Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1617 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 81  Następna
Autor Wiadomość
#1101 PostWysłany: 16 Lut 2023 22:17 

niebieski
Maciej Loret napisał(a):
2. zapewnia zniesienie udziału własnego przy wypożyczaniu auta

Żadna tego nie zapewnia. Jedynie możesz mieć zwrot tej kwoty z ubezpieczenia do karty.
 Profil Relacje PM off  

Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt
#1102 PostWysłany: 16 Lut 2023 23:18 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
-- 16 Lut 2023 23:16 --

brzemia napisał(a):
Fascynujące jak ludzie z mln na koncie walczą o bezplatną kartę pp.
Grosik do grosza.....

Może właśnie dlatego mają mln na koncie, bo oszczędzają :)

-- 16 Lut 2023 23:18 --

dg72 napisał(a):
Co najmniej od kilku lat karta kredytowa Santander Platinum przez pierwszy rok jest bezpłatna.
Zadzwoń w końcu na infolinię Santander i zapytaj.

Mogę potwierdzić, jest promocja

Zamówiłem tą kartę, poszło bardzo szybko i sprawnie, nawet mają ją przesłać kurierem do placówki żeby było szybciej (niż domyślnie pocztą polską), pomocni ludzie na infolinii i w placówce. Tak że polecam
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1103 PostWysłany: 17 Lut 2023 11:46 

pasta napisał(a):
Maciej Loret napisał(a):
No i trzeba być klientem private banking co chyba narusza punkt 3 mojej listy...
Ad 3 - zwolnienie z opłaty przy rocznym obrocie 84 tys, więc nie narusza to Twojej listy wymagań

Obrót nie jest problemem ale bycie Klientem Private banking już niestety tak. Chyba, że to też da się łatwo ominąć.

lluukk napisał(a):
Jeśli tak to na dalej kiepsko spełnia określone w pytaniu wymogi 2-3 wejść z osobami towarzyszącymi (max.3) - pytający już kilka razy pisał o 4-osobowej rodzinie, więc jeśli to 4 "osobowejścia" to wejdzie raz, a chce 2-3 razy wejść z rodziną (jak myślę).

Może rzeczywiście powinienem lepiej doprecyzować , że chodzi o kilka wejść z innymi członkami Rodziny...
W każdym razie BNP WE odpada - za mało osobo-wejść oraz private banking.

pasta napisał(a):
Maciej Loret napisał(a):

Żadna tego nie zapewnia. Jedynie możesz mieć zwrot tej kwoty z ubezpieczenia do karty.

Czy to kwestia błędnego mojego rozumienia czy "poziomu prestiżu" karty.
W PKO BP karta VISA Infinite ma w ulotce informacyjnej zapis: "Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie - równowartość w zł kwoty 2400 EUR".

Wychodzi na to, że chyba nie ma takiej karty...
 Profil Relacje PM off  

#1104 PostWysłany: 17 Lut 2023 14:55 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Jakby była to już każdy z forum starałby się ją zdobyć i byłoby o tym bardzo głośno ;)

Niestety nie jest tak różowo ale można zdobyć np po 2 karty w Santander i BNP dla rodziców (każdy rodzic kartę tu i tu) i mieć 4 wejścia w roku dla całej rodziny.
 Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.

#1105 PostWysłany: 17 Lut 2023 15:13 

Witam,

Mimo wszystko nie podałem jakichś naprawdę wygórowanych wymagań. Dodam, że na żadnym prestiżu ani "prestiżu" mi nie zależy...
A BNP WE odpada ze względu na private banking - trzeba być bogatym, że trzymać na rachunku takie pieniądze (chyba że odpowiednio zainwestowane zgodnie z wolą bogacza a nie banku)...

A Santander, którego z moich warunków brzegowych nie spełnia (oprócz saloników, gdzie tylko posiadacz karty ma bezpłatne wejścia)?
 Profil Relacje PM off  

#1106 PostWysłany: 17 Lut 2023 16:14 

Zbanowany
niebieski
Kol. @Maciej Loret
Tak naprawde to wymagania masz jednak nieco wygorowane. Na polskim rynku bez bycia klientem Private Banking nie znajdziesz karty, ktora pozwoli Ci wprowadzac czesto dzieci do salonikow bez kosztow, a i to czesto z limitami wejsc.
Bez wiekszych problemow moglbys miec karte np. ING Platinum dla Ciebie i zony bez limitow wejsc, a za dzieci ew. mozecie placic, jesli juz musza z Wami wchodzic.

A jesli podrozujesz normalnymi liniami, to raczej sugerowalbym sie rozejrzec za zlota karta, wtedy raz, ze wchodzisz w hubach do lepszych salonikow niz PP, a dwa, ze z reguly dzieci do lat 12 rowniez moga wejsc z rodzicami na taka karte, np. w Warszawie lecac LOT, w Monachium/Frankfurcie lecac LH, Wiedniu lecac OS, Kopenhadze lecac SK itd..
Badz kombinacja, czyli zlota karta, zeby wprowadzic siebie i jedno dziecko, a PP dla zony i drugiego dziecka.
 Profil Relacje PM off  

#1107 PostWysłany: 17 Lut 2023 16:34 

niebieski
tamtam napisał(a):
pasta napisał(a):
Maciej Loret napisał(a):
Witam,

czy jest karta kredytowa, która:
1. zapewnia kilka (min. 2-3) darmowych wejść do saloników rocznie, w tym dla osób towarzyszących (max.3) a nie tylko posiadacza!
3. nie ma wielkich wymagań do bycia darmową (max. roczne wydatki kartą w okolicach 100.000zł, żadnych inwestycji czy lokat).
4. gdyby miała jakieś dodatkowe plusy, np. rozliczanie po kursach organizacji płatniczych czy przyzwoite ubezpieczenie dla wszystkich całej podróżującej rodziny (max 4 osoby)
Tak. Wszystko spełnia BNP WE i jeszcze masz ubezp na kilka mln EUR i rozliczanie po kursie MC

Jakieś 3 tygodnie temu pytałem się mojego doradvy w BNP o tą kartę. Oto jego odpowiedź:
"Karta Mastercard World Elite – jest zarezerwowana tylko dla klientów segmentów Wealth Managment – gdzie warunkiem wejścia jest 1 000 000 pln  zdeponowane na rachunkach banku BNP."
Wiec to ad vocem tego jak twierdzisz ze " nie ma wielkich wymagań co do żadnych inwestycji."
Wymóg był w pkt 3, by była darmowa bez inwestycji, lokat, itp ;)
Karta jest darmowa przy obrocie 84k
 Profil Relacje PM off  

#1108 PostWysłany: 17 Lut 2023 17:42 

flus napisał(a):
Kol. @Maciej Loret
Tak naprawde to wymagania masz jednak nieco wygorowane. Na polskim rynku bez bycia klientem Private Banking nie znajdziesz karty, ktora pozwoli Ci wprowadzac czesto dzieci do salonikow bez kosztow, a i to czesto z limitami wejsc.

2-3 razy w roku to naprawdę często? ;)

flus napisał(a):
Bez wiekszych problemow moglbys miec karte np. ING Platinum dla Ciebie i zony bez limitow wejsc, a za dzieci ew. mozecie placic, jesli juz musza z Wami wchodzic.

Gdybym chciał zapłacić prawie 1000PLN rocznie za wjścia do saloników dla rodziny to szukałbym karty, ze zwolnieniem z opłaty 1000zł za rok?

flus napisał(a):
A jesli podrozujesz normalnymi liniami, to raczej sugerowalbym sie rozejrzec za zlota karta, wtedy raz, ze wchodzisz w hubach do lepszych salonikow niz PP

Nigdy nie leciałem normalną linią. Złota karta jest za darmo wydawana ludziom "z ulicy", więc w czym te "lepsze saloniki" różnią się od PP (pytam jak najbardziej poważnie)?

pasta napisał(a):
Wymóg był w pkt 3, by była darmowa bez inwestycji, lokat, itp

Zgoda, jednak kartę kładzie i tak private banking (bo inaczej nie można jej posiadać) i wejścia zamiast osobo-wejść...
 Profil Relacje PM off  

#1109 PostWysłany: 17 Lut 2023 17:56 
Awatar użytkownika

niebieski
-- 17 Lut 2023 17:46 --

flus napisał(a):
Kol. @Maciej Loret
[...]
Badz kombinacja, czyli zlota karta, zeby wprowadzic siebie i jedno dziecko, a PP dla zony i drugiego dziecka.

Ale przecież on wcale nie chce często, tylko kilka razy w roku, za to chciałby za darmo większą grupę. Były jakieś karty które miały 10 wejść rocznie czy coś takiego, trzeba by pogrzebać w T&C róznych banków. Kilka razy to napradę nie jest często, kilka razy w roku to ja dopłacam do dzieci, wchodząc na swoją kartę. A na dwie karty robiąc między 50-100 osobo-wejść do saloników rocznie (tylko PP). Nie chodzi mi tutaj żeby się licytować, tylko pokazać w jaki sposób ukierunkowane są produkty, w szczególności te z bankow - głównie dla właściciela, który potencjalnie często lata, a raz kiedyś kogoś zabierze dodatkowo. Na kilka razy w roku, to nie wiem czy się w ogóle opłaca PP mieć, bo to trzeba pilnować żeby kartą obrócić odpowiedni inaczej koszty, trzeba przeliczyć fatygę na korzyści.

I nie, kombinacja PP+G zazwyczaj nie zadziała. Może w PL gdzie kontraktowe saloniki obsługują obie grupy klientów (a i tutaj nie zawsze), ale na większych lotniskach, gdzie linie mają swoje saloniki (SAS, LH, KLM, etc) zazwyczaj nie można wejść na PP.

-- 17 Lut 2023 17:56 --

Maciej Loret napisał(a):
Nigdy nie leciałem normalną linią. Złota karta jest za darmo wydawana ludziom "z ulicy", więc w czym te "lepsze saloniki" różnią się od PP (pytam jak najbardziej poważnie)?

Złota karta (statusowa dla często latających, a nie kredytowa) jest wydawana "za darmo" ludziom z ulicy, którzy zrobili kilkadziesiąt odcinków, lub odpowiednią ilość mil. To podobnie jak czarną kartę z dodatkowym PP można dostać "za darmo", tylko trzeba włożyć pół bańki aktywów, a pozostałą częścią obracać na karcie, żeby nie naliczyli opłaty.
Jak mawia stare przysłowie pszczół - za darmo to można w pysk dostać w ciemnej uliczce ;-)

A saloniki po prostu potrafią być lepsze, szczególnie w hubach danej linii. Przykładowy salonik LH we FRA bije na głowę jedzeniem czy komfortem przebywania od tego dostępnego na PP. Podobnie w CPH salonik SAS i dostępny na PP salonik Aspire. Kawę i orzeszki znajdziesz w obu. Ale już niekoniecznie ciepłe jedzenie, czy prysznice.
Więc zazwyczaj po prostu są lepsze jakościowo, jeśli tylko jest wybór, to zawsze warto sprawdzić najpierw "liniowy". W PL nie ma specjalnie dylematu, saloniki albo są wspólne dla linii i PP, a nawet jeśli osobne, to trzymają raczej ten prostszy standard.
Arekkk lubi ten post.

#1110 PostWysłany: 17 Lut 2023 18:02 

BrunoJ napisał(a):
Ale przecież on wcale nie chce często, tylko kilka razy w roku, za to chciałby za darmo większą grupę.

Lepiej bym tego nie ujął.... ;)

BrunoJ napisał(a):
[...]Na kilka razy w roku, to nie wiem czy się w ogóle opłaca PP mieć, bo to trzeba pilnować żeby kartą obrócić odpowiedni inaczej koszty, trzeba przeliczyć fatygę na korzyści.

Jeśli nie ma takiej karty, to i problemu nie ma... Dotąd jakoś sobie radziłem... Zrobić obrót, to mniejszy problem ( można zamiast wydawać większą liczbą kart, zrobić to jedną)...
 Profil Relacje PM off  

#1111 PostWysłany: 17 Lut 2023 18:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Wygląda, że ciężko będzie spełnić wszystkie warunki, które postawiłeś. Jeśli potrzeba więcej wejść, to jednym z rozwiązań jest wzięcie karty głównej i dodatkowej, wtedy masz dwie PP, czyli większy limit wejść łącznie, a może w ogóle lepsza karta z darmowym gościem. Ale wtedy wraca temat obrotu na kartach - tym razem obu, żeby nie płacić opłaty rocznej. Te lepsze karty albo ciężko zdobyć, albo trzeba potem sporo gotówki poprzerzucać, a nie rzadko oba na raz.
Musiałbyś przeliczyć, na ile mimo wszystko korzyść będzie z jakiejś prostej karty i dopłaty do pozostałych pasażerów. A na ile po prostu lepiej zabrać kanapki, czy zjeść coś na lotnisku, skoro i tak trzeba płacić.

Ujmę to tak: wchodząc w kilka osób na PP za darmo, nie widzę problemu z dopłaceniem do 1-2 dodatkowych. Jeśli miałbym za wszystkich zapłacić za wejście, to nie widzę wartości dodanej salonika (raczej nie alkoholizuję się w podróży, a kawę czy kanapkę to mogę sobie kupić w kawiarni, czy nawet na pokładzie samolotu).
Arekkk uważa post za pomocny.

#1112 PostWysłany: 17 Lut 2023 19:37 

BrunoJ napisał(a):
Wygląda, że ciężko będzie spełnić wszystkie warunki, które postawiłeś.

Niestety chyba tak, na razie zarzucam temat...
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi...
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.

#1113 PostWysłany: 03 Mar 2023 11:40 

Drodzy,
stoję przed wymuszoną zmianą banku w którym mam konto firmowe jdg (Inteligo kończy działalność), naturalną migracją byłoby PKO BP, natomiast zaczęłam się zastanawiać czy nie warto rozważyć przenosiny do innego banku ze względu na dodatkowe benefity typu PP (w Inteligo nie mam zupełnie nic), czy moglibyście podpowiedzieć któremu warto się przyjrzeć? Obroty roczne ca. 400tys.
Z góry pięknie dziękuję
 Profil Relacje PM off  

#1114 PostWysłany: 03 Mar 2023 12:06 

złoty
Konto firmowe to zgoła inne kryteria przyznania KK.

Jeśli już to jedyny słuszny wybór to KK infinite PKO BP.

Szczegóły w temacie na tym forum lub infolinia/oddział banku. Z naciskiem na duży oddział PKO BP.
 Profil Relacje PM off  

#1115 PostWysłany: 03 Mar 2023 12:19 

Tyle, że ja się zupełnie przy PKO BP nie upieram.
Chyba, że to wg Ciebie jedyna sensowna opcja na ten moment jeśli chodzi o ofertę dla firm?

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 03 Mar 2023 12:40, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#1116 PostWysłany: 03 Mar 2023 12:24 

złoty
Jeśli chodzi o PP to tak. Ale masz marne szanse otrzymania, dlatego kieruję do dużego oddziału.

Prywatnie dla PP poczytaj o KK Platinum Santander. Każdy jej posiadacz ma 4 wejścia do saloników w roku kalendarzowym.
 Profil Relacje PM off  

#1117 PostWysłany: 03 Mar 2023 12:28 

Ok, dziękuję za info, o karcie Santander czytałam.
Swoją drogą wiesz może czy prowadząc jdg mając w jednym banku konto firmowe i osobiste, z poziomu osobistego można starać się o jakąś rozsądną kartę?
Infinity w ING przy firmowym to bodaj 1mln/500tys więc zakładam że w PKO BP przy firmowej będzie podobnie.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 03 Mar 2023 12:41, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#1118 PostWysłany: 03 Mar 2023 13:18 

złoty
ING Infinite jest dla klientów z segmentu Private Banking lub Wealth Management - warunek konieczny by ją w ogóle otrzymać.
W ING jest Platinum z PP, może ta KK.

Czeka cię wycieczka do dużego oddziału PKO BP i ING z strefą Private Banking

Forum podróżników nie jest właściwym kierunkiem do otrzymania wiążących info. Firma firmie nierówna, obrót to nie aktywa itp itd
 Profil Relacje PM off
monika_monika lubi ten post.

#1119 PostWysłany: 03 Mar 2023 14:24 
Awatar użytkownika

niebieski
monika_monika napisał(a):
Ok, dziękuję za info, o karcie Santander czytałam.
Swoją drogą wiesz może czy prowadząc jdg mając w jednym banku konto firmowe i osobiste, z poziomu osobistego można starać się o jakąś rozsądną kartę?
Infinity w ING przy firmowym to bodaj 1mln/500tys więc zakładam że w PKO BP przy firmowej będzie podobnie.

Tak, można z dochodów JDG dostać KK osobista w PKO BP, niestety PKO BP nie lubi JDG i ścina dochód, szczególnie ryczałtowy, więc może być konieczny start od Platinum a potem dopiero Infinite.
FUX lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#1120 PostWysłany: 03 Mar 2023 14:36 

złoty
-- 03 Mar 2023 13:35 --

Tyle, że Platinum w PKO bp ma płatne PP.
Jeśli chodzi o Platinum w kontekście PP pierwszym wyborem powinno być ING. Karty główna i dodatkowa je mają, opłaty czy obrót też w miarę przystępne.

-- 03 Mar 2023 13:36 --

grondo napisał(a):
Tak, można z dochodów JDG dostać KK osobista w PKO BP, niestety PKO BP nie lubi JDG i ścina dochód, szczególnie ryczałtowy, więc może być konieczny start od Platinum a potem dopiero Infinite.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1617 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 81  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości