które można ewentualnie pokazać obsłudze, gdyby mieli obiekcje.
 Profil Relacje PM off
dmirstek lubi ten post.

#12 PostWysłany: 22 Mar 2023 11:06 

HON fly4free
Jeśli chodzi o OTA, to generalnie "włoski" stock zawsze gwarantuje np. włoska xp. Jeśli ktoś chce urywać z ceny w jakiś OTA, które są zniżkodajne i potem opuszczać odcinki to może się mocno zdziwić - w tych OTA typu g2g itp. bilet praktycznie nigdy nie będzie wystawiony we Włoszech.

Co do regulacji i a propos pytania @ms993: regulaminy linii są tutaj tylko implementacją włoskiego prawa w tym zakresie - to nie tak, że każda linia sobie o tym autonomicznie decyduje.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 22 Mar 2023 11:12 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
@marek2011 - ja wiem, że to wynika z przepisów, ale mówimy tutaj o mało popularnej sprawie, którą trzeba szybko załatwić w ciągu kilku godzin - nie chodzi o to, by nie polecieć i potem się dochodzić, że się miało rację, tylko być w stanie to wyegzekwować bez większych komplikacji od razu.
Odszkodowania z EU261 też wynikają z przepisów, a wszyscy wiemy jak często bywają problemy z ich egzekwowaniem i ile to zajmuje.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 22 Mar 2023 11:27 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
czy Tobie @man4business albo komuś innemu z tu czytających udało się kiedykolwiek skorzystać z tego prawa?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 22 Mar 2023 11:29 

HON fly4free
@ms993 dokument dla agentów handlowych (OTA) plik się nazywa file_157400.pdf
"Guideline for Austrian Airlines, Brussels Airlines,
Lufthansa, SWISS and Air Dolomiti ticket stock
OUT OF SEQUENCE
GUIDELINE
Valid for: Austrian Airlines Lufthansa Brussels Airlines SWISS Air Dolomiti
(co ciekawe Eurowings nie są zaznaczone)
Status: March 2023
Version: 1.0
Target group: Travel agencies
Editor: Lufthansa Group Fulfillment Solution Team"
Dokumentu nie udostępnię, ale macie wszelkie potrzebne parametry ;-)
@seal znam jedną osobę, która skorzystała i jedną, której się to nie udało (ale to był rok 2019 i wtedy właśnie upierali się, że tylko "return"). Obecne regulacje są bardzo precyzyjne, więc nie powinno być takich problemów.
 Profil Relacje PM off
seal lubi ten post.

#16 PostWysłany: 22 Mar 2023 12:03 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
@man4business: dzięki, no i to jest właśnie ta "sliskość tematu" - bo z jednej strony zainwestowane środki w bilet i jakieś tam plany - teraz uda się albo i nie... a jak będą komplikacje to czasu na wyjaśnienie/załatwienie nie ma dużo. Przydało by się aby to prawo zostało rozszerzone np jako "wspólnotowe" ale wtedy przewoźnicy nie byli by zachwyceni :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości