Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Kawa
#1 PostWysłany: 12 Lut 2023 22:25 

Loty: 40
Kilometry: 24 863
niebieski
Ostatnia wizyta, a była to już trzecia moja wizyta we Włoszech unaoczniła mi jeden bardzo dla mnie (i może dla kogoś innego też) problem z zamawianiem kawy we Włoszech. Jako Polak przyzwyczajony do picia kawy w celu nie tylko pobudzenia się, ale delektowania się jej smakiem po kilka razy na dzień byłem zdegustowany, że za każdym razem, gdy zamawiałem kawę (w zamyśle taką samą - americano), dostawałem coś zupełnie różnego i nie w mój gust. Chodzi o średniej wielkości filiżankę mocnej kawy, na tyle mocnej, że czuć, że nie jest rozwodniona (jak nasze americano XL) i w na tyle dużej porcji, by poczuć, że coś wypiłem. Hint z hotelu, w którym spałem okazał się w punkt. To Double shot americano! Moje tłumaczenia w rodzaju podwójne espresso z długą wodą nie trafiało do umysłu niektórych Włochów. A często podawano mi podwójne espresso i szklankę/filiżankę zimnej lub gorącej wody, co mnie tylko doprowadzało do pasji. Też macie taki problem ze zrozumieniem?
 Profil Relacje PM off  

Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍 Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍
Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊 Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊
 Temat postu: Re: Kawa
#2 PostWysłany: 12 Lut 2023 22:28 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Zawsze można poprosić o Cafe Lungo / Espresso lungo
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 12 Lut 2023 22:29 

niebieski
No i raz tak dostałem małą filiżankę z kielonkiem zimnej wody. Ani to pomieszać, bo za mała filiżanka i nie mieści się płyn w niej. A już o przyjemności trudno mówić.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 12 Lut 2023 22:33 

srebrny
Nie chce mi się wierzyć, że nie wiecie, do czego służy ta woda.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 12 Lut 2023 22:35 

niebieski
Wyobraź sobie, że wiedziałem już jak pierwszy raz jechałem. Ja lubię gorzki smak, więc jest mi ona zbędna. No chyba, że służy do poprawiania grzywki ;)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 12 Lut 2023 22:36 

złoty
Wiedzą. Ale nie o to chodzi autorowi

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
e-prezes lubi ten post.

#7 PostWysłany: 12 Lut 2023 22:36 

srebrny
Nie rozumiem, co ma do tego gorzki smak - wyjaśnisz?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 12 Lut 2023 22:41 

niebieski
Jeśli nie służy do rozcieńczenia espresso to całe życie uważałem, że do spłukania gorzkiego smaku. Ponieważ to pierwsze uważam za absurd to przyjąłem drugie. Ale widać się nie znam skoro nie potrafię zamówić kawy :D
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 12 Lut 2023 22:44 
Awatar użytkownika

srebrny
nie ma problemu z zamawianiem kawy we Włoszech, jest ona tam wyborna jak nie najlepsza na świecie
tam po prostu się inaczej robi i pija
podwójne americano z woda to napój kawowy wiec nie dziw się ze oni się dziwią

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#10 PostWysłany: 12 Lut 2023 22:48 

niebieski
@becek Oni umieją zrobić taką jak ja myślę i mają nawet taką opcję na ekspresie. Ja nie piję kawy jak łyka się tabletkę od bólu głowy - łyk i po sprawie. Właśnie dlatego napisałem ten wątek, bo mnie to irytowało.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 12 Lut 2023 22:49 

srebrny
@brzemia - a jednak nie wiedzą.
Ale zawsze mogą wygooglać. ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 12 Lut 2023 22:53 
Awatar użytkownika

srebrny
e-prezes napisał(a):
@becek Oni umieją zrobić taką jak ja myślę i mają nawet taką opcję na ekspresie. Ja nie piję kawy jak łyka się tabletkę od bólu głowy - łyk i po sprawie. Właśnie dlatego napisałem ten wątek, bo mnie to irytowało.

to nie jeździj do Italii i po kłopocie, nie kumam takich postów, po co powstają i co kieruje ich autorami

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#13 PostWysłany: 12 Lut 2023 22:56 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
e-prezes napisał(a):
Jeśli nie służy do rozcieńczenia espresso to całe życie uważałem, że do spłukania gorzkiego smaku. Ponieważ to pierwsze uważam za absurd to przyjąłem drugie. Ale widać się nie znam skoro nie potrafię zamówić kawy :D

:lol: Serio?
Wodę powinno się pić PRZED wypiciem espresso, żebyś mógł poczuć smak tej kawy. Jaki sens picia espresso i zapijania wodą (nie mówiąc już o mieszaniu)? ;)
Ja i tak piję głównie napoje kawowe typu latte czy flat white.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 12 Lut 2023 23:04 

niebieski
-- 12 Lut 2023 23:00 --

OK, znałem tę fałszywą wersję jak widać. Mój błąd. Co nie zmienia w żaden sposób rozwiązania, dlaczego za każdym razem dostaje coś innego.
1. filiżankę podwójnego espresso z wydłużoną espozycją pary (rozcieńczone podwójne espresso)
2. filiżankę podwójnego espresso i szklankę zimnej wody
3. większą filiżankę podwójnego espresso napełnioną do połowy kawą i flakonik gorącej wody

1 i 3 jest do akceptacji

@moore a po czym mam płukać usta, aby poczuć jej smak? Po pocałunku?

-- 12 Lut 2023 23:04 --

"to nie jeździj do Italii i po kłopocie, nie kumam takich postów, po co powstają i co kieruje ich autorami"

Jasne, to jest odpowiedź na merytoryczne pytanie. Dla przypomnienia pytałem czy hint z hotelu jest dobry i czy każdy ma taki problem. Zawsze się znajdzie jakiś człowiek, który chce obśmiać wszystkich i podbudować własne ego.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 12 Lut 2023 23:11 

niebieski
Nie jestem koneserem kawy, w przeciwieństwie do mojej partnerki, która po wizycie we Włoszech stwierdziła, że ich espresso, nie umywa się do wielu kaw tego typu ,podawanych w polskich kawiarniach zaopatrujących się w kawę w niezależnych, lokalnych palarniach.
Mnie udało się zrobić zdjęcie kawiarni dla Januszów w pewnym francuskim mieście ;-) ;-) ;-)

Załączniki:
janusz.JPG
janusz.JPG [ 442.28 KiB | Obejrzany 1960 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 12 Lut 2023 23:21 
Awatar użytkownika

niebieski
e-prezes napisał(a):

...dlaczego za każdym razem dostaje coś innego.
1. filiżankę podwójnego espresso z wydłużoną espozycją pary (rozcieńczone podwójne espresso)
2. filiżankę podwójnego espresso i szklankę zimnej wody
3. większą filiżankę podwójnego espresso napełnioną do połowy kawą i flakonik gorącej wody

1 i 3 jest do akceptacji

Z dużym prawdopodobieństwem, zamawiając espresso lungo zrealizujesz pkt 1, natomiast americano to pkt 3

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off
e-prezes lubi ten post.

#17 PostWysłany: 12 Lut 2023 23:35 
Awatar użytkownika

Loty: 710
Kilometry: 1 148 381
srebrny
becek napisał(a):
e-prezes napisał(a):

to nie jeździj do Italii i po kłopocie, nie kumam takich postów, po co powstają i co kieruje ich autorami

Ja też nie lubię takiej kawy a do Włoch jeżdżę z wielu odmiennych przyczyn, np. pozwiedzać galerie, pooglądać rzymskie ruiny, dobrze zjeść i popić wina, poplażować, pooglądać antyczne mozaiki i romańskie świątynie, kupić żonie wisior szklany na Murano. Może kiedyś Włosi nauczą się parzyć porządną kawę po mojemu, z dripa albo aeropresu, ale przecież wcale nie muszą. Niech sobie żłopią to swoje cappuccino do 12 i niech przewracają oczami jak turysta zamawia o 15:00. Taki ich koloryt.
@becek nie kumam, po co wszyscy mają myśleć Twoją głową i patrzeć Twoimi oczami.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 12 Lut 2023 23:51 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
Dobrze, że mam zapas drożdżówek z LOT-u, bo dyskusja rozwija się w tym kierunku, że sam popcorn nie wystarczy :D
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#19 PostWysłany: 13 Lut 2023 00:21 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ja tam uwielbiam pić kawę we Włoszech, a byłam tam już dzieści razy. Moja ulubiona to caffe correto.
Ale ogólnie rozbawił mnie ten wątek

A to z bloga baristy
https://www.coffeedesk.pl/blog/po-co-wo ... gLNs_D_BwEImage
2 ludzi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 13 Lut 2023 00:39 
Awatar użytkownika

Loty: 710
Kilometry: 1 148 381
srebrny
@Japonka76
Po cóż szperasz w internecie? @boots zna odpowiedź na to nurtujące pytanie.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości