Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 615 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Budapeszt
#161 PostWysłany: 19 Wrz 2012 17:27 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
miszti napisał(a):
mazzano napisał(a):
Swoją drogą, langoszy już w Budapeszcie prawie nie ma, same kebaby i pizzerie.

Też byliśmy zdziwieni, że langosze są praktycznie niedostępne. Nawet zapytałem kelnera w restauracji gdzie można kupić langosza. Powiedział mi, że jeśli cchemy langosza, to powinniśmy wybrać się na basen, albo nad jakiś zbiornik wodny. Raz mieliśmy szczęście, bo był ogromny festyn w parku miejskim (Obok Placu Bohaterów) i była masa budek z langoszem. Co prawda były dość drogie, ale nie wyobrażam sobie pobytu na Węgrzech bez zjedzenia langosza :D

Langosze są dostępne w hali targowej.

Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯 Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯
Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍 Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍
#162 PostWysłany: 22 Wrz 2012 16:39 

Loty: 51
Kilometry: 54 238
Hej,
Mam pytanie odnoście pieniędzy. Ile mniej więcej zabrać ze sobą HUF na 2-3 dni tak aby w miarę dobrze zjeść, kupić sobie coś, pozwiedzać. transport komunikacją itp.
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 22 Wrz 2012 20:01 
Awatar użytkownika

Kilometry: 160 156
niebieski
Tyle ile wydałbyś we Wrocławiu czy Krakowie.
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 24 Wrz 2012 20:24 

Witam!

Bardzo przydatne forum! Dużo ciekawych rzeczy na temat Budapestu dowiedziałam się od Was, co na pewno wzbogaci nasz wyjazd:) Na pewno o darmowe wejście do Parlamentu:)
Wyjeżdżamy w piątek nad ranem,ale mam jeszcze jedno pytanie, gdzie najlepiej wymienić złotówki na forinty?
Czy opłaca się to zrobić już na miejscu, czy orientujecie się ile tam kosztuje wymiana złotówek na forinty? Może znacie adresy jakiś kantorów?
Z góry dziękuje za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 24 Wrz 2012 20:52 

sanczo245 napisał(a):
Hej,
Mam pytanie odnoście pieniędzy. Ile mniej więcej zabrać ze sobą HUF na 2-3 dni tak aby w miarę dobrze zjeść, kupić sobie coś, pozwiedzać. transport komunikacją itp.

wymień 300zl- 20 000 HUF
i weź z sobą polską gotówkę i w razie czego wymienisz (nawet dobre są kursy w przeciwieństwie do Pragi)
bądź płać kartą (nie opłaca się wypłacać gotówki z bankomatów)

#166 PostWysłany: 24 Wrz 2012 23:26 

Byłem w ten weekend w Budapeszcie. Ceny skupu złotówek w centrum to przeważnie 65HUF, co daje kurs 15,38. W jednym miejscu widziałem za 67HUF (kurs 14,93), ale niestety nie pamiętam gdzie dokładnie. Być może było to na Rakoczi utca między stacją metra Astoria a Blaha Lujza ter, ale głowy nie dam. Ceny skupu euro w większości miejsc były na poziomie 279HUF, ale widziałem kilka chyba nawet za 286HUF. Kantorów jest bardzo dużo, dosłownie co krok, więc można pochodzić chwilę i porównać kursy.

Co do bankomatów - przy pobieraniu kartą Visa z Deutsche Banku (brak prowizji) kurs wyszedł w przybliżeniu 14,60.

#167 PostWysłany: 24 Wrz 2012 23:32 

niebieski
Dzięki olof za informacje, za miesiąc lecę do Budapesztu. Z tego, co piszesz, najkorzystniej wymieniać euro. :)
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 25 Wrz 2012 10:20 

W moim hostelu zaokrąglali 1e = 300 ft, a wychodziło chyba wg kursu 286, więc korzystniej czasami płacić za nocleg w euro.

300 zł bez noclegów na 3 dni powinno spokojnie wystarczyć, ja z komunikacji poza dojazdem na/z lotnisko korzystałem dwa razy, w tym raz żeby przejechać się starym metrem. Najlepiej kupić 10-przejazdowy bilet na 2 osoby za 2800 ft.
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 25 Wrz 2012 10:23 
Awatar użytkownika

Kilometry: 94 804
niebieski
mazzano napisał(a):
W moim hostelu zaokrąglali 1e = 300 ft, a wychodziło chyba wg kursu 286, więc korzystniej czasami płacić za nocleg w euro.

300 zł bez noclegów na 3 dni powinno spokojnie wystarczyć, ja z komunikacji poza dojazdem na/z lotnisko korzystałem dwa razy, w tym raz żeby przejechać się starym metrem. Najlepiej kupić 10-przejazdowy bilet na 2 osoby za 2800 ft.

To różnie bywa. Ja kupiłem dobówkę, innym razem 3-dniówkę. Jeździłem z jednego końca na drugi itp. To zależy co kto chce zobaczyć.

#170 PostWysłany: 25 Wrz 2012 10:44 
Awatar użytkownika

Loty: 187
Kilometry: 302 324
Zbanowany
Również byłem 48h teraz, 10 biletów za 2800 HUF wystarczyło dla 2 osób ;)

#171 PostWysłany: 01 Paź 2012 19:47 

A ja mam pytanie, na ktore odpowiedz chyba tutaj jeszcze nie padla. Napisaliscie ile zabrac kasy, jakie sa kursy, gdzie NIE wymieniac, ale w takim razie gdzie mam wymienic? Za cos musze kupic chocby bilet na autobus 200E do miasta. A gdzie ten autobus dojezdza? Bo zamierzam nie kupowac biletow na komunikacje, planuje troche pochodzic, wiec i z miasta moge dojsc na kwatere pieszo. Pytanie tylko, czy autobus zatrzyma sie odpowiedni blisko centrum.
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 01 Paź 2012 22:16 

Kase wymień w Polsce, nawet jak znajdziesz gdzieś lepszy kurs to są to sprawy groszowe, jeśli jedziesz do Budapesztu na dwa, trzy dni:) Bilety na bus kupisz w kiosku na lotnichu przy wyjściu. Bankomat nieraz nie przyjmuje banknotów:P Autobusem 200 E do stacji metra dojedziesz i metro dalej:)

Ja POLECAM bar w Budapeszcie FRICI PAPA, tanio, smacznie i bardzo szybko:) Na swój posiłek czekałem z góra 5 minut:) POLECAM w 100%

http://www.fricipapa.hu/elerhetoseg.html
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 01 Paź 2012 23:26 

Dzieki za odpowiedz. Domyslam sie, ze bus dojedzie do poczatku stacji metra, w tym wypadku zapewne do M2.
http://www.orangesmile.com/destinations ... ap-big.jpg
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 01 Paź 2012 23:37 

niebieski
m4r1u5z napisał(a):
Dzieki za odpowiedz. Domyslam sie, ze bus dojedzie do poczatku stacji metra, w tym wypadku zapewne do M2.
http://www.orangesmile.com/destinations ... ap-big.jpg

Specjalnego znaczenia to nie ma, bo na końcu trasy autobusu 200E jest tylko 1 linia metra, ale gwoli ścisłości jest to linia M3 (linia niebieska).

Ostatnio edytowany przez Grzegorz40, 02 Paź 2012 09:45, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 02 Paź 2012 06:49 
Awatar użytkownika

Loty: 90
Kilometry: 122 565
m4r1u5z napisał(a):
A ja mam pytanie, na ktore odpowiedz chyba tutaj jeszcze nie padla. Napisaliscie ile zabrac kasy, jakie sa kursy, gdzie NIE wymieniac, ale w takim razie gdzie mam wymienic? Za cos musze kupic chocby bilet na autobus 200E do miasta. A gdzie ten autobus dojezdza? Bo zamierzam nie kupowac biletow na komunikacje, planuje troche pochodzic, wiec i z miasta moge dojsc na kwatere pieszo. Pytanie tylko, czy autobus zatrzyma sie odpowiedni blisko centrum.

Autobus dojeżdża do pierwszej stacji metra Kőbánya Kispest, stamtąd musisz przejechac 9 do 11 stacji metrem, żeby znaleźć się w centrum. Z Deák Ferenc tér google pokazują 8,4 km.

Co do kasy - brałam z bankomatów, nie chciało mi się biegać po mieście i szukać kantorów. Szkoda czasu.

#176 PostWysłany: 02 Paź 2012 08:27 

niebieski
izabellash napisał(a):
m4r1u5z napisał(a):

Autobus dojeżdża do pierwszej stacji metra Kőbánya Kispest, stamtąd musisz przejechac 9 do 11 stacji metrem, żeby znaleźć się w centrum. Z Deák Ferenc tér google pokazują 8,4 km.

Co do kasy - brałam z bankomatów, nie chciało mi się biegać po mieście i szukać kantorów. Szkoda czasu.

A po co szukać kantory? Same Cię znajdą:) są dosłownie wszędzie.
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 02 Paź 2012 08:53 

Loty: 149
Kilometry: 314 294
niebieski
Polecam Hotel Metro 3* w centrum Budapesztu,blisko stacji metra Nyugati,świetna lokalizacja ,wszędzie blisko,dobre warunki mieszkaniowe,właśnie ogłosił promocje na kilkanaście terminów do końca roku.Cena promocyjna bardzo dobra 29 euro za pokój 2 osobowy z dobrym śniadaniem.Byłem tam kilka dni we wrześniu,polecam
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 02 Paź 2012 09:22 
Awatar użytkownika

Loty: 90
Kilometry: 122 565
Co do kasy - brałam z bankomatów, nie chciało mi się biegać po mieście i szukać kantorów. Szkoda czasu.[/quote]
A po co szukać kantory? Same Cię znajdą:) są dosłownie wszędzie.[/quote]

niby tak, a jak potrzebowałam to ani widu, ani słychu :)

#179 PostWysłany: 02 Paź 2012 11:13 

Mam wątpliwości jak zoorganizować sobie krótki trip w budapeszcie. Przyjeżdzam rano o 8 30 pociągiem na Keleti, a wylatuję dalej samolotem o 17. Zgodnie z informacjami ze strony Qatar airways musze być na trzy godziny przed odlotem w check- in.
I tu mam kilka wątpliwości: o 12 mam zarezerwowaną wycieczkę po parlamencie, skorzystać z niej, czy lepiej nie ryzykować i pojechac wcześniej na lotnisko?
Wcześniej planuję wzgórze Gelarta.
Coś jeszcze byscie dorzucili?
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 02 Paź 2012 11:37 

Moje oprowadzanie po parlamencie trwało około pół godziny.
Sam parlament jest zaraz koło Katedry św. Stefana. Jeśli lubisz ciężkie klimaty możesz wejść do niej i przy odrobinie szczęścia zobaczyć odrąbaną dłoń Stefana. Alternatywą do niej jest wejście/wjazd na szczyt katedry (b.niska cena).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 615 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 31  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości