Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1799 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
#941 PostWysłany: 07 Mar 2023 10:51 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 871 996
W ostatnią sobotę akurat przechodziłem w KTW obok bramki, gdzie był boarding Wizzaira na Barcelonę. Każdy bagaż, który wyglądał na podejrzanie duży trafiał do sizera. Trochę nerwów u ludzi było widać, część musiała się przepakowywać. Niewielkie damskie torebki też kazali chować do głównego bagażu. Natomiast nie wiem, czy ostatecznie ktoś dopłacał.

Słoneczne połączenie 🌤️👙 Malediwy i Sri Lanka w jednej podróży z Warszawy za 2415 PLN Słoneczne połączenie 🌤️👙 Malediwy i Sri Lanka w jednej podróży z Warszawy za 2415 PLN
Greckie wczasy w 4* hotelu 🇬🇷🏨 All inclusive na Rodos za 2286 PLN Greckie wczasy w 4* hotelu 🇬🇷🏨 All inclusive na Rodos za 2286 PLN
#942 PostWysłany: 07 Mar 2023 10:58 

platynowy
KRK-TFS 26.02.2023 również część pasażerów proszona była o włożenie bagaży do sizera, mam pewne spostrzeżenia:
- ludzie grubo przesadzają, plecaki ze stelażem bez wykupionego priorioty, nie wiem na co liczą.
- kierunek wakacyjny, wylot obsługiwany przez crew FR więc jeżeli ktoś ma nadzieję że na takich lotach nie będzie sprawdzania bagażu to pora wrócić na ziemię.

Dodatkowo nie rozumiem pewnej kwestii. Sam wielokrotnie latałem na parę dni na kanary. Buty na trek zakłada się przed lotem, zawsze można założyć inne w samolocie. Softshell i polar na plecy, powerbank do kieszeni. Czapka i okulary na głowę. Nigdy nie miałem problemów ze spakowaniem się. Zawsze można zabrać mniej rzeczy, a na miejscu skorzystać z pralni zamiast wykłócać się z obsługą. Nie wiem co niektórzy mają w tych plecakach, chyba kilogramy kiełbasy podwawelskiej.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#943 PostWysłany: 07 Mar 2023 11:16 
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 587 022
niebieski
Mi też w ostatnim czasie kilkukrotnie zdarzyło się wkładanie plecaka do sizera na lotach W6 (2 razy w przypadku lotu Budapeszt-Warszawa, ale tam trzepali wiele osób)
Ostatnio będąc w Toronto na lotnisku YYZ czekaliśmy na swój lot do Salwadoru przy przejściu do bramek Air Canada i tam Panie trzepały każdego kto wchodził. Dodatkowo jak nie było chwilowo pasażerów to z centymetrem stały i mierzyły sizera i debatowały między sobą :)

#944 PostWysłany: 11 Mar 2023 02:28 

niebieski
Cześć.
Powiem o ty co myślę- a następnie o ty co wiem.

Wiem jak wygląda w tej chwili kontrola na KTW ( Wizz) skrupulatnie sprawdzają KAŻDY bagaż do sizeera nawet mały plecak który wpada jak śliwka w kompot ale wpada.
To samo z Ryanair tu wiem że tak samo jest w KRK . Każdy kto kupuje bilet akceptuje regulamin.
Ciężko mi skomentować fakt że akurat leciałem parę dni temu Wizz z Aten do Londynu oraz z Londynu do Krakowa i za każdym razem nie było kontroli ( w załączniku fotka pax z bagażem który nawet nie mieści się w Priority i gość przechodzi bez problemu bo NIE MA KONTROLI.
I teraz news nieoficjalny .....5e do wypłaty za bagaż nie standardowy/ nie zgodny z regulaminem. Proszę pisać kto z Was pracujący w branży olałby temat. Zgodnie z regulaminem podchodzą do pracy. Proste.

Załączniki:
20230307_131044.jpg
20230307_131044.jpg [ 135.5 KiB | Obejrzany 3066 razy ]

#945 PostWysłany: 11 Mar 2023 11:20 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
08.02 - W6 KRK-FCO - zero kontroli podrecznego
26.02 - W6 FCO-KRK - to samo, brak kontroli

Szereg lotów LATAM (FCO-GRU-SCL, PUQ-SCL-CJC) oraz Jetsmart (SCL-PUQ i CJC-SCL) - brak kontroli. Nikt nie sprawdzał też, czy ktoś wykupił duży podręczny czy nie, można było wnosić de facto co się chce. O tyle ważne, że często dopłata do biletu w LATAM z dużym podręcznym podwaja koszt biletu. Aczkolwiek nie wiem, może zwracają uwagę przy skanowaniu biletu, i jak ktoś ma najtańsza taryfę basic to zwróciliby uwagę.. (nie zauważyłem tego).

Ostatnio edytowany przez KKL, 11 Mar 2023 13:46, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#946 PostWysłany: 11 Mar 2023 12:05 
Awatar użytkownika

niebieski
20.02.2023 - F9 SFO-LAS praktycznie każdy bagaż był sprawdzany, Frontier ;-) -> w sumie... za każdym razem jest przymiarka
24.02.2023 - NK BUR-LAS bez sprawdzania, Spirit
oskiboski lubi ten post.
tom971 uważa post za pomocny.

#947 PostWysłany: 11 Mar 2023 12:27 
Król Ż
Awatar użytkownika

Kilometry: 1 186 935
YYZ -wejście przed security. Każdy lecący AC ma mierzony bagaż i ewentualną odsyłkę na check/in w celu nadania. Chyba jakaś nowość bo kolo z zawieszką najwyższego statusu w AC był zdziwiony jak go odesłali z 4 sztukami podręcznego. W październiku 21 na bank tego nie było.

LIM-LATAM domestic- psa z kulawą nogą nie interesuje nasz bagaż

CUZ- bardzo wybiórczo- kolo z plecakiem 40l do kontroli ja z 50 nie. Kabinówki wszystkie jak leci do przymiaru nie wagi ;)

#948 PostWysłany: 24 Mar 2023 14:25 
Awatar użytkownika

niebieski
23 marca Singapore air z Tokio (Haneda) do Singapuru. W ekonomicznej przy nadawaniu bagażu nadawanego każdy podręczny był ważony. Mój był 2 kilo za ciężki, ale pani nawet nie mrugnęła okiem. Ale byli tacy co mieli i po 10 kilo za ciężki i wtedy szarpanina po chińsku, żeby dopłacić za nadbagaż i nadać.
To chyba pierwszy raz widzę, że SingaporeAir tak robi.

W Singapurze na lot do Johannesburga każdy dostał naklejkę na podręczny, ja naklejki nie miałam, ale pan przy bramce tylko rzucił okiem na mój tobołek.
 Profil Relacje PM off
trubul uważa post za pomocny.

#949 PostWysłany: 24 Mar 2023 16:00 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Jak leciałem w marcu z ABJ do BLQ z Royal Air Maroc, to w poczekalni przed bramką zaczęło się kręcić dwóch gości, przysiadali się do podróżnych i nalepiali naklejki na bagaż, takie jak przy bagażu rejestrowanym. Nie widziałem, żeby ważyli, ani co się później działo. Czy to mogła być selekcja bagaży do nadania?
 Profil Relacje PM off  

#950 PostWysłany: 25 Mar 2023 18:06 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Wizz - WAW-RAK 17 III wyłapywali z nadmiarowym bagażem do dopłaty - przy mnie kobiecie kazali dopłacić za 2 butelki wina z duty free bo była własna reklamówka. Z kolei na powrocie zabrali mi do luku za darmo podręczny bo był za ciężki - 18 kg, a przy bramce na nic nie patrzyli

#951 PostWysłany: 25 Mar 2023 22:09 
Awatar użytkownika

srebrny
A dzisiaj w KRK franca dziwnie sprawdzała. Jednemu gościowi z małym plecakiem kazali go upychać do sizera, a znowu inny z większym przeszedł bez problemu. Ktoś tam płacił za rejestrowany, też za plecaki (chociaż dość spore).
 Profil Relacje PM off  

#952 PostWysłany: 25 Mar 2023 22:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Tyle się naczytalam jak to gorliwie Airlink kontroluje bagaz podreczny, ze tylko jedna sztuka jest dozwolona, itp.
Ja dzis z dwoma, jeden z nadwaga, ludzie z trzema i bez problemow przechodzili.
Lot z Johannesburga na Świętą Helenę.
 Profil Relacje PM off  

#953 PostWysłany: 26 Mar 2023 20:56 

HON fly4free
FR - AGA - wzrokowa kontrola małych bagaży dwukrotnie - przy odprawie (która jest tu konieczna - trzeba opieczętować BP) i przy boardingu.
 Profil Relacje PM off  

#954 PostWysłany: 26 Mar 2023 21:03 

Loty: 150
Kilometry: 276 297
złoty
FR WAW-PMI 26.03 obłożenie chyba 100%, ewidentnie za duże bagaże kazali wkładać do sizera.
 Profil Relacje PM off  

#955 PostWysłany: 27 Mar 2023 12:17 

LO LHR-WAW wszystkie podręczne dokładnie mierzone i ważone podczas skanowania kart, przez co boarding trwał ponad 40 minut
WAW-WRO też dokładne sprawdzanie wagi i wymiarów bagaży podręcznych przed i podczas boardingu, wcześniej obsługa chodziła w okolicach bramki, wypytując ludzi czy lecą do Wrocławia, a po otrzymaniu odpowiedzi twierdzącej, wszystko większe niż plecak było wysyłane do ważenia.
Z tego co widziałem nikomu chyba nie kazali dopłacać, ale po choćby najmniejszym przekroczeniu wagi i wymiaru wysyłano bagaż jako nadawany, co jeszcze dodatkowo opóźniło oba loty.
Dodatkowo w WAW co chwila puszczali komunikaty, że każdy podręczny musi być oznaczony, żeby wejść z nim na pokład.
Wyglądało to znacznie gorzej niż w FR czy W6, porównywalnie tylko do VB w Meksyku, ale to przewoźnik ultra low cost. Nie wiem czy weszła jakaś nowa polityka, ale nigdy się z takim radykalnym podejściem w LO i żadnej innej "normalnej" linii nie spotkałem
 Profil Relacje PM off  

#956 PostWysłany: 27 Mar 2023 12:25 
Król Ż
Awatar użytkownika

Kilometry: 1 186 935
Polecam YYZ gdzie lecąć Air Canadą nie wpuszczą Cię na security z za dużym bagażem :)

#957 PostWysłany: 27 Mar 2023 12:39 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
MKairlines napisał(a):
LO LHR-WAW wszystkie podręczne dokładnie mierzone i ważone podczas skanowania kart, przez co boarding trwał ponad 40 minut
WAW-WRO też dokładne sprawdzanie wagi i wymiarów bagaży podręcznych przed i podczas boardingu, wcześniej obsługa chodziła w okolicach bramki, wypytując ludzi czy lecą do Wrocławia, a po otrzymaniu odpowiedzi twierdzącej, wszystko większe niż plecak było wysyłane do ważenia.
Z tego co widziałem nikomu chyba nie kazali dopłacać, ale po choćby najmniejszym przekroczeniu wagi i wymiaru wysyłano bagaż jako nadawany, co jeszcze dodatkowo opóźniło oba loty.
Dodatkowo w WAW co chwila puszczali komunikaty, że każdy podręczny musi być oznaczony, żeby wejść z nim na pokład.
Wyglądało to znacznie gorzej niż w FR czy W6, porównywalnie tylko do VB w Meksyku, ale to przewoźnik ultra low cost. Nie wiem czy weszła jakaś nowa polityka, ale nigdy się z takim radykalnym podejściem w LO i żadnej innej "normalnej" linii nie spotkałem
Ciekawe, ja przez ten weekend miałem 10 lotów by LO i ani raz nie było takiej sytuacji. Jak pełne samoloty to po prostu oznaczali bagaże i mówili, żeby te mniejsze pod siedzenie wkładać i to wszystko. To akurat rozsądne, bo na pokładzie jest później niezły bałagan jest. Czyli chyba mocna niekonsekwencja jest w tych sprawach.
 Profil Relacje PM off  

#958 PostWysłany: 27 Mar 2023 12:50 

HON fly4free
Ludzie przesadzają mocno z rozmiarami i liczbą bagaży podręcznych, a potem na pokładzie nie ma co z tym zrobić - więc mnie nie dziwią takie "akcje" - na miejscu LO jeszcze bym brał dopłaty, jeśli ktoś grubo przesadza a nie ma taryfy z bagażem rejestrowanym.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#959 PostWysłany: 27 Mar 2023 19:23 

oskiboski napisał(a):
Polecam YYZ gdzie lecąć Air Canadą nie wpuszczą Cię na security z za dużym bagażem :)

Leciałem kilka miesięcy temu AC z YYZ i nikt nawet nie popatrzył na bagaż podręczny, wieć to wszystko musi zależeć na kogo się trafi.
 Profil Relacje PM off  

#960 PostWysłany: 28 Mar 2023 05:40 
Awatar użytkownika

niebieski
W6 Ktw LTN dość upierdliwie z wsadzaniem plecaków do sizera, czepianiem się torebki ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1799 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości