Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 433 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 20 Wrz 2012 20:19 

HON fly4free
a może tu ktoś dokładnie wkleić treśc tego pisma? nietstey strona na której jest do pobrania u mnie jest wskazana jako zawirusowana więc nie będe ryzykował
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#362 PostWysłany: 20 Wrz 2012 20:20 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Hubert napisał(a):
Pele napisał(a):
ja tez dostalem takie samo pismo od at24.

Więc już wszystko jasne.

podbijam mam to samo
maila mam z 18:30

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#363 PostWysłany: 20 Wrz 2012 20:22 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
marek2011 napisał(a):
a może tu ktoś dokładnie wkleić treśc tego pisma? nietstey strona na której jest do pobrania u mnie jest wskazana jako zawirusowana więc nie będe ryzykował

Załączniki:
heli air monaco pismo.png
heli air monaco pismo.png [ 272.4 KiB | Obejrzany 657 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#364 PostWysłany: 20 Wrz 2012 20:24 

@maxima - ja czekam na to od początku :) Wciągnęło mnie to niemniej niż trylogia Larssona :D
 Profil Relacje PM off  

#365 PostWysłany: 20 Wrz 2012 20:30 

HON fly4free
Ok, dzięki Hubert.
Adres jest okej - nie mają tam własciwej siedziby tylko jest to adres biznesowy który powinien dobrze wyglądać - jest wynajęty poprostu od innej firmy.

Co do meritum - piłeczka jest po stronie agentów, jak pisałem wyżej.
 Profil Relacje PM off  

#366 PostWysłany: 20 Wrz 2012 21:01 

Heja - pierwszy raz na forum.

Zrobiłem mały rekonesans - ten adres w Paryżu prowadzi do firmy APG:

APG ASSOCIATION
66 Avenue des Champs Elysées, 75008 Paris, France
Phone: +(33) 153-77-13-19
Fax: +(33) 153-77-13-03
E-mail: secgal@apg-ga.com

Klientami tej firmy jest dużo przewoźników - również nasz LOT i uwaga OLT - OSTFRIESISCHE ;)
http://www.apg-ga.com/en/customers/europe

Oświccie mnie - taka firma zajmuje się ticketingiem dla tych przewoźników?

#367 PostWysłany: 20 Wrz 2012 21:04 

niebieski
dziwne że na tym piśmie nie ma daty, żadnej daty....
więc albo coś jest jeszcze tzn było....
 Profil Relacje PM off  

#368 PostWysłany: 20 Wrz 2012 21:14 

sebastos napisał(a):
marek2011 napisał(a):
Jeszcze jedna informacja dla wszystkich, ale zwłaszcza do sprawdzenia dla ludzi z biletami anulowanymi przez AT24: tripsta wystawiła bilety, a przynajmniej część biletów, na kodzie handlowym Heli Air Monaco (YO), numer biletu zaczynający sie od 747, a nie kodzie Air Caraibes. Nie wiem jak inni pośrednicy, w tym AT24, ale bardzo możliwe że jest podobnie. W związku z tym Air Caraibes nie mogły samodzielnie i niezależnie od agenta zvoidować tych biletów gdyż nie są ich wystawcami, co podważa tłumaczenie AT24 że stalo sie to z inicjatywy AC a nie ich samych.

Flysiesta też wystawia takie bilety zaczynające się od 747.

A Heli Air Monaco nie może sam zvoidować takich biletów, jak zostały zakupione przez travelpapa czy tripstę?

#369 PostWysłany: 20 Wrz 2012 21:28 

At24 wystawil na tym samym kodzie

#370 PostWysłany: 20 Wrz 2012 21:31 

HON fly4free
Zgodnie z zasadami : agnet wystawił = agent załatwia sprawę. Żadna poważna linia nie narusza tych zasad bo jest to kwestia wspołpracy z biurami IATA, GDS, umowami itd.
Przewoźnik może poprosić o niewystawianie, anulowanie itd.
W tym momencie ruch jest po stronie agentów - w zależności od tego po czyjej stronie leżał błąd - moim zdaniem leżał po stronie przewoźnika bo inaczej nie dałoby sie wystawić biletów - sprawę powinni załatwić między sobą.
Tripsta robi wrażenie jakby sprawę już załatwiła - no ale zobaczymy co będzie w koljnych dniach.
 Profil Relacje PM off  

#371 PostWysłany: 20 Wrz 2012 21:41 

Nie chcę siać paniki ale ktoś w komentarzach do artykułu napisał już, że anulowali mu rezerwacje z travelpapy. Można sobie zrobić print screena ze swojej rezerwacji na pamiątkę...

#372 PostWysłany: 20 Wrz 2012 21:43 

platynowy
marek2011 napisał(a):
Zgodnie z zasadami : agnet wystawił = agent załatwia sprawę. Żadna poważna linia nie narusza tych zasad bo jest to kwestia wspołpracy z biurami IATA, GDS, umowami itd.

Niezupełnie. Czech Airlines sam skasował bilety (biznes Tajlandia-Europa za 600zł) i tym samym złamał kilka reguł (jednak straty ponieśliby kolosalne uznając te bilety więc wybrali mniejsze zło). Jeśli w systemie była płatność kartą to sami zwracali kasę (bo oni obciążyli). W przypadku zapłaty CASH/CHECK itp. agent w systemie miał zVOIDowany bilet i musiał się z klientem rozliczać.

To całe Heli Air Monaco to jest coś w stylu HAHN AIR, taka linia-widmo która udostępnia swój stock biletowy egzotycznym liniom na kilku rynkach gdzie linia operująca nie występuje w GDS.

#373 PostWysłany: 20 Wrz 2012 21:50 

HON fly4free
@mucha; zgadza się , CSA złamało wiele zasad ale tam szła rzecz o duża kase bo rejsy były w code-share za co CSA musiał płacić i to jesczze w 90% w biznesie. I jak wiadomo byli agenci którzy sie proboali temu przeciwstawiać jak expedia, także nawet Etihad w pojedynczych przypdkach przywracał tym którzy wstawili się do odprawy zaraz po aferze i obciażał tym CSA.

tutaj może byc podobnie , zobaczymy

dla tripsty która jest dośc mocno osadzona na polskim rynku to może byc duza pigułka

poza tym nie do konca wiadomo kto zawinił w kestii błędnych taryf

Heli Air Monaco to znana we Francji firma, dzialająca od lat, nie jest to żaden krzak z Bahamów. To że w Polsce o niej nikt nie słyszał to jesczze nic nie znaczy.

Merytorycznie sprawy są z reszta do bezproblemowego wygrania przez pasazerów - niewielu sie na to zdecyduje, bo jest kwestia kosztów i zagranicznego sądu.
 Profil Relacje PM off  

#374 PostWysłany: 20 Wrz 2012 22:32 

marek2011 napisał(a):
...
Merytorycznie sprawy są z reszta do bezproblemowego wygrania przez pasazerów - niewielu sie na to zdecyduje, bo jest kwestia kosztów i zagranicznego sądu.

W naszym kraju nic się nie ugra? Agent jest z Unii.
Za granicą to koszty sądowe i problemy nie dla zjadacza chleba...

#375 PostWysłany: 20 Wrz 2012 22:42 

niebieski
marek2011 napisał(a):

small claim court w miejscu właściwym dla rozpatrzenia (pewnie FR), oplata 25E, i to wszystko co robisz, bez stawiania sie w sadach, itd (claims do 2000E)
 Profil Relacje PM off  

#376 PostWysłany: 20 Wrz 2012 22:47 

HON fly4free
Generalnie to roszczenia do wystawcy biletu (z nim jest umowa przewozu) i ewentualnie agenta.
 Profil Relacje PM off  

#377 PostWysłany: 20 Wrz 2012 22:59 

ExGliwice napisał(a):
marek2011 napisał(a):

small claim court w miejscu właściwym dla rozpatrzenia (pewnie FR), oplata 25E, i to wszystko co robisz, bez stawiania sie w sadach, itd (claims do 2000E)

Wikipedia mi pisze, że to w krajach anglosaskich. Nie żebym chciał się sądzić - z ciekawości tylko...

#378 PostWysłany: 20 Wrz 2012 23:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Może założymy agencję, która będzie walczyła o prawa do biletów z błędami taryfowymi - taka organizacja non-profit. Co Wy na to? Czekam na lajki i kciuki w górę ;-)
 Profil Relacje PM off  

#379 PostWysłany: 20 Wrz 2012 23:24 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
ciekawa jestem co teraz tripsta zrobi... trochę źle by to wyglądało, jak po wielkim potwierdzeniu, że wszystko cacy zaczną po cichu anulować bilety;)

#380 PostWysłany: 21 Wrz 2012 09:28 

niebieski
krisg napisał(a):
ExGliwice napisał(a):
marek2011 napisał(a):

Wikipedia mi pisze, że to w krajach anglosaskich. Nie żebym chciał się sądzić - z ciekawości tylko...

to ogolnie w EU (bez Danii, z tego co pamietam)
- http://europa.eu/legislation_summaries/ ... 028_pl.htm
i w PL .. http://www.web.gov.pl/rozwiazywanie_sporow/300_947.html
http://een.org.pl/index.php/handel-zagr ... ni-ue.html
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 433 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: PedroSan oraz 67 gości