Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 433 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna
Autor Wiadomość
#341 PostWysłany: 20 Wrz 2012 19:04 

Moim zdaniem, teraz wszystkie strony ( agencje, Heliair, AC) siedzą i intensywnie kalkulują co im się bardziej opłaca finansowo ( nie mówmy o wizerunku, bo to niszówka - działa głównie na Karaibach i przylatuje tylko do Francji na Orly, dlatego przeciętny klient AC nie będzie dociekał o co chodziło w tej sytuacji) - anulowanie wszystkich biletów albo dołożenie do interesu ( nie oszukujmy się, 143€ a 443€ to znacząca różnica) i strata wkalkulowana w działanie. Tylko teraz pytanie, czy ta strata będzie dla nich do przełknięcia ( podejrzewam, że niestety nie bo nie są Lufą, BA czy LOTem ) aby pozwolić lecieć ludziom. Myślę, że zbierają od pośredników dane ile osób w jakich cenach zakupiło bilety -usiądą z kalkulatorem, przemnożą co im się bardziej opłaca, dadzą odpowiedź ( a może już to zrobili). Polecam usiąść, nie bookować dodatków, patrzeć, czekać, w razie odmowy szykować się na inne destynacje -> (chcecie plaż? Azja z AirAsia czeka ;) ) Nie mówcie tu o super zapleczu klientów z Polski ( a chyba głównie Polacy kupowali te bilety masowo), bo destynacje tego przewoźnika nie są super popularne u nas - to nie Egipt i Enterair czy coś w tym stylu - tam będą jeździć wybrane osoby patrząc, że najtańsze połączenia to około 2000 zł poza sezonem.

Niemniej jednak życzę powodzenia!
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#342 PostWysłany: 20 Wrz 2012 19:14 

Ninka napisał(a):
ja dostałam taką informację od at24

Szanowny Panie / Pani,

W dniach 18 i 19 września 2012 r., otrzymaliśmy dużą ilość rezerwacji linii lotniczych Air Caraibes na trasach łączących Francję i Karaiby.

Powodem nieoczekiwanego popytu na tego małego przewoźnika był błąd w wycenie niektórych tras transatlantyckich (Orly, Paryż, Francja czy Fort De France, Martynika, Pointe Pitre i St Martin, Gwadelupa i odwrotnie) popełniony popez linie lotnicze - Air Caraibes .

Po długich dyskusjach z naszym centralnym systemem rezerwacji (Amadeus), linią lotniczą Air Caraibes oraz wystewcą biletów lotniczych (Heli Air Monaco), poproszono nas, aby anulować wszystkie te rezerwacje (w załączniku znajdą Państwo pismo od Heli Air Monaco z pro

ś ba o anulowanie).

Biorąc pod uwagę dobro naszych klientów (którzy zapewne planowali kontynuacje podróży, rezerwując loty do Paryża - gdzie był początek podróży - oraz zakwaterowania w Martynice i Gwadelupie ), zdecydowaliśmy się anulować rezerwacje na prośbę naszych partnerów i dostawców , tak szybko, jak to możliwe. Według naszej opini zdecydowanie lepiej jest, anulować lot zarezerwowany w ciągu kilku godzin aniżeli ryzykować ewentualne anulacje w ostatniej chwili z powodu oczywistej omyłki (bilety zostały wycenione na 443 EUR

oferowanej za zdumiewającą cenę 143 EUR ! ) .

Tymczasem, chcielibyśmy poinformować, iż z naszej strony wszystkie zwroty kosztów anulowanych biletów zostały zakończone 19 wrze śnia 2012 . Kwoty mogą być widocze na Państwa kontach po upływie kilku dni roboczych.

Jesteśmy dumni, że jako pierwsza agencja turystyczna, zareagowaliśmy na ten błąd oraz zadziałaliśmy w trosce o naszych klientów, którzy zaszczycili nas wyborem naszej firmy i strony internetowej, aby zrealizować swoje plany podróży.

Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności spowodowane błędem Air Caraibes, będziemy zaszczyceni , aby pomóc Panstwu przy przygotowywaniu nowych planów podróży.

Z poważaniem,

e-Travel SA

Ninka, wiesz że jak klika sie na Twoj flight diary to pokazuje się nadal nazwa uzytkownika Marta RS? :)

Ale dzięki za info ! :D
 Profil Relacje PM off  

#343 PostWysłany: 20 Wrz 2012 19:24 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
ręce opadają... nie mówcie, że ktoś stworzył nowe konto, że spreparować pismo od Heli Air Monaco i tworzyć inne rzeczy...

:o :o :o :o :o

#344 PostWysłany: 20 Wrz 2012 19:35 

niebieski
Powiedziałem sobie w tym momencie dość. Ninka = Marta RS? Spreparowane pisma, podrobione wpisy? To Polska właśnie i zawiść Polaków. Nieważne że ja nie polecę, ale nie dopuszczę do tego, żeby poleciał ktoś inny. Niektórzy z Was są jak pies ogrodnika - sam nie weźmie, ale innym nie da. Jak tak dalej pójdzie, to nikt kompletnie nigdzie nie poleci, mimo że niektórzy poruszą tutaj niebo i ziemię.

Rok temu był deal z hotelem na Bali za 10 USD. Ile to jadu było po drodze przy okazji. Wszyscy chcieli spełnić swoje marzenia i spędzić wakacje na rajskiej wyspie. Rezerwacji zrobionych było dużo, sądząc po aktywności na forum (do tej pory jest to chyba wątek z największą liczbą wpisów). Gdy przyszedł czas na chłodne kalkulacje, wliczenie ceny biletu lotniczego, to już tak różowo nie było. Ci co chcieli i mieli w sobie tyle samozaparcia polecieli, a niektórzy byle by dokopać hotelowi odwoływali rezerwacje w ostatnim momencie...
 Profil Relacje PM off  

#345 PostWysłany: 20 Wrz 2012 19:37 

niebieski
Heli Air Monaco mam takie wrażenie że ma siedzibę i adres w... Monaco a nie w Paryżu i pod tym adresem.. jakoś nie znalazłem tego biura a jest ich tam troszkę...
takie moje spostrzeżenie...
 Profil Relacje PM off  

#346 PostWysłany: 20 Wrz 2012 19:40 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
@ maxima, max2000

Hola, hola. Jakie spreparowane pisma? Bilety były sprzedawane na stocku Heli Air Monaco po prostu. Ja mam właśnie od nich blokadę na karcie.

Załączniki:
blokada.png
blokada.png [ 3.03 KiB | Obejrzany 476 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#347 PostWysłany: 20 Wrz 2012 19:41 

HON fly4free
Niestety ale zgadzam się z przedmówcą (Tartal).
###
Bilety jak pisze Hubert, były wystawione na stoku Heli Air Monaco i formalnie to oni za nie odpowiadają, dlatego pisałem żeby dać spokój Air Caraibes. Jakie sa powiązania między nimi (i czy są) nie wiem.
###
Jeśli chodzi o sytuację, sądzę że tripsta po tych zapewnieniach które publicznie poczyniła nie bardzo będzie mogła już tak ot wycofać się z tego i nagle anulować bilety - tu kwestia wizerunku wchodzi w grę w odróżnieniu od Air Caraibes. Co do innych - wszystko zależy od sytuacji, moim zdaniem bilety AT24 są nie do przyzwrócenia formalnie. Pozostaje walka o nowe rezerwacje ale jej wynik i bilans kosztowo-czasowy jest raczej niekorzystny dla ewentualnych kupujących.
###
Do wszystkich liczących straty linii - to że dany bilet kosztuje 500 euro nie znaczy że linia do każdego dopłaca 350 euro sprzedając bilet po 150. Te 150 pokrywa z nawiązka podatki które musi odprowadzić do podmiotów trzecich, poprostu nie zarobi czy nie w pełni pokryje koszt przelotu tych osób. Ale to nie jest prosty matematyczny rachunek 500-150 = strata

Ostatnio edytowany przez marek2011, 20 Wrz 2012 19:46, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#348 PostWysłany: 20 Wrz 2012 19:43 

niebieski
hubert zgadza się ale to pismo jest sfałszowane, nie ma siedziby firma z Monaco w Paryżu. ( chyba że jakąś tajną filię..., którą nie znajdziesz w necie... ale to chyba nie firma turystyczna ? )
po prostu ktoś sobie jaja robi... taki wiesz... polski żarcik.. :)
 Profil Relacje PM off  

#349 PostWysłany: 20 Wrz 2012 19:46 

srebrny
ja też mam blokadę na heli air monaco... ale jak wytłumaczyć avatar Ninka? i że dopiero dziś ten użytkownik się zarejestrował?

rzeczywiście cos tu śmeirdzi...

#350 PostWysłany: 20 Wrz 2012 19:50 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

To jest departament e-ticketing, więc pewnie nie ma nigdzie oficjalnie podanego jego adresu.
 Profil Relacje PM off  

#351 PostWysłany: 20 Wrz 2012 19:52 

niebieski
hubert otwierasz departament etixów na głównej ulicy paryża aby płacić krocie za czynsz itd tylko po to aby siedzieli tam ludzie od "czarnej roboty" , nie żartuj sobie....
 Profil Relacje PM off  

#352 PostWysłany: 20 Wrz 2012 19:59 

HON fly4free
Sprawa jest co najmniej dziwna.

Ale wracając do rzeczy, jeszcze jedna uwaga ogólna: zgodnie z zasadami współpracy między przewoźnikami i agentami IATA , przewoźnik nie może ingerować w bilety wystawione w oparciu o usdostępnione publicznie taryfy przez agentów - więc zignorujcie rzekome pisma Air Caraibes itd. w których straszą że nie uznają biletów itp. W tej chwili decyzję o losie biletów może podjąc agent przy współpracy z przewoźnikiem. Jeśli agent narusza interesy przewoźnika przy ticketingu to jest to kwestia ich wzajemnych relacji. Jeśli przewoźnik przez pomyłkę udostępnił publicznie błędne taryfy bierze za to odpowiedzialność: gdy sam wystawił bilety - jak CSA - może je anulować biorąc na siebie roszczenia pasażerów ; jeśli nie wystawił - to może jedynie poprosić agentów o ich zaprzestanie wystawiania (na juz złożone ale nie ticketowane rezerwacje) lub anulowanie. I tyle.

Ostatnio edytowany przez marek2011, 20 Wrz 2012 20:01, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#353 PostWysłany: 20 Wrz 2012 20:00 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

tartal napisał(a):
hubert otwierasz departament etixów na głównej ulicy paryża aby płacić krocie za czynsz itd tylko po to aby siedzieli tam ludzie od "czarnej roboty" , nie żartuj sobie....

Myślę, że Heli Air Monaco stać na to skoro oferują ekskluzywne przeloty helikopterem po Monaco za grube $$$$$.
 Profil Relacje PM off  

#354 PostWysłany: 20 Wrz 2012 20:04 

ja tez dostalem takie samo pismo od at24.

Ninka AKA Marta RS zmienia tozsamosc przed wystapieniem w Uwadze:)

#355 PostWysłany: 20 Wrz 2012 20:05 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Pele napisał(a):
ja tez dostalem takie samo pismo od at24.

Więc już wszystko jasne.
 Profil Relacje PM off  

#356 PostWysłany: 20 Wrz 2012 20:07 

niebieski
Hubert napisał(a):
tartal napisał(a):

Myślę, że Heli Air Monaco stać na to skoro oferują ekskluzywne przeloty helikopterem po Monaco za grube $$$$$.

po Paryżu też latają...
pewnie że stać, tylko... jaki w tym byłby sens ? normalne biuro - marketingowo itd. a tak... w dobie kryzysu ? rozumiem jeszcze jakby to otworzyli u naszych wschodnich sąsiadów ( Rosja) ale nie Paryż... to nie te czasy...
 Profil Relacje PM off  

#357 PostWysłany: 20 Wrz 2012 20:10 

Loty: 207
Kilometry: 431 453
niebieski
tartal napisał(a):
Hubert napisał(a):
tartal napisał(a):

po Paryżu też latają...
pewnie że stać, tylko... jaki w tym byłby sens ? normalne biuro - marketingowo itd. a tak... w dobie kryzysu ? rozumiem jeszcze jakby to otworzyli u naszych wschodnich sąsiadów ( Rosja) ale nie Paryż... to nie te czasy...

Po tej wtopie z naszymi biletami pozostanie im się przenieść co najwyżej do Chin. ;)

#358 PostWysłany: 20 Wrz 2012 20:11 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

tartal napisał(a):
Hubert napisał(a):
tartal napisał(a):

po Paryżu też latają...

Pele już potwierdził, że dostał też takie pismo, więc mają tam siedzibę.
 Profil Relacje PM off  

#359 PostWysłany: 20 Wrz 2012 20:13 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja również dostałem tego maila i takie pismo w załączniku.

#360 PostWysłany: 20 Wrz 2012 20:15 

srebrny
ciekawe jak to się wszystko skończy :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 433 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości